Ergenekon davası büyümeye devam ediyor. Davanın dün görülen ve bugünün erken saatlerine kadar süren 107. duruşmasında 3 tahliye ile birlikte bir de birleştirme kararı çıktı. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Başkanı Taner Ünal ve Ahmet Cinali´nin de aralarında bulunduğu 19 sanıklı dava, Ergenekon davası ile birleştirildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin talebini ve savcıların görüşünü dikkate alan mahkeme, VKGB ile ilgili çete davası ve Ergenekon davası arasında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verdi. Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Aydın Yüksek ve Hayati Özcan ile Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay saldırısı davasının tutuklu sanığı Süleyman Esen´in tahliye edilerek tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.
Ergenekon-VKGB davaları birleştirildi üç sanık tahliye edildi
Ergenekon davası büyümeye devam ediyor. Davanın dün görülen ve bugünün erken saatlerine kadar süren 107. duruşmasında 3 tahliye ile birlikte bir de birleştirme kararı çıktı. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Başkanı Taner Ünal ve Ahmet Cinali´nin de aralarında bulunduğu 19 sanıklı dava, Ergenekon davası ile birleştirildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin talebini ve savcıların görüşünü dikkate alan mahkeme, VKGB ile ilgili çete davası ve Ergenekon davası arasında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verdi. Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Aydın Yüksek ve Hayati Özcan ile Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay saldırısı davasının tutuklu sanığı Süleyman Esen´in tahliye edilerek tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.
Birleştirmede en önemli karar verildi bundan sonrası resmi formaliteler
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, 4.5 saat süren aradan sonra verilen kararları açıkladı. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Başkanı Taner Ünal ve Ahmet Cinali´nin de aralarında bulunduğu 19 sanıklı dava, Ergenekon davası ile birleştirildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin talebini ve savcıların görüşünü dikkate alan mahkeme, VKGB ile ilgili çete davası ve Ergenekon davası arasında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verdi. Daha önce de Danıştay davası Ergenekon´la birleştirilmişti. Son birleştirme ile birinci Ergenekon davasının sanık sayısı 113´e yükselmiş oldu. İki davanın birleştirilmesinde en önemli karar böylece verilmiş oldu ancak davaların birleştirilmesi için Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza´dan görüş isteyen Ankara 11. Ağır Ceza´nın birleştirmeye karar vererek dava dosyasını İstanbul´a göndermesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza´nın da son kararı vermesiyle resmi birleştirme prosedürü tamamlanmış olacak.
Anafor davasının birleştirme isteği ise erken denilerek reddedildi ama muhtemelen ilerleyen süreçte birleştirme kararı gelecek
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 176 sanıklı Anafor davasının birleştirilmesi talebine ise onay çıkmadı. Mahkeme heyeti, iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat olduğunu kabul etti ancak birleştirme kararı verildiği takdirde Ergenekon davasında yargılamanın sürüncemede kalacağına hükmetti. Bu kararla Anafor davası İzmir yerel mahkemesi tarafından görülmeye devam edilecek ancak ilerleyen süreçte birleştirmenin kaçınılmaz olduğu, iki dava arasındaki hukuki ve fiili bağlantıların Ergenekon davasına bakan mahkeme tarafından da kabul edilmesiyle ortaya çıkmış oluyor.
3 tahliye kararı
Dünkü duruşmada ayrıca 3 sanık için tahliye kararı çıktı. Böylece Ergenekon ana davasında tutuklu sayısı 30´a indi. Mahkeme heyeti başkanı Köksal Şengün, ´mevcut delil durumu, sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre ve suç vasfının değişme ihtimalini´ dikkate alarak, Danıştay davası sanıklarından avukat Süleyman Esen ile 1. Ergenekon davası sanıklarından İşçi Partisi İzmir Temsilcisi Hayati Özcan ve eski polis Aydın Yüksek´i tahliye etti. Başka suçtan tutuklu ya da hükümlü bulunmadıkları takdirde sanıkların derhal tahliyeleri hususunda yazı yazılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Şengün, sanıklara yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasına hükmetti. Aydın Yüksek ve Hayati Özcan, birinci ´Ergenekon´ davasının, Süleyman Esen ise bu davayla birleştirilen Danıştay´a ve Cumhuriyet Gazetesi´ne yönelik saldırı davasının tutuklu sanığıydı. ( Zaman)
Gizli Tanıklığa başvurduğu iddia edilen sanık Ümit Sayın´ın duruşmalardan vareste tutulma talebi kabul edildi
Mahkeme, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün 103´üncü oturumdaki beyanlarından dolayı Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulundu. Bir önceki oturumda can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmak istemediğine dair dilekçe veren Doç. Dr. Ümit Sayın´ın talebini kabul eden mahkeme, Sayın´ı süresiz olarak mahkemeye katılmaktan muaf tuttu. Sanıklardan Mete Yalazangil´in de yine aynı şekilde duruşmaya katılmaktan muaf tutulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca sanıklar ve müdafilerinin savunma dışındaki beyanlarının davanın gereksiz yere gecikmesine sebebiyet verdiğini belirterek, savunmaları dışında kalan talepleri yarım saat ile sınırlandırdı. Yarım saati aşacak beyanların yazılı olarak sunulmasına karar verildi. Mahkeme heyeti sonraki duruşmayı ise 31 Ağustos Pazartesi gününe ertelendi. ( Hürriyet)
VKGB davasının da birleşmesiyle Ergenekon´un sivil kanadı dava kapsamına alınmış oldu
30 Ağustos 2009: Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3 iddianamede de sivil toplum kuruluşları, örgütün amacına ulaşmak için kullandığı en önemli araçlar olarak gösteriliyor. İddianamelerde Ergenekon´la irtibatlı olduğu ileri sürülen dernekler, tek tek dava kapsamına alınıyor. İki ana dava olarak yürüyen Ergenekon´un birinci iddianamesinde yer alan suçlamalarla ilgili sanıklar teker teker Silivri´de mahkeme salonuna çıkıyor. İlk olarak 3 Ağustos 2009´da Danıştay davası Ergenekon´la birleştirilmişti. İkinci adımda ise Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) üyelerinin yargılandığı Girdap operasyonu davası gündeme alındı. Bu dava da Ergenekon kapsamına alındı. Veli Küçük´ün talimatıyla kurulduğu iddia edilen VKGB ile ilgili ´Türk-Kürt savaşını hedeflemek´ gibi ciddi suçlamalar Ergenekon davasında ele alınacak. VKGB Başkanı Taner Ünal, yardımcısı Salih Zeki Balaban, bayrak yakma olayını organize etmekle suçlanan VKGB Mersin il yöneticisi Mesut Sezer ve Ahmet Cinali´nin aralarında bulunduğu 19 sanık, Silivri´de hakim karşısına çıkacak. Soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede, Uluslararası Noel Baba Barış Konseyi, Kuvayı Milliye Derneği, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği, Büyük Hukukçular Birliği Derneği, Ayasofya Derneği, Büyük Güç Birliği Derneği, Ulusal Birlik Hareketi Platformu ve Kuvva-i Milliye Derneği´nin Ergenekon örgütünün sivil toplum kanadını oluşturduğu iddia ediliyor.
VKGB DERNEĞİNİN HEDEFİ: TÜRK-KÜRT SAVAŞI
VKGB dışındaki dernek yöneticileri ve üyeleri de dava kapsamında yargılanmaya başlandı. Son olarak VKGB de Danıştay davasında olduğu gibi Yargıtay aşamasını beklemeden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin birleştirme kararı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin de buna onay vermesi ile Ergenekon kapsamına alındı. VKGB Başkanı Taner Ünal, yardımcısı Salih Zeki Balaban ve Ahmet Cinali gibi sanıkların Ergenekon sanıkları ile sıkı bir birliktelik içinde olduğu birinci iddianamede açık bir şekilde ortaya çıkıyor. İddia edilen derneğin, özellikle Türk-Kürt düşmanlığını körükleyerek kardeş kavgası çıkmasına sebebiyet verecek eylemlere giriştikleri vurgulanıyor.
VELİ KÜÇÜK´ÜN TALİMATIYLA KURULDU
VKGB´nin Veli Küçük´ün talimatıyla ve Muzaffer Tekin, Mehmet Fikri Karadağ, Mehmet Zekeriya Öztürk ve soruşturma aşamasında ölen Kuddusi Okkır tarafından kurulduğu belirtiliyor. Derneğin kurulması aşamasında 13 Mart 2005´te İstanbul´da Erol Çakır Öğretmenevi´nde Taner Ünal´ın konuşmacı olduğu toplantıya Tekin, Hüseyin Görüm, İbrahim Özcan gibi Ergenekon sanıklarının katıldığı, Alparslan Arslan´ın da burada bulunduğu aktarılıyor. Toplantıya Şener Eruygur´un da çelenk göndermesi o süreçte dikkat çekmişti.
DOĞU PERİNÇEK DE DERNEKLE BAĞLANTILI
VKGB´nin bağlantılı olduğu diğer Ergenekon sanığı ise Doğu Perinçek. Taner Ünal, Perinçek liderliğindeki İşçi Partisi´nin Diyarbakır´daki bayrak yürüyüşüne destek vermişti. Bu konudaki Perinçek ile Ünal arasındaki telefon görüşmeleri de birinci iddianamede yer alıyor. Görüşmede Taner Ünal, Perinçek´e düzenlenmesi planlanan yürüyüşle ilgili bilgiler aktarıyor.
Mersin´de bayrak yakma provokasyonu
Ergenekon iddianamesindeki önemli iddialardan biri de Mersin´de yaşanan bayrak yakma olayı. Gizli tanık 17, bu konuda şunları söylüyor: Ali Kutlu, Mersin ilinden derneğe gelmişti. Kendisinin VKGB oluşumunun başlangıcında yer aldığını anlatıyordu. Bu kişinin Mersin´de VKGB tarafından organize edilen bayrak mitinginde yer aldığını, bu miting öncesi 2 adet Türk bayrağının VKGB tarafından halkın galeyana getirilmesi için özellikle yaktırıldığını, bundan dolayı da 10.000 kişinin tepki amaçlı Türk bayrağı açtığını bizzat kendisinden duydum. ( Zaman)
(28 Ağustos 2009), son güncel.: (30 Ağustos 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: