'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında Kayseri'de Boydak Holding ve Melikşah Üniversitesi yöneticilerinden 11 kişi için gözaltı kararı çıkarıldı. Melikşah Üniversitesi kampüs alanının genişletilmesinde kendilerine ait arazilerin gasp edildiği şeklindeki bazı kişilerin şikayeti üzerine 'nitelikli ve örgütlü yağma' suçlamasıyla soruşturmanın başlatıldığı ve mahkemece soruşturmada gizlilik kararı alındığı bildiriliyor.
20.09.2015 16:52 Kayseri'de "Paralel Devlet Yapılanması" soruşturması kapsamında tanınmış iş adamlarına yönelik bir operasyon gerçekleştirildi. Günün erken saatlerinde; gözaltına alınan isimler arasında 14 bin çalışanı bulunan Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'ın da bulunduğu bildirildi.
11 GÖZALTI KARARI
"Nitelikli ve örgütlü yağma" suçlamasıyla başlatılan operasyon kapsamında Boydak Holding yöneticileri ve Melikşah Üniversitesi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 11 iş adamı hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bildiriliyor.
Polis ekipleri, belirlenen adreslere düzenlenen operasyonda 7 kişiyi gözaltına aldı. Hakkında yakalama kararı bulunan 4 kişi ise adreslerinde bulunamadı.
Gözaltına alınan iş adamları arasında Boydak Holding CEO'su, Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak da bulunuyor.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan 7 zanlı, sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.
4 KİŞİ ARANIYOR
Haklarında gözaltı kararı çıkarılan ancak adreslerinde bulunamayan 4 kişinin ise firar ettiğinin değerlendirildiği öğrenildi.
14 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Aralarında Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak’ın da bulunduğu işadamları bugün saat 07.00’de ev ve işyerlerinden alınarak Kayseri Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Polis ekipleri Talas İlçesi’nde bulunan Melikşah Vakıf Üniversitesine de giderek, buradaki yöneticilerini de gözaltına aldı.
Mobilya, enerji, bankacılık, tekstil gibi 12 sektörde faaliyet gösteren Boydak Holding bünyesinde 41 şirket bulunuyor. Memduh Boydak, 14 bin çalışanı olan holdingin CEO'su olarak görev yapıyor.
BASKININ GEREKÇELERİ
Alınan bilgilere göre, üniversiteye ve vakfa yapılan baskının gerekçesiyle ilgili öne sürülen iddialar ise kamulaştırma.
Melikşah Üniversitesi, Talas ilçesinde bulunan kampüs alanının hemen yanı başındaki şahıslara ait arazileri kurulduğu günden bu yana anlaşmalı olarak satın alıyor ve üniversite bünyesine katıyor. Bu bölgede henüz kamulaştırılmayan, üniversite arazisine dahil edilmeyen şahıslara ait arazilerle ilgili şikayette bulunulduğu iddia ediliyor.
Arazi sahiplerinin, iddiaya göre arazilerinin gasp edildiği yönündeki şikayeti üzerine savcılık tarafından 'yağma ve gasp için örgüt oluşturma' suçundan üniversite yönetimi hakkında soruşturma açtığı da iddialar arasında.
OPERASYON BOYDAK'A DEĞİL!
Ancak ilerleyen saatlerde Boydak Holding’in paralel yapıya yönelik operasyon çerçevesinde basılıp CEO’su Memduh Boydak’ın gözaltına alındığı haberlerinin yalan çıktığı da iddia edildi. İddialarda, operasyonun paralel yapıya bağlı Melikşah Üniversitesi’ne yönelik olduğu ve örgütlü yağma suçlaması kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.
Paralel yapının kontrolünde olduğu belirtilen Melikşah Üniversitesi'nin Talas'taki yerleşkesindeki genişleme alanında bulunan ev ve arsa sahiplerinin üniversite yönetiminden şikayetçi oldukları "örgütlü yağma" suçu kapsamındaki bir soruşturma çerçevesinde, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla operasyon gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Operasyonun BOYDAK Holding ile hiç alakası olmadığı öğrenildi.
İFADE DAVETİ SÖZ KONUSU
Operasyon kapsamında Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak ile 10 işadamı ifadeye çağrıldı. Zaman Gazetesi bile sitesinden işadamlarının ifadeye davet edildiği bilgisini verirken bazı basın yayın kuruluşları sanki Boydak Holding basılmış patronu Memduh Boydak da gözaltına alınmış gibi son dakika verdi.
Melikşah Üniversitesi ile ilgili iddiaların Talas ilçesinde bulunan kampüs alanının hemen yanı başındaki şahıslara ait arazilerin örgütlü şekilde yağma edilmesi ile ilgili olduğu kaydedildi. Arazi sahiplerinin, iddiaya göre arazilerinin gasp edildiği yönündeki şikayeti üzerine savcılık tarafından 'yağma ve gasp için örgüt oluşturma' suçundan üniversite yönetimi hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
BOYDAK HOLDİNG: BİZE OPERASYON YOK
Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'ın avukatı "Boydak Holding'e yönelik bir operasyon bir baskın yok. Sadece Memduh Bey'in ifadesine başvurulacak şuan. Durum bundan ibaret" dedi. Reuters'in sorusunu yanıtlayan Boydak Holding Kurumsal İletişim Müdürü Ulaş Öztürk ise "Şu anda gözaltı yok. Memduh Bey sabah emniyete çağrıldı, öğleden sonra ifadesi alınacak. Emniyete çağrılma gerekçesi Melikşah Üniversitesi, Boydak Holding ile ilgisi yok" dedi.
SORUŞTURMADA GİZLİLİK KARARI
Melikşah Üniversitesi ve üniversitenin kurucu vakfının bürosuna yönelik polis baskını ile ilgili detaylar da ortaya çıkıyor. 11 kişi hakkında gözaltına alınma kararının verildiği soruşturma dosyası ile ilgili savcılığın gizlilik kararı aldığı ortaya çıktı. Baskın yapılan eğitim kurumlarının avukatları, dosya ile ilgili gizlilik kararı alındığına dikkat çekerek, süreci ve müvekkilleri ile ilgili işlemleri takip ettiklerini açıkladılar.
4 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Operasyonda 11 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Bunlardan ulaşılamayan 4'ü hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
3 KİŞİ SAVCILIKÇA SERBEST
Diğer 7 kişiden Boydak Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak ile Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı işadamı Mehmet Filiz ve işadamı Ahmet Türkmen savcılıkça adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
4 KİŞİ MAHKEMECE SERBEST
Aynı nitelikli yağma suçlamasıyla gözaltına alınan işadamı ve Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeleri Halit Gazezoğlu, Necmi Sontaş ile Melikşah Üniversitesi Genel Sekreteri Veli Demirci ve üniversite çalışanı Özcan Karasu ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. Bu zanlılar da mahkemece sorgulandıktan sonra adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İŞTE MÜŞTEKİLERİN GASP ŞİKAYETİNE BİR ÖRNEK
Kayseri'de Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen Melikşah Üniversitesi'nin, vatandaşları baskıyla sindirerek ucuza kapattığı arsaların sadece birinden 6 milyon 300 bin lira rant elde ettiği ortaya çıktı. Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan Melikşah Üniversitesi'ne yönelik "Örgütlü yağma" suçlamasıyla düzenlenen operasyon, çok sayıdaki mağdura umut ışığı oldu. Üniversitenin mütevelli heyet üyeleri ile bazı idarecilerinin gözaltına alındığını duyan vatandaşlar, cumhuriyet savcılığına giderek şikâyetçi oldu. 2008 yılından bu yana yerleşke alanını genişletmeye çalışan Melikşah Üniversitesi'nin, hemen yanı başında bulunan arazi sahiplerine bölgenin kamulaştırma alanı olduğunu, yargıya başvurmaları halinde daha düşük bir bedel belirleneceğini söyleyerek anlaşmaya zorladığı öne sürüldü.
KAMULAŞTIRMA GÖZDAĞI
Ankara'da yaşayan ve Melikşah Üniversitesi'ne operasyon yapıldığını haberlerden öğrenen mağdurlardan Ekrem Yücel, Kayseri'ye gelerek üniversite hakkında şikâyetçi oldu. Dedesinden kalan 6 bin metrekare arsada 6 hissedar olduklarını söyleyen Yücel şunları anlattı: "2 yıl önce Melikşah Üniversitesi'nin kurucusu Burç Eğitim ve Sağlık Vakfı yöneticileriyle görüştüm. Bana bir harita gösterip, arsamızın bulunduğu bölgenin kamulaştırma alanı olarak ilan edildiğini söylediler. Yargı yoluna gitme hakkımın da bulunduğunu ancak mahkemeye başvuran bir arsa sahibinin arazisinin metrekaresine 97 lira gibi çok küçük bir değer biçildiğini iddia ettiler. Ben de bu korkuyla ve arsanın sonuçta üniversite için kamulaştırılacağını düşünerek anlaşmaya imza attım. Diğer hissedarlar ve birçok arsa sahibi de benim gibi arazinin kamulaştırılacağını düşünerek arsalarını başka yerlerdeki çok düşük değerde daireler karşılığı üniversiteye verdi."
Ekrem Yücel sözlerine şöyle devam etti: "Arsanın bulunduğu Mevlana Mahallesi'nde araziler daha değerli. 6 bin metre karelik arsayı müteahhide verseydik 30 daire alacaktık. Melikşah Üniversitesi'nden ise emlak fiyatları daha düşük olan Anayurt Mahallesi'nden 12 daire alabildik. Arsamızın toplam değeri 7.5 milyon TL, benim hissem de 1 milyon 500 bin TL'ydi. Melikşah Üniversitesi'nin bize verdiği dairelerin değeri ise 1 milyon 200 bin TL. Yani Melikşah Üniversitesi sadece bizim arsadan 6 milyon 300 bin liralık rant elde etti. Hisseme karşılık en az 5 daire almam gerekirken, toplam değerleri 200 bin lira olan 2 daire almak zorunda kaldım. Yani 1 buçuk milyon TL'lik hissem, 200 bin TL'ye gitti. Korkutulduğumuz ve yıldırıldığımız için böyle bir tuzağa düştük. Operasyon haberini duyunca hakkımı geri alma umuduyla Kayseri'ye gelip şikâyetçi oldum. Hukuk mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim."
İLHAN MİRABOĞLU VE HAMDİ KINAŞ YURTDIŞINA KAÇTI
Melikşah Üniversitesi'nin 11 kişiden oluşan Mütevelli Heyeti'ne yönelik şok operasyonun ayrıntıları da gün güzüne çıkmaya başladı.
İŞTE GÖZALTI LİSTESİNDEKİ 11 İSİM
Memduh Boydak'ın yanı sıra hakkında gözaltı kararı çıkartılan Mehmet Filiz, Ahmet Türkmen, Halit Şeker, Halit Gazezoğlu, Necmi Somtaş, Özcan Karasu, Veli Demirci, Erol Karadurdu'nun Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları sürerken, Hamdi Kınaş ile İlhan Miraboğlu'nun daha önceden operasyonu haber alıp yurt dışına kaçtıkları öğrenildi.
Memduh Boydak'ın yanı sıra hakkında gözaltı kararı çıkartılan Mehmet Filiz (KTO Meclis Başkanı), Ahmet Türkmen (Türkmenler Petrol sahibi), Halit Şeker, Halit Gazezoğlu, Necmi Somtaş, Özcan Karasu, Veli Demirci, Erol Karadurdu'nun Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları sürerken, Hamdi Kınaş ile İlhan Miraboğlu'nun daha önceden operasyonu haber alıp yurt dışına kaçtıkları öğrenildi.
Diğer yandan Melikşah Üniversitesi'ne ait olduğu öğrenilen kız öğrenci yurdunda, önceki gece olağanüstü gelişmeler yaşandığı, söz konusu yurda ait 5 tane bloğun zemin katlarındaki evrak ve dokümanların üst düzey üniversite ve yurt yöneticileri tarafından boşaltılıp, evrakların kağıt kesme makinesiyle çift bıçaktan geçirilerek imha edilmek istendiği öne sürüldü.
90 KİŞİNİN ARSASINA EL KONULDU
21.09.2015 23:51 Paralele yakın Melikşah Üniversitesi'nin, 90 kişinin arsasına baskı ve tehditle el koyduğu, aralarında yetimlerin de bulunduğu kişilerin arsasının gasp edildiği ve tek kuruş ödenmediği iddia ediliyor.
Soruşturmayı derinleştiren savcılık şok gerçeklere ulaştı. Üniversite yetkililerinin, yetimin hakkına da göz koyarak tehdit ve baskıyla 90 kişinin arsasına yasadışı yollarla el koyduğu belirlendi. Savcılığa ifade veren 90 mağdurdan biri olan Ayşe Alakuş, yağmanın akıl almaz detaylarını şöyle anlattı: “Eşim 1986 yılında trafik kazasında vefat etti. Birikimimizle 1975 yılında Melikşah Üniversitesi’nin kurulduğu arazi içinde 560 metrekare arsa satın aldım. 3 çocuğumla kirada yaşıyorduk. 2014’te Melikşah Üniversitesi adına çalıştığını söyleyen Erol Karadurdu evimize gelerek, istimlak edilen arsanın kendilerine satmamızı istedi. Eğer onlara vermezsem istimlak edileceğini ve hiçbir alacak talep edemeyeceğimizi söyledi. Özcan Karasu diye biriyle görüştürdüler. Bu kişi de arsamdan yol geçeceğini, değerinin düşeceğini söyledi. Melikşah Üniversitesi inşaat şirketinin dairelere vereceğini söyledi. Daha sonra 200 bin TL para ödeyeceklerini söylediler, anlaştık. Ama arsamı almalarına rağmen bana tek kuruş ödeme yapmadılar, daire vermediler. Beni dolandırdılar hem arsamı aldılar, hem de paramı vermeyip üç yetim çocuğumun hakkını yediler.”
‘HAKİM-SAVCI BİZDEN’ TEHDİDİ
Mağdur ve şikayetçi Suat Kaan ise, vatandaşın hizmeti için Melikşah Üniversitesi kurulacağını söyleyerek arsasının elinden alındığını söyledi. Kaan ”Hiçbir gariban çocuğu okuyamadı. Kendi yandaşlarını okuttular. Dar gelirli vatandaşlardan arsaları zorla alındı. Bana ‘hakim, savcı, bilirkişi ve belediye bizden. Mahkemeye gidersen havanı alırsın” ifadelerine yer verdi.
BOYDAKLAR KAMU ARAZİSİNİ YAĞMALADI
Kayseri Emniyeti'nin vatandaşların arazisini aldıkları gerekçesiyle 'nitelikli ve örgütlü yağma' suçlamasıyla operasyon düzenlediği Boydak Holding'in, aynı yöntemi kamu arazisinde de kullandığı iddia ediliyor. İddiaya göre; Erciyes Üniversitesi'nden Melikşah Üniversitesi'ne özel yurt yapmak için alınan 16 bin metrekare araziden 5 bin metre fazlası kullanıldı. Sözleşmede yer almasına rağmen, inşaat ruhsatı alınmadı. Erciyes Üniversitesi'nin açtığı davada görevlendirilen bilirkişi heyeti de içeri alınmadı. Melikşah Üniversitesi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
(20 Eylül 2015, 16:52), son güncel.: (21 Eylül 2015, 23:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: