Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 243 kişinin yargılandığı davaya devam edildi. Darbe girişimi sırasında, 10 sivilin şehit olduğu Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe Karargahı'nda yaşananlara ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri de dava dosyasına girdi. O geceye ait en çarpıcı görüntüler ise sivillerin darbe girişimine karşı dururken, acımasızca ateş altında kalarak vurulma anları oldu.
![]() ![]() ![]() |
02.06.2018 13:40 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 243 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
28.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, olay tarihinde Mamak 28. Mekanize Tugay Komutanlığında er olarak vatani görevini yapan tutuksuz sanık A.K'nin savunması alındı.
Darbe mağduru olmasına rağmen sanık olarak yargılandığını savunan A.K, askerlik görevi boyunca verilen emirleri yerine getirdiğini söyledi.
Daha önce duymadığı suçlamalarla karşı karşı kaldığını ifade eden A.K, 15 Temmuz akşamı iradesi dışında gelişen olayların içinde kendisini bulduğunu ileri sürdü.
A.K, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da tabur nöbetçi subayın, içtima sırasında kırmızı alarm verilebileceğini söyleyerek herkesin hazırlıklı olmasını istediğini aktardı.
İlerleyen saatlerde alarm verildiğini, bunun üzerine silah ve teçhizatını alarak içtima alanına çıktığını anlatan A.K, burada da kendilerine gaz maskesi, kask ve hücum yeleği verildiğini kaydetti.
Komutanın emriyle zırhlı personel taşıyıcıya (ZPT) bindiğini ifade eden A.K, bu sırada sanık eski tabur komutanı kurmay Yarbay Ertuğrul Terzi'nin uzman çavuşlara HK 33 ve uçaksavar mühimmatı verdiğini aktardı.
Yaklaşık 10 zırhlı araçla birlikten ayrıldıklarını belirten A.K, bir zaman sonra Jandarma Genel Komutanlığı karargahına geldiklerini kaydetti.
ZPT'nin içinde kendisiyle birlikte 7 askerin bulunduğunu söyleyen A.K, lojmanlar bölgesinde bekledikleri sırada sivillerin kendilerine tepki gösterdiğini, araçlardan inmelerini istediklerini ifade etti.
Bu sırada helikopterden vatandaşlara ateş açıldığını anlatan A.K, kalabalıktan çok sayıda kişinin vurulduğunu, bunların arasında hayatını kaybedenlerin olduğunu kaydetti.
Bir zaman sonra tanımadığı bir yarbayın karargahın karşısındaki sivilleri göstererek zırhlı araçtan bunlara ateş edilmesini istediğini aktaran A.K, 'Yolun sol tarafında 7-8 kişilik bir grup vardı, yarbay onlara ateş edilmesini istedi. Bu kişiler sivil miydi polis miydi bilmiyorum ama ateş etmedik, boş şarjörlerle çıkmıştık. Sivillere ve bize helikopterden ateş edildi. Kötü bir durumdu. Vurulup şehit düşenler oldu.' ifadelerini kullandı.
Suçsuz olduğunu savunan A.K, beraatini istedi.
'Sivillere ateş edin'
Tutuksuz sanık S.E. de olay tarihinde Mamak 28. Mekanize Tugay Komutanlığında er olarak vatani görevini yaptığını belirtti.
Komutanlarının emri doğrultusunda 15 Temmuz akşamı zırhlı araçlara binerek Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini ifade eden S.E, burada kanunsuz bir eylemde bulunmadığını iddia etti.
Sivillere ateş açan bir subayın bulundukları araca gelerek, 'Tankçı mermimiz bitti, sivillere ateş edin' şeklinde bir emir verdiğini aktaran S.E, ancak bu emre itaat etmediklerini öne sürdü.
Helikopterden vatandaşlara ateş açıldığını söyleyen S.E, sabah saatlerinde polise teslim olduklarını kaydetti.
Darbe girişiminde yer almadığını, FETÖ üyesi olmadığını savunan S.E, beraatini talep etti.
Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
29.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, sanıklar, yakınları ve müşteki avukatları katıldı.
Bugünkü duruşmanın öğleden önceki bölümünde, sanıklar Anıl Keleş, Ekrem Kibar, Gürsel Ayan ve Mahir Kabar'ın savunma yapması bekleniyordu.
Söz konusu sanık avukatların duruşmada olmadığı tespit edilince savunma alma işlemine geçilemedi.
Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, mübaşir aracılığıyla avukatlara ulaşılması talimatı verdi.
Yaklaşık 4 saat geçmesine rağmen avukatlar mahkeme salonuna gelmeyince duruşmaya ara verildi.
Duruşmaya barodan görevlendirilecek avukatların gelmesi halinde devam edilecek.
31.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tutuklu sanık eski teğmen Selim İnanır, hakim karşısına çıktı.
Hazırlık aşamasındaki ifadelerini kabul etmeyen sanık İnanır, mahkeme huzurundaki beyanlarının esas alınmasını istedi.
Olay tarihinde kursiyer teğmen olarak Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında görev yaptığını belirten İnanır, bölük komutanı üsteğmen Muhlis Koçak'ın sanık eski tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun emriyle gece eğitimi yapılacağı bilgisini kendileriyle paylaştığını aktardı.
İlerleyen saatlerde sanık eksi binbaşı Tarık Görener'in telefonlarının uçak moduna alınmasını istediğini belirten İnanır, kendilerine silah ve mühimmat dağıtılmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı karargahına geldiklerini ifade etti.
Burada rütbesini binbaşı ya da yarbay olarak hatırladığı bir subayın terör saldırısı olduğunu söylediğini iddia eden İnanır, başka bir rütbelinin yönlendirmesiyle karargah binasına alındıklarını belirtti.
Sıkıyönetim ilan edildiğine dair herhangi bir şey duymadığını öne süren İnanır, bir zaman sonra dışardan silah sesi gelmeye başladığını, ardından camların kırıldığını kaydetti.
Bu gelişme üzerine söylenen terör saldırısının gerçekleşmeye başladığını düşündüğünü dile getiren İnanır, karargahtaki konumunu koruduğunu, sabah saatlerine kadar kanunsuz bir eylemde bulunmadan beklediğini ileri sürdü.
Sabaha karşı görev yerindeki bir komutanın kendisini arayarak, 'Oğlum orada kanunsuz işler yapılıyor. Birazdan polis özel harekat operasyon yapacak.' dediğini bildiren İnanır, 'Bunun üzerine buradan ayrılmaya çalıştım. Sabaha kadar toplantı salonunda kuytu bir köşede bekledim. O gece salondaki diğer insanlardan tek farkım elimde silah olmasıydı.' dedi.
Çapraz sorgu sırasında, darbe karşıtı oldukları için derdest edilen askerlerin başında silahlı bir şekilde nöbet tuttuğu hatırlatılması üzerine sanık İnanır, salonda elleri ve gözleri bağlı herhangi bir kimseyi görmediğini iddia etti.
Duruşmaya, 4 Haziran Pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.
ŞOK GÖRÜNTÜLER: ACIMASIZCA VATANDAŞA KURŞUN YAĞDIRMIŞLAR
Öte yandan, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, 10 sivilin şehit olduğu Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe Karargahı'nda yaşananlara ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri de dava dosyasına girdi. O geceye ait en çarpıcı görüntüler ise sivillerin darbe girişimine karşı dururken, vurulma anları oldu.
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen rapor, darbecilerin karargahtaki cunta faaliyetinin detaylarını göz önüne seriyor. Mahkeme huzurundaki savunmalarında silah kullanmadıklarını, komuta katına çıkmadıklarını ve polisle çatışmaya girmediklerini iddia sanıkları yalanlıyor.
Bilirkişilerce hazırlanan görüntü analiz raporunun ekinde yer alan 1,5 terabaytlık görüntülerde, karargahta görevli olmamasına rağmen dış birliklerden çok sayıda istihbaratçı subay ve astsubayın araçlarla karargaha gelmesiyle cunta faaliyeti başlıyor.
Dışarıdan gelen askerlerle karargahtaki darbe yanlısı askerlerin toplantı yapmasının ardından cephanelikten silah ve mühimmat alan cuntacıların karargahın kritik noktalarını tuttukları görüntülere yansıyor.
Kendilerine karşı çıkacağı düşünülen general rütbesindeki askerlerin aralarında olduğu bir grup, darbeciler tarafından derdest edilerek etkisiz hale getiriliyor.
İlerleyen saatlerde darbecilere destek için Mamak 28. Mekanize Piyade Tugayında zırhlı personel taşıyıcı ve muharebe araçları karargaha geliyor.
Bu sırada darbecileri engellemek isteyen çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı karargahı önünde toplanmaya başlıyor.
Darbecilerin tehdidine rağmen dağılmayan halka cuntacıların kontrolündeki helikopterlerden ateş açılması ve çok sayıda vatandaşın vurulma anı saniye saniye güvenlik kameralarına yansıyor.
Görüntülerin devamında, darbenin püskürtülmesine rağmen teslim olmamak için direnen darbecilere jandarma ve özel harekat timleri operasyon düzenliyor.
Polislerle çatışmaya giren darbecilerden bazılarının vurularak etkisiz hale getirilmesinden sonra diğer darbeciler ellerini kaldırıp tek sıra halinde karargahtan çıkarak polislere teslim oluyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Haziran (2017) 'Ankara 243 sanık (ilk 244) Darbe/Jand.Gn.Komutanlığı' davası
(02 Haziran 2018, 13:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: