Tam
EskidenYeniye
 

Yargıtay: Cihaner zorla getirilsin

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner´in Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı davaya zorla getirilmesine karar verdi. Hatırlanacağı gibi dönemin Başsavcısı Cihaner 2010 yılında makamında gözaltına alınmak istenmiş, direnmesi üzerine gözaltı kararı için zor kullanılmıştı.

10.05.2013 12:12 CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de arasında bulunduğu 11 sanığın Ergenekon terör örgütü üyeliği suçundan yargılanmalarına, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde devam edildi. Daire, ara kararında, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmeyen sanık Cihaner´in, CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine karar verdi. (AA)

Yargıtay 11. Dairesi´nde yargılaması devam eden CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner´in çağrıya rağmen 2. kez duruşmaya katılmaması nedeniyle şok bir karar alındı. Yargıtay, Cihaner´in bir dahaki duruşmada hazır bulundurulması için kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı dönemde yürüttüğü bir soruşturma nedeniyle tutuklanan daha sonra Yargıtay´ın tahliye ettiği CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, 11. Ceza Dairesi´nde yargılanıyordu. Cihaner, tebligat çıkarılmasına rağmen daha önce 2 kez duruşmaya katılmamıştı. Yargıtay´daki dünkü duruşmaya da katılmayan Cihaner hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı. Ve duruşma 28 Haziran tarihine ertelendi.

Cihaner´in avukatı Turgut Kazan, karar üzerine MİT mensuplarını getiremeyenler milletvekilini zorla getirecek. Bu nasıl olacak göreceğiz. Şaşkınız dedi.

CİHANER GÖZALTINA ALINIRKEN POLİSE DİRENMİŞTİ

Yargıtay´ın kararı, aynı soruşturma kapsamında geçmişte yaşanan benzer bir olayı hatırlattı. Hatırlanacağı gibi, dönemin Erzincan Başsavcısı olan İlhan Cihaner, 2010 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında makamında gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten Savcı Osman Şanal, nezaretindeki polis ekipleri ile birlikte geldiği makamında Cihaner´e gözaltı kararını bildirdi. Ancak Cihaner gözaltı kararına direndi. Polislerle itiş kakış yaşandı. O dakikalarda yaşanan bu çarpıcı gelişmeler daha sonra basına yansıyan şok fotoğraflarla da belgelendi.

Erzincan Ergenekon soruşturması kapsamında kendisini gözaltına almak üzere Erzurum´dan gelen Özel Yetkili Savcı Osman Şanal´la makamında sert bir tartışmaya giren ve ´Bu eşkıyalıktır, direneceğim´ diyen Cihaner´in dediği gibi direndiği basına yansıyan fotoğraf ve video kayıtlarıyla da belgelendi. Fotoğraflarda Cihaner´in makam odasındaki aramanın ardından koluna giren Terörle Mücadele polislerine karşı çıktığı ancak buna rağmen ekip otosuna götürüldüğü görülüyordu.

İlhan Cihaner´in gözaltına alındığı dönemde makamında Osman Şanal´la yaptığı tartışmanın polis kamerası görüntüleri de televizyonlarda yayınlandı. Bu görüntülerde Erzurum´dan gelen Savcı Şanal ile Başsavcı Cihaner karşı karşıya oturuyor. Şanal, yakalama ve gözaltı kararını Cihaner´e veriyor. Mahkeme kararını şaşkınlık içinde okuyan Cihaner, ´Evrakta sahtecilik, iftira, tehdit ne için bunlar´ diye soruyor. Şanal´ın ´Anlatacağız´ sözleri üzerine Cihaner, ´Bunu yapamazsınız. Hukuk dışı, direneceğim. Bunu yapamazsınız arkadaşlar´ diyor. Şanal´ın ´mahkeme kararını uyguluyoruz´ karşılığı vermesi üzerine İlhan Cihaner, ´Bu karar da eşkıyalıktır´ diye devam ediyor. Şanal ise ´Sizi yanımızda götüreceğiz İlhan Bey´ diyerek gözaltına alınacağını tekrarlıyor.

Cihaner´in gözaltı kararına direnmesi ve kararı veren mahkemeyi de eşkiya olarak nitelediğinin ortaya çıkması Türkiye gündemini sarsmıştı. Cihaner´e tepki gösteren hukukçulardan biri emekli savcı Gültekin Avcı idi. Avcı şunları söylüyordu: İlhan Cihaner´in ´Bu yaptığınız eşkıyalıktır´ sözleri ile görevli savcıya ve mahkemeye hakaret etmiştir. İlk etapta kamu görevlisi olan savcıya hakaret etmesi 125. madde gereğince suçtur. Ayrıca Türk Ceza Kanunu´nun 301/2 maddesine göre de devletin askerine ve adliyesine hakaret kapsamına giren bu sözler Cihaner´in suç işlediğini ortaya koymaktadır. Başsavcı hakkında şikâyetin beklenmesine gerek yok. Doğrudan cumhuriyet savcısı soruşturma başlatabilir. Cihaner´in bu tarz hakareti kesinlikle kabul edilemez ve suç teşkil eder. İnsan infial içerisinde de olsa bu devletin kamu görevlisine ve mahkemesine hakaret etme yetkisine sahip değildir. Bu hakaret konuşması tutanaklara geçirilmeli. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)

DURUŞMADAN DETAYLAR

Yargıtay´daki duruşmanın detayları da ilerleyen saatlerde belli oldu. Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, terör örgütü üyeliği suçundan yargılanmalarına devam edildi. Duruşmaya, sanıklar Ali Tapan, Nedim Ersan, Ersin Ergut ve Orhan Esirger ile sanık avukatları katılırken, Cumhuriyet başsavcısı olduğu dönemdeki faaliyetleriyle yargılanan Cihaner ve duruşmalardan vareste tutulan Berk katılmadı.

Daire, ara kararında, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmeyen sanık Cihaner´in, CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine karar verdi. Daire, Cihaner´in bir dahaki duruşmada hazır bulundurulması için kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Daire Başkanı Hüseyin Eken, Cihaner adına çıkarılan meşruhatlı davetiyenin Tebligat Yasası´nın 21. maddesine göre tebliğ edildiğini, yargılaması durdurulan 3 MİT mensubu hakkında kovuşturma izni verilip verilmeyeceğinin Başbakanlık´tan sorulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan yazıya ise yanıt verilmediğini açıkladı.

Eken, celse arasında sanık Yaşar Baş´ın avukatı Mustafa Çağatay Çam´ın müdafilikten çekildiğine ilişkin dilekçe verdiğini söyledi.

-Gizli tanık Fıratın dilekçesi-

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının 9 Nisan´da müzekkereyle gizli tanık Fıratın bu davada dinlenmek istediğine ilişkin dilekçesinin gönderildiğini açıklayan Eken, dilekçeyi okudu.

Gizli tanık Fırat dilekçesinde, 4 Nisan´da Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmak üzere Erzincan Tanık Koruma Büro Amirliğine verdiği dilekçede, 2010´da Erzincan´daki Ergenekon terör örgütü yapılanması hakkında birkaç defa Erzurum Başsavcılığınca dinlendiğini belirtti.

Gizli tanıkların deşifre edildiğini, Erzincan gibi küçük bir ilde herkes tarafından isimlerinin bilinir hale geldiğini ileri süren Fırat bu durumun, kendisine ve ailesine maddi, manevi birçok zararı olduğunu savundu.

Fırat, Erzincan Emniyet Müdürlüğünde görüştüğü görevlilerin kendisine Yargıtaydaki davayla ilgili çağrılmasının beklendiğini söylediğini, ancak ifadesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen mahkemenin kendisini çağırmadığını iddia etti.

Ailesine ve kendisine yönelik koruma kararına ek olarak, daha farklı bir koruma uygulanmasını talep eden Fırat, Bu konudaki mağduriyetlerimin biraz olsun giderilmesini ve yapmış olduğum tanıklıktan doğan haklarımdan istifade edebilmek için halen Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde görülen davada tanık olarak dinlenmek ve ifade vermek istiyorum ifadelerini kullandı.

-Cihaner´in avukatı tebligata itiraz etti-

Cihaner´in avukatı Mustafa Güler, müvekkiline yapılan tebligatın, Tebligat Kanunu´nun 21. maddesine uygun olmadığını ileri sürdü ve müvekkilinin bugünkü duruşmaya neden katılmadığını bilmediğini söyledi.

Başkan Hüseyin Eken de Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olan birine ilanen tebligat yapılmaz dedi.

Cihaner´in diğer avukatı Turgut Kazan da yaşanan bazı örneklerle, paralel soruşturma boyutunun aşıldığını öne sürerek, Müvekkillerimizin burada yargılandığını düşünürken, İstanbul´da özel yetkili mahkemede gizli tanıkların dinlendiğini ve müvekkilimizle ilgili sorular sorulduğunu öğrendik. Savcılığın ve emniyetin, savunma tanığının beyanlarını geçersiz kılmaya çalıştıklarını gördük. Dün akşam o metinleri okuyunca yaşadığım ülkeden korktum dedi.

Bu davayla ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Erzurum ve Erzincan emniyetinde paralel soruşturma ve kovuşturma yürütüldüğünü savunan Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dinlenen gizli tanıklar Munzur ve Efenin, gerçekte bu davanın tanıkları olduğunu söyledi.

Kendisi ve müvekkilinin yokluğunda gizli tanıkların dinlenerek, Cihaner ve arkadaşları hakkında sorular sorulduğunu, ancak bu davaya usulen katılma imkanları bulunmadığını anlatan Kazan, Erzurum ve Erzincan´daki kolluk görevlilerinin de mahkemede savunma tanığı olarak dinlenen Özden Irmak´ın ifadelerini geçersiz saymaya çalıştıklarını iddia etti.

Bütün bunların, adil yargılama ilkesini zedelediğini, hukuka aykırı olduğunu, bunları yapan yargı ve kolluk görevlilerinin suç işlediğini ileri süren Kazan, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Müvekkilinin suç tarihinde Cumhuriyet Başsavcısı olduğunu anımsatan Kazan, müvekkili hakkında HSYK 3. Dairesi´nce verilen soruşturma izni bulunmadığı halde, doğrudan 2. Daire´nin kovuşturma izni verdiğini, son soruşturma açılması kararının da Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´nce alındığını ifade etti.

-Yargılamanın durdurulması talebi-

Hakimler ve Savcılar Yasası´na göre verilen bir soruşturma izni bulunmadığı için sonraki işlemlerin geçerli olmadığını, dolayısıyla bunlara dayanarak yargılama yapılamayacağını savunan Kazan, bu eksiklerin giderilmesi için öncelikle yargılamanın durdurulmasını talep etti.

Kazan, bu talebin reddedilmesi durumunda, birleştirme kararından önce müvekkilinin Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi´nce alınan savunmasının geçerli kabul edilmesini, bunun da kabul edilmemesi durumunda, yasaya uygun soruşturma izni verilmeden toplanan delillerin, yapılan işlemlerin geçersiz olduğundan derhal beraat kararı verilmesini istedi.

Avukat Fatih Mehmet Yoğurtçu, tanık Özden Irmak´ın Erzincan´da ifadesinin alınacağı gün belirlenince, müvekkili Şenol Bozkurt´a duruşmada hazır olması için talimat verdiklerini bildirdi. Bozkurt´un, Irmak ile 15 yıldır tanıştığını vurgulayan Yoğurtçu, Müvekkilimizin yanına askerleri alarak, tanığı yönlendirmek için tanıkla buluşmaya gittiği iddiası gerçek dışıdır. Tespit tutanaklarından, bu davayla paralel Erzincan ve Erzurum´da soruşturma yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Bu hem mahkemenize hakaret hem de adil yargılama hakkının ihlalidir dedi.

Yoğurtçu, paralel soruşturma yürüten, yasaları ve adil yargılanma hakkını ihlal eden görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Sanık Saldıray Berk´in avukatı Zeynel Yüksel de aynı iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını isteyerek, Daha önceki celselerde de aynı talepte bulunduk, ancak mahkemeniz reddetti. Belli ki mahkemenizin ret kararından güç alan görevliler, bu işlemleri daha da güçlü bir şekilde sürdürüyorlar diye konuştu.

Söz alan sanık Ali Tapan, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı´na makam telefonu olarak tahsis edilen numarayla 25 Kasım 2008 ve sonraki yakın günlerde sanıklardan Yaşar Baş ile görüştüğüne ilişkin bir tutanak okunduğunu dile getirdi. Erzincan´a 20 Temmuz 2009´da atandığını kaydeden Tapan, Göreve gelmemden önceki tarihte makam telefonunu kullanmam mümkün değil. Benden önce görev yapan sanıklardan Recep Gençoğlu, görüşmeyi kendisinin yaptığını duruşmada söylemiştir dedi.

-Suç duyurusu talepleri reddedildi-

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Reis Koca, dönmeyen müzekkere cevaplarının beklenilmesini istedi. Cihaner´e çıkarılan tebligatı inceleyip, beyanda bulunacağını açıklayan Koca şu anda takdirin mahkemede olduğunu ifade etti.

Aranın ardından Daire, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen CHP Denizli Milletvekili Cihaner´in CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine hükmederken, 3 MİT mensubu hakkındaki kovuşturma izniyle ilgili yazının cevabının beklenmesini kararlaştırdı.

Sanık Ersin Ergut´un ev ve iş yerinde yapılan aramada, ele geçirilen ajandaların incelenmek üzere celbi için yazılan yazının tekrarlanması ve sanık Ali Tapan´ın avukatlarının, Erzincan´da bulunan mühimmatın Erzincan İl Jandarma Komutanlığı envanterinde mevcut olup olmadığının araştırılmasına karar verilirken, sanık avukatlarının, bazı görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulması talebi reddedildi.

Buna ilişkin gerekçede, suç duyurusu için dairenin aracı kullanmasına gerek bulunmadığı, ilgili kişilerin savcılığa doğrudan şikayette bulunabilecekleri belirtildi.

Sanıkların savunmaları alındıktan sonra delillerin okunmasına ve tanıkların dinlenilmesine geçilmesine karar veren daire, duruşmayı erteledi. Duruşmanın 28 Haziran tarihine ertelendiği öğrenildi.

Cihaner´in avukatı Kazan, duruşma sonrasında bir gazetecinin, Müvekkiliniz zorla getirilebilir mi sorusuna, Bilmiyorum, göreceğiz karşılığını verdi. (AA)

DOKUNULMAZLIĞI ZORLA GÖTÜRÜLMESİNE ENGEL DEĞİL

11.05.2013 09:51 Defalarca tebliğ edilmesine rağmen bir buçuk yıldır yargılandığı davanın duruşmalarına katılmayan Cihaner için Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 199. maddesi uygulanacak. CHP´li vekil, 28 Haziran´daki duruşmaya polis zoruyla getirilecek. Milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa´nın 83. maddesinin ikinci fıkrasında, seçimden önce soruşturması başlamış olmak üzere, milletvekillerinin tutulması, sorguya çekilmesi, tutuklanması ve yargılanmasına imkan tanınıyor. Cihaner hakkındaki zorla getirme kararı, dokunulmazlığını kaldırmıyor.

Cihaner, söz konusu yargı kararı üzerine dün Meclis´te basın toplantısı düzenledi. Davanın başlangıcından bu yana ağır hukuksuzluklar ve hak ihlalleri olduğunu ileri sürdü. ?Avukatlarımla değerlendirip nasıl davranacağımıza dair bir karar vereceğiz.? dedi. ?Zorla mahkemeye götürülebilir misiniz?? sorusuna ise ?Türkiye´de hukukî öngörülebilirlik yok. Bu nedenle neyin, nasıl olacağına dair hiç kimse bir kestirimde bulunamaz. Hep birlikte göreceğiz.? karşılığını verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise gazetecilerin konuya ilişkin sorularını, ?Bana da şu ana kadar gelmiş herhangi bir talep, tebligat, evrak yok. Nedir, ne değildir onu önümüze geldiğinde, biz yasalara bakarız. Bu konu ilk defa olmuyor, geçmiş uygulamalar var. Onlara bakarak da bir karar veririz.? karşılığını verdi.

Cihaner´in gözaltıya direnmesini izleyin

Arama görüntülerini izleyin

(10 Mayıs 2013), son güncel.: (11 Mayıs 2013)

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

Flaş!!! Başsavcı Cihaner gözaltında

Cihaner: Mahkemenin kararı eşkıyalıktır

Cihaner´in gözaltına alınırken HSYK Başkanvekili Özbek tarafından destek için aranması

Yeniden görülmeye başlanan Cihaner davasının duruşmaları

Erzincan´da uygulamaya konulan ıslak imzalı ´irtica ile mücadele eylem planı´ manşetlerimiz

Flaş!!! Islak İmza ve Cihaner birleşti

Mahkeme: Islak imza Erzincan´da uygulandı

Cihaner´e şok: Yeniden yargılanacak

HSYK: Cihaner yargılanmalı

Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma işbirliğiyle ´ıslak imza´ operasyonları

İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO: CEMAATLERİ SİLAHLANDIRMA OPERASYONU

Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz

Ses Kaydı: Cihaner ve diğer davalar Ankara´ya

´Er Cihaner´i kurtarmak´ oyununa devam

Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak

Savcı: Ergenekon Yargıtay´da mı?

Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi

SAVCI OLDUĞU ÖĞRENİLEN GİZLİ TANIK EFE´DEN MAHKEMEYİ SARSAN CİHANER İDDİALARI

Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner ´terör arttırılmalı´ diyordu

Cihaner´in gizli sorgu odası

Cihaner davasının gizli tanığına: İfadeni değiştir, yoksa

Cihaner´den tanığa: Kalemini kırdık

Adana´daki cemaatler de ıslak imza ile silahlandırılacak mı?

Terör sanığı Başsavcı Cihaner görevden alınacak mı?

CHP´nin Erzincan davasında tanıklara şok baskısı manşetlerimiz

CHP´liler hakim karşısına çıktı

CHP´li Ersin Ergenekon sanığı olabilir

CHP´li Ersin de Ergenekon´da

CHP´li Tınastepe Ergenekon sanığı oldu

Örneklerle CHP´nin Ergenekon davalarında sempatizanlıktan öte tavırları

´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz

Erzincan iddianamesinde ara

Islak İmza iddianamesinde ara

Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap

Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri

http://www.kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=5289    yazdır/print




Saldıray Berk duruşmaya geldi

Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı Ergenekon terör örgütünün talimatıyla Erzincan´da uygulamakla suçlanan eski Erzincan Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile dönemin 3. Ordu komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 14 sanığın Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde tekrar yargılanmasına başlandı. Önceki hiçbir duruşmaya katılmayan emekli Orgeneral Berk´in duruşmaya katıldığı görüldü. Buna karşılık Cihaner duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Cihaner´in avukatı Turgut Kazan söz alarak davanın durdurulmasını istedi. Mahkeme talebi reddetti. Kazan, Cihaner´e atfedilen suçların görev suçu olduğunu savundu. Cihaner, iddianamede ağır terör suçlarıyla suçlanıyor.

15.06.2012 14:01 CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 11 sanığın ´terör örgütü üyeliği´ suçundan yargılanmalarına Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde başlandı.Yargıtay Genel Kurul salonunda yapılan ve Cihaner´in katılmadığı duruşmada, Saldıray Berk, Recep Gençoğlu, Ali Tapan, Yaşar Baş, Şenol Bozkurt, Ahmet Saraçlar, Orhan Esirger, Nedim Ersan, Murat Yıldız ve sanık avukatları hazır bulundu.Duruşmayı, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bazı YARSAV Yönetim Kurulu üyeleriyle emekli hakim Osman Kaçmaz da izledi.

-Cihaner´in avukatı Kazan, davanın durdurulmasını istedi-

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´nin son soruşturma açılması kararının okunduğu duruşmada, Cihaner´in avukatı Turgut Kazan söz alarak, yargılamanın usul yönünden Anayasa´ya aykırı olduğunu savundu. Davanın durdurularak, yasanın öngördüğü şekilde soruşturma izni alınması gerektiğini iddia eden Kazan, yüklenen suçun, görev suçu kabul edildiğinden soruşturmanın Hakimler ve Savcılar Yasası uyarınca yapılması gerektiğini öne sürdü.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin, daha önceki kararında soruşturma aşamasının tamamlandığını zımni olarak belirttiğini ifade eden Kazan, HSYK´nın 12 Eylül referandumundan sonra değişen yapısına atıfta bulunarak, bu süreçte yargılamanın yapıldığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin üye kompozisyonunun değiştiğini ve tabii hakim ilkesinin zedelendiğini, adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.

-Kazan: MİT´e dokunulmuyor Cihaner´e de dokunmayın-

MİT mensubu sanıkların dosyasının yasal değişiklik sonrasında durdurulduğunu ifade eden Kazan, ´Aynı duyarlılığın bir milletvekiline de gösterilmelidir. Bu gösterilmezse milli egemenliğe müdahale edilmiş ve bir şekilde engellenmiş olur´ dedi. Anayasa´nın 83. maddesine göre, yasama dokunulmazlığı kazanan bir kişi hakkındaki soruşturma ve kovuşturmanın durdurulması gerektiğini belirten Kazan, ´Seçimlerden önce soruşturma başlamadığı için tartışmasız dokunulmazlık var, dokunamazsınız, tabii hukuk varsa... Son soruşturma izni alınmamışsa ki alınmamıştır. Son soruşturma kararı hiçbir şey ifade etmez´ diye konuştu.Cihaner´in milletvekili seçildiğini ve Anayasa´nın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlık kazandığını ifade eden Kazan, ilgili madde uyarınca müvekkili hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istedi.

-Savcı: Cihaner´e dokunulabilir-

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, soruşturmanın sanık İlhan Cihaner´in milletvekili seçilmesi tarihinden önce başladığını, soruşturmanın kapsamının Anayasa´nın 14. maddesi kapsamında belirtilen suçlara ilişkin olduğunu söyledi.Anayasa´nın 83. maddesi 2. fıkrasına göre, soruşturmaya seçimden önce başlanmış olmak kaydıyla 14. maddesindeki suçların yasama dokunulmazlığı kapsamında olmadığını belirten savcı, yine bu kapsamdaki suçlara ilişkin, sanık hakkında yargılamaya başlandığında Hakimler ve Savcılar Kanunu´nda belirtilen soruşturma prosedürü uygulanmasının soruşturmaya henüz veya hiç başlanmadığı anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Savcı, avukat Kazan´ın isteminin reddedilerek yargılamaya devam edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdi.

-Cihaner´e ret-

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda Cihaner´in avukatının talebine ilişkin kararını açıklayan Yargıtay 11. Ceza Dairesi heyeti, Cihaner´in yargılanmasının milletvekili dokunulmazlığı kapsamında durdurulması isteğinin reddedildiğini bildirdi. Duruşmaya devam ediliyor.

SALDIRAY BERK´İN SAVUNMASI

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanıklar, savunmalarını yaptı. Hakkında tek bir somut şey olmaksızın gerçeklere dayanmayan, tamamen iftira ile üzerine atılan suçlamayı kabul etmediğini dile getiren Saldıray Berk, gerçekleri ortaya çıkarma konusunda hiçbir gayret gösterilmeden, yapılan soruşturmayla eğitim ve faaliyetlerin suç kapsamına sokulmaya çalışıldığını iddia etti. Hiç tanımadığım, ismini duymadığım kişilerle çalışıldığını savunan Berk, gizli faaliyetinin olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı´nca hazırlanan ve 500 sayfayı bulan idari soruşturma raporunun iddiaların gerçek dışı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Berk, Gizli bir tanığın gerçek dışı ve hayali ifadeleriyle hiç bir zaman düşünülmeyen bir darbe toplantısına dönüştürülmeye çalışılmış, seminere katılanların açık ifadeleri gözardı edilmiş ve değerlendirilmemiştir. Tamamı idari soruşturma raporunda vardır. Ne yazılı ne de sözlü bir emir vermediğim eğitim faaliyeti, üzerime suç olarak atılmaya çalışılmıştır. dedi.

Ordu komutanının bir bölüğe eğitim için emir vermeyeceğini savunan Berk, ordu bölgesinde, bilhassa Erzincan dışında iç güvenlik faaliyetlerinin yürütüldüğü köyleri ziyaret ettiğini söyledi. Ziyaret ettiği yerlerde hiçbir köyün mezhebiyle ilgilenmediğini ileri süren Berk, Gelen ödenekler, harcamalar denetim altındadır ve bellidir. Ben yalnızca ordu karargahına bitişik olan köyün okulunun onarımına aracılık ettim. Devletin imkanlarını başka bir yere harcamak iddiası asılsızdır. Hakkımdaki suçlamaların tamamını reddediyorum. Hakkımda hiç bir delil toplanmadan, gerçeklere dayanmayan, tamamen iftira üzerinden suç ve suçlu yaratmak çabalarıyla bu dava açılmıştır. Soruşturma makamları lehimize olabilecek hiçbir delili toplamamıştır. diye konuştu. Berk, askeri araçları yürütmediğini de iddia etti.

RECEP GENÇOĞLU´NUN SAVUNMASI

Sanık Recep Gençoğlu ise yazılı savunmasını aynen tekrar ettiğini kaydetti. Suçlamaları kabul etmediğini vurgulayan Gençoğlu, Şahsıma karşı yapılmış bir komplo olduğunu, bir senaryodan ibaret olduğunu düşünüyorum. Neden ve kimler tarafından yapıldığının araştırılmasını ve yapanların cezalandırılmasını istiyorum. İki gizli tanığın hayalinden uydurduğu, somut delile dayanmayan, yalan konuşmaların metne yansımasıdır. Erzincan´da görev yaptığım süre dikkate alındığında, bir takım olayların ben tayin olmadan önce ve sonra gerçekleştiği görülmektedir. Bir kısmını tanımıyorum, bir kısmıyla hiç çalışmadım. Örneğin MİT mensuplarıyla çalışmadım. Özensiz soruşturma. Başkalarının konuşmaları benim konuşmalarım gibi iddianameye eklenmiştir. şeklinde konuştu. Aramalarda, dinlemelerde suç unsuru bulunmadığını dile getiren Gençoğlu, iddianamedeki olaylarla hiçbir alakasının olmadığı gibi herhangi bir örgüte de üye olmadığını savundu. Gençoğlu, beraatini talep etti.

ALİ TAPAN´IN SAVUNMASI

Sanık Ali Tapan, Recep Gençoğlu´nun ardından Erzincan Jandarma Komutanı olduğunu ifade etti. İsmailağa cemaati soruşturmasının 2007 Kasım ayında başladığını, 2009 Şubat ayında operasyona dönüştürüldüğünü ve Erzurum Özel Yetkili Savcılığınca dosyaya el konulduğunu anlatan Tapan, Ben göreve başladığımda soruşturmayla ilgili hiçbir işlem kalmamış. Soruşturmanın ana dayanağı Dursun Çiçek belgesinin Erzincan´da uygulanmasıdır. Andıç belgesi Mayıs, Haziran 2009´da ortaya çıkmıştır. Yani bir eylem planından önce yapıldı. Andıç belgesiyle bir eylem yapılmış ama eylem plandan önce icra edilmiş, böyle bir şey akla uygun değil. İddianamenin birinci cümlesi yalandır. Muhtara para teklif edildiği, yönlendirildiğinin söylendiğini dile getiren Tapan, iddiaların doğru olmadığını savundu. Tapan, Ben 28 yıllık askerim, bu 28 yılın 20 yılı bil fiil terörle mücadeleyle geçmiştir. Üstün cesaret ve feragat madalyasıyla suçlandım, böyle bir suçlama benim onuruma dokunuyor, beraatımı istiyorum. dedi.

YAŞAR BAŞ´IN SAVUNMASI

Sanık Yaşar Baş, Suçlamaları kabul etmiyorum. 22 yıldır Erzincan´da esnaflık yapıyorum. Şahsıma yapılmış en büyük hakarettir. Beraatimi talep ediyorum. dedi. Tuncer Kılıç´ı 2003 yılında tanıdığını dile getiren Baş, daha önceki ifade tutanaklarını ise okumadan imzaladığını ileri sürerek eski beyanlarını kabul etmedi.

ŞENOL BOZKURT´UN SAVUNMASI

Sanık Şenol Bozkurt, Sen istihbarat görevlisi değil misin´ diye soruldu, değilim dedim. ifadelerini kullandı. Gizli tanık Efe´nin hakkında söylediklerinin doğru olmadığını iddia eden Bozkurt, fişlemelerden söz edilecekse CMK 250´den sorumlu savcıların kendini fişlediğini ileri sürdü. Bozkurt, Söylenenlerden bir tanesi doğru olduğu ispatlanırsa; ben burada kendime cezamı veririm. Ama yargılama sonucu görülecek ki söylenenlerin hepsi yalandan ibarettir. Normalde iki yıl önce emekli olacaktım. Nöbetten düşecektim ama bu davadan dolayı düşemiyorum, nöbet tutuyorum. Olsun zül duymuyorum, kutsaldır. Davadan aklandığım gün emekli olacağım. Şerefimle emekli olacağım. Hepsi asılsız, yalan, iftiraden ibarettir. diye konuştu.Duruşmaya kısa bir ara verildi. ( Cihan)

-MİT´çilerin yargılanması için Başbakanlık´tan cevap beklenecek-

Davanı sanıkları arasında yer alan 3 MİT mensubu Şinasi D., Kıvılcım Ü. ve Sadri B.İ. hakkında, MİT Kanunu´ndaki değişiklik nedeniyle yargılamanın durdurulmasına karar verilmişti. Konuya ilişkin Başbakanlığa yazı gönderen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, MİT´çilerle ilgili Başbakanlık´tan gelecek yazının beklenmesine karar verdi.

ERGENEKON SANIKLARININ ´ISLAK İMZA VE CİHANER DAVALARI BİRLEŞTİRİLSİN´ TALEBİNE RET

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanan Serdar Öztürk ve Dursun Çiçek´in iki davanın birleştirme talebi Daire tarafından reddedildi. İlhan Cihaner´in bir sonraki duruşmada hazır olması için adres yeri olan Meclis´e çağrı kağıdı çıkarılması kararlaştırıldı. Ayrıca bazı sanıklar hakkında daire, ´çağrılmaları halinde hazır bulunma´ şartıyla duruşmalardan varese tutulmalarına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. ( Cihan)

(15 Haziran 2012, 14:01)

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

Saldıray Berk duruşmaya gelecek mi?

İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO: CEMAATLERİ SİLAHLANDIRMA OPERASYONU

HSYK: Cihaner yargılanmalı

Cihaner´e şok: Yeniden yargılanacak

Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma işbirliğiyle ´ıslak imza´ operasyonları

Erzincan iddianamesinde ara

Islak İmza iddianamesinde ara

Ergenekon ve bağlantılı tüm iddianamelerde ara

ISLAK İMZALI ´İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI´ MANŞETLERİMİZ

Cihaner´in gizli sorgu odası

Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner ´terör arttırılmalı´ diyordu

SAVCI OLDUĞU ÖĞRENİLEN GİZLİ TANIK EFE´NİN MAHKEMEYİ SARSAN İFADELERİ

´Er Cihaner´i kurtarmak´ oyununa devam

Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz

Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak

Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi

Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri

http://www.kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=4625    yazdır/print




Savcı: Ergenekon Yargıtay´da mı?

Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı Ergenekon terör örgütü talimatıyla Erzincan´da uygulamakla suçlanan eski Erzincan Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile dönemin 3. Ordu komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 14 sanık Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde bugün hakim karşısına çıkacak. Yargıtay, sanıkların duruşmaya mazeret bildirmeden katılmaması durumunda polis zoruyla getirilmesine karar vermişti. 14 sanık arasından sadece Saldıray Berk şu ana kadar hiçbir duruşmaya katılmadı. Bu nedenle Berk´in bugünkü duruşmaya katılıp katılmayacağı merak ediliyor.

15.06.2012 10:44 Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı Ergenekon terör örgütü talimatıyla Erzincan´da uygulamakla suçlanan eski Erzincan Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile dönemin 3. Ordu komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 14 sanık Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde bugün hakim karşısına çıkacak. Erzincan´daki faaliyetleri nedeniyle ´Ergenekon terör örgütüne üye olma, resmi belgede sahtecililik, birden fazla kişi ile tehdit, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme´ suçlarından 13 sanık ile birlikte yargılanacak olan Cihaner´in milletvekili dokunulmazlığının terör suçu için geçerli olmadığına karar verilmişti. Yargıtay, haklarında dava açılan 3 MİT mensubu Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce hakkında ise MİT Kanunu´ndaki değişiklik sebebiyle yargılamanın durdurulmasına karar vermişti. Bugünkü duruşmada merak edilen bir konu, hükümeti devirme komplosu içinde yer almakla suçlanan bu 3 MİT´çi sanığın yargılanması için Başbakanlığın izin verip vermediği..

Saldıray Berk gelecek mi?

Yargıtay, sanıkların duruşmaya mazeret bildirmeden katılmaması durumunda polis zoruyla getirilmesine de karar vermişti. 14 sanık arasından sadece Saldıray Berk şu ana kadar hiçbir duruşmaya katılmadı. Bu nedenle Berk´in bugünkü duruşmaya katılıp katılmayacağı merak edilen diğer konu..

DAVANIN GEÇMİŞİ

İlhan Cihaner, emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında kamuoyunda ´ıslak imza´ olarak da bilinen ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı Erzincan ve yöresinde hayata geçirmek iddiasıyla ilk dava, özel yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde açıldı. Mahkeme, Cihaner´in de aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında tutuklama kararı verdi. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Cihaner´e görevi kapsamında ´kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, birden fazla kişi ile tehdit´ suçu işlediği iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada ise Yargıtay´a dava açıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dosyanın aslı gelmeden fotokopi üzerinden yaptığı inceleme sonrasında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davayı birleştirdi, ardından da tüm sanıkları tahliye etti. Dosyanın aslı üzerinden yargılama yapan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle davayı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde Albay Dursun Çiçek´in yargılandığı davayla birleştirdi. 11. Ceza Dairesi´nin birleştirme kararı sebebiyle oluşan hukuki uyuşmazlığa İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, üst mahkeme olarak Yargıtay´ın görevli olduğuna hükmetti. 11. Ceza Dairesi, Cihaner´in yargılanması için Adalet Bakanlığı´ndan soruşturma izni alınması gerektiğini belirterek, dosyayı Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi. Bunun üzerine dosya önce Adalet Bakanlığı´na ve HSYK´ya gönderildi. HSYK 2. Dairesi, Cihaner´in İrticayla Mücadele Eylem Planı´nı Erzincan´da uyguladığı ve Ergenekon terör örgütüne üye olduğu iddiaları kapsamında yargılanması için kovuşturma izni verdi. HSYK, dosyayı Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdi. Başsavcılık, Cihaner ve diğer sanıklar hakkında iddianame düzenleyerek, son soruşturma kararı için Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´ne iletti. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi de, Cihaner´e yöneltilen ´terör örgütü üyeliği´ suçlamasının Anayasa´ya göre milletvekili dokunulmazlığı kapsamında olmadığını belirtti. Son soruşturmanın açılması kararı veren mahkeme, dosyayı Yargıtay´a yeniden gönderdi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´nin kabul ettiği iddianamede sanıklara ağır suçlamalar yöneltiliyor.

YARGITAY ERGENEKON´U KOLLUYOR MU?

Cihaner davasıyla ilgili en önemli tartışma noktalarından birisi, davanın Ağır Ceza Mahkemesinden fotokopi yoluyla skandal şekilde Yargıtay´a aktarılması ve ardından serbest bırakılması olmuştu. Yani Yargıtay´ın devreye girmesi önemli bir tartışma konusu. Davanın Yargıtay´a alınmasının nedeni olarak Cihaner´in suç tarihinde görevli Başsavcı olması gösteriliyor. Ancak 14 sanıktan 13´ü için bu durum geçerli değil. Buna rağmen diğer sanıklar da Yargıtay´da yargılanıyor. İlk duruşmalarda da serbest bırakıldılar. Bu şok gelişme Şemdinli davasını hatırlatmıştı. Sivil mahkemenin ağır cezalar verdiği sanıkların davası, Yargıtay ve HSYK´dan gelen skandal müdahale ile askeri mahkemeye aktarılmış ve ilk duruşmada da sanıklar serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılan sanıklardan birisi ilerleyen süreçte Isparta´da bir vatandaşı öldürmüş, altınlarını da gaspetmişti. Bu adi suçu işleyen sanık, yargılandığı Isparta mahkemesi tarafından cezalandırıldı. Ancak böyle bir sanığı serbest bıraktırıp cinayet işlemesine, masum bir vatandaşı öldürmesine neden olanlardan ise hesap sorulmadı. Benzer bir skandal Erzincan Ergenekon davasında yaşanıyor. Yargıtay inanılmaz bir müdahale ile davayı fotokopi üzerinden kendi bünyesine alıyor. Sanıkları kolladığı izlenimi veren bir yargılama yapıyor. Sanıkları serbest bırakıyor. Görevlerinin başına dönmelerine izin veriyor. Bu olaydan sonra Erzincan davasının kritik tanıkları arasında yer alan İ.M. isimli kişiye silahlı saldırı gerçekleşiyor. Düşünün ki haklarında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek gibi ağır suçlamalar bulunan sanıklar serbest kalıyor ve bu olaydan sonra davanın bir tanığına saldırı yapılıyor. Bunun sorumlusu acaba kimdir?..

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla bağlantılı ilginç bir gelişme daha yaşandı. 1994 yılında intihar ettiği ileri sürülen ancak 2010 yılında dosyası tekrar açılan Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu´nun soruşturmasında şok gelişmeler yaşanıyor. Albay´ın oğlunu yasadışı şekilde gizli dinlemeye alan ve soruşturma dosyasındaki delil ve tanıklara ulaşmaya çalışan 8 jandarma görevlisi tutuklanması bu gelişmelerden birisiydi. Bu 8 kişiden birisinin Erzincan Ergenekon örgütlenmesinde yer alan sanıklarla bağlantılı olduğu da ortaya çıktı. Yargıtay´ın serbest bıraktığı ve üzerlerine gitmediği sanıkların boş durmadığı yasadışı eylemlerine devam ettiği söylenebilir. Bunun sorumlusu acaba kimdir?..

SAVCI KAYASU: ERGENEKON YARGITAY´A DA SIÇRADI MI?

´Sanıkları kolladığı izlenimi veren bir yargılama yapıyor Yargıtay´ demiştik yukarıdaki satırlarda. Çünkü bunu düşündüren başka gelişmeler de yaşanmıştı. Yargıtay´daki ilk duruşmalarda mahkeme başkanının bazı gafları basına yansımıştı. Ayrıca o süreçte basına yansıyan bazı yargı üyelerinin konuşma kayıtları da sanıkların kurtarılmak istendiğini açıkça ortaya koyuyordu. Tüm bu ayrıntılar korkunç bir şüpheyi akıllara getiriyor. Bu şüpheyi eski Savcı Sacit Kayasu çok açık şekilde ifade ediyor. Yargıtay´ın, vatandaşın davalarını birinci derece mahkemesi olarak göremeyeceğini vurgulayan Kayasu, Cihaner davasında yalnız kendisinin değil onunla beraber Saldıray Berk ve MİT elemanlarının da yargılandığını hatırlatıyor. Onların yargılanma yerinin Yargıtay değil adli mahkemeler olduğunu ifade eden Kayasu, şöyle devam ediyor: Bir ses kaydı olmasaydı, hadi derdiniz ´hukuki hata.´ Ama o ses kaydından sonra ´acaba bu işin arkasında başka şeyler var mı; Ergenekon terör örgütü Yargıtay´a da sıçradı mı?´ gibi insanın aklına ister istemez bu sorular geliyor.

ERGENEKON DAVASINI ÇÖKERTME KOMPLOSUNDA CİHANER´İN ROLÜ

Kayasu´nun yönelttiği ağır suçlamayı doğrulayan çok fazla bulgu var aslında. Ses kayıtları şüphesiz ilk önemli delil. O ses kaydındaki yüksek yargı üyelerinin Kent Otel toplantıları adıyla bilinen ve Ergenekon sanıklarıyla yapılan toplantılara katılan isimler olduğu da ortaya çıkmıştı. Hemen hatırlatalım, ses kayıtlarının ilgili kişiye ait olup olmadığı adli tıp laboratuvarlarında tıpkı el yazısı ya da parmak izi gibi yüksek doğruluk derecesinde tespit edilebiliyor. Ve bu incelemeler mahkemelerde de delil olarak kabul ediliyor. Yüksek yargıda örgütün çok iyi yapılandığı iddialarıyla örtüşen bu durum Ergenekon iddianamelerine de yansımıştı. Kent Otel toplantıları Ergenekon örgütünün yargıdaki varlığına dair deliller arasında gösteriliyor. Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın Ergenekon davasını etkilemek için mahkeme başkanı ve yüksek yargıdaki tanıdıklarıyla yaptığı görüşmeler ise diğer bir delil.

Çok sayıda başka delil de var yüksek yargıdaki Ergenekon varlığına dair. Ancak olaya bir de başka açıdan bakmayı deneyelim. Cihaner davasının geçmişine hatta Cihaner´in Erzincan´a başsavcı olarak atanmasına kadar gidelim. Gördüğümüz tüm bulguların da aynı şüpheyi gösterdiği görülecektir. Buna göre İlhan Cihaner´in başrolünde olduğu bir plan ile Ergenekon davası çökertilmek istendi. Bu planda bazı CHP milletvekilleri de, hatta radikal tavırlı bir gazetenin muhabirleri de etkin rol aldı. Para dolu çantalarla davanın tanıklarının ifadelerini değiştirmeye çalıştılar. Evet bu inanılmaz gibi görünen olaylar yaşandı. Kameralarla, fotoğraflarla ve ses kayıtlarıyla tespit edildi. O kadar geniş çaplı bir komploydu ki davanın görüldüğü Erzurum´daki mahkeme üzerinde duruşma esnasında Saldıray Berk´e bağlı savaş uçakları alçak uçuş yaptı, askeri araçlar şehir içinde yürütüldü. Biz bu iddiaları aslında birkaç yıldır dile getiriyoruz. Ancak o dönemde o bölgede görevli bir savcı olduğu ileri sürülen ´Efe´ kod adlı gizli tanık Ergenekon davasında geçtiğimiz aylarda verdiği bir kaç gün süren şok ifadesinde de bu iddiaları doğruladı. Cihaner´in başta beri bu bölgeye bilinçli olarak atandığına, onun korkunç bir terör yapılanması içerisinde yer aldığına dair şok iddialarını mahkemede dile getiren Tanık ´Efe´, somut yer ve şahıs isimleri verdi.

Bu kadar geniş bir örgütün yüksek yargıda uzantısının olmaması hayatın olağan akışına aykırıdır. Yüksek yargıda ortaya çıkan ve yukarıda bazılarını belirttiğimiz somut delil ve bulguları, yine yüksek yargı soruşturmak istemektedir. Bunda bir art niyet aramamak ve bu yargılamaya güvenmek ise imkansızdır.Gelelim Cihaner´in başrolde olduğu ileri sürülen komplonun tarihçesine..

Ergenekon süreci, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye baskınıyla başladı. HSYK, 2 Temmuz 2007 günü İlhan Cihaner´i Erzincan´a başsavcı olarak atadı. Ergenekon´da tutuklamaların başladığı günlerde, 2007 yılı Kasım ayında İsmailağa cemaati soruşturması için düğmeye basıldı. Soruşturmanın fitili, bir kadının ´Cemaat üyesi kocam beni dövüyor´ şikayetiyle yakıldı. Aile içi şiddet soruşturması, bir anda tüm Türkiye´yi kapsayacak şekilde bazı cemaatlere yönelik terör örgütü soruşturmasına dönüştürüldü. Ergenekon´da Veli Küçük ve arkadaşları tutuklandı, Erzincan´da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Yeni Şafak Gazetesi Patronu Ahmet Albayrak dahil 16 ilde 235 kişi takibe alındı. 23 Şubat 2009 günü 29 kişi gözaltına alındı, 9´u tutuklandı. Yaygın iddia şuydu: Silivri´nin rövanşı Erzincan´da alınacak, tüm Türkiye´yi tarayan karşı bir dava yolu açılacaktı.

Bir kadının kocası tarafından dövüldüğü iddiasıyla başlatılan ´cemaat soruşturması´ masum insanların evlerine silah yerleştirerek yakalatmayı ve cemaatleri ´silahlı kalkışma´ aşamasında gösterme çılgınlığına kadar vardı. Kurmay Albay Dursun Çiçek´in ıslak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ belgesi işte bu amaçla devreye sokularak cemaatler silahlı gösterilmeye, çok büyük gürültü koparılarak soruşturma AK Partili yetkililere dayandırılmaya kalkışıldı. Zaten hedef de buydu. Böylece Ergenekon soruşturma süreci en can alıcı açıdan vurularak durdurulmuş olacaktı. Cihaner soruşturmayı iki yıl boyunca Adalet Bakanlığı´ndan gizli yürüttü.

Ancak bu komploda yer almak istemeyen şahısların ihbarıyla plan suya düştü. Erzincan göletine atılarak jandarmaya buldurulması ve cemaatle bağlantılı gösterilmesi planlanan silahlar ihbar üzerine polis tarafından bulundu. Bu komploda yer alan çok sayıda tanık itiraflarda bulundu. Soruşturma inanılmaz şekilde genişledi. 3´ncü Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk´in 1 numaralı, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in 2 numaralı sanık olduğu 17 sanıklı Erzincan Ergenekon Terör Örgütü davası açıldı.

Soruşturma sürecinde savcılara baskılar yapıldı. Görevli dört savcı, yetkileri HSYK tarafından kaldırılarak soruşturmadan alındı. Ancak yerlerine atanan yeni savcı soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi mahkemeye sundu. İddianame kabul edilerek dava açıldı. Dava sürecinde de inanılmaz baskılar yapıldı. 1 numaralı sanık Berk komutasında askeri araçlar şehir merkezinde yürütüldü. Dava duruşmalarında savaş uçakları mahkeme salonu üzerinde alçak uçuş yaptı. CHP´liler ile Radikal gazetesi muhabirleri devreye sokularak bazı tanıkların para teklifleriyle ifadelerinden vazgeçmesine çalışıldı. Bazı tanıklara silahlı saldırılar gerçekleşti. Dava skandal şekilde Yargıtay´a alındı ve sanıklar serbest bırakıldı.

İşte başlangıcından bugüne adım adım takip ettiğimiz Erzincan´daki Islak Komplo ve boşa çıkarılma süreci:

12.06.2007: Ergenekon soruşturması başladı: İstanbul Ümraniye´de bir evde 27 el bombası bulunmasıyla Ergenekon soruşturması başladı.

02.07.2007: Cihaner, HSYK tarafından Erzincan Başsavcılığı´na atandı. (Listenin devamı: http://www.kontrgerilla.com/yazilar/erzincan_komplosu.asp)

Abdullah Harun / kontrgerilla.com

(15 Haziran 2012, 10:44)

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO: CEMAATLERİ SİLAHLANDIRMA OPERASYONU

HSYK: Cihaner yargılanmalı

Cihaner´e şok: Yeniden yargılanacak

Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma işbirliğiyle ´ıslak imza´ operasyonları

Erzincan iddianamesinde ara

Islak İmza iddianamesinde ara

Ergenekon ve bağlantılı tüm iddianamelerde ara

ISLAK İMZALI ´İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI´ MANŞETLERİMİZ

Cihaner´in gizli sorgu odası

Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner ´terör arttırılmalı´ diyordu

SAVCI OLDUĞU ÖĞRENİLEN GİZLİ TANIK EFE´NİN MAHKEMEYİ SARSAN İFADELERİ

´Er Cihaner´i kurtarmak´ oyununa devam

Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz

Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak

Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi

Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri

http://www.kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=4623    yazdır/print




ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.008.496