İstanbul'da FETÖ bağlantılı olduğu iddiasıyla çok sayıda şirkete peşpeşe geniş çaplı operasyonlar düzenlendi. 16 Ağustos'ta Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gerçekleştirilen ilk operasyon, aralarında Akfa Holding ile A101'in de yer aldığı 51 şirkete yönelik oldu. 113 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) raporları sonucu AKFA Holding'in FETÖ/PDY'ye maddi destek sağladıkları tespit edilmesi üzerine holding ve holdinge bağlı 51 şirket yöneticileri ile A101 market zinciri (Yeni Mağazacılık A.Ş.)'nin sahip, ortak ve çalışanlarının arasında bulunduğu 113 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 18 Ağustos'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gerçekleştirilen diğer operasyon ise Güllüoğlu Baklavaları, Aydınlı Grup, Eroğlu Holding gibi büyük şirketler ile asıl olarak TUSKON'a yapıldı. Yöneticilerin de arasında olduğu 187 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Anılan isimler arasında TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Güllüoğlu Baklavaları'nın sahipleri Faruk Güllü ve Nejat Güllü de var. Haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin bir kısmının TUSKON yönetiminde bulunduğu, bazılarının ise üye olduğu belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün iş dünyası yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan şüphelilerin tüm mal varlıklarına tedbir konulmasına karar verildi. Soruşturma kapsamında tüm şüpheliler hakkında, 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütüne finans sağlamak' suçlarından işlem yapılacağı kaydedildi. TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit ettiği videonun da dosyadaki deliller arasında olduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda şirket, FETÖ'ye para transferini 17 Aralık sonrasında da sürdürdü. FETÖ, 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları adı altında hükümeti devirmeyi amaçlayan yargısal darbe girişiminde, emniyet ve yargıdaki yapılanması ile devleti hedef almış, sonrasında kamuoyu önünde deşifre olmuştu. Arama yapılan tüm şirket ve işadamlarının TUSKON bağlantılarının tespit edildiği, şirketlerin TUSKON tarafından korunduğu, ihalelerde önlerinin açıldığı ve vergi borçlarının ertelenmesinde aracılık yaptığı belirlendi. Bu şirketlerin, FETÖ'ye aktarılan para desteğinin 'ana gövdesini' oluşturduğu, bu nedenle holding patronlarıyla birlikte, sorumlu tüm yöneticilerin gözaltına alındığı bildirildi.
21.08.2016 13:37 İstanbul'da FETÖ bağlantılı olduğu, örgüte finansal destek verdikleri iddiasıyla çok sayıda şirkete peşpeşe geniş çaplı operasyonlar düzenlendi. 300 civarındaki isim için gözaltı kararı çıkarıldı.
1. OPERASYON: AKFA VE A101'E 113 GÖZALTI
16 Ağustos'ta Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında gerçekleştirilen ilk operasyon, aralarında Akfa Holding ile A101'in de yer aldığı 51 şirkete yönelik oldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında FETÖ/PDY yapılanmasına maddi destek sağladıkları iddiasıyla 51 şirkete operasyon düzenlendi. Şafak vakti eş zamanlı düzenlenen operasyonda, bir holdingin de bulunduğu başta Üsküdar ve Ümraniye’deki adreslerde arama çalışmaları başlatıldı. Operasyon kapsamında, söz konusu şirketlerin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 113 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ'ye maddi destek sağladıkları ileri sürülen 51 şirkete yönelik operasyon gerçekleştirdi.
Bir polis ekibi operasyon kapsamında Beykoz’da bulunan lüks bir sitedeki adrese baskın düzenledi. Operasyon yapılan bir diğer adres AKFA Holding’in Ümraniye’deki binasında da aramalar sürdü.
Operasyona birçok şube de destek verirken, çok sayıda gözaltının olduğu öğrenildi.
20 YILA YAKINDIR FAALİYETTE
20 yıla yakın bir süreden beri faaliyet gösteren Akfa Holding bünyesinde, Delta Mühendislik, Kabataş Mimarlık, Gemtaş, Akfa Taahhüt gibi şirketler bulunuyor. Akfa, teknoloji, inşaat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Akfa Holding'in sitesinde yer alan bilgiye göre, TRT Belgesel'in teknolojik alt yapısı holdinge bağlı şirket tarafından oluşturuldu.
MASAK 'İLİŞKİ'Yİ TESPİT ETTİ
Akfa Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında MASAK tarafından yapılan incelemelerde, A-101 marketler zincirinin holdingle ilişkisinin tespit edildiği ve bu nedenle arama yapılan şirketler arasına dahil edildiği bildirildi.
40 MİLYON DOLARLIK "HİMMET" İDDİASI
Öte yandan, Akfa Holding tarafından 2011-2015 yıllarında toplanan 40 milyon dolar "himmet" parasının Bank Asya üzerinden ABD merkezli Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk Derneği, Kanada Türkiye Dostluk Derneği, Colegios De Education, Mediterraneo SL, Metropolitan Education, Brooklyn Amity School, The Respect İnstitute İnc. ve Wistom School gibi dernek ve kuruluşlara havale edildiğinin belirlendiği iddia edildi.
HOLDİNG ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEN HAVALE
Ekipler çalışmaların devamında Bank Asya’ya el konulmasından sonra ’Himmet’ adı altında vatandaşlardan toplanan paraların holding çalışanlarının hesaplarına yatırılarak çalışanlarının hesapları üzerinden yurt dışına havale edildiği de tespit edildi.
Keleş ne arıyor?
AKFA Holding'e yönelik FETÖ operasyonları kapsamında yakalanan zanlılardan birinin adresinde 'keleş' diye de bilinen Kaleşnikof marka uzun namlulu tüfek ele geçirildi. Silaha ait bol miktarda mermi de bulunan evin, holding yöneticilerinden gözaltındaki Doç. Dr. Mehmet Fatih P.'ye ait olduğu öğrenildi. Zanlı, keleş silahıyla ilgili de ayrıca sorgulandı.
A101'E DE OPERASYON
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği FETÖ/PDY operasyonunda, bünyesinde A101 marketler zincirini de bulunduran Yeni Mağazacılık A.Ş. sahipleri hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. A101, Türkiye genelindeki 1600'e yakın mağazası ile perakende sektörünün en büyüklerinden biri konumunda.
A101 adıyla faaliyet gösteren ucuz perakende devinin Türkiye genelinde 1600'e yakın mağazası var.
A101'in sahibi konumundaki Yeni Mağazacılık'ın yönetiminde Turgut, Ahmet Yaşar ve Ayhan Aydın yer alıyor.
Şirketin 104 milyon liralık kayıtlı sermayesi bulunuyor.
MASAK: AKFA İLE İLİŞKİSİ VAR
Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre, bugün operasyon yapılan Akfa Holding ile A101'in sahibi Yeni Mağazacılık A.Ş arasında irtibat' tespit edildi. AA'nın haberinde şöyle denildi: "Akfa Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında MASAK tarafından yapılan incelemelerde, A-101 marketler zincirinin holdingle ilişkisinin tespit edildiği ve bu nedenle arama yapılan şirketler arasına dahil edildiği bildirildi."
KAÇ MAĞAZASI VAR?
Perakende zincirlerinin fiziki büyüklüklerini araştıran Ortakalan'ın verilerine göre, A101'in Temmuz sonu itibariyle yaklaşık 6,300 mağazası bulunuyor.
BANK ASYA'NIN PAYINI ALDI
A101'in eski hissedarları arasında, tasfiyeye alınan Bank Asya da bulunuyordu. Banka 2 yıl önce, A101'deki payını satma kararı aldı. Bank Asya, A101'in sahibi Yeni Mağazacılık'taki yüzde 18 hissesini 298 milyon liraya Aydın Ailesi'ni sattı. Aydın Ailesi'nin A101'deki ilk ortaklığı ise 2009 yılında gerçekleşti. Singapur merkezli Oligo Investments Holding'in yüzde 29.8 hissesini satın almıştı.
33 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VAR
A101'in sahibi konumundaki Yeni Mağazacılık'ın yönetiminde Turgut, Ahmet Yaşar ve Ayhan Aydın yer alıyor. Şirketin 104 milyon liralık kayıtlı sermayesi bulunuyor. Aydın ailesine ait olan, tekstil, sağlık, perakende sektörlerinde faaliyet gösteren çok sayıda şirket bulunuyor. A101'in Türkiye genelinde 33 bölge müdürlüğü bulunuyor.
A101: POLİSİN ARAMASI SONA ERDİ
Konuyla ilgili A101'den yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi:
“16 Ağustos 2016 tarihinde saat 06:00’da A101 Genel Müdürlüğüne yönelik olarak mali şube birimi tarafından FETÖ/PDY operasyonu çerçevesinde bir arama yapılmış ve 12:00’da sona ermiştir ve emniyet mensupları binamızdan ayrılmıştır.
Emniyet güçleriyle yakın iş birliği içerisinde bulunularak talep edilen her türlü bilgi ve belge sunulmuştur. Emniyet güçleri de bu sırada A101’in ticari faaliyetlerinin kesilmemesi için azami dikkat göstermişlerdir. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. Yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla görevimizin başında olup 81 il ve 840 ilçede faaliyetimize devam etmekteyiz.
Şirketimiz, 17-25 Aralık 2013 sonrasında FETÖ/PDY’ye karşı tavrını belirlemiş ve olaya müteakiben A101 hisseleri, Bank Asya’dan satın alınmıştır. Konuyla ilgili gerek kamuoyu gerekse devlet kuruluşları ve yetkilileri en üst seviyede bilgilendirilmiş ve onay alınmıştır. Dolayısıyla şirketimizin, ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne tehdit oluşturan FETÖ/PDY ya da başka bir illegal yapılanmayla hiç bir kurumsal, finansal ve ticari bağı bulunmamaktadır.
A101 olarak bugüne kadar milletimizin ve devletimizin yanında yer aldık, bundan sonra da ülkemizin istikrarı ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
2. OPERASYON: ÜNLÜ ŞİRKETLERE 187 GÖZALTI
FİRAR EDEN TUSKON BAŞKANI GÖZALTI LİSTESİNİN BAŞINDA
18 Ağustos'taki diğer operasyon ise Güllüoğlu Baklavaları, Aydınlı Grup, Eroğlu Holding gibi tanınmış şirketler ile TUSKON'a yapıldı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ hakkında yürütülen soruşturmada iş dünyasına büyük bir operasyon düzenlendi. 187 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
65 İSİM GÖZALTINA ALINDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İsmail Uçar’ın koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında soruşturmaya sokulan 187 isimden, aralarında Faruk Güllü ile Nejat Güllü ve Ömer Faruk Kavurmacı ve babası Mustafa Şevki Kavurmacı'nın da bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında diğer şüphelileri arama çalışmaları sürüyor.
18 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ
Polis, 18 ilde 204 adrese operasyon düzenlendi ve adreslerde aramalar başlatıldı. Şüphelilerin işlediği iddia edilen suçlar ise şunlar: "Terör örgütüne üye olmak" ve "Terör örgütünün finansmanı olmak".
'Baklavacı Güllüoğlu'ndan gözaltı açıklaması 'Baklavacı Güllüoğlu'ndan gözaltı açıklaması
GÖZALTI KARARI VERİLEN İSİMLER
Hakkında gözaltı kararı verilen bazı isimler şöyle: TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Eroğlu Holding patronu Nurettin Eroğlu, Güllüoğlu Baklavaları’nın sahipleri Faruk Güllü ve Nejat Güllü.
204 ADRESTE ARAMA YAPILIYOR
Öte yandan İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları’nda aralarında bulunduğu 204 adreste eş zamanlı aramalar yapıldığı öğrenildi.
Haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin bir kısmının TUSKON yönetiminde bulunduğu, bazılarının ise üye olduğu belirtildi.
MAL VARLIKLARINA EL KONULACAK
Anadolu Ajansı'nın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün iş dünyasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, yeni bir gelişme yaşandı.
Soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili İsmail Uçar, hakkında gözaltı kararı verilen aralarında TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, Faruk Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 187 şüphelinin tüm malvarlıklarına el konulmasına karar verdi.
Bu kararın, OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile “mal varlığı ile ilgili tedbir-el koyma” kararları alan hakimlik yetkililerinin soruşturma savcılığına devredilmesi çerçevesinde alındığı öğrenildi.
Operasyon sırasında Kavurmacı'nın ofisinde yapılan aramada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kitapları ve Gülen tarafından verilen plaket bulunduğu ve bunlara el konulduğu kaydedildi.
Terörün finansmanı
Operasyon kapsamında şüphelilere yöneltilen suçlama ise 'Terör örgütünün finansmanı', 'Terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü kurmak ve yönetmek.'
Rıza Nur Meral'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit ettiği videonun ise dosyadaki deliller arasında olduğu belirtildi.
TUSKON BAŞKANI BAŞ ŞÜPHELİ
Gözaltı listesinin ilk sırasında 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'Yakında kimin inlerine girilecek göreceğiz' diye tehdit eden konuşması ile akıllarda yer edinen TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral bulunuyor. Meral'in tehdit konuşmasını ayakta alkışlayan ve sosyal medyadaki görüntülerde ayakta alkış tutarken görülen çok sayıda FETÖ'cü işadamı da gözaltı listesinde... Birçoğu gözaltına alınmış durumda. Rızanur Meral'in ise yurtdışına firar ettiği biliniyor.
İSTANBUL'DA 204 ADRESTE OPERASYON
Operasyon kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Fatih, Şişli, Kağıthane, Pendik ve Şile ilçelerinde tespit edilen 204 adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Polisler, Kadıköy Acıbadem Caddesi üzerindeki bir siteye girdi. Sitede arama kararı bulunan bir daireye giren ekipler arama yaptı.
AKBULUT İLE ORTAK ŞİRKETİ VAR
Geçtiğimiz temmuz ayı sonunda Ali Akbulut'un sahip olduğu şirketlere de kayyum ataması yapılmıştı. Anılan atama kararı kapsamında, Nurettin Eroğlu'nun da ortağı iki şirkete kayyum ataması yapılmıştı.
EROĞLU: HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK
Konu ile ilgili Eroğlu Holding'ten açıklama yapıldı. Açıklamada, holding binasındaki aramanın kısa sürede tamamlandığı belirtilerek "Eroğlu Holding’in, ne soruşturmaya konu olan TUSKON ile ne de Fetullahçı Terör Örgütü’ne finans sağlayan herhangi bir kurumla ilişkisi bulunmamaktadır. Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Nurettin Eroğlu TUSKON yönetiminde değildir, bu kuruluşla herhangi bir bağlantısı yoktur" denildi.
HİMMET DEVAM ETMİŞ
Operasyon kapsamında Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nın yönetim merkezlerinde geniş çaplı aramalar yapıldı. Şirketlerde bazı gizli kasalara ve delil niteliğindeki birçok belgeye el konuldu. Şüphelilere yöneltilen suçlama ise 'terör örgütünün finansmanı', 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü kurmak ve yönetmek.' Patronlara yönelik gözaltı dalgasının arka planında FETÖ'ye aktarılan himmet/haraç paralarının bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda şirket, FETÖ'ye para transferini 17 Aralık sonrasında da sürdürdü. FETÖ, 17-25 Aralık'ta emniyet ve yargıdaki yapılanması ile devleti hedef almış, sonrasında kamuoyu önünde deşifre olmuştu.
MALLARINA EL KONULDU
Arama yapılan tüm şirket ve işadamlarının TUSKON bağlantıları tespit edildi. Şirketlerin TUSKON tarafından korunduğu, ihalelerde önlerinin açıldığı ve vergi borçlarının ertelenmesinde aracılık yaptığı belirlendi. Bu şirketlerin, FETÖ'ye aktarılan para desteğinin 'ana gövdesini' oluşturduğu, bu nedenle holding patronlarıyla birlikte, sorumlu tüm yöneticilerin gözaltına alındığı bildirildi. 187 şüphelinin tamamının tüm mal varlığına el konuldu.
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gözaltı işlemlerini uygulamak üzere dün sabah erken saatlerden itibaren harekete geçti. 18 ilde 204 adres, mahkeme kararıyla didik didik arandı. Bin polisin katıldığı geniş çaplı operasyonda 65 şüpheli gözaltına alındı.
Onlar da gözaltında
Mallarına el konulan ve gözaltına alınan işadamlarının sorgusu sürüyor. Ünlü patronlar arasında Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü ve Faruk Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Faruk Güllü de bulunuyor.
O işletmeye el konuldu
FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınarak mallarına el konulan işadamları arasında Fatih Kolcuoğlu da bulunuyor. Fatih Kolcuoğlu, ünlü restoran zinciri 'Adanalı Kolcuoğlu' lokantalarının ortaklarından. Türkiye'nin her yerinde şubesi bulunan işletmenin ortağı işadamı Kolcuoğlu, İstanbul'daki ikametinde gözaltına alındı.
Şifreler geçen yılki baskından
Patronlara operasyon, geçtiğimiz yıl polisin el koyduğu belgelerin çözülmesi üzerine başladı. Elde edilen bilgiye göre, 2015 yılı ekim ayında İstanbul polisi, TUSKON'a bağlı FİADER'e yaptığı operasyonda örgütün çok sayıda gizli kasasına el koydu. Açılan kasalarda TUSKON'un destek verdiği şirketler, kimlerle irtibat kurduğu ve örgüt içi faaliyet raporları bulundu. FETÖ'ye yönelik ikinci himmet operasyonunda ele geçirilen kasalardan çok sayıda belge, doküman ve CD'ler de çıktı. Eldeki verilerin çözülmesi ve birçok şirketin FETÖ'ye hâlâ para akıttığının belirlenmesi üzerine dün operasyon düğmesine basıldı. Sözkonusu kasalardan, TUSKON üzerinden gerçekleşen tüm himmet transferlerinin de deşifre edildiği kaydedildi.
GELDİK YOKTUN
Gözaltı listesinin başında yurtdışına firar eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral bulunuyor. FETÖ'nün, hükümeti devirmeye yönelik 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası Meral, 1 Mart 2014'te TUSKON Genel Kurulu'nda konuşmuş ve bir şova imza atmıştı. O dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan Meral, kendisini dinleyen kalabalık işadamı grubuna şöyle seslenmişti: “Oylarınızla yönetime gelenlerin sizleri haşhaşilikle, ur, virüs, kandan beslenen vampirler olmakla suçlamaları çok ağırınıza gidiyor, biliyorum. Ama sokakta, otobüste, kahvede, medyada duyup gördüklerimize göre şuna inanıyorum ki, yakın gelecekte kimlerin inlerde yaşadığını, kimlerin saklanacak in arayacağını, kimlerin müsvedde, kimlerin asıl olduğunu herkes görecek...”
Birçoğu TUSKON'dan 1 Mart 2014'teki TUSKON Genel Kurulu toplantısında patronlar, Rızanur Meral'in ihanet sözlerini coşkuyla desteklemişti.
AYAKTA ALKIŞLADILAR
TUSKON Başkanı Meral, canlı yayında kürsüden Erdoğan'ı tehdit ederken bir alkış tufanı kopmuş ve salonda bulunan işadamlarının hepsi de ayağa kalkıp gövde gösterisi yapmıştı.
YURTDIŞINA KAÇTI
O salonda bulunan işadamlarından bir kısmı, dün gözaltına alınanlar arasında. Tehdit konuşmasını ayakta alkışlayan patronlar yakalanırken, o sözleri söyleyen Meral ise kayıplara karıştı. Bir süre önce yurtdışına kaçan ve 'kainat imamı' Fetullah Gülen'in yanına gittiği tahmin edilen Meral'in adı, listenin başında ilk sırada bulunuyor.
Gülen'den plaketi var
İş dünyasına yönelik FETÖ soruşturmasında gözaltı listesindeki 187 isimden biri, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı olan ünlü işadamı, şirketin kurucusu babası Mustafa Şevki Kavurmacı ile birlikte gözaltına alındı.
Ömer Faruk Kavurmacı'nın evinde yapılan aramalarda FETÖ'ye ait kitaplar bulundu. Ayrıca FETÖ lideri Fetullah Gülen'in Osmanlıca elyazısıyla hazırlanmış ve Kavurmacı'ya gönderilmiş plaket ele geçirildi.
TUSKON'A 2. DALGA: 18 GÖZALTI DAHA
18 Ağustos'taki ilk operasyondan iki gün sonra İş adamları derneği TUSKON'a yapılan operasyon kapsamında 18 kişi için daha gözaltı kararı çıktı. Gözaltına alınan isimler arasında Taha Tekstil sahiplerinden İsmail Hakkı Kısacık da bulunuyor. İsmail Hakkı Kısacık tekstil sektörünün önde gelen isimlerinden.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasının iş dünyası ayağına yönelik operasyonlar dün de devam etti. FETÖ'nün işadamları derneği TUSKON'a yönelik operasyon kapsamında 18 kişi hakkında ek gözaltı kararı çıkarıldı.
Sabah Gazetesi'nden Nazif Karaman'ın haberine göre, Taha Tekstil'in sahibi, LC Waikiki'nin küçük ortağı İsmail Hakkı Kısacık, kapatılan Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan, Bank Asya'nın yönetim kurulu üyelerinden Ali Çelik, Netra Yapı Mimarlık'ın sahiplerinden Erhan Hacısalihoğlu ve Mehmet Çetin Sekizkardeş, Çözüm Hukuk Bürosu'ndan Bank Asya avukatlarından Süleyman Taşbaş, Form Yapı'nın sahibi Salih Zeki Azak ve işadamı Fatih Kolcuoğlu gibi isimlerin gözaltına alındığı öğrenildi. Haklarında yakalama kararı bulunan eski Bank Asya genel müdürlerinden Ünal Kabaca ile A101'in ortaklarından İrfan Hacıosmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20 kişinin de firarda olduğu belirtildi.
MAL VARLIKLARINA EL KONDU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah erken saatlerde Üsküdar, Bakırköy, Ataşehir ve Pendik ilçelerinde tespit edilen 10'dan fazla adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Şüpheliler 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütüne finansal destek sağlamak'la suçlanıyor. Aralarında kadınların da olduğu şüpheliler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, daha sonra Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Başsavcılık, işadamlarının malvarlığına el koyma kararı verdi.
AYDIN SERBEST BIRAKILDI
Önceki gün TUSKON'a yapılan operasyonda ise 187 kişi hakkında gözaltı kararı çıkmıştı. İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü ve Faruk Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü gözaltına alınmıştı. Eroğlu Holding'in sahibi Nurettin Eroğlu'nun serbest bırakıldığı öğrenildi. A101'in sahibi Turgut Aydın ile çocukları da dün akşam serbest bırakıldı.
ÇIKRIKÇIOĞLU İÇİN TİM'DEN AÇIKLAMA
FETÖ operasyonunda hakkında gözaltı kararı verilen 18 kişi arasında yer alan Kayserili işadamı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, demirçelik, madencilik, iş merkezi ve endüstriyel inşaat konularında faaliyet gösteriyor. Çıkrıkçıoğlu, TİM Başkan Vekili, Sektörler Konseyi Üyesi, Çelik Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. TİM de dün yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye ihracatına büyük emekleri geçen bir sanayicidir" diyerek Çıkrıkçıoğlu'na sahip çıktı.
İŞADAMLARI EROĞLU VE ÇIKRIKÇIOĞLU SERBEST
FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik İstanbul'da düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan iş adamlarından Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Eroğlu Holding'in patronu Nurettin Eroğlu serbest bırakıldı. Hakkında takipsizlik kararı verilen Çıkrıkçıoğlu aynı zamanda TİM Başkanvekili olarak görev yapıyor. Nurettin Eroğlu ve şirketleri ile ilgili ise, alınmış bir 'malvarlığına el koyma kararı'nın olmadığı belirtildi.
Nurettin Eroğlu, hakkında bir gözaltı işlemi uygulanmadığını belirterek "Dün saat 17:00 gibi kendim savcılığa gittim. Savcıya ifade işlemim iki saat sürdü. Daha önce, TUSKON'da ismim geçtiği için bu ifade işlemi oldu. İfademi verdim gerekli yanıtları verdim ve çıktım. Şimdi de işimin başındayım. Sözü edilen genel kurul yapıldığında (TUSKON'un Mart 2014'teki genel kurulu) burda da değildim; Mısır'daydım. Şahsım ve şirketlerim hakkında tedbir kararı da yok" şeklinde konuştu.
16 BİN ÇALIŞANI VAR
Hazır giyim alanında dünyaca ünlü markaları bulunan Eroğlu Grup Türkiye’nin önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Gayrimenkul yatırımları da bulunan şirketin 2015 cirosu 5.8 milyar lira. Eroğlu Holding bünyesinde 16 bin kişi çalışıyor.
ÇIKRIKÇIOĞLU DA SERBEST
TUSKON'un ikinci dalga operasyonunda dün gözaltına alınan isimlerden biri de TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu olmuştu.
Çıkrıkçıoğlu, dün sabah 07:30 sıralarında evine polis memurlarının geldiğini belirterek "Beni daha önce TUSKON'un Disiplin Kurulu'na yazmışlar. Ancak ben daha sonra oradan ayrıldım. Ayrıldığıma dair yazı da ulaştı bana. Ancak ismim silinmemiş. İsmim kayıtlarda göründüğü için, Emniyet de usul gereği sordu. Gayet nazik bir yaklaşımları oldu. Dün saat 17:00 gibi ifadem alınmaya başladı. Emniyet'teki işlemlerim dün akşam 23:00 gibi bitti. Daha sonra Emniyet'ten ayrıldı. Hakkımda takipsizlik kararı verildi. Tutuksuz yargılanma gibi bir durumum da olmayacak" dedi.
Çıkrıkçıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine karşı çıkan ve bunu yurtdışında yabancı iş insanlarına anlatan ilk kişilerden biri olduğunu kaydetti.
TİM BAŞKANVEKİLİ OLARAK DA GÖREV YAPIYOR
Mustafa Çıkrıkçıoğlu, aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili. Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Çıkrıkçıoğlu'nun sahibi olduğu şirket, sektörün önde gelen firmalarından biri. Metalsac AŞ. 40 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteriyor.
Kayserili iş adamı Çıkrıkçıoğlu'nun adını taşıyan bir meslek yüksekokulu Erciyes Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteriyor.
A101 SAHİPLERİ DE SERBEST
Öte yandan A101'in sahibi Turgut Aydın ve çocukları da serbest bırakılmıştı. Turgut Aydın, Akfa Holding'e yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.
(21 Ağustos 2016, 13:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: