Çorum'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticilerini kapsayan 32 sanıklı iddianame mahkemece kabul edildi. FETÖ'nün 'çorak toprak' olarak nitelediği fakir öğrenciler için burs adı altında hayırseverlerden topladıkları paraları örgüte aktardıkları, bir proje için AB'den aldığı desteği, öğrencilerin hesabına yatırdıktan sonra elden geri aldığı ortaya çıktı. İddianamede Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı'nın (TÜTEV), terör örgütüne finans ve eleman temini için kullanıldığı ve bu kapsamda çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiği belirtildi.
06.04.2017 20:26 Çorum'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında hazırlanan ve örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticilerini kapsayan ve geçtiğimiz Şubat ayı başında mahkemece kabul edilen 32 sanıklı iddianamenin detayları ortaya çıkıyor.
6 Nisan'daki gelişmeye göre, FETÖ'nün 'çorak toprak' olarak nitelediği fakir öğrenciler için burs adı altında hayırseverlerden topladıkları paraları örgüte aktardıkları, bir proje için AB'den aldığı desteği, öğrencilerin hesabına yatırdıktan sonra elden geri aldığı rotaya çıktı. Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticilerini kapsayan 574 sayfalık iddianame, Çorum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Örgütün ' Çorum imamı' firari Gökhan D. ile mütevelli heyeti üyesi firari Memduh Ç. ve üst düzey yönetici oldukları belirlenen 16'sı tutuklu 32 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından 29 sanık hakkında 15 yıldan 22,5 yıla kadar, 3 sanık hakkında da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. FETÖ'nün Çorum yapılanması ve yöneticileri hakkında önemli bilgilere yer verilen iddianamede, müşteki, şüpheli ve gizli tanık olarak ifadesi yer alan kişilerin verdiği bilgiler, fakir öğrencilerin nasıl istismar edildiğini de ortaya çıkardı.
FETÖ İÇİN FAKİR ÖĞRENCİLER 'ÇORAK TOPRAK'
İddianamede örgütün burs, kurban ve öğrenci okutma adı altında para toplamasına rağmen, aldığı paraları öğrencilere veya kimsesizlere, fakirlere ulaştırmadığı görülürken gariban öğrenciler üzerinden kendisine finans sağlayan örgütün, hedef kitlesinin maddi durumu iyi olan iş adamları ve öğrenciler tespit edildi. Sadece parası olanlara açık olan örgütün, fakir öğrencilere ise çorak toprak gözüyle baktığı kaydedildi.
FETÖ iddianamesinde ifadesine başvurulan A.İ.E., '1998 yılından itibaren esnaf grubu içerisinde küçük mütevelli heyet üyeliğine seçildim. Bu mütevelli grubu içerisinde benimle birlikte bazı iş adamları da vardı. Bu süreçte ben Cemaatin sadece parası olana açık olduğunu, maddi durumu iyi olmayanların ise kabul görmediğini fark ettim. Hatta bir mütevelli toplantısında A.K. bir fakir öğrenciyi dershaneye gönderdiğini, ancak dershaneye kabul edilmediğini beyan ederek eleştirilerde bulunması üzerine, G.Ç. 'Biz çorak tarlaları ekmiyoruz.' şeklinde konuştu. bu şekilde G.Ç. cemaatin parası olmayan fakir fukara ile işinin olmadığını, ancak parası olanlarla cemaatin yola devam ettiğini ifade etmeye çalışıyordu' dediği öğrenildi.
ÖĞRENCİ EVLERİNDE PARASIZ KALACAKSIN DEDİKLERİ ÖĞRENCİLERE SENET İMZALATMIŞLAR
Öte yandan iddianamede FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün kamuoyuna yönelik öğrenci evlerinde ve yurtlarında çok sayıda öğrenci barındırdıkları ve okuttukları şeklinde algı oluşturmasına rağmen örgüte ait evlerde parasız kalacaklarını belirttikleri maddi durumu iyi olmayan öğrencilere senet imzalattırdığı da kaydedildi.
İddianame de ifadelerine yer verilen Ö.K., H.A., K.T. ve R.A., FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne ait yurt ve öğrenci evlerinde maddi durumlarının iyi olmadığı için parasız kalacağı söylemleri ile kaldıklarını, ancak kendilerine senet imza ettirildiğini ve aylık 200-250 TL para ödediklerini ifade ettiler.
ÖĞRENCİLERDEN PARALAR GERİ ALINMIŞ
İddianamede Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) ile ilgili yapılan incelemede de, vakfın, terör örgütüne finans ve eleman temini için kullanıldığı ve bu kapsamda çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiği öğrenildi. Vakıfça 2008-2009 yıllarında 'CNC Programcı ve Operatörü Yetiştirme Projesi' adı altında hazırlanan projeye AB tarafından 143 bin avro hibe desteği verildiği, 35 bin avroya CNS işleme makinesi alınarak amacı dışında kiraya verilip kira bedelinin de TÜTEV üyesi M. A'nın banka hesabına yatırıldığı tespit edildi.
Ayrıca proje kapsamında öğrencilere ödenmesi gereken günlük 8 avronun öğrencilerin hesaplarına yatırılmasına rağmen bankadan çektirilmek suretiyle ellerinden geri alındığı, proje kapsamındaki faaliyetlerde görev alan öğretmenlere ödenen ücretin de bağış adı altında TÜTEV'e aktarıldığı belirlendi.
Paralel yapı-01 Şubat (2017) 'Çorum Mütevelli Heyet Yapılanması/örgüte finansal destek 32 sanık' davası
(06 Nisan 2017, 20:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: