Paralel Yapı soruşturması kapsamında Kaynak Holding'in Bağcılardaki merkezine ve holdinge ait 20 adrese polis operasyonu düzenlendi. İki gün süren arama işlemlerinde evraklara ve dijital kayıtların bir kopyasına el konuldu. Mahkemece verilen arama kararında Fetullahçı Terör Örgütüne finansal destek sağlandığı, himmet parası olarak gayri resmi toplanan paraların bu şirketlerden elde edilmiş gibi legal hale çevrildikten sonra yurt dışına transferleri yapılarak kara paranın aklanması yoluna gidildiği şüphesi dile getirildi.
13.09.2015 12:55 Paralel Yapı soruşturması kapsamında Kaynak Holding’in Bağcılardaki merkezine polis operasyonu düzenlendi. Eş zamanlı olarak Kaynak Holding'e ait 20 adrese de baskın düzenlendi.
Bağcılar'da Tek-Er İşmerkezi'ndeki holding merkezine saat 14:30 itibarıyla Emniyet ekipleri geldi.
Kaynak Holding, Twitter’dan baskını duyurdu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Kaynak Holding Ter-Er İş Merkezi'ne bugün saat 14.30’da polis ekipleri giriş yapmıştır. Ellerindeki mahkeme kararı avukatlarımız tarafından incelenmektedir.”
Kaynak Holding, bağlı bulunan çok sayıda şirket aracılığı ile eğitimden, teknolojiye, lojistikten perakendeye bir çok sektörde faaliyet gösteriyor. NT mağazaları, Sürat Kargo, Güvender, Bereket mağazaları Kaynak Holding bünyesinde bulunuyor.
ARAMALAR SONA ERDİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Kaynak Holding'e bağlı İstanbul'daki 22 adreste iki gün süren aramalar tamamlandı.
Anadolu Adliyesi Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile vergi denetmenlerinin, Kaynak Holding'in Üsküdar ve Bağcılar'daki binalarının yanı sıra 20 adresindeki çalışması sona erdi.
Çalışmalar kapsamında, holding binalarındaki bazı evraklara el konulduğu, bazı bilgisayarlardaki bilgilerin de incelenmek üzere yedeklendiği bildirildi.
DETAYLAR
Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin, Kaynak Holding'e bağlı 22 şirkette "terör örgütüne finansal destek sağlamak" suçunun işlendiğine ilişkin makul şüphenin var olduğu gerekçesiyle arama kararı verdiği bildirildi. Hakimliğin kararında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 26 Mart 2014'te Kaynak Holding'in 7 şirketinde "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçunun işlendiği iddiasıyla arama yapıldığı hatırlatıldı.
Ancak Kaynak Holding'in avukatları tarafından arama kararına itiraz edildiği belirtilen kararda, Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nin arama ve el koyma işleminin kaldırılmasına karar verdiği kaydedildi.
Kararda, soruşturmayı yürüten savcılığın başvurusu üzerine, Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nin, yerel mahkemenin kararını bozduğu anımsatıldı.
Şirketler hakkında önceden "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçundan arama ve el koyma kararı çıkarılsa da söz konusu şirketlerin yasa dışı Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mali finansmanını sağlayan şirketler olduğunun iddia edildiği ifade edilen kararda, bu nedenle savcılığın soruşturmanın genişletilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiği aktarıldı.
MAHKEME KARARINDA "FETULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜ" DENİLDİ
Kararda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce, Kaynak Holding'e bağlı şirket sayısının 22 olduğunun tespit edildiği bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan ihbari ve istihbari araştırmalarda, tüm şirketlerin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde tavsiye olarak Paralel Devlet Yapılanması (PYD/Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak kabul edilmiş, bu tavsiye üzerine Bakanlar Kurulu Kararıyla da bu yapılanmalar terör örgütü olarak kabul ve ilan edilen terör örgütüne finansal destek sağladıkları, himmet parası olarak gayri resmi toplanan paraların bu şirketlerden elde edilmiş gibi legal hale çevirdikten sonra yurt dışına transferleri yapılarak kara paranın aklanması yoluna gidildiği, buna ilişkin çok sayıda ihbarın yapıldığı gibi, gerek basın yayın organlarında, gerekse de sosyal medyada görüşlerin ortaya konduğu belirlenmiştir."
Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında, holdinge bağlı 22 şirkette terör örgütüne finansal destek sağlandığına dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve delillerin kaybedilme ihtimalinin mevcut olduğunun belirlendiğinden, arama ve el koyma kararı verilmesi talep edildiği vurgulandı.
Bu gerekçelerle "terör örgütüne finansman sağlamak" suçunun işlendiğine ilişkin makul şüphenin var olduğu aktarılan kararda, yapılması talep edilen aramanın suçun, iz, eser ve emarelerini elde etmek bakımından zorunlu olduğu vurgulandı.
Kararda, talebin kabulünün uygun görüldüğü belirtilerek, söz konusu şirketlerde arama yapılmasına, suç delili olabilecek tüm ticari defterler, belgeler ve dijital verilere el konulmasına ve bu delillerde tüm incelemelerin yapılmasına hükmedildiği kaydedildi."
HOLDİNG MÜDÜRÜ YURTDIŞINA KAÇTI
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün en büyük para kaynaklarından olan ve bugün 20 adresine birden baskın yapılan Kaynak Holding'in yıllık cirosu 1,5 milyar lira. Birçok alanda faaliyet gösteren ve FETÖ'nün para trafiğini kontrol eden Kaynak Holding'in Genel Müdürü Mustafa Özcan, geçtiğimiz yıl Brüksel'e kaçmıştı.
Gülen'le "CIA uyarılarını paylaştığı" tapeleri internete düşen cemaatin ikinci adamı Mustafa Özcan, Maliye Bakanlığa Vergi Denetim Kurulu ve Mali Polis tarafından yapılan baskını haber alarak 20 Mart 2014'te Brüksel'e kaçmıştı. Halen yurtdışında olan Öztürk'ün ABD'li yetkililer tarafından ülkeye 5 yıl boyunca giriş-çıkışı yasaklandığı için Brüksel'i tercih ettiği söyleniyor.
FETÖ'nün en büyük para kaynaklarından olan Kaynak Holding, Türkiye'de çok da bilinmeyen ancak hakkında türlü türlü rivayetler dolaşan bir grup. Yaptığı faaliyetler yanında cemaatin himmet paralarının da transfer edilmesinde önemli bir üs konumunda bulunan holding 16 farklı sektörde faaliyet gösteren 30 şirkete ve 8 bin 300 civarında çalışana sahip. Ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanındaki faaliyetleri ile bilinse de görünmeyen yüzünde FETÖ'nün kirli kasası gibi çalışıyor.
HER ALANDA ÖRGÜTLENDİ
FETÖ'nün sahip olduğu dershanelerde alınması zorunlu olan yayınları Güvender aracılığıyla basan holding, aynı zamanda lisansı iptal edilen Sürat Kargo'nun da sahibi. İstanbul Bulgurlu'daki 'yönetim' ve Mahmutbey'deki 'merkezi birim' binalarında faaliyet gösteren Kaynak Holding'in PAL isimli eğitici öğretici oyuncak yapan bir markası, Zambak adlı dağıtım şirketi, yemek hizmeti veren Bereket Catering, hac faaliyetleri düzenleyen Nüans Turizm, kitap ve kırtasiye satışı yapan NT Mağazacılık, Sızıntı dergisi ve grubun diğer 15 farklı dergisini basmak için Çağlayan isimli bir matbaası bulunuyor.
YILLIK CİRO 1,5 MİLYAR LİRA
1979 yılında kurulan Kaynak Holding'in yıllık cirosunun 1,5 milyar lira olduğu söyleniyor. Fetullah Gülen'in kitaplarını da basan Kaynak Holding'in örgüt liderine telif adı altında buradan düzenli olarak para aktardığı iddia ediliyor.
MAL VARLIKLARINI KAÇIRDI
Paralel Yapı'nın üssü konumundaki Kaynak Holding, yapılan incelemelerde, ortaklık yapısını açıklayamadığı için yönetimi fona geçen Bank Asya operasyonunda da kilit rol oynamıştı. 70. madde kapsamına alınan Bank Asya'nın ortaklık yapısı ve kullandırılan şaibeli kredilere ilişkin incelemelerin ayrıntıları Pensilvanya'ya raporlanmasının ardından paralel yapının ağabeyleri mal varlıklarını hızlı bir şekilde dışarı kaçırmaları talimatı vermişler ve bunun ilk adımını da Kaynak Holding atmıştı. Hollanda'da apar topar bir şirket kurularak yönetim tayin edilmiş ve bu girişimlerin tamamı BDDK'dan gizlenmişti.
SORUŞTURMA 2014'TE BAŞLADI
Kaynak Holding'in 7 şirketi hakkında yapılan ihbar üzerine, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2014 yılında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan soruşturma başlatılmış, bu kapsamda holdingin İstanbul'daki bazı adreslerinde arama yapılmıştı.
Kaynak Holding avukatlarının itirazı üzerine Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi, arama ve el koyma işleminin kaldırılmasına karar vermiş, Yargıtay 19. Ceza Dairesi ise 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı usulsüz bularak, bozmuştu.
Bunun üzerine, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmayı genişletmesi sonucu, Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Kaynak Holding'in 22 şirketine ilişkin arama kararı çıkarılmıştı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile vergi denetmenleri, Kaynak Holding'in Üsküdar ve Bağcılar'daki binalarının yanı sıra 20 adresinde arama çalışmasına başlamıştı.
(13 Eylül 2015, 12:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: