17-25 Aralık'ta darbe girişiminde bulunan 'Paralel'in, 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'nin ezici üstünlüğünü görünce Bank Asya'nın içini boşaltmak için düğmeye bastığı belirlendi. 30 Mart'tan sonra 6 ayda bankanın batık kredileri 907 milyon lira arttı. Öte yandan bankaya el konulması konusunda kendisine uluslararası destek arayan cemaate hiç beklemediği bir yerden darbe geldi. Uluslararası Kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor's, BDDK'nın Bank Asya yönetimini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devretme kararının, Türkiye'nin kredi notunu etkilemeyeceğini bildirdi. 'Kararı, bankacılık sektöründeki sistematik risklere ya da Türkiye'nin düzenleyici kuruluşlarının politikleşmesine işaret etmeyen istisnai bir durum olarak değerlendiriyoruz' ifadelerine yer verilen açıklamada, Türk bankacılık sektöründe sistematik risk ihtimali görülmediği kaydedildi.
07.02.2015 20:20 17-25 Aralık’ta darbe girişiminde bulunan ‘paralel’in, 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin ezici üstünlüğünü görünce Bank Asya’nın içini boşaltmak için düğmeye bastığı belirlendi. 30 Mart’tan sonra 6 ayda bankanın batık kredileri 907 milyon lira arttı.
30 Mart yenilgisi sonrası 907 milyon TL hortumlandı
BDDK’nın iki kez süre vermesine rağmen imtiyazlı ortakların bilgisini gizleyen Bank Asya’nın yönetimine TMSF tarafından el konulmasının ardından paralel yapının planları da teker teker ortaya çıkmaya başladı. Paralel örgütün 17-25 Aralık’taki darbe girişiminin hemen ardından yapılan yerel seçimleri AK Parti’nin ezici üstünlükle kazanmasından hemen sonra Bank Asya’nın içinin boşaltılmaya başlanması için düğmeye basıldığı belirlendi. Seçimlerden sonraki 6 ayda bankanın 907 milyon liraya ulaşan parasının batık kredi adı altında paralel yapıya yakın kişi ve şirketlere aktarıldığı tahmin ediliyor.
Bank Asya’nın takipteki kredilerinin seyri takip edildiğinde, paralel yapının bankadaki operasyonu gözler önüne seriliyor. Buna göre bankanın 2012’de takipteki kredileri sadece 648.9 milyon. Batık kredilerin toplam kredilere oranı da yüzde 4.05 seviyesinde. 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi açıklanan bilançoda da bankanın takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı yüzde 3.92’ye kadar geriliyor. Aynı tarihte batık kredilerin tutarı da 808 milyon lira. 17-25 Aralık’taki darbe girişiminin başarıya ulaşacağından emin olan paralel örgüt, 2014’ün ilk üç ayında neredeyse bankanın paralarına hiç dokunmuyor. 2014’ün başından yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart’a kadar olan dönemde bankanın batık kredilerinde artış sadece 48 milyon lira.
1 milyardan fazla
30 Mart yerel seçimlerini AK Parti’nin ezici üstünlükle kazanmasının ardından Bank Asya’nın bu tarihten sonraki üç ayda batık kredileri 355 milyon lira artarak 1.5 milyar liraya ulaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de yapıldığı 2014 ayının üçüncü 3 aylık döneminde bankanın batık kredileri 552 milyon lirayla rekor miktarda artıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferi sonrası açıklanan bankanın 9 aylık bilançosunda batık kredi tutarı 2.1 milyar lirayı aşıyor. Böylece 17 Aralık öncesi yüzde 3.92 ile sektörün altında olan bankanın batık kredilerinin toplam kredilere oranı, 2014’ün 9 ayında yüzde 17.76’ya ulaşıyor. Bankacılık uzmanlarına göre, 30 Mart seçimlerinden sonra 6 ayda 907 milyon liraya ulaşan bankanın batık kredi miktarının 2014 yılının son üç ayında daha da hızlanmış olabileceği belirtiliyor.
Eski genel müdür batık kredileri açıklayamadı!
