Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin terör örgütü üyeliği suçundan Yargıtay'da, görevi kötüye kullanma suçundan da Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi. Bu kapsamda, Yargıtay 14. Ceza Dairesinin eski üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Esabil Saylak ve Mehmet Ali Demirezici'nin "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmasına başlandı. Karabeyeser'in ayrıca "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla Yargıtay'da yargılanmasına da devam edildi. Bir başka davada, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay ve Danıştay'a seçilecek Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin belirlendiği 2011'deki toplantıları organize ettiği belirlenen eski Yargıtay üyesi Önder Aytaç'a verilen 11 yıl 3 ay hapis cezasını onadı.
![]() ![]() ![]() |
06.10.2021 10:42 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin terör örgütü üyeliği suçundan Yargıtay'da, görevi kötüye kullanma suçundan da Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi.
Yargıtay eski üyesi Kenan Karabeyeser'in Yargıtay ve AYM'deki duruşmaları
Ankara'da, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile 5 subayın, "bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları" iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri arasında bulunan Kenan Karabeyeser'in, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği"nden yargılanmasına devam edildi.
9 Eylül'de ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesince, Yargıtayın yeni hizmet binasında görülen duruşmaya, tutuklu sanık Karabeyeser ile bulunduğu cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.
Daire Başkanı Muhsin Şentürk tarafından önceki ara kararlar gereği dava dosyasına gelen bilgi ve belgelerin okunmasının ardından, sanık Karabeyeser'den savunması soruldu.
Karabeyeser, soruşturma aşamasında dinlenen tanıkların aleyhteki ifadelerini kabul etmedi. "FETÖ üyeliği" suçlamasını da reddeden Karabeyeser, "Örgüt üyesi değilim, örgüt bağlantım yoktur, örgüt adına iş yapmadım." savunmasını yaptı.
Kamuoyunda "Kurtoğlu davası" olarak bilinen davada, yargısal takdir hakkını kullandığını söyleyen sanık, kararın daha sonra bozulduğunu belirterek, kararın Kurtoğlu ve diğer sanıkların terfisine engel oluşturmadığını ileri sürdü.
Ankesörlü ve sabit hatlardan arama kayıtlarına ilişkin savunması sorulan Karabeyeser, kim tarafından arandığını bilmediğini, çocuklarının kendisini aramış olabileceğini iddia etti.
Sanık Kenan Karabeyeser, bir sabit hattan 9 defa arama kaydına ilişkin ise telefonu açmadığından arka arkaya aranmış olabileceğini savundu.
Yaklaşık 5 yıldır firariyken başkentte haziranda yakalanan Karabeyeser, yakalandığı evin hücre evi olmadığını, kendi adına kayıtlı olduğunu ileri sürerek, sağlık sorunları nedeniyle tahliyesini istedi.
Tutukluluğunun devamına karar verildi
Cumhuriyet savcısının görüşünün alınmasının ardından Daire Başkanı Muhsin Şentürk, heyetin ara kararlarını açıkladı.
Sanık Kenan Karabeyeser'in, ByLock kullanım kayıtlarının emniyetten, HTS ve baz kayıtlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan istenilmesine, gelecek duruşmada, aralarında eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile İbrahim Okur'un da bulunduğu tanıkların dinlenmesine karar verildi.
Heyet, Karabeyeser hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve kaçma şüphesinin bulunduğu gerekçesiyle tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Duruşmaya, 4 Kasım'da devam edilecek.
Öte yandan Karabeyeser'in, "görevi kötüye kullanma" suçundan Yüce Divan'da yargılanmasına 16 Eylül'de başlanacak.
AYM'deki davası da başladı
Ankara'da, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile 5 subayın, "bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları" iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri arasında bulunan Kenan Karabeyeser'in, "görevi kötüye kullanma" suçu yönünden Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Karabeyeser'in Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılanması ise Yargıtay 3. Ceza Dairesinde yapılıyor. Son duruşması 9 Eylül'de görüldü.
16 Eylül'de Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'ndaki duruşmada, başka suçtan tutuklu sanıklar Yargıtay 14. Ceza Dairesinin eski üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser ve Esabil Saylak ile bulundukları cezaevinden video konferans bağlantısı kuruldu, sanık Mehmet Ali Demirezici ile müştekiler ve avukatlar salonda hazır bulundu.
Duruşmaya başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, hakkındaki yakalama kararından yaklaşık 5 yıl sonra yakalanan Karabeyeser'in kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunma yapıp yapmayacağını sordu. Savunma yapacağını belirten Karabeyeser, görev süresi boyunca yargısal takdir hakkını kullandığını belirtti.
Görevi kötüye kullanma suçunun şartlarının oluşmadığını iddia eden Karabeyeser, Kurtoğlu davasında verdikleri onama kararının daha sonra Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulduğunu anımsatarak, verilen kararın "etkisiz bir karar" olduğunu söyledi.
Karabeyeser, "Kimsenin tesiri etkisi altında kalmaksızın, kimseden talimat almaksızın, hukuka ve vicdani kanaatime göre oy kullandım. Herhangi bir örgüt adına karar vermedim, suçlamaları kabul etmiyorum. Takdir mahkemenindir." ifadelerini kullandı.
Daha sonra, bir önceki duruşmada alınan ara karar gereği Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığına yazılan müzekkerelere cevap verildiği açıklandı. Raportörler tarafından okunan cevap yazılarına göre, hakkında soruşturma veya kovuşturma bulunan personele terfi sırasında Yüksek Askeri Şura üyeleri tarafından düşük değerlendirme notu verilebileceği ve bu nedenle terfilerinin gecikmiş olabileceği yönünde cevap geldiği açıklandı.
Dava dosyasına gelen belgelere ve diğer hususlara ilişkin sanıklar ve hazır olan müştekilerin dinlenilmesinin ardından ara kararlar açıklandı.
Mahkeme heyetince, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dava dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi kararlaştırıldı.
Davanın görülmesine 25 Kasım'da devam edilecek.
Hüseyin Kurtoğlu davası
Babası öldüğü için izin verilen Silivri Cezaevindeki bir tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011'de dava açılmıştı. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı 5 personel, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edilmişti.
Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi de bu kararı onamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının karar düzeltme istemi üzerine dosyayı yeniden görüşen ve farklı heyetle toplanan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, bu kez kararı bozmuştu. Yargılama sürecinin ardından, kararın onanması yönünde alınan kararda imzası bulunan Yargıtay 14. Ceza Dairesinin üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, üyelerle ilgili iddialar, Yargıtay Başkanlık Kurulunda incelemeye alınmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde, FETÖ'nün kumpas davalarından sayılan Hüseyin Kurtoğlu davasında, örgüt mensuplarının, Kurtoğlu'nun terfisine engel olarak örgüt mensubu eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurup, Kurtoğlu hakkında mahkumiyet kararı verilmesini sağladıkları tespiti yapılmıştı.
Darbe girişiminin ardından hazırlanan iddianamelerde de Kurtoğlu yerine Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi ettirilerek, Adana Jandarma Bölge Komutanlığına atandığı, bu kişinin de Türkiye'yi zor durumda bırakmayı amaçlayan MİT tırlarının durdurulması olayının asli faillerinden olduğu belirtilmişti.
FETÖ üyeliğinden hapis cezalarına çarptırılan Demirezici, Saylak ve Meran ile o dönem firari olan Karabeyeser'in onadıkları karar nedeniyle "görevi kötüye kullanma" suçundan Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde 22 Aralık 2020'de yargılanmalarına başlanmıştı.
Yargıtay eski üyesi Önder Aytaç'a FETÖ üyeliğinden verilen 11 yıl hapis cezası onandı
Ankara'da, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay ve Danıştay'a seçilecek Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin belirlendiği 2011'deki toplantıları organize ettiği belirlenen eski Yargıtay üyesi Önder Aytaç'a verilen 11 yıl 3 ay hapis cezasını onadı.
1 Ekim'de Kurul, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Aytaç hakkında verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Aytaç'a FETÖ üyeliği suçundan verilen 11 yıl 3 ay hapis cezasını onadı.
Örgüt talimatıyla seçildi
Önder Aytaç'ın, FETÖ üyeliğinden 15 yıl hapis cezası verilen eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın evinde 2011'de yapılan ve Yargıtay ile Danıştay'a seçilecek örgüt mensuplarının belirlendiği toplantıları organize edenler arasında bulunduğu ve örgüt talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği iddia edilmişti.
Örgütün yargı ayağında üst konseyde yer aldığı ifade edilen Aytaç'ın, yine örgüt talimatıyla daha sonra kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğine (YARSAV) üye olarak girdiği ve örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirlenmişti.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(06 Ekim 2021, 10:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: