HSYK, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen'i geçici olarak görevden uzaklaştırdı. HSYK, aynı nedenle İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'na bakan eski İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Metin Özçelik, Birol Bilen ve Mehmet Ekici'nin de görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Üyeler, daha önce de başka iddialar nedeniyle görevden uzaklaştırılmıştı.
24.11.2015 16:46 HSYK 2.Dairesi, yürüttüğü bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptığı iddiasıyla HSYK Başmüfettişliği'nce açığa alınması teklif edilen dönemin CMK 250. Madde'den sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan Fikret Seçen'i açığa aldı.
Halen Çorum Savcısı olarak görev yapan Fikret Seçen hakkında HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa tarafından savcı olarak görev yaptığı döneme ilişkin bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptığı iddiasıyla hazırlanan ön rapor bugün gerçekleştirilen HSYK 2. Daire toplantısında ele alındı. İstanbul'daki Askeri Casusluk soruşturması sırasında kanunlara aykırı delillere dayanarak iddianame düzenlediği, sanıklar arasında içerikleri bulunmayan görüşme bilgilerinden yola çıkarak örgütsel bir ilişki kurmaya çalıştığı gerekçesiyle Seçen'in açığa alınma talebini değerlendiren ve geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar veren 2. Daire, bu kararı 2'ye karşı 5 oyla aldı.
Dönemin Beşiktaş Adliyesi'ndeki özel yetkili savcısı Fikret Seçen, 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri sızdırmak' iddiasıyla aralarında emekli Albay İbrahim Sezer ile Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de bulunduğu 56 sanık hakkında dava açtı. 250 sayfalık iddianame 10 Şubat 2011'de tamamlandı ve ilk duruşması 20 Nisan 2011'de yapıldı. Davada kararını 2 Ağustos 2012'de açıklayan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bütün sanıkları 'fuhuş' ve 'casusluk'tan beraat ettirdi, ancak Tuğamiral Yürekli ile Albay Sezer'e 'suç örgütü üyeliği' ve 'yasak bilgi temini' gibi suçlardan hapis cezası verdi.
BELGELER DÜZMECE ÇIKTI
Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin kararını onadı. Sanık avukatları kumpas iddiasıyla yeniden yargılama talebinde bulundu ancak talep reddedildi. Avukatlar daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak 'hak ihlali' yapıldığını öne sürdü. AYM de 9 Ocak 2015'te 44 sanığın 'haklarının ihlal edildiği' yönünde karar verdi. Böylece yargılamanın yenilenmesi kararı verilmiş oldu. Davanın soruşturma aşamasında Savcı Fikret Seçen'in de eşlik ettiği Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda polis, zeminin altında 43 klasör belge ve CD'ler bulmuştu. Polisin eliyle koymuş gibi bulduğu bu belgelerin kumpas olduğu uzun süre tartışıldı. Sözkonusu belgeler Balyoz Davası dosyasına da delil olarak girdi. Belgelerin düzmece olduğu daha sonra hazırlanan bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktı.
SEÇEN'İN USULSÜZLÜK YAPTIĞI BELİRLENDİ
Bu arada sanık avukatları, Seçen'in, 'kanuna aykırı delillere dayanarak iddianame düzenlediği, sanıklar arasında içerikleri bulunmayan arayan-aranan bilgilerinden yola çıkarak örgütsel bir ilişki tesis etmeye çalıştığı' iddiasıyla HSYK'ya şikayette bulundu. Şikayet üzerine HSYK 3. Dairesi, Seçen hakkında inceleme ve soruşturma izni vererek müfettiş görevlendirdi. İddiaları inceleyen müfettiş de, Seçen'in yürüttüğü soruşturmada usulsüzlük yapıldığını belirledi. Müfettiş, Seçen'in açığa alınmasını talep etti. İşte bu talep çerçevesinde bugün HSYK 2. Daire'sinden açığa alınma kararı çıktı.
Beşiktaş Adliyesi'nde Başsavcı Vekilliği yapan ve Hrant Dink ve İstanbul Askeri Casusluk soruşturması başta olmak üzere birçok önemli dosyaya bakan Fikret Seçen 17/25 Aralık sonrasında düz savcı olarak önce Gebze'ye ardından da Çorum'a atanmıştı. Seçen soruşturma tamamlanana kadar maaşının sadece 2/3'lük bölümünü alabilecek. Hakkındaki kesin kararı yine 2. Daire verecek.
DAİRE BAŞKANI AÇIKLADI
HSYK 2. Dairesi, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası ile ilgili tamamlanan müfettiş raporunu ele aldı. Daire, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen'in geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.
HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, 77. maddesinde, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği"nin hüküm altına alındığını hatırlattı.
Yılmaz, Seçen'in de görevde kalmasının, 2802 sayılı yasanın 77. maddesindeki "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar" vereceği gerekçesiyle görevden uzaklaştırmalarına karar verdiklerini söyledi.
Mehmet Yılmaz, müfettiş raporunda Fikret Seçen'in, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda, TÜBİTAK Bilgem'den gelen ve sanıklar lehine olan raporu, iddianameye ve eklerine koymayıp, emanete gönderdiği, iddianamede değerlendirmediği sonucuna varıldığını anlattı.
TÜBİTAK raporunda, davaya esas teşkil eden CD'yi hazırladıkları iddia edilen sanıkların, CD'nin hazırlandığı tarihte raporlu oldukları ve kuruma gelmediklerinin tespitinin yer aldığını kaydeden Yılmaz, Anayasa Mahkemesinin de sanıkların yaptığı bireysel başvuruda, bu hususa vurgu yaptığını anımsattı.
-Casusluk hakimleri de açığa alındı-
Yılmaz, aynı nedenle İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'na bakan kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Metin Özçelik, Birol Bilen ve Mehmet Ekici'nin de görevden uzaklaştırılmasına karar verdiklerini bildirdi. Üyeler, daha önce de başka iddialar nedeniyle görevden uzaklaştırılmıştı.
-Seçen hakkındaki diğer iddialar-
Fikret Seçen'in ayrıca soruşturma izni olmaksızın, Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nurettin Turan'ı, emekli olmadan önce "emekli hakimmiş" gibi gösterip, usulsüz dinlediği gerekçesiyle de görevden uzaklaştırma kararı alındığını kaydeden Mehmet Yılmaz, Seçen'in ayrıca "Dursun Çiçek" isminden hareketle iki ayrı Dursun Çiçek hakkında usulsüz dinleme kararı aldığının tespit edildiğini de belirtti.
Yılmaz, HSYK 3. Dairesinin iki üyesi Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in karara muhalif kaldığını kaydetti.
-Zekeriya Öz'den "twett" savunması istendi-
Başkan Mehmet Yılmaz, bugünkü toplantıda ayrıca, Zekeriya Öz'ün sosyal paylaşım sitesi twitterden yaptığı paylaşımlar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan savunmasının alınmasına karar verildiğini bildirdi.
Yılmaz, yurt dışında olduğu bilinen Zekeriya Öz'ün bilinen son adresi ile avukatına kararın tebliğ edileceğini söyledi.
İZMİR CASUSLUK DAVASI HAKİM VE SAVCILARI DA İNCELENİYOR
HSYK ayrıca geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla İzmir'deki askeri casusluk davasına bakan mahkeme heyeti ve savcılar hakkında da inceleme başlatmıştı. Usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde bu isimlerin de açığa alınabilecekleri bildiriliyor.
HAKİM EKİCİ'DEN YURTDIŞI YASAĞINA İTİRAZ
03.12.2015 11:13 Selam-Tevhid soruşturması kapsamında önce görevden alınan, ardından da hakkında yurt dışına çıkış yasağı konan İstanbul Askeri Casusluk, OdaTv ve Şike davalarının hakimi Mehmet Ekici, yurt dışına çıkış yasağına itiraz etti. Avukatı Çağrı Çetin tarafından yapılan itirazda, kendisinin 'paralel yapı' olarak tanımlanan yapıyla hiçbir ilgisinin olmadığı, sözkonusu davalarda birçok beraat kararının kendisi tarafından verildiği ve suç şüphesi olarak görülen dinleme kararlarının hiçbirini kendisinin vermediği belirtildi.
İstanbul ve İzmir casusluk davalarıyla ilgili manşetlerimiz
Paralel yapı-03 Kasım (2015) 'İzmir askeri casusluk kumpası' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar manşetlerimiz
İzmir casusluk hakimlerine inceleme
(24 Kasım 2015, 16:46), son güncel.: (03 Aralık 2015, 11:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: