Gülen cemaatine mensup savcılar olarak bilinen Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkında HSYK soruşturma başlattı. Savcılar ayrıca açığa alındı. HSYK 2. Dairesi'nin 5'e 2 oy çokluğuyla aldığı karara cemaat mensubu iki üyenin karşı çıkması dikkatleri çekti. Dört savcının açığa alınmasında; yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vermek, soruşturmaları ceza muhakemesi yasasına uygun ve tarafsız yürütmemek ve hukukun gerektirdiği şekilde davranmamak gerekçe gösterildi. Öte yandan MİT TIR'larını durduran 5 savcı için geçtiğimiz günlerde soruşturma izni veren HSYK'nın isimleri paralel yapıyla bağlantılı geçen bu savcıların açığa alınıp alınmayacağına dair de bir karar alması bekleniyor.
30.12.2014 22:34 Fetullah Gülen cemaatine mensup oldukları ileri sürülen cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç; haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi'nce görevlerinden uzaklaştırıldı.
HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. HSYK 3. Dairesi, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.
HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında meslekten ihraçları talep edilen savcılarla ilgili karar vermek üzere toplandı. Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek.
2. Daire Başkanı'nın açıklaması
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in görevde kalmalarının, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" sonucuna vararak, soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi.
Yılmaz, Daire kararına ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, HSYK 3. Dairesi'nin 4 savcı hakkında tedbir ve soruşturma raporunu tamamladığını hatırlattı.
Savcılar hakkında, soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarına ilişkin tedbir kararına, HSYK 3. Dairesinden bazı üyelerin muhalif kaldığını anlatan Yılmaz, muhalefet eden üyelerin imzaları tamamlanmadığı için dosyanın görüşülmek üzere Daireye intikal edemediğini söyledi. 3. Dairenin, 26 Kasım 2014'te dosyayı gönderdiğini belirten Yılmaz, 2. Daire'nin soruşturmaya konu savcılarla ilgili resen tedbir kararı da verebildiğini kaydetti.
Daireye soruşturma izni ile gelen her evrakta dört işlem yaptıklarını belirten Yılmaz, gelen dosyayı işlemden kaldırıp kaldırmamaya, eylemin suç oluşturup oluşturmadığına baktıklarını ifade etti. Suç oluşturduğuna karar verilen eylemin, adli bir kovuşturma gerektirip gerektirmediğine de baktıklarını söyleyen Yılmaz, bu durumda gerekirse kovuşturma izni de verdiklerini hatırlattı.
Yılmaz, "Eylemler nedeniyle tedbire gerek var mı buna da bakıyoruz. Alınacak tedbir ya görevden uzaklaştırma ya da yer değiştirme şeklinde oluyor. Soruşturma yapılanın göreve devamı, soruşturmanın selametine veya yargı erkinin nüfuz veya itibarına zarar vereceği itibarı oluşursa bu iki tedbir kararından birini veriyoruz" diye konuştu.
2802 sayıl Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, 77. maddesinde, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği"nin hüküm altına alındığını hatırlatan Yılmaz, "Burada, savcıların yürüttüğü soruşturma tamamlandığı için soruşturmanın selameti açısından değil, 2802 sayılı yasanın 77. maddesindeki 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar' söz konusu. Bu nedenle 4 savcının, 77. madde gereğince görevden uzaklaştırmalarına karar verdik" dedi.
2. Daire Başkanı Yılmaz, karara üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in muhalif kaldığını açıkladı. Bu iki üyenin Gülen cemaatine mensup oldukları ileri sürülüyordu. Bu iddia yakın zamanda yapılan HSYK seçimlerinde gündeme gelmişti.
Savcıların bu karara itiraz hakkı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, yeniden inceleme talebinin, daireleri tarafından görüşüleceğini, yeniden inceleme kararına yapılan itirazın ise Genel Kurul'da ele alınacağını bildirdi.
Yılmaz, "Kararımız, savcıların yaptıkları görevleri nedeniyle değil, hukuken davranmaları gereken şekilde davranmamaları, soruşturmaları Ceza Muhakemesi Kanunu'nun kurallarına uygun ve tarafsız yürütemedikleri kanısına varıldığı için verildi" dedi.
İŞTE 4 SAVCIYA YÖNELİK SUÇLAMALAR
ZEKERİYA ÖZ: HSYK raporunda Savcı Zekeriya Öz'ün 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği vurgulandı. Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalışan Zekeriya Öz'ün bu davranışının da kanunsuz olduğu belirtildi. Öz'ün yılda 25-30 kez yurt dışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların da işadamı Ali Ağaoğlu'na ödettirildiği belirtildi. Raporda, Savcı Öz'ün tanınan birisi olduğu ve yargı mensubu ve hukukçu kimliği ile etki alanına sahip olduğu kaydedildi.
CELAL KARA: Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği ifade edildi. Raporda, 3419 sayfalık fezlekenin Savcı Kara tarafından incelenmediğine de vurgu yapıldı. Salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin 4 dakika, Barış Güler'in 7 dakika ve Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürdüğü, böylece şüphelilerin savunma hakkının engellendiği belirtildi.
MEHMET YÜZGEÇ: Üç farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç'in 17 Aralık darbe girişiminde çok sayıda hukuksuz işlem yaptığına dikkat çekildi. Yüzgeç'in somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı ayrıca malvarlıklarına el koyduğu belirtildi. Yüzgeç'in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı ortaya çıktı. Yüzgeç ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya hiçbir bilgi ve haber vermeden arama ve gözaltı işlemleri uyguladığı kaydedildi.
MUAMMER AKKAŞ: Müfettişlerin hazırladığı raporda özellikle Akkaş'ın yaptığı usulsüzlüklere yer verildi. 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, delillerin toplanmadığı, soruşturmayı yürüten Akkaş'ın ağzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı vurgulandı. Raporda, soruşturma evrakının eksik olmasına rağmen Akkaş'ın acele ile fezleke tanzim ettiği ve operasyon talimatı verdiği belirtildi. Yolsuzluk soruşturması adı altında yürütülen darbe girişiminde Akkaş'ın telefon dinlemeleri haricinde herhangi bir delil ve araştırma ve toplanmasına girişmediği belirtildi. Raporda ayrıca yolsuzluk olduğu iddia edilen işlemlere ve ihalelere ilişkin hiçbir belge veya dosya bulunmadığı ifade edilerek "Bunlarla ilgili hiçbir inceleme ve araştırma yapmadan, alelacele kişilerin mağduriyetlerine yol açabilecek bir şekilde gözaltı işlemleri yapıldı" denildi
Müfettiş raporunda bakan ve milletvekillerinin suç işlediğinin öğrenilmesi halinde durumun derhal TBMM başkanlığına bildirilmesi gerekirken bundan kaçınıldığı da ifade edildi. Cumhuriyet savcılarının keyfi hareket etmelerinin çok ciddi mağduriyetlere sebep olduğu belirtildi. Raporda, "Hukuk , keyfi hareket eden Cumhuriyet Savcısının elinde bir koz hatta silaha dönüşür" denildi.
TIR SAVCILARI DA GÖRÜŞÜLECEK
Öte yandan 24 Aralık'ta MİT TIR'larını durduran 5 savcı için soruşturma izni veren HSYK'nın, isimleri paralel yapıyla bağlantılı geçen bu savcıların açığa alınıp alınmayacağına dair de bir karar alması bekleniyor. Bugün içerisinde bu konuda da bir gelişme olabileceği belirtiliyordu. Ancak şu ana kadar bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı.
Adana ve Hatay'da Türkmenler'e yardım götürmek üzere yola çıkan MİT'e ait TIR'ları durduran 5 savcı için bir yıla yakın süredir devam eden Teftiş Kurulu incelemesi tamamlandı. Teftiş Kurulu incelemenin soruşturmaya dönüştürülmesi için HSYK 3. Dairesi'ne müracaat etti. Paralel Yapı'nın kontrolündeki HSYK uzun süre bu izni vermedi. Yapılan son seçimlerle paralel örgütten temizlenen HSYK, 24 Aralık'ta soruşturmaya izin verdi. Teftiş Kurulu, aylardır devam eden inceleme raporunu tamamlayarak, 5 savcının soruşturma boyunca açığa alınmasını talep etti. Bugün toplanacak olan HSYK 2. Dairesi, 5 savcı için karar verecek. 5 savcının açığa alınmasıyla, Paralel Yapı'nın yargıdaki uzantılarına da ilk darbe vurulmuş olacak.
CASUSLUK GİRİŞİMİ
HSYK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Adana Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu, savcı Aziz Takçı ve savcı Özcan Şişman'ın "Devletin gizli sırlarını açığa çıkarmak ve casusluk" suçlarını işledikleri belirtildi. Raporda 5 savcının "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçunu işledikleri iddia edildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti'ni yurt dışında itibarsızlaştırmak isteyen savcıların yetkilerini aşarak planlı olarak hareket ettikleri ortaya çıktı.
(30 Aralık 2014, 22:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: