Aharun.8m.net|Kontrgerilla.com|HaberKanal.net|Haberver.in .. Terör, derin/paralel devlet, kontrgerilla ve bağlantılı konularda 2001'den beri yayındayız
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in gözaltına alınacağının tebliğ edildiği an kayıtta olan polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Yayınlanan görüntüler bazı tartışmalara da açıklık getiriyor. Görüntüler, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in soruşturmaya gözaltı kararından sonra değil, gözaltı kararı çıkmadan çok önceden müdahale etmeye başladığını da belgeliyor. Oysa Özbek, arama ve gözaltı olduğu anda olaya müdahil olduğunu iddia etmişti. Görüntülerde dikkat çeken diğer bir ayrıntı da Başsavcı Cihaner´in gözaltına alınacağını ve kendisine isnat edilen suçları öğrenince şok olması. Cihaner hem savcıların yaptığına, hem de mahkeme kararına ´eşkiyalık´ diyerek tepki gösteriyor.
Cihaner: Mahkemenin kararı eşkıyalıktır
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in gözaltına alınacağının tebliğ edildiği an kayıtta olan polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Yayınlanan görüntüler bazı tartışmalara da açıklık getiriyor. Görüntüler, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in soruşturmaya gözaltı kararından sonra değil, gözaltı kararı çıkmadan çok önceden müdahale etmeye başladığını da belgeliyor. Oysa Özbek, arama ve gözaltı olduğu anda olaya müdahil olduğunu iddia etmişti. Görüntülerde dikkat çeken diğer bir ayrıntı da Başsavcı Cihaner´in gözaltına alınacağını ve kendisine isnat edilen suçları öğrenince şok olması. Cihaner hem savcıların yaptığına, hem de mahkeme kararına ´eşkiyalık´ diyerek tepki gösteriyor.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in gözaltına alınacağının tebliğ edildiği an kayıtta olan polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Cihaner´in evinde ve makamında yapılan aramalarda, Cihaner ile Savcı Osman Şanal arasındaki çok ilginç diyaloglarla birlikte, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in soruşturmaya gözaltı kararından sonra değil, gözaltı kararı çıkmadan çok önceden müdahale etmeye başladığını da belgeledi. İlhan Cihaner´in ev araması sırasında kayıtta olan polis kamerası HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile Cihaner´in bir gün önce bir arama ve gözaltı olması durumunda nasıl davranacağını konuştuklarını belgeledi. Özbek´le uzun süren bir görüşmesi yapan Cihaner ?Başkanım zaten dün akşam size söylemiştim? diyor. Bu da Özbek´in süreci yakından takip ettiğini, aralarındaki görüşmelerin gözaltı kararından önceye dayandığını gösteriyor.
Başsavcı Cihaner gözaltı ve suç isnatlarını görünce şok oldu
Başsavcı Cihaner´e makamında gözaltı kararının tebliğ edildiği andaki görüntülerde ise ilginç diyaloglar dikkat çekiyor. Osman Şanal ile Başsavcı İlhan Cihaner karşı karşıya oturuyor. Savcı Şanal, elindeki yakalama ve gözaltı kararını incelemesi için İlhan Cihaner´e veriyor. Mahkeme kararını şaşkınlık içinde okuyan Cihaner, ?Evrakta sahtecilik, iftira, tehdit ne için bunlar? diye soruyor. Osman Şanal´ın ´Anlatacağız´ sözleri üzerine Cihaner, ?Bunu yapamazsınız. Hukuk dışı, direneceğim. Bunu yapamazsınız arkadaşlar? diyor.
Mahkeme kararı da eşkiyalık
Savcı Osman Şanal´ın ?mahkeme kararını uyguluyoruz? karşılığı vermesi üzerine İlhan Cihaner ?Bu karar da eşkiyalıktır? diye cevap veriyor. Aramaya katılan Terörle Mücadele Şubesi polislerinden mahkeme kararının bir fotokopisinin çekilerek Başsavcı Cihaner´e verilmesini isteyen Osman Şanal ?Sizi yanımızda götüreceğiz İlhan Bey? diyerek gözaltına alınacağını söylüyor.
Görüntüler Özbek´i doğrulamıyor
İlhan Cihaner´in Özel Yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla gözaltına alınıp tutuklanmasının hemen ardından Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekili ile soruşturmayı yürüten Osman Şanal ve aramaya katılan diğer 2 savcının yetkileri HSYK tarafından alınmıştı. Cihaner´in evinin arandığı sırada HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in hem Cihaner´i hem de arama yapan savcıları aradığı, savcılara sicil numaralarını sorarak baskı yaptığı ortaya çıkmıştı. Özbek kendisini ?Durum hakkında bilgi aldım. Cihaner ´direneceğim´ dedi, ´sakın yapma´ dedim? diye savunmuştu. Ancak Cihaner´in polis kamerasına yansıyan sözleri, Cihaner ile Özbek´in gözaltından bir gün önce ne yapacaklarını konuştuğunu ortaya koydu.
İşte iki savcı arasındaki o diyalog
Şanal ile Cihaner karşılaştığında ise karşılıklı koltuklara oturan iki savcının arasında çok ilginç bir konuşma geçiyor. Diyaloglar şöyle gelişiyor:
Şanal: Anlatacağız.. Cihaner: Hukukdışı... Fiziken direneceğim... Bunu yapamazsınız arkadaşlar... Siz ne yaptığınızın farkında mısınız?
Şanal: Ne yaptığımızın farkındayız.. Polemik yapmak doğru değil.. Hukukun gerereğini yapmak için buradayız.. Kişisel husumet sözkonusu bile olamaz.. Cihaner: Kesinlikle böyle bir şey var.
Şanal: Biz işimizi yapacağız. sizi de yanımızda götüreceğiz. Cihaner: Götüremeyeceksiniz, direneceğim... Zor kullanacaksınız..
Şanal: Doğru bir davranış olmaz sizin açınızdan. Cihaner: Hayır çok doğru bir davranış olur. Cihaner: Eşkıya gibi davranıyorsunuz..
Şanal: Eşkıya gibi davranmıyoruz.. Şu anda oturuyoruz bakın... Cihaner: Hayır, hayır... Eşkıyalık elinde silahla kılıçla olmaz... Eşkıyanın değişik şeyleri var.
Şanal: Elimizde mahkeme kararıyla geldik buraya.. Cihaner: O karar da eşkıyalık.. Öyle anlaşılıyor..
Şanal: Sizin düşünceniz öyle olabilir... Onu değiştirecek durumda değiliz..
Bu diyalogların ardından ofisteki arama başlıyor... Arama sonrasında gözaltına alınan Cihaner mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderiliyor... ( Habertürk)
Hakkında soruşturma başlatılmalı
06 Mart 2010:Emekli Savcı Gültekin Avcı: İlhan Cihaner´in ´Bu yaptığınız eşkıyalıktır´ sözleri ile görevli savcıya ve mahkemeye hakaret etmiştir. İlk etapta kamu görevlisi olan savcıya hakaret etmesi 125. madde gereğince suçtur. Ayrıca Türk Ceza Kanunu´nun 301/2 maddesine göre de devletin askerine ve adliyesine hakaret kapsamına giren bu sözler Cihaner´in suç işlediğini ortaya koymaktadır. Başsavcı hakkında şikâyetin beklenmesine gerek yok. Doğrudan cumhuriyet savcısı soruşturma başlatabilir. Cihaner´in bu tarz hakareti kesinlikle kabul edilemez ve suç teşkil eder. İnsan infial içerisinde de olsa bu devletin kamu görevlisine ve mahkemesine hakaret etme yetkisine sahip değildir. Bu hakaret konuşması tutanaklara geçirilmeli.( Zaman)
(05 Mart 2010, 15:10), son güncel.: (06 Mart 2010)
Ergenekon Terör Örgütü üyeliğinden halen tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in, reddi hakim talebinde bulunabilmek için arama ve tutuklama kararını veren hakimler hakkında tazminat davası açacağı öne sürüldü. Cihaner´in, bir HSYK üyesi ve YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´la birlikte geliştirdikleri bu stratejiyi deneyeceği ve bu yolla tahliye taleplerini reddeden hakimlerle arasında ´husumet´ doğduğu gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunacağı belirtildi.
Yargıya sızmış Kontrgerillacılardan Cihaner için ilginç girişimler
Ergenekon Terör Örgütü üyeliğinden halen tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in, reddi hakim talebinde bulunabilmek için arama ve tutuklama kararını veren hakimler hakkında tazminat davası açacağı öne sürüldü. Cihaner´in, bir HSYK üyesi ve YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´la birlikte geliştirdikleri bu stratejiyi deneyeceği ve bu yolla tahliye taleplerini reddeden hakimlerle arasında ´husumet´ doğduğu gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunacağı belirtildi. Ancak akşam saatlerinde Erzurum 2. Ağır Ceza´dan Kontrgerillacıları şok eden iki haber geldi. Mahkeme Erzincan iddianamesini kabul etti. İddianamede Saldıray Berk 1 nolu, Cihaner ise 2 nolu sanık. Diğer haber ise Cihaner´in tahliye talebinin 3´ncü kez reddedilmesi oldu.
Kafaları komplolara çalışıyor
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklanmasının ardından Erzurum-Erzincan-Ankara hattında hukuk tarihinde görülmeyen gelişmeler yaşanıyor. HSYK´nın Başsavcı Cihaner´i gözaltına alınması kararını veren 4 savcının yetkisini kaldırmasının ardından, Erzurum Başsavcılığı´na 3 özel yetkili savcı atandı. Yeni atanan Başsavcı Vekili Taner Aksakal, Cihaner´in adresinin sabit olduğunu gerekçe göstererek, avukatların talebi doğrultusunda tahliye talebinde bulundu. Ancak özel yetkili Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner hakkındaki delil durumu ve yüklenen suçun tutukluluğunun devamını gerektirdiğini belirterek tahliye taleplerini reddetti. Cihaner´in avukatları Erzurum´un bir üst mahkemesi olan özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi´ne itiraz etti. Diyarbakır´daki mahkeme de itirazları reddetti. Bütün bu girişimlerden sonuç alamayan Cihaner´e bir HSYK üyesi ile YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´ın hukuk desteği vererek, hakimin reddini sağlayabilmek için manevi tazminat davası açması yönünde akıl verdikleri iddia edildi. Verilen taktiğe göre Cihaner, önce davasına bakan mahkeme heyetinin gerek arama kararı gerekse tutuklama kararının hukuka aykırı olduğu ve kararda hukuk ihlalleri yaşandığı gerekçesiyle mahkeme heyeti aleyhine manevi tazminat davası açacak.
İşleri güçleri entrika: Beğenilmeyen bir hakim nasıl suçlu duruma düşürülebilir?..
Hakimleri devre dışı bırakmak için farklı bir yöntem
HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun ve YARSAV Başkanı Ülker ikilisinin geliştirdikleri iddia edilen taktiğe göre, Cihaner şu stratejiyi izleyecek: Önce davasına bakan mahkeme heyetinin gerek arama gerekse tutuklama kararının hukuka aykırı olduğu ve kararda hukuk ihlalleri yaşandığı gerekçesiyle mahkeme heyeti aleyhine manevi tazminat davası açacak.Bu dava açıldıktan sonra Cihaner, söz konusu Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile aralarında husumet bulunduğunu iddia ederek reddi hakim talebinde bulunacak. Sonrasında da uygun bir hakimin atanması için HSYK devreye girecek. Hukukta ceza davası hakimi kendisiyle husumeti olan birinin davasına bakamıyor. Bu davadan, öncelikle çekilmesi bekleniyor. Çekilmezse hakkında reddi hakim müracaatı yapılıyor. Bu reddi hakim talebi üzerine bir ilgili mahkeme bir karar veriyor. Karara itiraz da yapılabiliyor. ( Zaman)
Avukatı tutukluluğa 3. kez itiraz etti
Tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukatı Turgut Kazan müvekkilinin tutukluluk haline 3. kez itiraz etti. Ergenekon soruşturması kapsamında eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından tutuklattırılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in serbest kalması için avukatları çalışmalarını sürdürüyor.
Mahkemenin bir üyesi değişti mi?
Bugün sabah saatlerinde Erzurum´a gelen Cihaner´in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin serbest bırakılması için 3. kez Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurarak tutukluluk haline itiraz etti. Öte yandan mahkemenin bir üyesinin değiştiği iddia edildi. ( Cihan)
İbret verici ayak oyunları
Soruşturmaya bakan ve tutuklamayı yapan önceki Savcıları HSYK´yı devreye sokarak skandal şekilde soruşturmadan aldıran Kontrgerillacıların, tutuklama kararını veren hakimleri de devre dışı bırakmaya çalışması Kontrgerillaların yargı kadrolarına ne kadar derin sızdığını gösteriyor. Deşifre olmak ve tepki çekmek pahasına ayak oyunlarını deniyor olmaları zor durumda olduklarını, birşeyler yapmazlarsa tükenecekleri şeklinde değerlendiriliyor.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in evinde ve ofisinde yapılan aramaların kamera kayıtları ve kayıtlarda yer alan konuşmalar ilk kez yayınlandı. Görüntülerde HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in hem İlhan Cihaner´i hem de aramayı yapan savcıyı aradığı görülüyor. Oysa Özbek, kendisinin Cihaner´i değil Cihaner´in kendisini aradığını iddia etmiş, gazetecilere yaptığı açıklamada İlhan Bey beni makamından aradı demişti. Özbek, Cihaner ve aramaya eşlik eden Rasim Karakullukçu ile telefonda görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından telekulaktan şikayet ederek dinlendiğini iddia etmişti. Habertürk´te yayınlanan görüntüler dinlenme iddialarını da çürütüyor. Çünkü Özbek´in her iki savcıyı da kameralar çalışırken aradığı görülüyor. Başsavcı Cihaner Adliye´deki odası arandığı sırada telefonda şu sözleri sarfediyor: Yerimdeyim Başkanım. Arkadaşlar geldiler, arama yapıyorlar. Daha sonra gözaltı olacakmış. Ben fiziki olarak direnmeyi düşünüyorum. Cihaner´in evindeki görüntülerde ise polislerin Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu´nun nezaretinde arama yaptığı sırada Karakullukçu´nun telefonunun çaldığı görülüyor. Görüntülerde yapılan konuşmadan arayan kişinin HSYK Başkanvekili Kadir Özbek olduğunu anlaşılıyor. Daha önce bu telefon görüşmeleri Kadir Özbek´e sorulmuş, Özbek konuşmaları doğrulamıştı. Özbek Cihaner´le konuşmasında ´kendisinin direneceğim´ tavrına karşı çıktığını söylediğini de belirtmişti. HSYK başkanvekili Özbek´in halen yürüyen bir soruşturmada savcıları araması, terör örgütü üyeliği suçlaması yapılan bir başsavcıya da arama esnasında moral desteği vermesi hukukçular tarafından savcılara gözdağı ve yargıya doğrudan müdahale olarak yorumlanıyor, aramayı ve soruşturmayı yapan savcılar üzerinde mutlaka baskı oluşturacağı belirtiliyor. Telefon görüşmesinde Özbek´in savcılardan sicil numaralarını istediği de iddia edilmiş ancak bu iddia Özbek tarafından yalanlanmıştı. ( Habertürk, Cnnturk)
Mahkeme üyesinin değiştiği haberi doğrulandı
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in tutuklanmasına karar veren Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin üye hakimi İsmail Şahin´in yerine bugün itibariyle üye Sefa Bilal göreve başladı. Erzurum Yüksek Güvenlikli H Tipi´nde tutuklu bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in tutuklanmasına karar veren Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde nöbet değişimi yaşandı. Başkanlığını Hakim Mustafa Karatay´ın yaptığı mahkemenin üye hakimlerinden İsmail Şahin´in bugün itibariyle görevini üye Sefa Bilal devraldı. Değişimin aylık rutin üye değişimi olduğu iddia edildi. Üye Hakim İsmail Şahin, Savcı Osman Şanal´ın yerine göreve gelen Özel Yetkili Savcı Taner Aksakal´ın tahliye talebini reddeden hakimdi. ( Cihan)
19.25: Cihaner´in tahliye talebine üçüncü kez red
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in tahliye talebi üçüncü kez mahkeme tarafından reddedildi. Erzurum H Tipi Cezaevi´nde 12 gündür tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukatı Turgut Kazan tarafından verilen tahliye dilekçesi reddedildi. Erzurum 2 Numaralı Ağır Ceza Mahkemesi´ne öğle saatlerinde verilen tahliye dilekçesi, mahkeme tarafından 19.00 sularında reddedildi. Karar Cihaner´in avukatı Kazan´a tebliğ edildi. ( Cihan)
Olayın üzerine gidildikçe Özbek yalpalamaya başladı: İlhan Bey´i biz mi aradık onlar mı aradı tam bilmiyorum
02 Mart 2010: HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, savcılarla yaptığı telefon görüşmelerinin ortaya çıkması üzerine ilginç bir savunma yaptı. Görüntülerin kendisini yalanlamadığını iddia eden Özbek, suçu sekterlere attı. Özbek, Oraya bağlamaları sekreterlerin işi. Önce makamından aranmış gibi bir sıralama yapılmış, aradan yarım saat geçtikten sonra ´İlhan Bey telefonda!´ dediler. İlhan Bey´i biz mi aradık onlar mı aradı tam bilmiyorum. dedi. Özbek, ilk açıklamalarının aksine Cihaner´in evinde aramayı yapan savcı Rasim Karakullukçu´yu da kendisinin telefona istediğini itiraf etti. Özbek, bu konuda şu görüşü dile getirdi: Arkadaşlarla toplantı salonunda çalışırken sekreterlere arattım. Birinci aramada ´Makamı cevap vermiyor.´ dediler, ´Cepten de aradık, şimdi görüşmesi mümkün değil.´ dediler. ´Evini arayın!´ dedim. Bir süre sonra evi bağlandı. Arama devam ediyordu. İlhan Bey´in eşi dediler. ´Geçmiş olsun hanımefendi, nedir mesele?´ dedim. Arama yapıyorlar, dedi. ´Kimler var?´ dedim. Savcı bey var polis var, dedi. Bir görüşebilir miyim dedim. Bilgi almak için; çünkü o zamana kadar herhangi bir bilgi yok. Savcının sesi çok derinden ve kesik kesik geliyordu. HSYK Başkan Vekili Özbek, bu telefon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine, konuşmaları doğrulamıştı. Özbek, Cihaner´le konuşmasında ´kendisinin direneceğim´ tavrına karşı çıktığını söylediğini de belirtmişti. Özbek, evdeki aramayı yapan savcının adını anlayamadığı için tekrarlattığını ve savcının ´arama yapıyoruz efendim´ dediğini iddia etmişti. ( Zaman)
(01 Mart 2010, 11:57), son güncel.: (03 Mart 2010)
Flaş!!! HSYK Başkan Vekili, savcıyla görüştüğünü kabul etti
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in gözaltına alınması sırasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek´in devreye girdiği ve bunu engellemek için Erzurum Savcılarını tehdit ettiği ortaya çıktı. Özbek´in, Cihaner´i telefonla arayarak destek verdiği ve aramayı yapan savcıya gözdağı anlamı taşıyacak şekilde, isim ve sicil numarasını sorduğu belirlendi. Telefon konuşmalarına, aramaya katılan polis ve savcılar da şahit oldu. Özbek, Cihaner´i ve görevini yapan savcıyı aradığını kabul etti: ´Kurul adına Türkiye Cumhuriyeti´nin bir başsavcısının makamında ve evinde yapılan aramanın niteliğini öğrenmek amacıyla yaptığım bir görüşmedir.´
FLAŞ!!! HSYK Başkan Vekili, savcıyla görüştüğünü kabul etti
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in gözaltına alınması sırasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek´in devreye girdiği ve bunu engellemek için Erzurum Savcılarını tehdit ettiği ortaya çıktı. Özbek´in, Cihaner´i telefonla arayarak destek verdiği ve aramayı yapan savcıya gözdağı anlamı taşıyacak şekilde, isim ve sicil numarasını sorduğu belirlendi. Telefon konuşmalarına, aramaya katılan polis ve savcılar da şahit oldu. Özbek, Cihaner´i ve görevini yapan savcıyı aradığını kabul etti: ´Kurul adına Türkiye Cumhuriyeti´nin bir başsavcısının makamında ve evinde yapılan aramanın niteliğini öğrenmek amacıyla yaptığım bir görüşmedir.´
Masum amaçlı bir görüşmeymiş
Arama yapıldığı sırada Cihaner´e telefon açan Özbek, ?Arama yapan savcının sesi hafif geliyordu. İsmini anlayamadım. Tekrarladı? dedi. Özbek, görüşmenin şahitleri olmasına rağmen dinlendiğini iddia etti. Star gazetesinde yayımlanan haberin ardından HSYK´ya girişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Özbek, aramayı kabul ederek olayı şöyle aktardı: Elbette görüştüm. Görüştüm derken İlhan Bey´in makamında bir arama yapıldığı söylenince Kurul olarak bilgi almak maksadıyla santral sekreterlerimiz vasıtasıyla görüştük. Önce kendisine ulaşılamadığını söylediler. Arkasından evini bağladılar. Eşiyle (Cihaner´in eşi) görüştüm. Evde arama yapıldığını ifade ettiler. ´Savcı Bey´i veriyorum.´ dedi. Bir savcı arkadaşımızın sesini duydum. Adını söyledi, anlayamadım. Çok hafif geliyordu. ´Adınızı anlayamadım affedersiniz Savcı Bey.´ dedim. Tekrarladı. Böyle bir görüşmemiz oldu. ´Arama yapıyoruz efendim.´ dedi. Ben de ´Kolay gelsin.´ dedim. Eşine ´Geçmiş olsun.´ dedim. Daha sonra İlhan Cihaner´in kendisini aradığını belirten HSYK Başkan Vekili, Başsavcı´nın arama yapıldığını ve gözaltına alınacağını aktardığını söyledi. Cihaner´in direneceğini söylemesi üzerine, ´Böyle şey olmaz, sakın ha.´ dedim. Bu şekilde bir görüşmemiz oldu. dedi. Savcının telefon numarası ve sicil numarasını istediği yönündeki iddiaları yalanlayan Kadir Özbek, ´Ben hakimlerin, savcıların sicil numarasını niye isteyeyim ki? Bütün savcıların sicil numaraları benim önümde ve bilgisayarımda duruyor. Öyle bir şey söz konusu olamaz. diye konuştu. Evde arama yapan ve soruşturmayı yürüten 4 savcının yetkileri, Cihaner´in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından kaldırılmıştı. Cihaner, arama öncesinde de söz konusu savcıların görevden alınması için HSYK´ya başvurmuştu. ( AA)
HSYK´nın atadığı savcı farklı çıktı, Cihaner´in tahliyesini istedi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Tarık Gür´ün yerine atanan Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal´ın, İlhan Cihaner´in tahliyesine karar verilmesi talebi 2. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi İsmail Şahin tarafından reddedildi. Mahkeme, ´silahlı terör örgütüne üye olmak, birden fazla kişiyi tehdit, iftira, kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik suçlarından tutuklu bulunan Cihaner hakkında CMK´nın 100/3 suçlarına yönelik olması, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumu, delilleri karartma şüphesi bulunması nedeniyle tahliye talebinin reddine karar verdi. Eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal´ın Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklattığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukatlarının itirazı ve savcının mütalaasına rağmen 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluk halinin devamına hükmetti. HSYK tarafından Tarık Gür´ün yerine atanan Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal, şüphelinin aleyhine olan delillerin büyük çoğunlukla toplanmış ve sabit ikametgah adresi olması nedeniyle yurtdışına çıkma yasağı konularak tahliyesine karar verilmesini istemişti.
´Sicil numaranı ver´ sözü anayasal suçtur
24 Şubat 2010: Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, Özbek´in arama yapan savcıyı aramasının yargıya baskı olduğunu belirterek, HSYK, hakim ve savcılardan kararları konusunda kurumsal olsa bile bilgi alamaz. dedi. Tarımcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Müdahale gibi algılanacak şekilde olaya taraf olamaz. HSYK Başkan Vekili´nin telefonunu açan savcının nasıl algıladığı önemlidir. ´Sicil numaranı ver´ sözü trafik polislerini Doğu´ya sürmek için söylenen bir sözdür. HSYK Başkan Vekili bu sözü söylediyse bu yargıya baskıdır. Ne de olsa savcıların özlük dosyaları HSYK´nın elindedir. Onlar da insandır yükselmek isterler, terfi ve tayin isterler. Bu anlamda oradan gelecek her telefon ´eko´ yapabilir. Bu anlamda teselsül halinde bir ihsas-ı rey var. Kast-ı mahsusa ile bir ihsas-ı rey var. Örtülemeyecek şekilde görülüyor. Özbek´in savcıyla konuşurken sicilini sormasa dahi sesinin tonunun bile çok önemli olduğuna dikkat çeken Tarımcıoğlu, Kelimelere yaptığı vurgu önemlidir. Asıl algılamayı telefonla konuşan savcı yapacaktır. O da durumu tutanakla tespit ettiyse yargı görevi yapanı etkileme suçudur. Yargıya telkin, tavsiye ve tehdidin cezası vardır. Zaten anayasal bir suçtur. Anayasa´nın 138. maddesinde ´Hiç kimse hakim ve savcılara yönlendirmede bulunamaz´ diyor. Buna HSYK da dahildir. HSYK alelacele apar topar bir karar aldı. Bu direkt ihsas-ı reydir, yetki aşımıdır. Hiçbir kanun ve anayasa maddesi bu hakkı vermemektedir. Durumdan vazife çıkartıp olaya müdahale ettiler. Görev devam ederken yetkilerini aldılar. şeklinde konuştu. ( Zaman)
Kurul, aldığı kararın yasal gerekçesini hala açıklayamadı
Kamuoyu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu´ndan (HSYK) Erzurum savcılarının yetkisinin alınmasının hukuki gerekçelerini açıklamasını bekliyor. Karar jet hızıyla alındı ama 7 gün geçmesine rağmen Kurul´dan, henüz tatmin edici bir cevap gelmedi. HSYK, söz konusu kararı, Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun (CMK) 250/3. maddesine dayandırdı. Yetkileri alınan savcıların ´yetki aşımında´ bulunduklarına bu çerçevede hükmetti. İlgili kanun maddesi, 1. sınıf savcıların Yargıtay´da yargılanacaklarını öngörüyordu ama tek başına tatmin edici kanuni bir gerekçe değildi. Çünkü, 1. sınıfa ayrılmış savcıların soruşturmalarının nasıl yürütüleceğini açıklamıyordu. HSYK, savcıların yetkisinin alınmasında ilginç prosedür izlemişti diğer yandan. Önüne konuyla ilgili inceleme ve soruşturma raporu gelmeden karar vermişti. Karara kaynaklık eden Erzurum´daki soruşturma dosyasının içeriği hakkında bilgi sahibi olup olmadığı anlaşılamayan HSYK, yasal gerekçenizi açıklayın yollu çağrılara muhatap kaldı. Kapsamlı ve can alıcı soruları gündeme getiren ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu. Arınç´ın ´Ey, 5 tane değerli üye´ hitabıyla yönelttiği sorular özetle şöyleydi: Savcılar hakkında size ulaşan bir soruşturma var mıdır? Savcıların görevlerini kötüye kullandıkları konusunda bir soruşturma raporuna dayanıyor musunuz? Hangi tespite dayanılarak yetkileri kaldırılmıştır? Hangi hukuki gerekçelerle aldınız? Neden alelacele işlem tesis edildi? Soruşturmanın içeriği hakkında, HSYK´ya ulaşmış herhangi bir bilgi veya belge var mıdır? Varsa, bu gizli soruşturmanın bilgilerini hangi yasal usullerle temin ettiniz? Bir yasal gerekçe gösterme zorunluluğunu neden hissetmediniz?
HSYK Başkanı itiraf etti
HSYK bu sorulara cevap vermedi. Benzer soruların yer aldığı Adalet Bakanlığı´nın itirazını, anında reddetti. HSYK´nın yargılama yetkisi bulunmadığı, yargılama süreçlerindeki hataları giderme makamının mahkemeler olduğu hatırlatmasını da görmezden geldi. Bu noktada, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek´in ´mağduriyetin önlenmesine yönelik bir işlemdi´ açıklaması ilginçti. HSYK´nın mahkeme yetkisi kullandığının itirafıydı. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, hakim kararıyla hala tutukluydu oysa. Tutukluluğu sürdüren hakimler hakkında, savcılara benzer işlem yapılmamıştı. Özbek´in bu yöndeki soruya verdiği cevap da yine bir çelişkinin itirafıydı: ´Bunu söylemek, bir yerde bu işin boyutlarını biraz daha büyütmek anlamına gelir. O, belki bizim yargı bağımsızlığına karşı hassasiyetimizden.´ En son, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Taraf´taki röportajında HSYK´ya ciddi eleştiriler getirdi. Kurul´un yetkisini aştığına değinen Sayman, HSYK, savcının yetkisini keyfi olarak asla alamaz. Mutlaka bir gerekçesinin olması gerekir. Burada vahim olan HSYK´nın gerekçesi. ifadelerini kullandı. ( Zaman)
(23 Şubat 2010, 15:42), son güncel.: (24 Şubat 2010)
´Balyoz Darbe Planı´ ile bağlantılı olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa´da polis tarafından arama ve gözaltılar gerçekleştiriliyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararıyla düzenlenen operasyonlarda ´Balyoz Planı´ iddiaları kapsamında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri´nin evlerinde polis tarafından arama yapıldığı iddia edildi. Haberin ajanslara düşmesi üzerine açıklama yapan Doğan, ´Evimde arama yok, iddialar hayal mahsulü´ dedi. Ancak Emekli Orgeneral Süha Tanyeri ise ´Evet bilgi doğrudur. Şu anda evim aranıyor´ dedi. Kadıköy Caddebostan´da bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´nde de arama yapılıyor. Vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi. İlerleyen dakikalarda eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına gözaltına alındığı haberi geldi. İlerleyen dakikalarda emekli komutanlar Korg. Ergin Saygun ile Oramiral Özden Örnek de gözaltına alındı. Gözaltı haberleri gelmeye devam ediyor. Operasyonların nerelere kadar uzanacağı ve HSYK-Yargıtay-Danıştay´ın nasıl hareket edeceği soruşturmayı yürüten Ergenekon savcılarının da yetkilerini almak için acilen toplanıp toplanmayacağı merak ediliyor.
FLAŞ!!! Balyoz dalgası: Komutanlar gözaltında
´Balyoz Darbe Planı´ ile bağlantılı olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa´da polis tarafından arama ve gözaltılar gerçekleştiriliyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararıyla düzenlenen operasyonlarda ´Balyoz Planı´ iddiaları kapsamında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri´nin evlerinde polis tarafından arama yapıldığı iddia edildi. Haberin ajanslara düşmesi üzerine açıklama yapan Doğan, ´Evimde arama yok, iddialar hayal mahsulü´ dedi. Ancak Emekli Orgeneral Süha Tanyeri ise ´Evet bilgi doğrudur. Şu anda evim aranıyor´ dedi. Kadıköy Caddebostan´da bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´nde de arama yapılıyor. Vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi. İlerleyen dakikalarda eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına gözaltına alındığı haberi geldi. İlerleyen dakikalarda emekli komutanlar Korg. Ergin Saygun ile Oramiral Özden Örnek de gözaltına alındı. Gözaltı haberleri gelmeye devam ediyor. Operasyonların nerelere kadar uzanacağı ve HSYK-Yargıtay-Danıştay´ın nasıl hareket edeceği soruşturmayı yürüten Ergenekon savcılarının da yetkilerini almak için acilen toplanıp toplanmayacağı merak ediliyor.
Operasyonlar delillerin yokedildiği şüphesi ile başladı
Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında eş zamanlı olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Hatay, Diyarbakır, Muğla, Balıkesir ve Kocaeli olmak üzere 9 ilde başlayan operasyonların delilleri yok edilmesi şüphesi ile start aldığı öğrenildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararıyla bu sabah Ankara´da polis harekete geçti. İstanbul Terörle Mücadele ekiplerinin de Ankara´ya geldiği ve operasyona katıldığı belirtiliyor. 20 ayrı noktada polisin arama yaptığı bilgisi ulaştı. Operasyonların İstanbul ve İzmir´de yapıldığı öğrenildi. Emekli orgenerallerin gözaltına alındığı haberi son dakika gelişmesi olarak önce TRT ekranlarına düştü.
Taraf´a gelen belgelerin gerçekliği Emniyet kriminalce tespit edildi operasyonlar başladı
Emniyet Kriminal Dairesi, Balyoz Darbe soruşturması ile ilgili Taraf gazetesi tarafından bavulla teslim edilen belgelerin gerçek olduğunu belirledi. Operasyonun belgelerin gerçek çıkması sonucu başladığı öğrenildi. BALYOZ Güvenlik Harekat Planı´na ilişkin soruşturmayı özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar yürütüyor. Emniyet Kriminal Dairesi, Balyoz Darbe soruşturması ile ilgili Taraf gazetesi tarafından bavulla teslim edilen belgelerin gerçek olduğunu belirledi. Operasyonun belgelerin gerçek çıkması sonucu başladığı öğrenildi. Belgelerin 1. Ordu Komutanlığı´nın bilgisayarlarından çıktığı kesinleşti. Taraf gazetesinden savcılığa gelen belgeler incelemeye alındı. Bilgisayar ortamında hazırlanmış dijital evraklar vardı. O dijital dökümanların IP numaralarının takibi yapıldı. Tamamının 1. Ordu Komutanlığı´nın bilgisayarlarından çıktığı teyit edildi. Bilgi iki farklı kriminal inceleme sonunda kesinleşti. Bu bilgisayarlardan çıkan belgelerin kesinleşmesinin ardından da bu gözaltı dalgası başlatıldı. Bu belgerin incelemesi hem TÜBİTAK hem Emniyet Kriminal Dairesi laboratuvarları bu dijital ortamdaki belgelerin altyapılarına baktı.
2´nci Balyoz dalgası bekleniyor
Balyoz darbe planı ile ilgili ikinci dalga bir operasyon beklendiği ve dosyanın başlı başına Ergenekon´dan bağımsız Balyoz Darbe Planı dosyası olarak görüleceği ifade edildi.
Komutanlar gözaltına alınıyor.. HSYK bu işe ne der?
Kadıköy´de bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´nde arama yapılıyor. Vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Caddebostan´da bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´nde arama yapmaya başladı. Bu arada, vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi. (Habertürk)
Orgeneraller Çetin Doğan ve Süha Tanyeri´nin evleri de aranıyor
Taraf Gazetesi´nin gündeme getirdiği ´Balyoz Planı´ iddiaları kapsamında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri´nin evlerinde polis tarafından arama yapıldığı iddia edildi. Haberin ajanslara düşmesi üzerine açıklama yapan Doğan, Evimde arama yok, iddialar hayal mahsulü dedi. Emekli Orgeneral Süha Tanyeri ise Evet bilgi doğrudur. Şu anda evim aranıyor dedi.
11.20: Org. İbrahim Fırtına gözaltında
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına gözaltına alındı. Eşi Melahat Fırtına, gözaltı iddiasını yalanladı. Ancak İbrahim Fırtına´nın avukatı gözaltına alındığı iddiasını doğruladı.
11.25: Cumhurbaşkanı Gül: Yargı süreci devam ediyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aramalar ve gözaltına alınmalarla ilgili gazetecilerin yönelttiği sorulara, Birşey söylemeyeceğim. Yargı süreci devam ediyor diyerek cevap verdi.
11.34: Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan gözaltında
Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan İzmir´de gözaltına alındı
11.39: Korg. Engin Alan, Korg. Ayhan Poyraz ve 10 albay gözaltında
Emekli Korgeneral Engin Alan, Emekli Korgeneral Ayhan Poyraz ve 10 albayın gözaltına alındığı belirtiliyor. Albaylardan bazılarının emekli bazılarının muvazzaf (görevli) olduğu öğrenildi.
11.47: Org. Ergin Saygun gözaltında
Balyoz darbe planı kapsamında başlatılan operasyon kapsamında eski 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun´unda gözaltına alındığı iddia edildi.
11.49: Harp Akademileri´nde olağanüstü durum
İstanbul Levent´deki Harp Akademileri Komutanlığı önündeki hareketlilik sürüyor. Komutanlık nizamiyesine saat 11.00 sıralarında biri jeep üç araç geldi. Araçlar nizamiyeden içeri alınmazken sivil kıyafetli iki kişi ellerinde bulunan çantalarla içeri alındığı görüldü. Öte yandan medyanın yanına yaklaşan bir astsubay Arama yok şu an. size bilgi veremeyiz. şeklinde konuştu.
11.56: Oramiral Özden Örnek gözaltında
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek gözaltına alındı.
12.02: Genelkurmay Başkanı Başbuğ yurtdışı gezisini iptal etti
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ resmi olarak planlanan 5 günlük Mısır gezisini iptal edildi. İptalin gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
12.40: Çetin Doğan: Evimde arama başladı
Eski 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan ajanslar arama yapıldığı haberini geçtikten yaklaşık 3 saat sonra ´Nihayet geldiler. Evimde arama başladı´ şeklinde açıklama yaptı.
17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay ve 1 astsubay olmak üzere toplam 49 kişi gözaltında. İşte gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler:
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Korgeneral Ayhan Taş, Emekli Korgeneral Ayhan Poyraz, Emekli Korgeneral Mustafa Çalış, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Emekli Koramiral Lütfi Sancar, Emekli Koramiral Engin Alan, Muvazzaf Tuğamiral Aziz Çakmak, Muvazzaf Tuğamiral Turgay Erdağ, Muvazzaf Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Muvazzaf Tümamiral Semih Çetin, Emekli Tuğamiral Engin Baykal, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümamiral Özer Karabulut, Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Emekli Albay Ümit Özcan, Emekli Albay Ahmet Metin Dikici, Emekli Albay Emin Küçükkılıç, Emekli Albay Kubilay Aktaş, Emekli Albay Hasan Basri Aslan, Emekli Albay Yusuf Ziya Toker, Emekli Albay Ali İlhan Çuhadaroğlu, Emekli Albay Suat Aydın, Emekli Albay Bülent Tuncay, Emekli Albay Mustafa Çalış, Muvazzaf Albay Mustafa Önsel, Muvazzaf Albay Recep Yıldız, Muvazzaf Yarbay Ertuğrul Uçar, Muvazzaf Yarbay Levent Çekmeli
13.05: Operasyonlar sürüyor
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kafes eylem planına yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Aralarında eski bir deniz kurmay albayın da bulunduğu iddia edilen zanlıların, uçakla İstanbul´a gönderileceği öğrenildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´ndeki arama sürüyor. Kadıköy Caddebostan Plaj Yolu Sokak Tan Apartmanı Numara 19 Daire 4 adresindeki Temsilciliğe polis ve savcılar bugün sabah 08.00 saatlerinde geldi. Sekiz kişilik ekibin aramaları sürüyor. Medyanın çekim yapmaması için apartman dairesinin pencerelerinin perdeleri örtülmüş durumda. İçerde temsilciliğin bilgisayarlarının imajlarının alındığı tahmin ediliyor. Kapının önünde medyanın bekleyişi sürüyor.
Süha Tanyeri´nin evindeki arama sürüyor
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilcisi emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri´nin Caddebostan Cemil Topuzlu Caddesi Numara 59 Kaya Apartmanı Daire 2 adresindeki konutundaki arama da halen sürüyor. Aramaya Süha Tanyeri, eşi ve avukatı eşlik ediyor. Sabah saat 08.00 sıralarında başlayan aramayı sekiz kişilik bir ekibin gerçekleştirdiği öne sürüldü. Arama sürerken medyanın konut önündeki bekleyişi sürüyor.
Örnek ve Saygun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde
Gözaltına alındıktan sonra Fatih Adliyesi´nde sağlık taramasında geçirilen Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun İstanbul Emniyet Müdürlüğü´nün Vatan Caddesi´ndeki yerleşkesine getirildi. İki paşanın sorguları İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde devam ediyor. Medyanın İstanbul Emniyet Müdürlüğü´ndeki bekleyişi sürüyor.
13.25: Mehmetçik Vakfı´ndaki arama sona erdi
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin sabah saatlerinde TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´nde başlattığı arama sona erdi. Polis, binada el koydukları belgeleri ve harddisk kutularını emniyete götürdü. Sabah saatlerinde Kadıköy´deki TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği´ne gelerek arama yapmaya başladı. Öğle saatlerine kadar süren arama sona erdi. Binadan ellerinde çuval ve kolilerle çıkan polislerin birçok belgeye el koyduğu öğrenildi. Polis ayrıca, harddisk kutularına da el koydu. Polisler, el konulan belgelerle birlikte binadan ayrıldı. (Cihan)
Derya Sazak: Latin Amerika ülkeleri gibi ?erken kalkan?ın yönetime el koyduğu devirler 1980´lerde kaldı. Günümüzde savcılar erken kalkıyor! ?Generallerin sabahı? başlıyor.
Gözaltı dalgasına yorumlar
Milliyet yazarı Derya Sazak: Türkiye´de darbeler döneminin son bulduğu bir gerçek. Latin Amerika ülkeleri gibi ?erken kalkan?ın yönetime el koyduğu devirler 1980´lerde kaldı. Günümüzde savcılar erken kalkıyor! ?Generallerin sabahı? başlıyor. CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan: Türkiye´nin son dönemdeki en önemli operasyonlarından biri. Bir dönemin kudretli generalleri gözaltına alınıyor. Önümüzü görmek için biraz zamana ihtiyaç var. Ortaya konulacak iddianameler ve deliller en önemli göstergeler olacak. Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge: Meslek hayatımda bu kadar geniş ölçekte, orgenerallerin, korgenerallerin vb. gözaltına alındığını görmedim. Olay 1. Ordu ve Harp Akademileri merkezinde dönüyor gibi görünüyor. Bence önümüzdeki dönemin en önemli sorusu şu: Balyoz planı 1. Ordu´daki hiyerarşik zincirin dışında bir hazırlık mıydı, yoksa başka bir boyutu mu vardı? Genelkurmay Başkanı Başbuğ da Balyoz Planı´yla ilgili olarak lanetliyorum demişti. Emekli Tuğgeneral Nejat Esen: Bu olayların iki önemli sonucu var. Birincisi, Türkiye gittikçe geriliyor. Ergenekon süreci geriyor ve Ergenekon soruşturması sürecinin sonlandırılmasında fayda var. İkincisi ise, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından baktığınızda, Genelkurmay Başkanı zor durumdadır. Her ne kadar emekli dahi olsalar, bu gözaltılar TSK mensuplarını üzüyordur. Ancak bu olayların iç ve dış aktörleri var.Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal: Bütün gözaltılar tabii olağanüstü gelişmeler. Kuvvet ve ordu komutanları gözaltına alınıyor. Bütün bunları bir yerde yerle yerine oturtabilmek için ta 28 Şubat 1997´ye dönmek lazım. 28 Şubat bir hükümeti devirdi biliyorsunuz. Erbakan hükümetini devirdi, arkadan partiyi kapattı, arkasından Erdoğan´ı hapse koyup siyaset yasağı koydu. Bundan sonra 2002 sonunda Erdoğan´ın partisi seçimleri kazanıp tek başına iktidara geldi. Bunun yarattığı tepkilerle 1. Ordu´da düğmeye basıldı. 1. Ordu´nun başında Çetin Doğan vardı. Sonra da İbrahim Fırtına, Özden Örnek hepsinin adlarının geçtiği Balyoz Darbe Planı var. Arkasından bunun Taraf gazetesinde ayrıntılarıyla yayımlandığı ortada. Bu aynı isimleri biz 2003-2004 yılında Özden Örnek günlüklerinde yer alan Sarıkız, Ayışığı, Eldiven gibi darbe tertiplerinde de gördük. Bunlar konusunda herhangi bir kuşku yok. Hatta zamanın Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de bu konuda yalanlama yapmadı. Bunlara bakıldığında arkasında Şener Eruygur´un, Tolon Paşa´nın adı var. Burada bütün bu darbe tertiplerinin bir yerde günışığına çıkması lazım ve bütün bu çerçevenin içinde ne olup bittiği, hangi darbe tertibinin nereye kadar gittiğinin hesabının yargı önünde sorulması ve aydınlatılması lazım. Demokrasi, hukuk devleti diyorsak bunun açığa çıkarılması ve sorumlularının yargı önünde bunun hesabını vermesi lazım. Bu gelişmeler bence gördüğüm kadarıyla olumlu gelişmeler. Türkiye´de demokrasi ve hukuk devletinin yerli yerine oturması açısından bu önemli. Ortalığın Türkiye´de karışmış olması gayet doğal. Geçmişe dönüp baktığımızda 28 Şubat postmodern darbeyse ve bu darbeden sonra seçim sandığından çıkmış olan bir hükümete bakın. Daha 2007 yılında bu hükümete Cumhurbaşkanı seçemezsin diye verilen 28 Nisan muhtırası var. Bir taraftan muhtıra veriyorsunuz ne için? Cumhurbaşkanını seçemez diye. Bunları çektiğinizde 2009 Mart´ta Kafes Eylem Planı çıkıyor. Bunların önemli bir kısmını inkar edemiyorsunuz. Bunların hesabını soramayan bir rejimin adı demokrasi olabilir mi? ( Cnnturk)
Taraf gazetesi yazarı Alper Görmüş: Bu bir eşiktir
Özden Örnek´in gözaltına alınması bence darbe günlükleri ile ilgili değil, Balyoz Planı´yla ilgili. O planda Örnek ve İbrahim Fırtına´nın imzaları vardı ve anladığım kadarıyla o imzaların ıslak imzaları teyit edilmiş durumda. Aytaç Yalman´ın gözaltına alınmamış olması da bunu gösteriyor. Bizim yayınladığımız günlüklerdeki şeyler suçtur. Savcılar da onun o haliyle vuku bulmuş olmasını kabul ediyorlar, yazıların Örnek´e ait olduğunu belirttiler ve bunu Ergenekon iddianamesinde yazdılar. Bunun da bir dava konusu olması gerekiyor. İlle de gözaltına alınmalıydılar diye bir şey demedim, hala da demiyorum. Ancak bu çerçevede yeni bir davanın açılması ya da bunun Ergenekon davasına bağlanması kaçınılmaz. Bu gözaltılar tabii ki çok önemli. İş gidiyor 2003-2004´deki darbe girişimlerine bağlanıyor. Belli ki o dönem çok ciddi bir takım girişimlerde bulunulmuş ve ortada bir takım derebeylikler varmış. Kendini güçlü hisseden komutan bir plan yapmış ve bu planı uygulamaya çalışmış ve ama koyamamış. Bazı hukuki çevreler bu planların hazırlandığı ama fiiliyata geçirilmediği gerekçesiyle ´burada bir suça ulaşılamadı´ gibi yorumlarda bulunmuşlardı. Burada savcılar ya da mahkemeler plan yapmanın da suç olduğuna inanıyorlar. Kaldı ki Balyoz darbe planının plan aşamasında kaldığı da açıkta, belki de teşebbüs sayılabilecek bir takım adımlar atılmıştır. Hep şimdiye kadar şöyle bir eleştiri getiriliyordu: ´Yöneticiler, direktörler, bilim adamları darbecilerle işbirliği gerekçesiyle gözaltına alınıyordu fakat işbirliği yapıldığı söylenen kişilere yönelik gözaltı, tutuklamalar yapılmıyor´. Bu aşamada soruşturmalar tırnak içinde darbe yapma yeteneğine sahip kişilere yönelmiş durumda. Bu bir eşiktir.
15.04: Eski Güney Deniz Saha Komutanı Sancar gözaltına alındı
´Balyoz Planı´ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar´ın gözaltına alındığı öğrenildi. Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugün yapılan gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen ismin, eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar olduğu, Sancar´ın İzmir Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği bildirildi. Bugün İzmir´de emekli kıdemli albay Ü.Ö. ile ismi açıklanmayan emekli tuğgeneral daha önce gözaltına alınmıştı.
15.26: Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne bomba ihbarı
Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne yönelik bombalı saldırı ihbarında bulunulduğu iddia edildi. Polis, adliye çevresinde güvenlik önlemlerini artırırken adliye çevresindeki bazı binalarda aramalar yapıldığı gözlendi. Ergenekon ve Balyoz soruşturmaların yürütüldüğü Beşiktaş´taki adliyede hareketli dakikalar yaşanıyor. Polis adliyenin etrafında güvenlik önlemlerini artırdı. İddiaya göre, adliyeye bombalı saldırı ihbarında bulunuldu. Emniyet ekipleri adliye yakınındaki binalara girerek aramalarda bulunuyor. Polis çevredeki vatandaşlar üzerinde kimlik kontrolü de yapıyor. (Cihan)
15.45: Çetin Doğan gözaltında
Balyoz Darbe Planı iddiasıyla ilgili, İstanbul´da eski 1.Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri´nin evlerinde polis ekipleri tarafından arama yapıldı. Arama sonrası emekli Orgeneral Çetin Doğan gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü´ne götürüldü. Süha Tanyeri´nin evindeki arama ise devam ediyor. Arama tamamlandıktan sonra Tanyeri´nin de gözaltına alınacağı tahmin ediliyor.
Süha Tanyeri gözaltında
Evindeki aramanın tamamlanması sonrası Tanyeri gözaltına alındı.
130 kişiyi içerdiği söylenen gözaltı listesinde 4 muvazzaf Amiral de var
23 Şubat 2010: Operasyonun İstanbul ayağında 4 muvazzaf deniz subayı gözaltına alındı. Polis ekipleri SUGA planında adları geçen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Proje Daire Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, DKK Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Aziz Çakmak ve İskenderun Deniz Üst Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ´ı gözaltına alarak sorgulanmak üzere İstanbul Emniyeti´ne götürdü. Bu arada yurt dışında görevli bir askeri ataşe hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi.
Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) efsane başkanı sorguda: Korgeneral Engin Alan
Balyoz dalgasının vurduğu emekli askerler arasında dikkat çeken isimlerden biri Korgeneral Engin Alan oldu. Balyoz planının yapıldığı dönemde 1. Ordu´ya bağlı 2. Kolordu´nun başında bulunan Özel Harp eski Daire Başkanı emekli Korgeneral Engin Alan, Bursa´da gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İstanbul´a gönderildi. Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık´ın yakalanmaları sırasında Özel Kuvvetler komutanı olan Alan, TSK içinde ´efsane´ isimlerden biri olarak kabul ediliyor.
Tuğamiral Öğütçü hem Kafes´te hem SUGA´da
Gözaltına alınan dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ´SUGA Planı´nda yeralıyor. SUGA Kuvvetleri Komutanlığı´nın Kurmay Başkanı o dönem Albay olan emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Gölcük Birliği´nin komutanı ise Tuğamiral Aydın Gürül. Gürül´ün altında da o dönem Yarbay olan Albay Levent Görgeç, Yarbay Koray Özyurt ve binbaşı Dora Sungunay bulunuyor. Görgeç ve Sunguray, azınlıklara yönelik eylemlerle kaos ortamı oluşturup darbeye zemin hazırlamayı öngören Kafes Eylem Planı´yla ilgili soruşturmanın sanıkları arasında. Öğütçü, geçtiğimiz hafta ifadesi alınan Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar´la birlikte Kafes Planı´nın uygulayacak yapılanmasının en başındaki isim olarak yeralıyor.
Camilerde sivilleri havaya uçurmak isteyen Balyoz komutanı askeri mahkemede yargılanmak istiyor
Altında imzası bulunan Balyoz Planı´na ´jenerik senaryo´ diyen emekli Orgeneral Çetin Doğan, İstanbul emniyetinde sorgulanırken avukatı İsmail Tepecik, askeri mahkemeyi işaret etti. Müvekkilinin evinde yapılan aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını iddia eden Tepecik, Çetin Doğan´ın da bilgisine başvurulduğu konu görev yaptığı sürede olmuştur. O nedenle bir suç varsa askeri mahkemede yargılanmalıdır. Bir de biliyorsunuz askerler sivil mahkemede artık yargılanmıyor. dedi. Tepecik aramalar sırasında, Doğan´a ait CD, DVD ve bilgisayarlara el konulduğunu ifade etti. Balyoz Planında imzası bulunan emekli Orgeneral Doğan, gazetede yer alan haberin ardından TSK´da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doğal bir uygulamadır açıklamasını yapmıştı. Doğan, namusu ve şerefi üzerine yemin ederek cami bombalamak, uçak düşürmek, darbe yapmak gibi planlarının olmadığını iddia etmişti.
Hudson´cu Süha Paşa arabasına kadar arandı: Böyle planlarda adı daha önce de geçmişti
Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de gözaltına alındı. Tanyeri´nin evi ve arabasında arama yapıldı. Arama işlemlerinin kameraya kaydedildiği görüldü. Sabah saatlerinde eve gelen polis ekipleri, Süha Tanyeri´nin evinde arama yapmaya başladı. İlerleyen saatlerde ise Tanyeri´nin apartman bahçesindeki aracında da arama yapıldı. Arama işlemleri kameraya kaydedildi.
Tanyeri´nin ismi kamuoyu gündemine ilk defa 2007´de Washington´daki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü´nde düzenlenen ve Türkiye üzerine karanlık senaryoların konuşulduğu toplantılarda yaptığı garip çıkış nedeniyle gelmişti. Sözkonusu gizli toplantıya, Türkiye´nin Washington´daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu ile birlikte Genelkurmay bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi´nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, bazı Türk uzmanlar ile Amerikalı komutanlar katılmıştı. Enstitünün uzmanlarından Zeyno Baran´ın hazırlayıp toplantıda anlattığı karanlık senaryoya göre Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu bir suikasta kurban gidecekti. Aynı tarihlerde PKK´nın canlı bombası İstanbul Beyoğlu´nda kendini patlatıp 50 masum insanın ölümüne yol açacaktı. Ardından Türkiye 50 bin askerle Kuzey Irak´a girecekti. Tam bu sırada senaryo üzerinde görüş bildiren Amerikalı yetkililerin, PKK yöneticilerini yakalayarak Türkiye´ye teslim etme fikrine, bir Türk katılımcının itiraz etmesi o dönemde büyük tepki uyandırmıştı. Toplantıda yer alan ve isminin açıklanmasını istemeyen yabancı bir katılımcı, PKK liderlerinin yakalanıp Türkiye´ye verilmesi bu aşamada yanlış olur. Zira AK Parti´nin oyları artar diyen kişinin Tuğgeneral Süha Tanyeri olduğunu iddia etmişti.
Tümamiral Gürdeniz Karargah Evleri´nden de çıkmıştı
Ankara´da gözaltına alınan Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz´in ismi Karargah Evleri yapılanmasında da geçmişti. İşçi Partisi Genel Merkezi´nde ele geçirilen bir CD´de Ergenekon´la bağlantıları olduğu iddia edilen görevdeki dört paşa ile 20 albayın isimleri yer alıyordu. MİT´in Genelkurmay Başkanlığı´na gönderdiği, Konu: İP/Karargah Evleri başlıklı belge yer alan isimler şunlardı: Korgeneral Bekir Kalyoncu, Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Tuğamiral Cem Gürdeniz ve Albay Serdar Okan Kırçiçek Darbe yapmak üzere örgüt kurmak, yönetmek ve üye olma iddiasıyla gözaltına alın Gürdeniz, Ergenekon yapılanması içinde aktif rol oynamak ve Ergenekon örgütünün hedefleri doğrultusunda bir cuntaya zemin hazırlamak için icra edilmesi gereken faaliyetleri içeren plan ve raporları bizzat hazırlamakla itham edilmişti. ( Yenişafak)
Balyoz ile Ergenekon aynı değil
Yiğit Bulut (Habertürk, 23 Şubat 2010): Dün sabah ilk haberler gelmeye başladığı andan itibaren Habertürk haricindeki haber kanalları, olaya ilk önce Ergenekon başlığı altında girdiler! İlk algılama, gözaltına alınanların Ergenekon soruşturmasının devam eden dinamikleri içinde sürece dahil edildiği şeklindeydi. Evet, Ergenekon savcıları yine işbaşındaydı ve yeni dalgalar gelişiyordu. Oysa durum çok farklıydı. Üç farklı savcı işbaşındaydı ve yaşananların Ergenekon ile doğrudan bir ilişkisi yoktu. Sevgili dostlar, iddia edilen Ergenekon denklemi ile ortaya atılan Balyoz dinamiği arasında önemli farklar var. Dikkat ederseniz; iddia edilen ve ortaya atılan ifadelerini kullandım. Farklara gelince... 1- Ergenekon bir sürecin, genel bir algılama ve tepki denkleminin adı. Bu yapı içinde sivilden askere birçok isim var. İddiaya göre bu kişiler bulundukları makamları da kullanarak alternatif bir yönetim oluşturma ve bu yönetime geçme adına askeri-sivil bir darbe planı içindeydiler. 2- Balyoz daha küçük ölçekli, özü askeri bir hamleye dayanan ve bir harp oyunu mantığı içinde geliştirildiği iddia edilen bir yapıydı. Merkez İstanbul´daki 1. Ordu´ydu ve uluslararası ilişkileri dahi etkileyecek hamlelerle siyasi otorite devre dışı bırakılacaktı. Bu oyun planıyla ilgili olarak Özden Örnek ve İbrahim Fırtına´ya bilgi verilmişti. Sonuç: Gözaltıları Ergenekon şapkası altında algılamak doğru değil. Soruşturan savcılar da tamamen farklı. Balyoz iddiaları, özü ve gelişmesi beklenen süreç açısından, genel Ergenekon algılaması içine alınamayacak kadar detaylı.
Balyoz, Ergenekon´dan farklı gelişecek
Ergenekon süreci sivillerle başlamış ve sonrasında askerleri içine almıştı. Balyoz iddia edildiği özüne uygun olarak askerlerle başladı, muhtemelen sivillerle gelişecek. Balyoz savcılarının en çok zorlanacağı noktalar da burada başlayacak. Balyoz darbe planı ne kadar genişleyecek ve özellikle askerden-sivile geçerken uzantıları nasıl şekillenecek, hep birlikte göreceğiz. ( Yiğit Bulut, Habertürk)
(22 Şubat 2010, 11:57), son güncel.: (23 Şubat 2010)
Şok edici gelişme.. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner makamında gözaltına alındı. Erzincan Adliyesinde ve Başsavcı İlhan Cihaner´in evinde Ergenekon soruşturması kapsamında arama yapıldı.
16.02.2010 12:21 Flaş gelişme.. İlk defa görevdeki bir Cumhuriyet Başsavcısı bir Kontrgerilla komplosuna karıştığını gösteren deliller ışığında makamında gözaltına alındı. Erzincan Adliyesinde ve Başsavcı İlhan Cihaner´in evinde Ergenekon soruşturması kapsamında arama yapıldı. Arama kararının sadece arama ile sınırlı olmadığı Başsavcı İlhan Cihaner´in gözaltına alınması isteğiyle adliyeye sevkedilmesini de kapsadığı iddia ediliyor. Erzurum Başsavcısı Osman Şanal´ın adliyedeki aramalara nezaret ettiği ve aramalara Savcı Şanal ile birlikte üç savcının daha katıldığı öğrenildi. Alınan diğer bir bilgiye göre Cihaner tarafından hakkında fezleke hazırlanan eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt´un da tanık sıfatıyla adliye binasında bulunduğu iddia edildi. Aramanın ardından savcı Cihaner´in gözaltına alınması bekleniyordu. Akşam saatlerinde gelen bir haberde de HSYK´nın yarın toplanarak Başsavcı İlhan Cihaner´in durumunu görüşeceği bildirildi. Adalet Bakanlığı daha önce Başsavcıyı kurula şikayet ederek görevden alınmasını istemişti. 7 üyeden oluşan kurulda yarın Kontrgerillacı 5 üye ile Adalet Bakanı ve Müsteşarı arasında gerilim yaşanacağı tahmin ediliyor.
Erzincan adliyesi ve Cihaner´in evinde arama yapıldı
Erzincan Adliyesi´nde ve Başsavcı İlhan Cihaner´in evinde Ergenekon kapsamında arama yapılıyor. Arama kararının sadece arama ile sınırlı olmadığı Başsavcı İlhan Cihaner´in gözaltına alınması isteğiyle adliyeye sevkedilmesini de kapsadığı iddia ediliyor. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in makam odası ve evinde arama yapmak üzere Erzurum Özel Yetkili 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´nden karar aldıran Özel Yetkili Savcı Osman Şanal, sabah saat 10.00 sıralarında yanında 3 savcıyla Erzincan´a geldi. Şanal, Adliye binasına gitti ve Başsavcı Cihaer´in binanın dördüncü katında bulunan makamında arama başlattı. Bu aramanın ardından Cihaner´in kentin İnönü Mahallesi´ndeki adliye lojmanlarında bulunan evinde de arama yapıldı. Her iki yerde yapılan aramalarla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Erzurum Başsavcısı Osman Şanal adliyedeki aramalara nezaret ediyor. Aramanın ardından savcı Cihaner´in gözaltına alınması bekleniyor. Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı ´kaos planı´ doğrultusunda bazı cemaatleri silahlı göstermeye çalışmakla suçlanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in makamında ve evinde yapılan aramaları NTV´nin Başsavcıya abluka şeklinde, Hürriyet´in cemaat soruşturmasını yürüten başsavcının evine baskın şeklinde vermesi dikkat çekti.
Başsavcıyı Yunan askerleri mi ablukaya aldı?
Medyadaki kontrgerilla uzantıları hassas zamanlarda kendilerini hayret verici şekilde deşifre ediyorlar. Bugünkü Ergenekon soruşturmasıyla ilgili haberlerde taraflı yayınıyla en çok dikkat çeken NTV için bu ilk değil. Darbe isteyen sivil vatandaşları canlı yayınlarda konuşturan, sonra RTÜK tarafından uyarılınca da afedersiniz hata oldu diyen NTV, Taraf Gazetesi´nin ünlü muhabiri Mehmet Baransu´yla ilgili benzer şeyler yapmıştı. Ergenekon sanığı Mustafa Balbay´la ilgili haberlerinde alt yazı olarak ´gazeteci´ ibaresini kullanan NTV, Baransu için gazeteci yerine ´tartışmalı isim´ altyazısıyla gözaltı haberini vermişti. Sayılamayacak kadar çok haberde altyazı üzerinden algı oluşturan NTV bugün de çok derin bir operasyona imza attı. NTV hakkında ciddi suçlamalar bulunan savcılık tarafından gözaltına alınan, mahkemeden arama kararları çıkartılacak kadar ciddi deliller bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´le ilgili haberlerde bunu yaptı. NTV´nin altyazı KJ Operatörü ya da ona bu emri verenlerin zihin altyapısı da iyice deşifre olmuş oldu. NTV haberi ?BAŞSAVCIYA ABLUKA? altyazısıyla veriyor. Altyazıda ne tarafsızlık, ne objektiflik ne de habercilik var. Aleni önyargı ve taraf belirtme var. Altyazıyı okuyan, başsavcının yunan askerleri tarafından ablukaya alındığını düşünebilir. Oysa Türkiye´de bir başsavcının bu duruma düşmesi sözkonusuysa olayın ciddiyetinin boyutunu gösterir bu. NTV gazetecilik yapıp dosyadaki ayrıntıları duyurma yerine zihinlerindeki Ergenekonu KJ´den kusmuş oluyor böylece. (Postmedya)
Eski İliç Savcısı Bozkurt da aramalara katılıyor
Alınan diğer bir bilgiye göre Cihaner tarafından, hakkında fezleke hazırlanan eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt´un da tanık sıfatıyla adliye binasında bulunduğu iddia ediliyor. Ancak ilerleyen saatlerde gelen haberlerde İliç eski, şimdiki Malazgirt Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt´un, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden duruşmasına katılmak için Erzincan Adliyesi´nde bulunduğu, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şanal´ın Başsavcı Cihaner´in makamında yaptırdığı aramayla ilgisinin olmadığını açıkladığı bildirildi.
16.10: Erzincan Adliyesi´ndeki arama sona erdi
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal´ın, Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in makamında yaptırdığı arama sona erdi. Yaklaşık 5 saatlik bir aramanın ardından ekipler bazı evrak ve dokümanlara el koydu. Evraklar, incelenmek üzere çuvallar içerisinde Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´ne götürüldü. Cihaner´in ise gözaltına alınarak sağlık raporu alınması için hastaneye götürülmesi bekleniyor. Cihaner´in evindeki arama ise devam ediyor. (Cihan)
16.35: Başsavcı Cihaner gözaltına alındı
Cihaner´in avukat Hamit Sekman, bugün makamında ve lojmanında arama yapılan Başsavcı Cihaner´in gözaltına alındığını bildirdi. Adliyeden çıkarılan Cihaner sağlık kontrolü için Erzincan Devlet Hastanesi´ne götürülüyor. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukat Hamit Sekman, makamında ve lojmanında arama yapılan Başsavcı Cihaner´in Ergenekon örgütü üyesi olmak suçuyla gözaltına alındığını söyledi. Başsavcı İlhan Cihaner´in avukatı Hamit Sekman arama sonrası gazetecilere bir açıklama yaptı. Sekman, Başsavcıyı ancak Yargıtay´ın yargılayabileceğini söylerken aramanın ve gözaltı kararının Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştiğini ifade etti. İşte Sekman´ın açıklamasından satır başları: Yapılan işlemler özel yetkili mahkemece yapılmaktadır. Başsavcının durumu gayet iyiydi. Bu iddiaların asılsız olduğu ve her şeyin ortaya yakında çıkacağı inancındaydı. Bulunduğu konum gereği ne kadar üzüntülü olmasa da zor bir durum. 26 yıla kadar hapis istenen davayla bir ilgisi yok. 1. sınıf hakim ve savcılarla ilgili yargılamayı Yargıtay yapmaktadır. Arama neticesinde el konulanlar CD´ler hard diskler ve bazı evraklardır. Ben Sayın Osman Şanal´ın da ek süre almayacağı kanaatindeyim ve bu gece sorgunun yapılacağına inanmaktayım. İddia Ergenekon´a üye olmak. Biz de gidip itirazlarımızı yapacağız. Bu bir süreç bir takım sıkıntılar olacaktır. Tamamen Başsavcılığa yakışır bir duruş sergiledi. Sitemleri oldu tabi. Ayrıntıyı bilmiyoruz. Onları sorguda öğreneceğiz. Hangi konularla ilgili ne sorulacak ne cevaplanacak ifadelerde belli olacak. Aramaya konu olan suçlamalar Ergenekon örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik ve iftira.
Fırtına gibi hızlanan soruşturmada dün 1 astsubay daha tutuklanmıştı
Bu arada Ergenekon soruşturmasının Erzincan ayağını yürüten Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal´ın gözaltına aldığı bir astsubayın daha dün akşam tutuklandığı öğrenildi. Kırklareli´nde görev yapan bir astsubay, Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal´ın talimatıyla gözaltına alındı. Erzincan´ın İliç ilçesine bağlı Ortatepe Köyü Muhtarı T.K.´nın ifadeleri doğrultusunda astsubay Nejdet Özmen, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 4 günlük gözaltı süresinin ardından Erzurum 2 No´lu Ağır Ceza Mahkemesi´ne sevk edilen Nejdet Özmen tutuklandı. Böylece Ergenekon´un Erzincan ayağını konu alan soruşturma kapsamında şu ana kadar 7´si asker 10 kişi tutuklanmış oldu. (Zaman)
Makam odası ve evinde Erzurum Başsavcısı Osman Şanal tarafından arama başlatılan Başsavcı İlhan Cihaner´in avukatı Turgut Kazan Bu aramanın ne kadar kurala uygun olduğu konusunda kuşku duyuyorum dedi. Avukat Turgut Kazan Ergenekon soruşturmasına karşı sert açıklamaları ve Ergenekon savcılarına karşı eleştirileriyle tanınıyor. Kazan, HSYK´ya Ergenekon savcılarıyla ilgili şikayet başvurularında da bulunmuştu. İşte Kazan´ın açıklamasından satır başları: Başsavcı yalnızca Yargıtay´da yargılanabilir. İlhan Cihaner için onlar soruşturma yapamaz. Demokrasiye inanlara sesleniyorum. Bu tam bir felakete gidiştir. Hukuk devletinin inkarıdır. İlk kez bir adliye bu şekilde aranıyor. Korkuyorum. Bu aramanın ne kadar kurala uygun olduğu konusunda kuşku duyuyorum. Orada bulunmak isterdim. Ama maalesef aramayı ben de haberlerden öğrendim. Müvekkillim hakkında asla Ergenekon soruşturması kapsamına bir işlem yapılamaz. (Hürriyet)
Bu arada HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in de konuyu tüm yönleriyle incelediklerini açıkladığı ileri sürüldü.
Cihaner, Savcı Şanal´ı hemen görevden alın diyerek HSYK´ya başvurmuştu
İlhan Cihaner, Erzincan´daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Şanal´ın görevden alınması için HSYK´ya dilekçe vermişti. Cihaner, Şanal hakkında ağır ithamlarda bulunup, hemen görevden alınmasını istemiş, Savcı Şanal´ın tutukladığı şüphelilere de sahip çıkmıştı. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Albay Dursun Çiçek´e ait ´Islak İmzalı Kontrgerilla Belgesi´nin Erzincan ve çevre illerde uygulamaya konulmak istendiği şüphesiyle yürütülen ve şu ana kadar çok sayıda muvazzaf askerlerin ve sivillerin tutuklandığı soruşturmanın tam merkezinde yer alıyor. İsmailağa cemaatini silahlı göstermek amacıyla yürüttüğü ve Erzurum Başsavcılığı´nca elinden alınan soruşturmanın seyri tam tersine döndü. Cihaner hakkındaki suçlamalar ve deliller sabit görülerek ağır hapis cezası istemiyle Tunceli Ağır Ceza mahkemesinde dava açıldı. Cihaner 26 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Cihaner hakkında hazırlanan meslekten ihraç dosyası da HSYK´da görüşülmeyi bekliyor. Erzurum Savcısı Osman Şanal tarafından tutuklanan ancak önceki Savcı Cihaner´in sahip çıktığı tutuklular hakkında ciddi suçlamalar ve deliller var. Erzincan köylerinde lav rokeratarlar, el bombaları ve mermiler ele geçirildi. Yine Erzincan Baraj gölünde çok sayıda el bombası ve diğer mühimmat ile MİT görevlilerine ait sim kartları bulundu. Suçlamalar korkunç. Gizli tanıklar bizzat Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından tehdit edildiklerini ve baraj gölündeki silahların cemaatlere ait olduğunu söylemeleri için zorlandıklarını iddia ediyorlar. Bu soruşturma hergün yeni gelişmelerle hızla derinleşiyor, gözaltılar ve tutuklamalar yaşanıyor. Belki de bu hızlı gelişmenin ulaşacağı noktayı o olayın içerisinde zaten yeraldıkları için tahmin eden çevreler soruşturmada suçlanan konumda bulunan Savcı İlhan Cihaner eliyle HSYK´yı devreye sokarak tıpkı Ergenekon savcı ve hakimleriyle Temizöz davasına bakan Diyarbakır savcısı gibi görevden almayı deniyor. Normal yollardan kuşatmayı kıramayan Kontrgerillacılar, ya HYSK´daki elemanları eliyle bu kuşatmayı kırmaya çalışıyor, ya da aşağıda verdiğimiz haberdeki gibi askeri hareketlenmelerden umuda ve heyecana kapılıyor..
Heyecan mı yoksa umut mu yarattı?
Dikkat çeken bir başka gelişme de Erzincan 3. Orduya bağlı 20 askeri aracın tatbikat için Erzincan şehir merkezinden geçtiği haberinin bu medya organlarında ´heyecan yarattı´ başlığıyla şu saatlerde flaş olarak duyurulması oldu. Haberlere göre Ergenekon soruşturmasında Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk´in ifadeye çağrılmasının ardından, 20 araçlık askeri konvoyun bugün Erzincan kent merkezinden geçmesi heyecan yarattı. Üçüncü Ordu Komutanlığı´na bağlı Muhabere Alay Komutanlığı´na ait iki cip ve 20 kadar kamyondan oluşan konvoy, saat 09.00 sıralarında birlikten çıktı. Polis eskortu eşliğinde çıkan askeri konvoy kent merkezinden geçerek Erzurum karayoluna girdi. Konvoyun Kars´ın Sarıkamış ilçesindeki kış tatbikatına katılmak için yola çıktığı öğrenildi. Bu haber aslında yeni değil. 3 hafta kadar önce 28 Ocak 2010 tarihinde de 30 askeri araç Erzincan şehir merkezinden sıradışı geçmiş ve o zaman bu medya organlarında ilgi görmeyen bu haber, ifadeye çağrılan Erzincan 3. Ordu komutanı Saldıray Berk´e bağlı bu askeri hareketlilik, Erzurum savcısına ve hükümete gözdağı amaçlı bir kalkışma olarak yorumlanmıştı.
YARSAP esti gürledi: Hukukun üstünlüğüne müdahale var, Adalet Bakanı istifa
Erzincan´daki soruşturmaya Yarsav tepkisi. Siyasi bir derneğe dönüştüğü gerekçesiyle YARSAP, Yargıçlar ve Savcılar Partisi olarak da nitelendirilen Yarsav Erzincan´daki bugünkü soruşturmaya tepki gösterdi. Yarsav´dan yapılan açıklamada Yapılan işlem hukukun üstünlüğüne ağır bir müdahaledir. Türk toplumu artık yargıç güvencesinden yoksun bir toplumdur. Yapılan siyasi iktidarın yargıyı yıldırma ve ele geçirme girişimidir. Adalet Bakanı´nı istifaya çağırıyoruz. ifadelerine yer verildi.
Telaşa kapılan HSYK´daki Kontrgerillacılar da yarın Erzincan Başsavcısı için toplanıyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun 5 üyesi, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in durumunu görüşmek üzere yarın toplanacak. Adalet Bakanlığı daha önce Başsavcıyı kurula şikayet ederek görevden alınmasını istemişti ancak şu ana kadar bu konuyla ilgili toplanmayan kontrgerillacı üyeler başsavcının gözaltına alınmasından dehşete kapılarak yarın toplantı yapma kararı aldı. Toıplantıya Adalet Bakanının ve müsteşarının da katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor. Eğer katılırlarsa 7 üyeden oluşan kurulda yarın Kontrgerillacı 5 üye ile Adalet Bakanı ve Müsteşarı arasında gerilim yaşanacağı tahmin ediliyor. Kurul Başkanı Kadir Özbek, yaptığı açıklamada, Başsavcı Cihaner hakkında başlatılan soruşturma sürecini takip ettiklerini, gözaltına alınmasıyla ilgili konuyu da öncelikli olarak incelediklerini belirtti. HSYK´nın seçilmiş üyeleri olarak yarın yapacakları toplantıda konuyu değerlendireceklerini ifade eden Özbek, Birtakım değerlendirmeler yapıyoruz. Konuyu inceliyoruz. Herkesin üzerinde durduğu gibi biz de Kurul olarak konuyu öncelikle inceliyoruz diye konuştu.
15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı15.7.2016
17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin
darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak
değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor.
Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken
canlı yayında darbe..
Tamamı17.07.2016
20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen
cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu
iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı.
Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe
yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı20.01.2015
11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı11.3.2014
19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı19.12.2015
12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı12.10.2015
18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı18.08.2015
09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı9.10.2016
24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına
katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek
verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele
Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir
ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı24.06.2013
16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine.. Tamamı16.12.2018
08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı8.11.2014
01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı1.11.2014
08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı8.2.2014
14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı14.1.2014
03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı3.11.2014
02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı2.12.2013
19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı19.6.2013
21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin
"şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında
"işkence ..
Tamamı21.11.2022
29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı29.11.2022
30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı30.11.2022
29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı29.11.2022
29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı29.11.2022
29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı29.11.2022
02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı2.12.2022
28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı28.11.2022
28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı28.11.2022
02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı2.12.2022
30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı30.11.2022
30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı30.11.2022
28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı28.11.2022
21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı21.11.2022
21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı21.11.2022