Bank Asya eski Genel Müdürü Ahmet Beyaz, batık kredileri açıklayamazken, imtiyazlı ortakları gizleme girişimlerini ‘süre yetmedi’ bahanesiyle kapatmaya çalıştı. 30 Mart seçimlerinden sonra hızlı bir artışa geçerek 2.1 milyar liraya ulaşan batık kredilerle ilgili olarak Beyaz, takipteki kredilerin kredilerdeki küçülmeye bağlı olarak bir artış kaydettiğini ifade etti. Oysa banka bilançolarından rahatlıkla görüleceği gibi Bank Asya’nın 30 Mart’tan sonra toplam kredilerinde yüzde 29 azalma yaşanırken, takipteki krediler yüzde 82 oranında arttı. Miktarsal olarak da takipteki krediler aynı dönemde yerinde saymayıp 907 milyon lira yükseldi. Öte yandan, BDDK’nın imtiyazlı ortakların bilgilerini istemesi için iki kez süre vermesine rağmen Beyaz, bir aylık süre verildiğini ve bunun da yeterli olmadığını iddia etti.
CEMAATE BİR DARBE DE S&P'DEN
Öte yandan Bank Asya'ya el konulması konusunda kendisine uluslararası destek arayan cemaate hiç beklemediği bir yerden darbe geldi. Uluslararası Kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor's, BDDK'nın Bank Asya yönetimini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devretme kararının, Türkiye'nin kredi notunu etkilemeyeceğini bildirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Bank Asya yönetimini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devretme kararının, Türkiye'nin kredi notunu etkilemeyeceğini bildirdi.
"TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNA ETKİSİ OLMAYACAK"
S&P'den yapılan yazılı açıklamada, Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrinin Türkiye'nin kredi notuna herhangi bir etkisi olmayacağı belirtildi.
"BANKACILIK SEKTÖRÜNDE RİSK İHTİMALİ YOK"
"Bu kararı, bankacılık sektöründeki sistematik risklere ya da Türkiye'nin düzenleyici kuruluşlarının politikleşmesine işaret etmeyen istisnai bir durum olarak değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, Türk bankacılık sektöründe sistematik risk ihtimali görülmediği kaydedildi.
BANK ASYA, BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TOPLAM VARLIĞIN YÜZDE 0.1'İNDEN DAHA AZINA SAHİP
Kredi derecelendirme yöntemlerinin bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin çeşitli ölçütleri kapsadığı vurgulanan açıklamada, Bank Asya'nın, bankacılık sektöründeki toplam varlığın yüzde 0,1'inden azına sahip olması nedeniyle kararın, Türk bankacılık sistemini kötü etkilemesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
İŞTE BANK ASYA'NIN FİNANSÖRLERİ
BDDK tarafından el koyulan Bank Asya'ya finansör olan şirketler belli oldu. 13 isim ve firmalı listede İhsan Kalkavan'ın ismi dikkat çekti. Batmak üzere olan Bank Asya'nın karanlık faaliyetlerine devam edebilmesi için Paralel Yapı'nın en büyük destekçileri firmalar ve işadamları seferber olup bir çırpıda 92 milyon TL topladığı tespit edildi. 13 firma ve şahıslı listede başı NT mağazalarının da sahipliğini yapan Kaynak Holding'in çektiği belirlendi.
İşte Bank Asya'ya finansör olan şirketler ve sağladıkları kaynaklar:
Kaynak Holding 61.000.000
Ahmet Çelik 13.014.000
KAS Tanker (İhsan Kalkavan) 4.490.000
Negiş Giyim 3.500.000
Ali Akbulut 3.170.000
İbrahim Sayın 2.500.000
Aydınlı Grup 1.500.000
Ali Yarkın 1.500.000
Mehmet Şanlıkaptan 643.500
Hasan Sayın 500.000
Yavuz Malkaton 100.000
Hasan Kutlubaş 45.000
Mustafa Kemal Özemir 4.500
TOPLAM 91.967.000
(07 Şubat 2015, 20:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: