Elektronik posta ile yapılan ihbarda Ergenekon sanıklarından Hüdayi Ünlüer´in, kendisi gibi işadamı Siyami Yalçın ile askeriyenin et ihalelerine girdikleri ancak belgelerinin eksik olduğu gerekçesiyle başvurularının iptal edildiği ortaya çıktı. Hayvan ticaretiyle uğraşan Ünlüer, Ergenekon sanıkları ile birlikte hareket ettiği ve kaçak etten örgüte maddi destek sağladığı iddia edildi. Kamu bankalarını dolandırdığı da ileri sürülen Ünlüer hakkında Emniyet Müdürlüğü´ne elektronik posta ile yapılan ihbarda hayvan kaçakçılığı ile Ergenekon bağlantısı gözler önüne serildi. İhbarda Ünlüer´in Veli Küçük, İbrahim Şahin, Siyami Yalçın ve Mehmet Koral gibi birçok Ergenekon sanığı ile de bağlantılı olduğu ve bankaları dolandırarak hayvan ticareti üzerinden kara para akladıkları ileri sürüldü. Suç unsuru görüşmeleri ise tespit edilerek ek klasörlerde yer aldı.
Ergenekon´un bir finans kaynağı daha tespit edildi: Kaçak et
Elektronik posta ile yapılan ihbarda Ergenekon sanıklarından Hüdayi Ünlüer´in, kendisi gibi işadamı Siyami Yalçın ile askeriyenin et ihalelerine girdikleri ancak belgelerinin eksik olduğu gerekçesiyle başvurularının iptal edildiği ortaya çıktı. Hayvan ticaretiyle uğraşan Ünlüer, Ergenekon sanıkları ile birlikte hareket ettiği ve kaçak etten örgüte maddi destek sağladığı iddia edildi. Kamu bankalarını dolandırdığı da ileri sürülen Ünlüer hakkında Emniyet Müdürlüğü´ne elektronik posta ile yapılan ihbarda hayvan kaçakçılığı ile Ergenekon bağlantısı gözler önüne serildi. İhbarda Ünlüer´in Veli Küçük, İbrahim Şahin, Siyami Yalçın ve Mehmet Koral gibi birçok Ergenekon sanığı ile de bağlantılı olduğu ve bankaları dolandırarak hayvan ticareti üzerinden kara para akladıkları ileri sürüldü. Suç unsuru görüşmeleri ise tespit edilerek ek klasörlerde yer aldı.
Et ticareti ile uğraşan İşadamı Hüdayi Ünlüer hakkında yapılan ihbar, Ergenekon örgütüne kaçak etten elde edilen paralarla maddi destek sağladığını ortaya koydu.. Ergenekon Davasının 3. iddianamesinde Örgüt üyesi olma ve Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma ve taşıma suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Hüdayi Ünlüer´in şirketini iflasa çıkarmış gibi göstererek naylon şirketler kurduğu ve bu yolla bankaları dolandırdığı belirtildi. Yurt dışından gelen kaçak hayvanları da Türkiye´de satarak Ergenekon Terör Örgütü´ne maddi destek sağladığı iddia edildi. Hayvan kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen Ünlüer´in yine Ergenekon sanığı Siyami Yalçın ile birlikte askeriyenin yaptığı et ihalesine başvurdukları tespit edildi. Ancak eksik belgeleri oldukları gerekçesiyle ihaleye alınmadıkları belirtildi. İç Tedarik Bölge Başkanı Levazım Albay tarafından Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara gönderilen yazıda, 1 Mart 2005 tarihinde kemikli sığır ve koyun eti ihalesine katılan Ünlüer´e ait et şirketi eksik belgeler nedeniyle ihale dışı bırakılmıştır denildi.
İflas görüntü
Elektronik posta ile yapılan ihbarda Ergenekon sanığı Hüdayi Ünlüer hakkında Türkiye´deki et toptan piyasasındaki karanlık ilişkiler ile Güneydoğu´da sınır üzerinden yürütülen hayvan kaçakçılığının Ergenekon terör örgütüyle bağlantıları gözler önüne serildi. İhbarda şu iddialara yer verildi: İflasını açıklayan Ünlüer Et Şirketi sahibi Hüdayi Ünüler, içinde bulunduğu durum, ticari bir şirketin zor duruma düşerek, iflasından tamamen farklı olarak planlı yürütülmüş bir dolandırıcılık ve hileli iflastır. Bu şahıs çeşitli bölgelerde mezbahane ve tesis yatırımları yapmış bu tesisleri değerlerinin çok üzerinde göstermek sureti ile bankalardan kredi kullanmıştır. Başta kamu bankaları olmak üzere çeşitli finans kuruluşlarını 50 milyon YTL (Eski parayla 50 trilyon) dan fazla miktarda dolandıran Ünlüer, iflaslarını açıklamadan önce güvendik şahıslar üzerine yine et üzerine olmak üzere iki şirket kurmuştur. Daha sonra bu naylon şirketlerin sayılarında artışlar olmuş, sektördeki diğer firmalardan hatır çekleri almış ve bunları bankalara teminat göstermek sureti ile kullandığı kredi miktarını daha da artırmıştır. Bu gerçekler maalesef bugüne kadar gizli kalmış ve organize suç şebekesi günışığına çıkartılmamıştır. Sektörde iş yapan şahıslarca bilinmekte, ancak Hüdayi Ünlüer mafyatik ilişkileri ve tutumları yüzünden dile getirilememektedir.
Et depolarında işkence iddiası
Ünlüer´in çeşitli şahıslara Kartal´da bulunan merkez depolarında işkence yaptığı, dayak attığı vakalar olmuş bunların bazıları, adli makamlara bildirilmesine rağmen ya yalancı şahitler ile ya da mağdurların tehdit edilmesi sureti ile soruşturmanın önüne geçilmiştir. Ayrıca bu şahıslar kendilerine ait çiftlik evine de bazı şahısları götürmüşler ve bunların akıbeti meçhul olmuştur.
Veli Küçük depoya gidiyordu
Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan Veli Küçük, Kartal´da bulunan şirket merkezini sıklıkla ziyaret ederek, Ünlüer ile görüşmeler yapıyordu. Hatta örgütlenenin gizli kasalarından biri de Ünlüer ile şirketidir. Ergenekon soruşturmasının derinleştirilmesi sebebiyle bu iflas planının uygulamaya konulmuştur.
Hayvan kaçakçılığı ve Ergenekon
Ünlüer ve şirketi, PKK terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından olan canlı hayvan kaçakçılığından da faydalanmışlar, Güneydoğu sınırlarından yurda kaçak olarak sokulan hayvanların doğu illerindeki pazarlardan satın almak ve bunları Erzincan´da bulunan tesislerinde kesmek suretiyle menfaat elde etmişlerdir. Yurdumuzun koşulları gereği çok pahalı olan et fiyatları komşu ülkelerde 3 te 1 i hatta 4 te 1i seviyesindedir. Ülkemizde tonu 5000 USD seviyesinde olan canlı büyükbaş komşu ülkelerde 1300 USD seviyesindedir. Sadece İstanbul´un aylık et tüketiminin 5 bin ton olduğu düşünülürse bu kaçakçılığın boyutlarının dolayısı ile teröre aktarılan paranın büyüklüğü ortadadır.
Ergenekon sanıkları ile görüşme
Hüdayi Ünlüer´in, emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün yanı sıra Özel Harekat Dairesi eski Başkanı İbrahim Şahin, işadamı Siyami Yalçın´ın da aralarında bulunduğu Ergenekon sanıkları ile yaptığı görüşmelerle örgüt bağlantıları tespit edildi.
KÜÇÜK´Ü ESKİDEN TANIRIM
Ergenekon Terör Örgütü´ne üye olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunan Hüdayi Ünlüer, Veli Küçük´ü 2001 yılında bir marketler zincirinin o dönemde yönetim kurulu üyesi olduğundan beri tanıştığını söyledi. Ünlüer diğer Ergenekon sanıklarını ise, Mehmet Koral´ı sahibi olduğu lokantaya gelip gitmesiyle tanıyorum. Arkadaşlığımız dostluğa kadar uzandı. Telefonlarda kendisine ´Komutan ´ diye hitap etmem de doğrudur. Kendisinin emekli albay olduğunu biliyorum. İbrahim Şahin´i ise Mehmet Koral beni tanıştırmıştı. Siyami Yalçın´da askeri birliklere ihale ile kömür veriyordu. Askeri birliklerle iş yapmanın yöntemlerinden haberdardı. Merkezi Erzurum´da bulunan İç tedarik Bölge Başkanlığı´nın et ihalesi için bir ihale açtığını birlikte katılırsak karlı olacağını söylemişti. Bundan dolay tanışıyorum dedi. ( Bugün)
Et kralı Ünlüer 8 Ocak 2009 tarihinde gözaltına alınmıştı
Ergenekon soruşturmasının 8 Ocak´taki 10. dalga operasyonunda işadamı Hüdai Ünlüer de gözaltına alınmıştı. BBP İstanbul İl Başkan yardımcısı olan Ünlüer, geçen yıl Tarım Bakanı Mehdi Eker´in de katıldığı bir törenle 12 milyon dolara mal olan Entegre et tesisi açmıştı. Ünlüer´in gözaltına alınmasının Ergenekon operasyonunun Sivas´ta gerçekleştirilen ayağı ile ilgili olduğu öne sürülmüş ve Ünlüer´in Sivas´ta gözaltına alınan şüphelilerle telefonda yaptığı konuşmaların polisin dinlemesine takıldığı iddia edilmişti. Sivas´ta Ergenekon kapsamında 12 kişi gözaltına gözaltına alınmış, çok sayıda silah ve bomba ele geçirilmişti. Gözaltına alınanlar arasında Sivas Ülkü Ocakları Eski Başkanları Bekir Çelik ve Oğuz Bulut da bulunuyor. Sivas Valisi Veysel Dalmaz, ´Şüphelilerin İstanbul bağlantılı olarak ilimizde bazı kişi ya da kişilerin öldürülmesi planlanıyordu demişti.
Dondurucuda İşkence Çiftlikte Faili Meçhul
Et piyasasında kaçakçılıkla büyük miktarda paranın teröre aktarıldığı öne sürülen ihbarda, ucuz et satan firmalara gönderme yapılıyor. İhbar mektubunda, emekli Tuğgeneral ve Ergenekon tutuklusu Veli Küçük´ün Maltepe´deki lokantasını ziyaret ettiği Ünlüer Et firmasının, örgütlenmenin kasası olduğu iddiası da yer aldı. Savcılığın içeriğini sorduğu Hüdai Ünlüer ise, ihbarın asılsız olduğunu savundu. İhbar mektubunun içeriği ve 47. şüpheli olarak Ünlüer´in savcıya verdiği yanıtlar, 3. Ergenekon iddianamesinin 1378. sayfasında yer aldı. Ünlüer, Organize Suçlar ve savcılıkta verdiği ifadesinde emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ü tanıdığını belirterek, şunları söyledi: ?İhbarda belirtilen hususlar asılsızdır. Veli Küçük ile 2001-2004 arasında Endi mağazalarının et reyonlarını işlettiğim dönemde tanıştım. Bu dönemde Veli Küçük, Endi ve Gima mağazalarında yönetim kurulu üyesi olduğundan, bir kez iş amaçlı Endi´nin Bostancı´daki genel merkezinde ticari amaçlı görüştüm.
Hatalı yatırımdan battık
Kendisini 2003´te Gurme Lokantası´nın açılışına davet ettim, eşiyle geldi. 2005 yılında lokantanın ikinci şubesinin açılışına davet ettim, yalnız geldi, yarım saat kalıp ayrıldı. Bu açılışlara birçok sanatçı, belediye başkanı ve bürokrat gelmekteydi. Ben Ünlüer et firmasını 30 yıldır büyük güçlüklerle bu aşamaya getirdim. Daha sonra hatalı yatırımlar nedeniyle zor durumda kaldık, ekonomik sıkıntıya girdik. Hiçbir terör örgütü aile yapımıza uymaz.? (170. klasör- sayfa 114)
(22 Eylül 2009, 15:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: