Bugün HSYK´daki Kontrgerillacıların direnişinde 14. gün. Saat 11.00´de kurul bir kez daha toplanacak. Adalet Bakanı tarafından 14 Temmuz Salı günü çıkacağı açıklanan ancak Kontrgerillacı üyelerin son anda ortaya attığı ve Ergenekon davasını pasifize etmeyi amaçladığı açık olan korsan kararname taslağı ile kilitlenen Kurul toplantılarının bugün de bir sonuca ulaşması mümkün görülmüyor. Bunun basit ve net sebebi, Kontrgerillacıların ´son kozumuz´ dedikleri HSYK´daki kritik dava savcı ve hakimlerini tırpanlama ve yerlerine kendi adamlarını yerleştirme isteklerinden vazgeçmemeleri. HSYK´daki uzantılarını cepheye sürmüş olan Kontrgerillacıların kesin kararlı oldukları çok açık. Sitemizde defalarca bahsettiğimiz gibi HSYK, Kontrgerillacıların son umudu. AK Parti hükümeti döneminde ve özellikle Ergenekon soruşturması sürecinde gerileye gerileye son savunma hatlarına kadar çekildiler. Daha fazla çekilmeleri mümkün değil. Ergenekon soruşturmasında bir uzlaşma olur soruşturma dalgaları devam etmez diye umut ediyorlardı ancak umdukları gerçekleşmedi. Ergenekon soruşturması çok kritik bir aşamaya geldi. Özellikle Albay Dursun Çiçek´in gözaltına alınıp tutuklanması Ergenekon soruşturmasının ne kadar kararlı şekilde ilerlemeye devam edeceğini çok net gösteriyor. Dolayısıyla bundan sonraki ilk büyük dalgada çok daha kritik gözaltıların yaşanabileceğine kesin gözle bakılıyor. Örneğin HSYK´daki Kontrgerilla´nın korsan kararnamesini dayatan Ertosun´un ve benzeri konumdakilerin Ergenekon sanıklarıyla yaptığı görüşmeler büyük ihtimal teknik takibe takılmış olmalı. İşte böyle çok kritik bir aşamada geri adım atması yenilgiyi kabul etmesi anlamına gelecek olan Kontrgerillacıların, korsan kararnameden veya en azından bu kritik davaları Ankara´da Osman Kaçmaz´ı başına getirdikleri mahkemeye transfer ederek pasifize etmenin altyapısını kurmadan, korsan kararnamedeki diğer isteklerinden vazgeçmeleri mümkün görülmüyor.
HSYK´daki direnişte 14. gün: Kontrgerillacılar pes ettiler ama..
Bugün HSYK´daki Kontrgerillacıların direnişinde 14. gün. Saat 11.00´de kurul bir kez daha toplanacak. Adalet Bakanı tarafından 14 Temmuz Salı günü çıkacağı açıklanan ancak Kontrgerillacı üyelerin son anda ortaya attığı ve Ergenekon davasını pasifize etmeyi amaçladığı açık olan korsan kararname taslağı ile kilitlenen Kurul toplantılarının bugün de bir sonuca ulaşması mümkün görülmüyor. Bunun basit ve net sebebi, Kontrgerillacıların ´ son kozumuz´ dedikleri HSYK´daki kritik dava savcı ve hakimlerini tırpanlama ve yerlerine kendi adamlarını yerleştirme isteklerinden vazgeçmemeleri.
HSYK´daki uzantılarını cepheye sürmüş olan Kontrgerillacıların kesin kararlı oldukları çok açık. Sitemizde defalarca bahsettiğimiz gibi HSYK, Kontrgerillacıların son umudu. AK Parti hükümeti döneminde ve özellikle Ergenekon soruşturması sürecinde gerileye gerileye son savunma hatlarına kadar çekildiler. Daha fazla çekilmeleri mümkün değil. Ergenekon soruşturmasında bir uzlaşma olur soruşturma dalgaları devam etmez diye umut ediyorlardı ancak umdukları gerçekleşmedi. Ergenekon soruşturması çok kritik bir aşamaya geldi. Özellikle Albay Dursun Çiçek´in gözaltına alınıp tutuklanması Ergenekon soruşturmasının ne kadar kararlı şekilde ilerlemeye devam edeceğini çok net gösteriyor. Dolayısıyla bundan sonraki ilk büyük dalgada çok daha kritik gözaltıların yaşanabileceğine kesin gözle bakılıyor. Örneğin HSYK´daki Kontrgerilla´nın korsan kararnamesini dayatan Ertosun´un ve benzeri konumdakilerin Ergenekon sanıklarıyla yaptığı görüşmeler büyük ihtimal teknik takibe takılmış olmalı. İşte böyle çok kritik bir aşamada geri adım atması yenilgiyi kabul etmesi anlamına gelecek olan Kontrgerillacıların, korsan kararnameden veya en azından bu kritik davaları Ankara´da Osman Kaçmaz´ı başına getirdikleri mahkemeye transfer ederek pasifize etmenin altyapısını kurmadan, korsan kararnamedeki diğer isteklerinden vazgeçmeleri mümkün görülmüyor.
Su uyur Kontrgerilla uyumaz. Peki hükümet uyur mu?
Dolayısıyla Kontrgerillanın uyumayacağı açıkken geriye sadece hükümetin uyuyup uyumayacağı sorusu kalıyor. Hukukçulara göre HSYK konusunda kozlar hükümetin elinde. Adalet Bakanı´nın istemediği kararların kuruldan çıkması mümkün değil. Bakan gerekirse görüşmelerden çekilerek korsan kararnamenin çıkmasını engelleyebilir. Böyle yaparsa mevcut savcı ve hakimler görevlerine aynen devam eder. Tabi hükümetin acilen yargı reformu yaparak müstakbel HSYK krizlerini önlemesi atması gereken ikinci ve kalıcı bir adım. Aksi halde yürüyen dava ve soruşturmalar bu gerilimi uzun süre kaldıramaz.
Adalet Bakanı Cuma günkü son toplantıda ´bir takım ilerlemeler var´ demişti
HSYK, ´korsan liste´ sebebiyle 13 Temmuz´dan bu yana tıkanan unvanlı hakim ve savcılar hakkındaki yaz kararnamesi için görüşmelere bugün devam edecek. Toplantı, bazı HSYK üyelerinin, Ergenekon ve KCK soruşturması ile faili meçhul cinayetlerin soruşturmasını yürüten başsavcı, savcı ve hakimlerin görevden alınması teklifinin gölgesinde gerçekleşecek. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cuma günkü HSYK toplantısından çıkarken, Birtakım ilerlemeler kaydedildi. Pazartesi biter diye bir temennim var. açıklamasında bulunmuştu. Ancak alınan bilgilere göre HSYK üyeleri tekliflerinin önemli bir bölümünden geri adım atmadı. Kritik davalara bakmayan başsavcı ve başsavcı vekili atamalarında uzlaşma sağlandığı öne sürülüyor. Bugün saat 11.00´de başlayacak görüşmelerde ilerleme sağlanamaması halinde, korsan kararnamede yer alan özel yetkili hakim ve savcıların tayinlerinin güz kararnamesine bırakılabileceği konuşuluyor. Bu durumda, değiştirilmek istenen savcı ve hakimler görevlerine devam edecek.
HSYK´daki Kontrgerillacı üyeler ´Ergenekon soruşturmasıyla diğer soruşturmalar bağımsız değil´ açıklaması yapabilir
Korsan kararnamede ısrar edilmesi halinde Adalet Bakanlığı´nın görüşmelerden çekileceği ve ´HSYK´nın yargıya müdahale niteliğindeki talepleri karşısında karar alamaz hale geldiği´ şeklinde açıklama yapabileceği de ileri sürülüyor. Bakanlığın görüşmelerden çekilmesi halinde Kurul üyelerinin de Ergenekon soruşturmasını yürüten hakim ve savcıların bağımsız ve tarafsız olmadığını iddia eden karşı bir açıklama yapabileceği belirtiliyor.
Ertosun ile Albay Temizöz bağlantısı
Ertosun´un, faili meçhul cinayetlerden tutuklu Albay Temizöz´ün komutanı ile Kayseri´deki bir bağ evinde buluştuğu ortaya çıktı. Bugün gazetesinin haberine göre, korsan kararname ile HSYK´da krize sebep olan kurul üyesi Ali Suat Ertosun´un, faili meçhul cinayetlerden tutuklu Albay Temizöz´ün tutuklanmasından iki hafta önce Temizöz´ün komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ile Kayseri´deki bir bağ evinde buluştuğu ve 2 gün süren gizemli toplantılar yaptığı öne sürüldü. Hakkında 9 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istenen Temizöz´ün komutanı Ali Aydın ile Ertosun´un yakın ilişkisi aslında 19 Aralık 2000´de gerçekleştirilen Hayata Dönüş Operasyonları ile başlamış. Ertosun, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde gerçekleştirilen Hayata Dönüş Operasyonu´nu o tarihte Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Kurmay Albay Ali Aydın birlikte yürüttü. Ertosun´un, Aydın´la görüşme trafiğinin son dönemde hız kazandığı belirtildi. Aydın´ın Kayseri´nin Talas semtindeki bağ evinde 6-7 Mart 2009 tarihlerinde iki gün boyunca HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´u ağırladığı iddia edildi.
2 Hafta sonra tutuklandı
Ertosun´un Aydın´la görüşmeleri sürerken faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma ilginç bir boyut kazandı. 6-7 Mart 2009´da gerçekleştirilen gizemli toplantıdan yaklaşık 2 hafta sonra Aydın emrindeki Albay Temizöz, 23 Mart´ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı.
Temizöz´ü gözaltına alan Savcı Durdu Kavak Ankara´ya çağrılıp baskı yapıldı ancak hukuksuzluğa direndi
Ancak, Temizöz´ün gözaltına alınarak Diyarbakır Başsavcılığı´na gönderilme talebine bağlı bulunduğu komutanlık uzun süre direndi. Önce Temizöz´ün gönderilmemesi için uçak bulunamadı gibi gerekçeler öne sürüldü. Konu kriz boyutuna ulaşınca soruşturmayı yürüten Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, Ankara´ya çağrıldı. Kavak geri adım atmayınca, bağlı bulunduğu komutanlık Temizöz´ü göndermek durumunda kaldı. Başta Ergenekon´la ilgili hakim ve savcıların görev yerlerinin değiştirilmesini içeren Ertosun´un korsan kararnamesinde, Temizöz´ü cezaevine götüren süreçte görev alan hakim ve savcıların da bulunması kafaları karıştırdı.
Korsan kararnamedeki 2 isim
Ergenekon sanığı Engin Aydın ile görüntülendiği ortaya çıkan HSYK üyesi Ertosun´un hazırladığı korsan kararnamede Diyarbakır´da görev yapan 2 isim dikkat çekiyor. Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak ve Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir´in görev yerlerinin değiştirilmesi isteniyor. Hakim Örsdemir faili meçhul dosyalara bakarken, Diyarbakır Başsavcısı Kavak ise faili meçhul dosyalar ile PKK´nın şehir yapılanması olan KCK´ya yönelik düzenlediği başarılı operasyonlarla biliniyor.
19.30: FLAŞ!!! TOPLANTI SONA ERDİ.. ATAMALAR YAPILDI.. KARARNAME YAZILIYOR..
Adalet Bakanı Sadullah Ergin az önce 19:30´da toplantıdan çıktı ve gazetecilere açıklama yaptı. Ergin´in verdiği bilgiye göre atamalar karara bağlandı ve şu an kararname yazımı yapılıyor. Gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen ayrıntıya girmeyen Adalet Bakanı Ergin, 164 hakim ve savcının yer aldığı listenin yazımı biter bitmez hemen bu gece HSYK´nın internet sitesinde yayınlanacağını söyledi. Kimin nereye atandığının oradan öğrenilebileceğini belirtmekle yetinen Ergin başka ayrıntı vermedi.
19.30: Kurul toplantısı bitti Kararname yazılıyor!..
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakim ve Savcılar Kurulu´nun çalışmalarını tamamladığını belirterek, ´Hakim ve savcılarımızın unvanlarıyla ilgili bölümler bu akşam itibarıyla yayınlanmış olacaktır´ dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK binasında gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün yapılan çalışmaların sona erdiğini söyledi. Çalışmalar üzerinde Kurulun belli bir mutabakatı sağladığını ifade eden Ergin, şöyle konuştu: ´Şu anda kararlaştırılan hususların kararnamedeki kontrolleri yapılıyor. Kontrollerden sonra bu gece inşallah kararnameyi internet aracılığıyla yayınlamış olacağız. Ama şu anda kontrol ve yazım işlemleri devam ettiği için her şeyi şu anda söylemek istemiyorum. Kurul çalışmalarını tamamlamıştır. Hakim ve savcılarımızın unvanlarıyla ilgili bölümler bu akşam itibarıyla yayınlanmış olacaktır.´ Ergin, ´Bazı isimlerin yer değiştirip değiştirmeyeceği´ konusundaki soru üzerine, ´Bütün bu soruları internette yayınlandığında göreceğiz. Şu anda bir açıklama yapmayacağım´ dedi. Gazetecilerin peş peşe soruları üzerine Ergin, ´Bugün yapmak istediğimiz açıklamayı yaptık. Biraz daha sabredelim ve her şeyi göreceksiniz. Sayı vermem mümkün değil´ karşılığını verdi.
Alınan ilk bilgilere göre Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla Ergenekon davasına bakan hakimlerin yeri değişmedi.
Ergenekon savcılarına şikayetler işleme konacak
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin´i CMK 250. madde kapsamındaki suçları soruşturmakla görevli savcılıkta, başsavcıvekili olarak yetkilendirdi. Alınan bilgiye göre, HSYK, bugün adli yargı unvanlı hakim ve savcılara ilişkin kararname taslağını karara bağlarken, bazı kararlar da aldı.
Buna göre, CMK 250. madde kapsamındaki suçları soruşturmakla görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ile birlikte bu suçları soruşturmakla görevli savcılığa Başsavcıvekili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin de yetkilendirildi. CMK 250. madde kapsamındaki suçların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ve yeni yetkilendirilen Olcay Seçkin tarafından koordineli bir şekilde yürütüleceği bildirildi. ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayet ve suç duyurularıyla ilgili gereğinin yapılmasını da isteyen Kurul, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili HSYK ve Adalet Bakanlığına yapılan şikayet ve suç duyuruları hakkında Adalet Bakanlığınca yasal gereğinin başlatılarak, Kurulca sonucuna göre işlem yapılmasını da karar altına aldı. Kurul, Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularının işleme konularak soruşturma başlatılması ve somut hukuka aykırılıklara rastlanması halinde soruşturma raporlarının karara bağlanması için HSYK´nın önüne getirilmesi şartını koştu. Her iki kararın da oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.
Troyka formülü
Ergenekon soruşturması konusunda ?troyka? formülünü üreten HSYK, Çolakkadı´yı görevden almadan, İstanbul Başsavcıvekili Olcay Seçkin´i, Çolakkadı ile eşit yetkide ?özel yetkili başsavcıvekili? olarak görevlendirdi. Böylece, ilk kez özel yetkili bir başsavcıvekilliğinde iki ayrı isim görevlendirilmiş oldu. Kurul, bu kararının yanı sıra, işlemlerden haberdar olmadığı gerekçesiyle eleştirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin´e ?soruşturmaya aktif olarak katılma? talimatı verdi. Buna göre, Ergenekon soruşturmasındaki iş ve işlemler Çolakkadı ve Seçkin´in imzası, Engin´in oluruyla yapılabilecek. HSYK´nın Seçkin´i ?görevlendirme? ile ataması dikkati çekti. Kurul, ilerleyen dönemde Seçkin´i Çolakkadı´nın yerine asaleten atayabileceği gibi, eski görevine de çekebilecek.
Ankara12. Ağır Ceza mahkemesi kuruldu. Ancak şimdilik atama yapılmadı. Güz döneminde mahkemenin başına Osman Kaçmaz getirilecek mi?
Bu arada, CMK´nın 250. maddesinde sayılan suç ve davalara bakmakla görevlendirilecek Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin başkan ve üyelerinin yetkilendirilmesinin Eylül ayında yapılacağı öğrenildi.
Korsan kararname krizi bitti savcılar yerinde kaldı
Nerede ve nasıl hazırlandığı belli olmayan alternatif kararname nedeniyle kilitlenen HSYK´da kriz sona erdi. Ergenekon, KCK ve faili meçhul soruşturmaları yürüten savcılar ile davaya bakan mahkemenin hakimleri yerlerini korudu. Kritik Ergenekon davasına ise ikinci bir başsavcı vekili atandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nda (HSYK) yaklaşık iki haftadır süren ´yaz kararnamesi´yle ilgili kriz dün mutabakatla sonuçlandı. Nerede ve nasıl hazırlandığı belli olmayan ancak Kurul üyesi Ali Suat Ertosun´un gündeme getirdiği ´korsan kararname´ kabul edilmedi. Ergenekon, terör örgütü PKK´nın şehir yapılanması (KCK) ve faili meçhul cinayetlere bakan hakim ve savcılar yerlerinde kaldı.
14 gün direnen Kontrgerillacılar niyetlerini belli etti. Bu nedenle yapmayı başardıkları her değişiklik dikkatle takip edilmeli.
1) Ergenekon savcıları hakkında Ergenekoncu çevrelerin yaptığı suç duyuruları tarafsızca yürütülecek mi ve savcılar kim tarafından soruşturulacaklar?..
2) Eylül (güz) döneminde yine HSYK krizi yaşanacak mı? 12. Ağır Ceza kurulacak mı ve başına Osman Kaçmaz getirilecek mi?..
Kararnamede istediği değişiklikleri gerçekleştiremeyen HSYK üyeleri, 8,5 saat süren toplantıda iki kritik karara imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin, Turan Çolakkadı ile birlikte Ergenekon soruşturmasını da kapsayan CMK 250. madde kapsamındaki suçları bakmakla yetkilendirildi. HSYK´nın seçilmiş üyeleri görüşmelerin başından beri gündemde tuttukları Ergenekon savcılarından bazılarının görev yerlerinin değiştirilmesi ısrarından, soruşturmanın koordinasyonunda, Çolakkadı ile birlikte yeni bir başsavcı vekilinin de görev yapması koşuluyla vazgeçtiler. İstanbul Adliyesi´nde 20 yıldır Başsavcı Vekili olarak çalışan Olcay Seçkin´in Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliği´ne görevlendirme ile getirilmesi benimsendi. Çolakkadı ile aynı yetkileri kullanacak Seçkin, gerekli görürse Ergenekon savcılarının bazılarını soruşturmadan uzaklaştırabileceği gibi soruşturmadaki işlemleri denetleyebilecek. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman, Olcay Seçkin´in görevlendirilmesine muhalif kaldılar. Ayrıca Ergenekon´ soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayet ve suç duyuruları için Adalet Bakanlığı´nın işlem yapması kararlaştırıldı. 164 unvanlı hakim ve savcının yerinin değiştiği kararnameye göre; özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, Samsun´a düz savcı olarak atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün yargılanmasını isteyen Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ise yerinde kaldı.
Sabah başlayan toplantı, 19.30´da sona erdi. Uzlaşma haberini Adalet Bakanı Sadullah Ergin verdi. Toplantı çıkışı gazetecilere konuşan Ergin, Kurul çalışmalarını tamamlamıştır. Hakim ve savcılarımızın unvanlarıyla ilgili bölümler bu akşam itibarıyla yayınlanmış olacaktır. dedi. Bu açıklamanın ardından hareketli saatler yaşandı. Kararnamede istediği değişiklikleri gerçekleştiremeyen HSYK üyeleri, buna karşılık iki kritik karara imza attı. Bunlardan birincisi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin´in, Ergenekon soruşturmasını da kapsayan CMK 250. madde kapsamındaki suçlara bakmakla görevli bir diğer Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı´nın yanına verilmesi oldu. İkinci olarak, Adalet Bakanlığı´nın Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayet ve suç duyurularının gereğini yapması kararlaştırıldı. Kurul´un da çıkacak bu sonuca göre işlem yapması karara bağlandı. Adalet Bakanlığı daha önce Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularına ´işlem yapılmasına yer olmadığı´ kararını vermişti. Alınan bu yeni karara göre, bakanlık Ergenekon savcılarıyla ilgili suç duyurularını yeniden inceleyecek ve karara bağlayacak. Adalet Bakanı ve müsteşar her iki karara muhalefet etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı ile Ergenekon soruşturmasında görevli Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Murat Yönder, Kasım İlimoğlu, Nihat Taşkın, Fikret Seçen, Ercan Şafak ve Mehmet Ali Pekgüzel yerlerini korudu. ´HSYK üyelerinin teklifindeki isimlerden sadece özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök ile Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er´in görev yeri değiştirildi. Gök, Samsun´a atanırken, Er, Aydın Başsavcılığı´na kaydırıldı. ´İstanbul hakimi´ olarak görev yapan Recai Akgün ve Ertuğrul Kubilay, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı´na asaleten atandı. Bu hakimlerin Ergenekon davasında görevlendirilip görevlendirilmeyeceği önümüzdeki günlerde belirlenecek. Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Kalpak da faili meçhul cinayetleri araştıran Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı´nda görevlendirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ile Ergün Tokgöz, Faili meçhul cinayetler soruşturmasına bakan İsmail Aksoy yerinde kaldı. 29 Mart yerel seçimlerinden önce ´buzdolabı´ dağıtımı iddialarıyla ilgili incelemeyi yapan Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı´na, Şemdinli soruşturması ve Dağlıca baskını soruşturmasında görev yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı´na atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında Kayıp Trilyon Davası´nda verilen takipsizlik kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz´ın görev yeri değişmedi. Kaçmaz´ın adı, Ergenekon için Ankara´da kurulması teklif edilen özel yetkili mahkemenin başkanlığı için de geçmişti.
Şimdi gözler Ankara 4. İdare Mahkemesi´nde
HSYK´nın Ankara 4. İdare Mahkemesi´ne yaptığı atama sonrası Ergenekon davasının seyri önem kazandı. HSYK, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili idari işlemlere bakan Ankara 4. İdare Mahkemesi´ne tartışmalı atamalarda bulunmuştu. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın hakkındaki ´işlem yapılmasına yer olmadığı´ kararına bakacak Ankara 4. İdare Mahkemesi´nin başkanı Kasım Davas, Kırıkkale´ye tayin edilmişti. İdare Mahkemesi Başkanlığı´na Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Sevgi Toprak, Danıştay Savcısı Mürteza Güler, Danıştay Savcısı Yakup Bal, Zonguldak İdare Mahkemesi Başkanı Ertan Demirci, Ankara İdare Mahkemesi Üyesi Çağatay Karaman atandı. Kavas´ın yerine başkanlığa gelecek bu isimlerin Ergenekon savcılarının görevden alınmasını isteyen bazı HSYK üyelerinin teklifiyle atandığı ileri sürüldü. Atamanın, kritik davanın seyrini değiştirebileceği belirtiliyor. İdare mahkemesi, Adalet Bakanlığı´nın Ergenekon savcılarıyla ilgili bugüne kadar alınan kararların tersine ´işlem yapılmasına yer olmadığı´ kararını kaldırırsa savcılar hakkında mahkeme kararıyla soruşturma açılabilecek. Adalet bakanı soruşturma izni vermezse savcılar hakkında dava açılamayacak. Ancak soruşturma izni verilmemesi kararına karşı da dava açılmasının yolu açılmış olacak. Bu da savcıları farklı yollardan görevden alma girişimi olarak değerlendiriliyor.
Askerlerin karıştığı suçlara bakacak savcılar belli oldu
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, askere sivil yargı yolunu açan CMK´nın 250. madde kapsamındaki suçları soruşturmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin´i görevlendirdi. Kararnemenin yanında HSYK tarafından alınan kararlar da dikkat çekti. Askere sivil yargı yolunu açan Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 250. maddesinde yapılan değişikliğin ardından bu soruşturmalara bakacak yeni savcılar da atandı. Ergenekon soruşturmasını da açan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na, CMK 250. madde kapsamına giren suçların soruşturma ve kovuşturmasında çalışmak üzere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin ile İstanbul Cumhuriyet Savcıları Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu getirildi. İstanbul Hakimi Tuncay Aslan´a ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinde çalışmak, gerektiğinde CMK´nın 250 inci maddesinde sayılan suç ve davalara bakmakla görevli diğer ACM üyeliklerine bakmak üzere yetki verildi.
Dağlıca savcısının unvanı düşürüldü
Tuncay Güney davasını zamanaşımından düşüren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Recai Akgün´ün ataması yeni yapıldı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Kubilay, bir süredir bu görevi yürütüyordu. Asaleten ataması yapıldı. Alaattin Çakıcı´nın sanık olduğu Türkbank ihalesi davasına baktı. İstanbul 8. Asliye Ceza mahkemesi Hakimi Serap Durmaz, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. Şemdinli soruşturması ve Dağlıca baskını soruşturmasında görev yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, düz savcı olarak Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı´na atandı. Başsavcı vekili Bahadır Sakaoğlu Uşak adliyesine getirildi. Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na getirildi. Asker kökenli olduğu öğrenilen Usta, Ergenekon davası sanıklarının şikayetlerini inceleyecek. Usta, rüşvet suçu nedeniyle savcılar hakkında dava açmasıyla gündeme gelmişti. Çorum Ortaköy Cumhuriyet Savcısı Berrak Yılmaz, Anayasa Raportörlüğüne, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Nuh Tekin Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı´na atandı. AK Parti, kapatma davasına karşılık hazırladığı savunma dilekçesini Tekin´e sunmuştu. Yalova Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Celal Ünal, İstanbul´a düz hakim olarak atandı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi´nde Yalova´da Yüksel Sitesi´nin yıkılan 3 bloğunun altında kalarak hayatını kaybeden 316 kişiye ilişkin davaya bakıyordu. CHP´li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi´nin ihaleye fesat karıştırmak suçundan tutuklanmasından sonra Edirne Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Dikmen de görevinden alındı. Dikmen, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı´na atandı. Daha önce soruşturma savcısı Cengiz Özülkü´nün de görev yeri değiştirildi.
Eski savcıdan HSYK ile ilgili çarpıcı uyarılar: Güz kararnamesine dikkat!
Ergenekon ve KCK soruşturması hakim ve savcı değişikliği konusunda istediğini yaptıramayan HSYK´nın bekleme moduna geçmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan eski Savcı Gültekin Avcı, tehlikenin şimdilik geçtiği yorumunda bulundu. HSYK üyelerinin Ergenekon savcılarını görevden alma amaçlarından vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Avcı, bunu güz kararnamesinde gerçekleştirmeye çalışacaklarını vurguladı. Adalet Bakanlığı´nda yapılan görüşmelerde bakanlık ile HSYK üyeleri arasında ciddi pazarlıkların yapıldığını söyleyen Avcı, Adli yargıda yaz ve güz kararnameleri vardır. Yaz kararnamesinde Adalet Bakanı Ergin´in HYSK üyelerini ikna ettiği görülüyor. Ergenekon savcılarını görevden almak isteyen HSYK´nın bu talebi, güz kararnamesine kaldı. Zaten HSYK üyeleri da toplumdan gelen eleştiri ve kurulun yıpranması nedeniyle bu özel yetkili Ergenekon savcılarının görevden alınmasını istemiyordu. Yani tehlike şimdilik geçti. Amaçlarından vazgeçmeyip kendilerini beklemeye aldılar. Güz kararnamesinde HYSK, Ergenekon savcılarını görevden almak için elinden geleni yapmaya çalışacak. dedi.
Bir ilde 2 vali olamayacağı gibi kritik soruşturmaları yürütecek savcıların başında da iki başsavcı vekili olamaz
HSYK´nın Ergenekon savcıları konusunda tedirgin olup endişe duymasının demokrasi adına güzel bir gelişme olduğunu söyleyen Avcı, tarihi bir soruşturma yapan Ergenekon savcılarının en azından soruşturma bitene kadar atanmamaları gerektiğinin altını çizdi. Adalet Bakanı´nın da kurulda yer almasının önemine değinen Avcı, adli yargı atama kararnamesine yansımayan başsavcı vekili konusunda HSYK´nın bir diretmesinin olabileceğini bildirdi. Gültekin Avcı, Başsavcı vekili, özel yetkili soruşturmaları yürüten savcıların başıdır. Aynı görevi icra edecek ikinci bir başsavcı vekilinin olmasını istemek çok garip. Tabi HSYK´nın talebi ve diretmesiyle olduğu görülüyor. Böyle bir talebin hangi ihtiyaçtan doğduğu, ikinci başsavcı vekilinin ne iş yapacağı bilinmiyor. Bu doğal olarak Ergenekon soruşturmasının sağlıklı yürütülmesine dair endişe uyandırıyor. Bir ilde 2 vali olamayacağı gibi kritik soruşturmaları yürütecek savcıların başında da iki başsavcı vekili olamaz. Ben böyle bir şey görmedim. şeklinde konuştu. Atama kararnamesiyle İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök´ün Samsun Cumhuriyet Savcılığı´na atanmasına ilişkin de görüşlerini söyleyen İzmir-Bayındır Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Pazarlıklar her zaman olur. Bu normaldir. Kurul üyeleri, bazı kişileri terfi ettirmek ister. Murat Gök, son zamanlarda göz dolduran savcılardan birisi. Yaptığı başarılı operasyonlarla ve açıklamalarıyla adından sıkça söz ettirdi. Adalet Bakanlığı da kendisine birçok soruşturma açtı. Soruşturma sonucunda belki ceza almayacak ama atama baskısı yapan HSYK, tayin edilmesini sağladı. İzmir önemli bir yer. Samsun´a atanmasını biraz ağır buluyorum. ifadelerini kullandı. (Cihan)
Abdullah Harun
(27 Temmuz 2009), son güncel.: (28 Temmuz 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! İŞTE ATAMA LİSTESİ
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi