Haklarındaki şikayetler eski HSYK'daki paralel üyeler tarafından sümenaltı edilen savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında soruşturma başlatılmasına karar verildi. Soruşturma sürecinde açığa alınmaları talebi ile HSYK 2. Dairesi'ne sevk edilen savcıların 'Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri' belirtiliyor. Bu savcıların meslekten ihraç edilmesi de talep ediliyor.
06.12.2014 13:14 Haklarındaki şikayetler eski HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici ve kurulda adları sık sık paralel yapı bağlantısıyla gündeme gelen diğer üyeler tarafından sümenaltı edilen savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, açığa alınma talebiyle HSYK 2. Dairesi’ne sevk edildi. HSYK 3. Dairesi, 4 isimle ilgili soruşturma izni verirken, 2. Daire'nin açığa alma konusundaki kararı bekleniyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümen altı edilen şikayetler için harekete geçti. HSYK 3. Dairesi ilk olarak 17-25 Aralık operasyonları için düğmeye basan Cumhuriyet Savcıları Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki şikayetleri görüştü. Daire, 4 savcı hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi.
İLK ONLAR GÖRÜŞÜLDÜ
4 savcının, soruşturmalar sonuçlanana kadar açığa alınmaları da talep edildi. Bu talep doğrultusunda HSYK 2. Dairesi'nin söz konusu 4 isim hakkında görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 12 Ekim'de göreve başlayan HSYK, eski Kurul'un kendilerine yakın isimlerle ilgili yıllarca sümenaltı ettiği dosyaları raflardan indirdi. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetleri karara bağlayan HSYK 3. Dairesi ilk olarak, 17-25 Aralık darbe girişiminin baş aktörleri Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş hakkındaki dosyaları inceledi.
MÜFETTİŞ İHRAÇ İSTEDİ
3. Daire daha önce 4 savcı hakkında inceleme izni vererek, haklarındaki iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmişti. Müfettişlerin, "soruşturma" talebiyle hazırladığı raporda, 4 savcının "Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri" belirtildi. Raporda ayrıca, 4 savcının meslekten ihracına karar verilmesini de talep edildi.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
HSYK 3. Dairesi, yaptığı toplantıda müfettişlerin 4 savcı hakkında hazırladığı raporu inceledi. Daire, 4 savcı hakkındaki inceleme kararını soruşturmaya dönüştürülmesine karar verdi. 3. Daire, kararın ardından savcılar hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi. HSYK 3. Daire ayrıca, Öz, Akkaş, Kara ve Yüzgeç'in soruşturmanın selameti açısından soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarını da talep etti.
MESLEKTEN ÇIKARILMA GELEBİLİR
2. Daire'nin 4 savcı hakkındaki görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 2. Daire, darbe komplosunun mimarları hakkında soruşturmayı sonlandırdıktan sonra ise söz konusu 4 isme, uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma gibi cezalardan birini verebilecek.
HAKLARINDA CİDDİ İDDİALAR VAR
Görevden uzaklaştırılması talep edilen Muammer Akkaş, hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe girişimi operasyonu için düğmeye basmış, ancak soruşturma dosyası elinden alınmıştı. Akkaş, daha sonra hukuk kurallarını hiçe sayarak daha önce görülmedik şekilde Çağlayan Adliyesi önünde bildiri dağıtarak dosyanın alınmasına tepki göstermişti.
Ergenekon soruşturmasını başlatan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ise işadamı Ali Ağaoğlu'nun parasıyla Dubai'de tatil yapması ve her gün attığı inanılmaz siyasi içerikli tehdit tweetleriyle gündeme gelmişti. 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği, Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalıştığı belirtilen Öz hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ve tehdit gerekçesiyle kamu davası da açılmıştı.
Müfettişlerin hazırladığı raporda, Savcı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği belirtilirken, Savcı Yüzgeç'in de 17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu ifade ediliyor.
(06 Aralık 2014, 13:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: