HSYK, paralel yapıyla ilgili en büyük soruşturmayı başlatan Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun hakkında inceleme kararı verdi. Skandal bir gerekçeye sahip olan karar oy çokluğuyla alındı. Karar, Adalet Bakanının 'olur'una sunuldu. Ancak Bakanın kararı reddetmesi bekleniyor. HSYK'nın inceleme kararını, Gülen'in avukatlarının, müvekkilleri hakkında soruşturma olup olmadığı sorularına savcının karşılık vermediği gerekçesiyle yapılan şikayet üzerine aldığı öğrenildi. Oysa bu konu detaylarıyla medyada gündeme gelmiş, görüş belirten hukukçular, savcının soruşturmanın gizliliği ve Gülen'in soruşturmada şüpheli olmadığı gerekçesiyle soruşturma dosyasını avukata vermemesinin çok doğru olduğunu, asıl dosyayı vermesinin bir suç olacağını ifade etmişlerdi. Öte yandan kurul Savcı Zekeriya Öz hakkında da, hükümet ve Başbakan'a yönelik hakaret ve tehdit içeren twitter mesajları attığı gerekçesiyle inceleme kararı verdi. Ancak aylardır yapılan yoğun şikayetlere karşın beklenen böyle bir kararın şimdi verilmesiyle ilgili çeşitli iddialar dile getiriliyor.
19.07.2014 12:20 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), paralel yapıyla mücadelenin en kritik soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun hakkında inceleme kararı verdi. Paralel yapıyla ilgili ana soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu Savcısı Serdar Coşkun hakkında, cemaatin avukatı Nurullah Albayrak HSYK'ya suç duyurusunda bulunmuştu.
Albayrak şikayet dilekçesinde, savcı Coşkun'un müvekkili hakkında kamuoyunda gündeme geldiği gibi bir soruşturma olup olmadığı sorularına "soruşturmanın gizli olduğu ve Gülen'in soruşturmada şüpheli olmadığı" cevabından başka bir karşılık vermediğini iddia etmişti. Gülen'in avukatı, soruşturma ve talimatın TCK, CMK, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ileri sürmüş, şikayet dilekçesinde Savcı Serdar Coşkun hakkında disiplin ve suç soruşturması başlatılmasını talep etmişti.
ŞİKAYET KONUSU: DOSYAYI AVUKATA VERMEMESİ
Gelişmeyi haber veren paralel medyadaki haberlerde olayın detayları yer alıyordu. Haberlerde "Hizmet Hareketi'ne başlatılan soruşturmada büyük skandal" başlığı altında; "Hizmet Hareketi’ne ilgisi olan herkesi kayıt altına alma talimatı veren Ankara Savcısı Coşkun, Hocaefendi’nin avukatına dosyayı vermedi. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, Hocaefendi hakkında bir soruşturma varsa bildirilmesi ve gerekli evrakların kendilerine verilmesini talep etti. Bunun üzerine savcı Coşkun “Herhangi bir soruşturmada Fethullah Gülen şüpheli olarak bulunmuyor” diyerek soruşturmayı gizlediği ortaya çıktı." deniliyor ve bu durum skandal olarak değerlendiriliyordu. haberlerde, ikinci kez savcılığa giden Gülen'in avukatına, “Biz grubun araştırılmasını istedik. Fethullah Gülen şüpheli olarak soruşturmada bulunmuyor” cevabının yinelendiği ileri sürülüyordu.
Gülen'in avukatının ilk gün basına da duyurduğu bu gelişme tartışmalara neden olmuştu. Konu detaylarıyla medyada gündeme gelmiş, görüş belirten hukukçular, savcının gizli olan bir soruşturma dosyasını müvekkile vermeyeceğini, aksi halde delil karartma ihtimalinin ortaya çıkacağını, kaldı ki, savcının Gülen'in soruşturmada şüpheli olmadığını avukata belirttiği vurgulayarak, savcının avukata dosyayı vermemesinin doğru bir tavır olduğunu ifade etmişlerdi. Yine hukukçular, Gülen'in o aşamada dosyada bir şüpheli olmadığının belirtilmesi konusunda ise, ilerleyen aşamalarda somut delil elde edilmesi durumunda Gülen'in şüpheli olarak dosyaya girebileceği değerlendirmesini yapmışlardı.
HSYK'nın, Gülen'in avukatının şikayeti üzerine aldığı bu skandal karar, paralel yapının kendisi için hayati gördüğü bu kurulda en sert direnişi ve yokolmama savaşını verdiği, kendisine yönelik soruşturmayı önlemek için açık vermekten dahi çekinmediği iddialarını doğruluyor.
BİR İNCELEME DE SAVCI ÖZ'E
İlginç bir başka gelişme de, kurulun paralel yapıyla bağlantılı olduğu ileri sürülen Savcı Zekeriya Öz hakkında da inceleme kararı alması oldu. Karar yine oy çokluğuyla alındı. Karara gerekçe olarak, Savcı Öz'ün önceki gün twitter mesajlarında hükümeti ve Başbakanı ima ettiği anlaşılan tehdit mesajları gösterildi. Oysa Öz bu tür mesajları 17 Aralık soruşturmasından alındıktan hemen sonra bugüne kadar geçen 7 ay içerisinde hemen her gün twitter'dan göndermekte idi. Öyle ki Öz'ün mesaj göndermekten savcılık yapmaya fırsat bulup bulamadığı kamuoyunda merak konusu olmuştu. Hakkında yapılan yoğun şikayetlere rağmen Öz hakkında ancak şimdi harekete geçilmiş olması, kurulun Savcı Coşkun skandalını gözlerden kaçırma çabası olarak değerlendiriliyor.
HSYK’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e ait twitter hesabından 16 Temmuz 2014 tarihinde yapılan açıklamalardan dolayı adı geçen Cumhuriyet Savcısı hakkında inceleme başlatılmıştır."
İşte Öz'ün 16 Temmuz'da attığı tweetler:
KARARLAR 'OLUR' İÇİN ADALET BAKANINA GÖNDERİLDİ
Gülen'in avukatının başvurusunu önceki gün görüşen HSYK 3. Dairesi, Savcı Serdar Coşkun hakkında 2'ye karşı 4 oy çokluğuyla inceleme kararı aldı. Karar, "olur" için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a gönderildi. Bozdağ'ın olur vermesi halinde inceleme soruşturmaya dönüştürülecek. Ancak Bozdağ'ın HSYK'nın inceleme talebine olur vermeyeceği, Öz hakkındaki inceleme kararına ise olur vereceği ileri sürülüyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Bu haberle doğrudan bağlantılı haberler:
İşte paralel inlere giriş talimatı
Paralel yapı savcıyı HSYK'ya şikayet etti
Paralel yapı-HSYK uzantıları manşetlerimiz
(19 Temmuz 2014, 12:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: