Mahkemenin İpek Medya şirketlerine atadığı kayyumlar (yöneticiler), medya şirketlerine ilk anda giremedi. Personel ve paralel yapı mensubu göstericilerin engellemesiyle karşılaşan kayyumlar polisin göstericilere güç kullanmasıyla görev yerlerine ulaşabildi. Savcılık mahkeme emrinin engellenmesi üzerine soruşturma başlattı.
29.10.2015 17:33 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi sonrasında mahkemenin kayyum atadığı Koza İpek Holding şirketlerinden biri de İpek Medya Grubu'ydu. Ancak atanan kayyumun medya binasına girişi polis müdahalesi sonrasında gerçekleşebildi. İstanbul Mecidiyeköy'deki şirket binası önünde önceki günden bu yana bekleyen kalabalık, dün sabah polis tarafından dağıtıldı. Polis, müdahale sırasında biber gazı da kullandı. 5 kişi gözaltına alındı.
İpek Medya Grubu'nun Mecidiyeköy'deki binası önünde, şirketlere kayyum atanmasını protesto eden grup ile polis arasında arbede yaşandı. Grupla polis arasında yaşanan arbede sırasında 5 kişi gözaltına alındı. Daha sonra kayyum heyeti polis eşliğinde binaya girdi.
Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasını protesto eden paralel yapı mensuplarının Mecidiyeköy'de bulunan bina önündeki bekleyişi gece saatlerinde de devam etti.
CHP'Lİ TANAL VE EREN ERDEM ORADAYDI
Bekleyiş sürerken, İpek Medya binası önüne sabaha karşı saat 04.45 sıralarında otobüslerle çevik kuvvet polisleri ve 2 TOMA geldi. Polislerin geldiği haberini alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da bina önüne gelerek basın açıklaması yaptı.
Ardından yaklaşık 50 kişilik bir grup ellerindeki döviz ve pankartla bina kapısı önünden geçen TOMA ve Çevik Kuvvet otobüslerini alkış ve ıslıklarla protesto etti.
POLİS ZİNCİRLİ KAPIYI KESEREK İÇERİ GİRDİ
Saat 07:00 sıralarında ise polisin müdahalesi başladı. Yaşanan arbede sonrası polis ekipleri içeri girdi. Güvenlik güçleri zincirlenmiş kapıyı hidrolik makasla keserek açabildi.
TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE 5 GÖZALTI
Sabah erken saatlerde binanın önüne gelen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet ekipleri, kayyum heyetinin içeri girişini engellemeye çalışan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Grupla polis arasında yaşanan arbede sırasında 5 kişi gözaltına alındı.
Müdahale sırasında Bugün TV'nin yayınları kısa bir süre kesildi. Gazeteci Kamil Maman gözaltına alındı. Kapının açılmasından sonra atanan kayyumlar içeri girdi.
KAYYUMLAR HAKARETLERİN UÇUŞTUĞU KORSAN YAYINI KESTİRDİ
Kayyumların binaya girmesinden sonra reji odasına giren kayyumlar yayının kesilmesini istedi. Daha sonra yaşanan tartışmaların ardından yayına kamu spotu girdi. Bina önünde polis, uzaklaştırdığı grubun önünde TOMA ile bekliyor.
TOROS HOROZLANDI
Bugün TV Genel Yayın yönetmeni Tarık Toros yayının kesilmek istenmesine tepki gösterdi. Toros kapıda yayının kesilmesine karşı çıkarak bir süre kayyumların müdahalesine tepki gösterdi.
Tarık Toros şunları söyledi:
"Kanalın genel yayın müdürü benim. Neden kameranın arkasına geçiyorsunuz. Bu yayın devam edecek. Yayına müdahale edemezsiniz. Yayını yayın müdürü götürür." Bunun üzerine kayyum heyeti "Ben sizi görmeye geldim. Buyurun yukarı çıkalım." diye Toros'a yanıt verdi.
Toros yine bu isteğe karşılık olarak şunları söyledi:
"Yayına müdahale etmeyin. Titriniz nedir sizin? Arkadaşlar herkes işine baksın. Göreviniz nedir? Burası benim kanalım, ben bu kanalın genel müdürüyüm. Hangi hakla benim yayınımı durduruyorsunuz? Bu kanalın her dakikasının kontrolü benim. Yayına müdahale edemezsiniz. Kayyumun böyle bir yetkisi yok." diye konuştu.
KAYYUM HER YETKİYE SAHİP
Toros'un bu iddiası şaşırtıcı bulundu. Çünkü mahkemece atanan kayyum, o şirketle ilgili her türlü yetkiye sahip oluyor. Dolayısıyla Toros'un horozlanmasında; bir çalışanın patronuna "sen karışamazsın ben işimi yapacağım" demesi gibi komik bir durum ortaya çıkmış oluyor. Kayyumların engelleme girişimlerine yönelik bir soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma dosyasına Toros ve diğer fiili engelleme girişiminde bulunan gazeteci ve çalışanların da dahil edilebileceği dile getiriliyor.
KAYYUM: BURAYI YÖNETMEME İZİN VERİN
Ümit Önal: "Benim burayı yönetmeme müsaade edin. Hiçbir kimseyle ilişki kuramadım. Mesai arkadaşlarım lütfen benimle gelir misiniz? Birlikte dışarı çıkacağız, sizlerle kol kola birlikte çıkalım. Bana yardımcı olun beraber çıkalım buradan."
Tarık Toros: "Arkadaşlarım telefon etti, ana kumanda müdahale var dediler. Normal yayın akışına dönün dediler. Benden talimat almadan herhangi bir şey yapmayın dedim. Baktım içeride ismini kim olduğunu sordum, bir şey söylemeyen iki tane bey, sürekli arkadaşlarıma talimat veriyorlardı. Israrla buranın genel yayın yönetmeni benim dedim. Siz bu insanlara talimat veremezsiniz dedim. Israrla isimlerini, hangi yetkiyle hakkı kullanmaya çalıştıklarını, bu odaya girdiklerini... Bu oda bizim mahremimizdir, bu oda yayın kuruluşlarının beynidir. Bu odaya yayın yönetmeni müdürü ve operatörü arkadaşlarımın dışında genel yayın müdürü girer sadece.
Kanalın genel yayın müdürü benim. Ne kanalıma ne Kanaltürk'e el konulmuştur. Kanaltürk'ün genel yayın yönetmeni Murat Uzun'dur, Bugün TV'nin genel yayın müdürü Tarık Toros'tur. Beni kimse engelleyemez. Kanalıma bir kayyum atanmış olabilir, aldığımız bilgi bir tebligat yok. Atanmış bir durum da yok. Yani şirketimize polis gücümüzle girilmesinden itibaren herhangi bir kağıt, imza yok.
Bir defa devraldığınız şey yönetim olur. Yayın yönetmeni benim. Ama devraldığınız yönetimden aldığınız fiili bir durumla polisler nasıl girdiyse buraya, siz benim ana kumandama giriyorsunuz.
Diyor ki "lütfen biraz nazik olun" Benim arkadaşlarım kelepçelendi, biber gazı sıkıldı. Sen burada nasıl çıktın kapıdan? Çünkü burada bulunma yetkin yok.
Hangi yetkiyle içeridesin ki bana bunu da söylemiyorsun. Bana bir kağıt göster, "Bu kanalın genel yayın müdürü ben oldum" de. Sözlü olarak da yazılı olarak da söyleyemiyor. Ben şu anda yayın sorumlusu olarak bu durumun daha ne kadar devam edeceğini bilmiyorum."
TOROS GÖREVDEN ALINDI
Toros, ilerleyen saatlerde, kayyumlar Bilal Koyuncu, Çetin Albay, Ümit Önal, Fatih İçin, Hadi Bal’ın imzaları olan el yazısıyla yazılı tutanakla görevden alındı.
MAHKEMENİN ATADIĞI KAYYUMA BÖYLE DİRENDİLER!
Öte yandan kayyumlara yönelik benzer bir direniş, Bugün Gazetesi'nde yaşandı. Gazetenin "Kayyumla gasp" manşetini "rezalet" olarak nitelendiren kayyum Hasan Ölçer, manşeti savunan bir çalışana "Çık dışarı! İş akdin feshedildi" diyerek tepki gösterdi.
Gazetenin muhabirlerinden Cihan Acar, toplantının ardından Periscope hesabından kendilerine söylenenleri kamuoyuna duyurdu.
İşte toplantıda yaşananlar...
#Periscope'ta CANLI: kayyum açıklama yapıyor
https://t.co/fsJBadaQdf
— Cihan Acar (@cihanless)
October 29, 2015
KAYYUM:
Sizleri toplamamızın ana gerekçesi şu. Normal şartlarda göstermiş olduğunuz faaliyetler bizim tarafımızdan da talep etmenizi istiyoruz, çalışmak istiyorsanız tabii. Ama istemiyorsanız sizin bileceğiniz iş. Normal şartlarda iş güvenliğiniz açısından herhangi bir şekilde huzursuz olacak bir durum söz konusu değil. aynı çalışmalarınıza devam edeceksiniz. Biz fiili olarak yönetim kurulu olarak aldığımız kararları tasvip etmezseniz açık söyleyin, farklı konuşalım. Biz yönetim kurulu olarak vazife icra edeceğiz.
YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:
Polisin olduğu yerde içimizin rahat olması mümkün değil. Bir gazetecinin üniformalı polisin olduğu yerde görüşünü ifade etmesi mümkün değil. Bu şartlar altında gazetecilik yapılması zor görünüyor. Yazı işleri mahrem bir yerdir. Görüşlerin her türlü ifade edilebileceği bir yerdir. kendisini baskı altında hisseden insanların gazetecilik yapmasının zor olduğunu düşünüyorum.
KAYYUM:
Güngör Bey rahat olun...
EKONOMİ MÜDÜRÜ:
Genel yayın yönetmenimiz yok. Biz şu an kime bağlı olarak çalışacağız?
KAYYUM:
Siz şu an faaliyetlerinize devam edin. Biz birkaç saat sonra nasıl olacağını size bildireceğiz.
BİR ÇALIŞAN:
Çünkü bizim için şu an yayının nasıl bir yayın olacağı. Bizi daha çok editoryal bağımsızlık, yayının gidişatı ilgilendiriyor.
KAYYUM:
Mesela ekonomi, ekonomi haberleri yapmaya devam edecek. Muhabirlerden veya ajanslardan gelen haberleri düzenleyeceksiniz. Daha sonra ekonomiden kim sorumlu olacak, genel yayın yönetmeni kim olacak bunlar ayrı. Mutfak ayrı, sunum ayrı. Şu an bu konularda yüzde 100 şöyledir diyemiyorum.
Bugün 5-6 itibariyle gazeteyi bitirmemiz lazım.
YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:
Benim sormak istediğim editoryal bağımsızlığımız. Mesela dün bir gazete yaptık biz...
KAYYUM:
Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı?
ÇALIŞANLAR:
O bizim namusumuzdur! Hasan Bey, bu üslupla gitmeyin... Saygıyı koruyalım... Bu üslup doğru değil.
KAYYUM:
Bakın burada toplanıp iyi niyetle konuşuyoruz. Her kafadan bir ses çıkacaksa biz de farklı konuşalım. Ne diyorsunuz, namus falan?
BİLAL ŞAHİN:
O gazete bizim namusumuz.
KAYYUM:
Senin adın ne? (Çalışan adını söylüyor, kayyum not ediyor) Sen çık dışarı... Çık dışarı, çık dışarı! İş akdin feshedildi!
(Tartışmalar yaşanıyor...)
Bu mu senin namusun terbiyesiz herif? "Kayyumla gasp"? Mahkeme bir karar vermiş sen buna "kayyumla gasp" diyorsun. Bir kere hukuksuzluk yapıyorsun... Bu düşüncede olan arkadaşımız varsa, hiç münakaşaya girmeden söylesin bize, oturalım konuşalım. Var mı bu düşüncede olan?
ÇALIŞANLAR:
Tabii ki var! Ben o düşüncedeyim. Tabii ki var!
KAYYUM:
Siz misiniz?
BİR ÇALIŞAN:
Evet ben o düşüncedeyim. Cihat Acar...
KAYYUM:
Yusuf Bey bu arkadaşımızın ismini alalım.
ÇALIŞANLAR:
Ama böyle olmaz! Siz hukukçusunuz... Bu nedenle mi ismini alıyorsunuz? O zaman benimkini de alın.
KAYYUM:
Sizinkini de alacağız tabii ki...
PARALEL/DOĞAN MEDYA KAYYUM HASAN ÖLÇER'İ KARALAMAYA ÇALIŞIYOR
Gazeteci Bilal Şahin’in, polis eli ile dışarıya çıkmasını isteyen kişinin atanan kayyumlardan Av. Hasan Ölçer olduğu ileri sürülüyor. Av. Ölçer, İBDA-C Lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun yanı sıra a Çakal Carlos olarak bilinen İlich Ramirez’in da avukatlığını yapan bir isim. Paralel medya ve Doğan medyası kayyumlar içerisinde en çok bu isme tepki gösteriyor. Ölçer'in Çakal Carlos ile Salih Mirzabeyoğlu'nun 'un avukatlığını yaptı diye karalanmaya ve küçümsenmeye çalışıldığı o yayınlarda açıkça gözleniyor.
POLİSE DİRENEN BUGÜN MUHABİRİ MAMAN MAHKEMEYE SEVKEDİLDİ
Kanaltürk ve Bugün TV'ye el konulduğu sırada gözaltına alınan Bugün gazetesi muhabiri Kamil Maman adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi.
Polis baskınında Bugün gazetesi muhabiri ile birlikte 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara 'izinsiz gösteri ve polise direnme' suçlaması yöneltildi.
Geceyi emniyette geçiren Kamil Maman işlemlerin tamamlanmasının ardından savcılığa sevk edildi. Kamil Maman, savcılıktaki ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi
CHP'nin ŞOVMENİ YİNE MEYDANDA
CHP'li milletvekilleri Mahmut Tanal, Eren Erdem ve Barış Yarkadaş da kayyum atanmasını protesto için bekleyen grubun arasında yer aldı. Polis müdahalesi sırasında milletvekilleri ile polis arasında tartışma yaşandı. Duruma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, polis gücüyle kararın infaz edilemeyeceğini söyledi. Polisten dayak yediğini de iddia eden Tanal kollarındaki siyahlıkları basın mensuplarına gösterdi.
CHP'Lİ CİHANER: KAYYUM KARARI DOĞRU
CHP Milletvekili İlhan Cihaner ise farklı bir açıklama yaptı ve Koza İpek Grubu'na yönelik alınan Kayyum kararını destekledi. "Fetullah Gülen yapılanması terör örgütü olarak nitelendiriliyorsa karar doğrudur" diyen Cihaner "Kanun böyle bir karara olanak sağlıyor. Bu genel bir madde. Ayrıca terörizmin önlenmesine dair yasada da terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin hükümler var" diye konuştu.
Koza İpek'e kayyum şoku
Paralel yapı-01 Eylül (2015) 'Koza-İpek' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Medya uzantıları manşetlerimiz
(29 Ekim 2015, 17:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: