Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasına ilişkin davada son karar verildi.
26.06.2015 20:28 Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasına ilişkin davada, sanıklardan Sedat Zavar ve İlker Usta'yı, "kamu görevlisinin haberleşmesi gizliliğini ihlali" ve "siyasi ve askeri casusluk" suçlarından toplam 7'şer yıl, 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, sanıklardan Ali Özdoğan ve Enes Çiğci ile hakkında yakalama kararı bulunan Serhat Demir'in dosyasının ayrılmasına karar verdi.
-Detaylar-
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Mehmet Yüksel, Erdoğan'ın yakın Koruma Müdürü Zeki Bulut, TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, Seyit Saydam, Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Sedat Zavar, İlker Usta katılırken tutuksuz sanık Ahmet Türer katılmadı. Firarı sanıklar Ali Özdoğan, Enes Çiğci ve Serhat Demir'in ise yakalanamadıkları belirtildi.
Avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme firarı sanıklar Ali Özdağan, Enes Çiğci ve Serhat Demir'in dosyalarının ayrılmasına ve yeni esastan dosya açılmasına hükmetti.
Mahkeme, sanıklar Seyit Saydam, Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı ve Ahmet Türer'in yüklenen suçları işlediklerine dair belge bulunmadığından, Mehmet Yüksel ve Zeki Bulut'un atılı suçları işledikleri sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatine karar verdi. Mahkeme ayrıca TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz hakkında yeterli inandırıcı hiçbir delil elde edilemediğinden atılı tüm suçlardan beraatine karar verdi.
2 TUTUKLAMA KARARI
Mahkeme tutuklu sanıklar Sedat Zavar ve İlker Usta'ya haberleşmenin gizliliğini ihlalden 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sedat Zavar ve İlker Usta hakkında iddianamede her ne kadar siyasi casusluktan açılmış olsa da yeterli olmadığını belirten mahkeme, Sedat Zavar ve İlker Usta'ya gizli kalması gereken bilgileri teminden ayrı ayrı 6 yıl hapis cezası verdi.
'İSTENİLEN RAPORU VERMEDİĞİM İÇİN TUTUKLANDIM'
Geçtiğimiz Nisan ayının başında tutuklanan Hasan Palaz, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde ve konutunda ‘Böcek' tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili raporu tahrif etmesi suçlamasıyla hakkında ceza istendiğini açıklamıştı.
SAHTE DİPLOMA İDDİASINDAN DA BERAAT ETMİŞTİ
Palaz, sahte diplomalı kişilerin işe alınması iddiasıyla ilgili davada da tutuklanmış, geçtiğimiz günlerde beraat etmişti. İki davadan beraat alan Palaz, hakkında başta davadan tutuklama kararı olduğu için Sincan Cezaevi'ndeki tutukluluk hali devam edecek.
-İddianame-
Sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında resmi konutunun 24 Kasım-29 Aralık 2011'de, Keçiören'de bulunan ikametgahındaki çalışma ofisinin ise 25 Kasım-29 Aralık 2011'de dinlendiği ifade ediliyordu.
Dinleme cihazlarının, 2011'de Başbakanlığın onayı ile MİT ekibinin Erdoğan'ın Keçiören'deki ikametgahı, AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Merkez Bina ve Başbakanlık Resmi Konut'taki çalışma ofislerinde, gizli dinleme ve gözetleme sistemlerine karşı teknik arama çalışmaları sırasında, çoklu prizler içine yerleştirilmiş halde bulunduğu kaydedilen iddianamede, sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'nın, "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlarından yirmi birer yıldan 36 yıl altışar aya kadar mahkumiyeti isteniyordu.
Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz'ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri öne sürülüyordu.
(26 Haziran 2015, 20:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: