HSYK, bin 348 kişinin usulsüz dinlenmesinde imzası bulunan 54 hakim-savcı hakkında soruşturma başlattı. Kararda, hakim ve savcıların paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği belirtildi.
12.07.2015 18:48 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme kararı aldığı iddia edilen 54 hakim ve savcı hakkında soruşturma izni verilmesini kararlaştırdı.
Söz konusu hakim ve savcıların binlerce kişiyi usulsüz dinlediği iddiaları üzerine daha önce inceleme başlatılmıştı.
Daire, bu kişilerle ilgili soruşturma izni verilmesini kararlaştırdı.
İŞTE DETAYLAR
9 Temmuz akşamı yaşanan bu gelişmenin detayı ertesi gün Yenişafak'ın haberinde yer aldı. Buna göre; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasın kapsamında aralarında siyasetçi, bürokrat ve gazetecilerin de bulunduğu bin 348 kişinin usulsüz bir şekilde dinlenmesinde imzası bulunan 54 hakim-savcı hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Kararda, 32 hakim ve 22 savcının paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği belirtilirken, bu durumun planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olduğuna işaret edildi.
17/25 SAVCILARI DA VAR
Hakkında soruşturma izni verilen isimlerin arasında 17/25 Aralık savcıları Celal Kara ve Muammer Akkaş, hakim Süleyman Karaçöl, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya, “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasının eski savcıları Adnan Çimen ve Adem Özcan ile korsan tahliye kararına imza atan Mustafa Başer ve Metin Özçelik bulunuyor.
UYDURMA ÖRGÜTLERLE BİNLERCE İSİM DİNLENDİ
Devletin bütün kurumlarına sızan paralel yapının yargı ayağındaki üyeleri, usulsüz dinlemeler için çeşitli soruşturmalar kullandı ve dinlenecek isimler bu dosyalara eklendi. Paralel yapı, bu kapsamda binlerce kişiyi kendilerinin uydurduğu 'Selam Terör Örgütü' bahanesiyle kayda aldı. Binlerce kişinin dinlendiği ise 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından deşifre olmuştu.
MÜFETTİŞ RAPORUNU SUNDU
HSYK 3. Dairesi, söz konusu usulsüz dinlemelerde imzası bulunan hakim ve savcılarla ilgili incele başlatmış ve müfettiş görevlendirmişti. 110 klasörden oluşan “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturma dosyasını inceleyen HSYK müfettişi, hazırladığı raporu 3. Daire'ye sundu.
1348 KEZ DİNLEME KARARI VERİLDİ...
HSYK müfettişinin 3. Daire'ye sunduğu raporda, söz konusu hakim ve savcıların, bin 348 kez dinleme kararı verdiği ve bu kararların da 950 kez uzatıldığına yer verildi. Raporda ayrıca, söz konusu hakimlerin ihraçlarına karar verilmesi de istendi. HSYK 3. Dairesi, dünkü toplantısında, uydurma örgüt adı altında gerçekleştirilen usulsüz dinlemelerle ilgili konuyu da gündemine aldı. Müfettişin raporunu değerlendiren 3. Daire, 32 hakim ile 22 savcı olmak üzere toplam 54 yargı mensubu hakkında soruşturma izni verdi.
FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ İÇERİSİNDELER
3. Daire'nin kararında, haklarında soruşturma başlatılan hakim ve savcıların, Kudüs Ordusu Terör Örgütü kurdukları ve örgüte üye oldukları bahanesiyle yürütülen soruşturma sırasında “Siyasal ve askeri casusluk", “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" olmak üzere bazı suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan kolluk amir ve memurları ile sivil kişi konumundaki şüphelilerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiklerine dikkat çekildi. Kararda, söz konusu hakim ve savcıların planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği belirtildi.
SORUŞTURMAYI 2. DAİRE YÜRÜTECEK
54 hakim ve savcı hakkındaki soruşturmayı HSYK 2. Dairesi yapacak. Daire, hakim ve savcılar hakkındaki iddiaları araştırmak üzere yeni bir müfettiş görevlendirecek. Yeni görevlendirilen müfettiş, hazırladığı raporu 2. Daire'ye sunacak. Daire, bu rapor doğrultusunda hakim ve savcılarla ilgili kararını verecek. 2. Daire, soruşturma tamamlanıncaya kadar söz konusu isimleri tedbiren açığa alabileceği gibi soruşturma sonunda da hakim ve savcılar hakkında meslekten ihraca varıncaya kadar disiplin cezası verebilecek.
İŞTE O İSİMLER
Haklarında soruşturma başlatılmasına karar verilen hakim ve savcılar arasında en bilineni 17/25 Aralık darbe girişimine imza atan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl. 54 hakim ve savcının arasında ayrıca “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasının eski savcıları Adnan Çimen ve Adem Özcan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya, Şike Savcısı Mehmet Berk, Ergenekon soruşturması savcılarından Cihan Kansız ile korsan tahliye kararına imza atan Mustafa Başer ve Metin Özçelik, Hrant Dink Davası Hakimi Rüstem Eryılmaz, Şike Davası Hakimi Mehmet Ekinci, Cübbeli Ahmet Hoca Davası Hakimi Seyfettin Mermerci ile paralel yapının emniyet ayağına yönelik yapılan operasyonu eleştiri konusu yapan hakim Mehmet Karababa bulunuyor.
Hakkında soruşturma başlatılan diğer isimler ise şöyle: Hakan Karaali, Mustafa Çavuşoğlu, Salim Duran, İsmail Tandoğan, İsmail Işık, Hüseyin Ayar, Ümit Zafer Çolak, Abdullah Mirza Çoşkun, Ramazan Şaban, Rasim Işıkaltın, Hikmet Usta, Ayhan Bedirhan,
Murat İnam, Durmuş Yiğit, Mehmet Ali Uysal, Davut Bedir, Gökmen Demircan, Yakup Hakan Günay, Mehmet Erdoğan, Hadi Çağdır, Murat Üründü, Nurullah Çınar, Birol Bilen, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Hamzaçebi, Kazım Kahyaoğlu, Hikmet Şen,
Muzaffer İren, Abdullah Öztürk, Mesut Özcan, Eşraf Aksu, Sedat Sami Haşıloğlu, Dursun Ali Gündoğdu, Osman Kaya, Nalan Can, Vedat Dalda, Mustafa Boz, Bülent Kınay, Menekşe Uyar, Süleyman Karaçöl, Yakup Kaya.
(12 Temmuz 2015, 18:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: