Paralel yapıyla ilgili soruşturmalarda 22 Temmuz'dan bu yana tutuklanan tüm şüpheliler için paralel avukatlar yetkisi olmayan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne tahliye ve reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme hakiminin Ergenekon'da pek çok tutuklamaya da imza atan Casusluk Davası hakimi Metin Özçelik olması dikkat çekti. Özçelik'in savcılardan dosyaları istediği ancak savcıların hukuksuz olduğu için bu talebi reddettiği öğrenildi. Mahkemenin dosyaları incelemeden tahliye kararı verebileceği belirtiliyor.
24.04.2015 22:42 2010 Paralel yapıyla ilgili soruşturmalarda 22 Temmuz'dan bu yana tutuklanan tüm şüpheliler için paralel avukatlar yetkisi olmayan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne tahliye ve reddi hakim talebinde bulundu. İstanbul Casusluk davasına da bakmış olan eski Özel Yetkili Mahkeme 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi ve Ergenekon'da onlarca tutuklamada imzası bulunan hakim Metin Özçelik talebi kabul edip dilekçeleri işleme koydu, Özçelik tahliye taleplerini karara bağlamak için ilgili savcılardan dosyaları istedi. Ancak savcılar yetkisi olmayan mahkemeye dosyaları göndermedi.
HSYK'YA MEYDAN OKUMA GİBİ
HSYK'nın açık kararına rağmen hakîmin bu girişimde bulunması resmen kamikaze olarak nitelendirildi. HSYK'nın ilk fırsatta Özçelik'i başka göreve kaydırma ya da hakkında inceleme başlatma yoluna gidebileceği konuşuluyor.
Hakimin elinde dosya olmadığı halde aralarında Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün gibi pek çok suçtan tutuklu onlarca polis hakkında tahliye kararı verebileceği belirtiliyor. Hukuksuz kararın bir geçerliliği olup olmayacağı ise merak ediliyor. 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan dilekçede tutuklama kararı veren 10 Hakîmin reddi ve şüphelilerin tahliyesinin talep edildiği belirtiliyor.
DİĞER DETAYLAR
İstanbul'da 'paralel yapı'ya ilişkin operasyonlar çerçevesinde tutuklanan polislerin serbest bırakılması için yeni bir oyun devreye sokuldu. 'Paralel yapı' şüphelilerinin avukatları, geçtiğimiz 20 Nisan'da İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Avukatlar yaptıkları başvuruda müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti. Eski İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin özel yetkili Hakimi Metin Özçelik ise yetkisi olmadığı halde paralel yapı soruşturmalarına bakan savcılardan dosyaları talep etti.
BU PLAN DAHA ÖNCE DE UYGULANMIŞTI
Avukatlar daha önce Sulh Ceza Hakimlerini kabul etmedikleri gerekçesiyle, İstanbul'daki 7 ayrı Asliye Ceza Mahkemesi'ne tahliye dilekçesi dilekçe vermişlerdi. 5 mahkeme hukuksuz talebi ciddiye almamış ancak İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Selam-Tevhid kumpas soruşturmasına bakan savcılıktan dosyaları istemişti. Bu süreçte Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Kurulu, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kararlarına yapılan itirazları değerlendiremeyeceğine ilişkin bir yazı yazarak skandala el koymuştu.
ASLİYE CEZALAR YETKİSİZ
Adalet Bakanlığı'nın İstanbul Adliyesi'ne gönderdiği yazıda, asliye ceza mahkemelerinin sulh cezaların verdiği kararlara bakamayacağı, sulh ceza hâkimliklerinin verdiği kararlara yapılacak itirazları değerlendirme makamının yine sulh ceza hâkimlikleri olduğu belirtilmişti. Tutuklama kararlarını sulh ceza hâkiminden başka birinin vermesinin yasal olmayacağı da yazıda ifade edilmişti.
HAKİM ÖZÇELİK'İN NÖBETİ BEKLENDİ
'Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, bakanlığın bu yazısına rağmen 20 Nisan'da Tevhid Selam, yasa dışı dinleme, casusluk ve Hrant Dink soruşturmalarının tutuklu şüphelilerini hapisten kurtarmak için harekete geçti. Adliye kaynakları, başvurunun bilhassa 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin nöbetine denk getirildiğini belirtiyor.
ADLİYEDE DOSYA KRİZİ BAŞLATTI
İtiraz başvurusu ise eski özel yetkili mahkeme (ÖYM) başkanı olan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimi Metin Özçelik tarafından Adalet Bakanlığının yazısına rağmen kabul edildi. Özçelik, 'paralel yapı' soruşturmalarını yürüten savcılardan dün dosyaları istedi. Bu durum adliyede büyük bir krize neden oldu. Özçelik'in, karar aşamasında olduğu öğrenildi. Savcılardan dosyaları isteyen Hakim Metin Özçelik daha önce Beşiktaş Adliyesi'nde özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanıydı. İstanbul askeri casusluk davasına bakmış ve davayı mahkumiyetlerle sonuçlandırmıştı. Bu davada da kumpas şüphesi gündeme gelmiş, savcılığın kumpas konusunda başlattığı soruşturmanın kapsamına alınan davalar arasında yer almıştı.
Paralel yapı-25 Nisan (2015) '25 Nisan kamikaze/yargısal darbe girişimi' manşetlerimiz
(24 Nisan 2015, 22:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: