Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt görev süresinde yaşadıkları ve günümüzdeki gelişmeler hakkında çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. 27 Nisan bildirisi ilk ortaya çıktığında kendisinin sorumluluğunu açıkça üstlenmeyen Büyükanıt bugün ise bildiriyi yazdığını açıkça itiraf etti. 32.Gün programında ´e-muhtıra´ diye nitelendirilen 27 Nisan bildirisini kendisinin yazdığını söyleyen Büyükanıt, ´Keşke yapmasaydım diyor musunuz?´ sorusuna ise ´hayır´ yanıtını verdi.
08.05.2009 Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt görev süresinde yaşadıkları ve günümüzdeki gelişmeler hakkında çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. 27 Nisan bildirisi ilk ortaya çıktığında kendisinin sorumluluğunu açıkça üstlenmeyen Büyükanıt bugün ise bildiriyi yazdığını açıkça itiraf etti. 32.Gün programında ´e-muhtıra´ diye nitelendirilen 27 Nisan bildirisini kendisinin yazdığını söyleyen Büyükanıt, ´Keşke yapmasaydım diyor musunuz?´ sorusuna ise ´hayır´ yanıtını verdi.
BEN YAZDIM
Yaşar Büyükanıt 27 Nisan Bildirisini şöyle savundu: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde laik-antilaik tartışmaları bizi rahatsız etti. Bildiriyi bizzat ben yazdım. Anayasa Mahkemesi´nin kapatma davasından sonra haklılığımıza daha da emin oldum. Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt, 32. Gün programında 27 Nisan Bildirisi´ni bizzat kendisinin kaleme aldığını açıkladı ve bildirinin arkasında durdu. İşte o söyleşi:
Mehmet Ali Birand: 27 Nisan Bildirisi nasıl oldu? Yaşar Büyükanıt: Şimdi şunu söyleyeyim, silahlı kuvvetin görevi yasalarla veriliyor. Bu yasalarla size verilen görevlerin ben bir kısmını yaparım, bir kısmını yapmam deme lüksümüz yok. Neyse gereği eğer bu bildiri yayınlamaksa bildiri yayınlanır, bu da bir önlem. Darbeye kadar götüremezsiniz beni. Benim meslek hayatım boyunca basınla hep yakın ilişkim oldu, bir gün bile basının önüne çıkıp ´beni yanlış anladılar´ demedim. Yanlış anladılarsa siz yanlış anlatmışsınız demektir.
MAB: 27 Nisandaki sert açıklamanızı, keşke yapmasaydım diyor musunuz? YB: Hayır, görüyoruz, izliyoruz... Zaten yaşanan her şeyi bu açıklamaya koymadık. Daha pek çok yaşanan olay var. Örneğin Kutlu Doğum Haftası, Milli Eğitim Bakanlığı´nın hangi günleri kutlayacağı yönetmelikte vardır, yönetmelikte Kutlu Doğum Haftası yok ama bakanlığın sitesine girdiğinizde yönetmelikte olmayan şey sitede var. Ben de saygı duyuyorum, anlamlı gün ama neden kuralları çiğniyorsunuz? O zaman yönetmeliğe koyun kutlayın. Anaokullarına kadar yayılıyor bu.
MAB: AKP´nin genel seçimlerde ki başarısı askeri erozyona uğrattı mı? YB: Asker de insandır. YB: Bu rejimin tek muhafızı asker midir? Her kesim üzerine düşeni yapsa, şiddete başvurmadan yasal yollarla tepkisini gösterse, başarılı bir sonuç alınılabilirdi. Ama bu yapılmayınca iş askere kalınca, askerin de yapacağı tek şey kalıyor: Silahı eline almak.
Rıdvan Akan 27 Nisan açıklamasından sonra başbakanın sizi aradığı ama sizin telefona çıkmadığınız rivayet edildi, doğru mu? YB: Ertesi sabah ben gittim, Ankara´da değildim, İstanbul´dan kendisiyle konuştum.
MAB: Ne gerek vardı böyle bir şeye diye sordu mu başbakan size? YB: Neden sebep olduğunu sordu medeni bir şekilde konuştuk.
MAB: Bütün sebepleri anlattınız mı? YB: Zaman zaman anlattım ben başbakana. Bakın ben MGK´da konuşmadığım bir şeyi kamuoyuna açıklamam.
RA: 27 Nisandan sonra başbakanlığın yaptığı açıklamada´ Genelkurmay Başbakanlığa bağlı bir kurumdur´ minvalindeki sözlere ne diyorsunuz? YB: Genelkurmay başbakanlığı başbakana karşı sorumludur.
RA: Satır arasını okursak? YB: Hatırlatmış oluyor ama biz biliyoruz zaten.
MAB: Genelkurmayda subayları en çok ne kızdırır? Subay darbe düşünür mü? YB: İzin verirseniz kızdırma lafını üzer diye değiştirelim. Kızdığı da olabilir tabi, TSK iki başka üye de kalkıp ´Obama Türkiye´ye gelince, Güneydoğu konuda hassastır, birincisi; anayasada tarif edilen cumhuriyetin tarifleri, ikincisi devletin üniter yapısı, bu konularda bir zafiyet varsa mesela PKK terörü yada anti-laik hareketler gibi bunlar tabii ki rütbeli insanları üzer.
YB: 27 Nisan bildirisi, muhtıra değil.
MAB: Muhtıra değil diyorsunuz ama dili ve şekli muhtıra olarak algılandı. Bunu siz kendiniz mi yazdınız? YB: Evet bunu ben kendim yazdım. Cuma akşamıydı. Oturup bizzat kendim yazdım. Neden Cuma akşamı verdik? Ertesi gün Ankara´dan ayrılmam gerekiyordu. Dolayısıyla gitmeden önce yayınlanmasını arzu ettim.
MAB: Neden istediniz? YB: 27 Nisan Bildirgesi TSK´nin laiklik karşısındaki hassasiyetini vurgulayan bildiridir. Laikliğin zedelenmekte olduğu kuvvetli şekilde ortaya çıktı. Bildiri de bir de laiklik vurgusu vardı. Cumhurbaşkanlığı seçimi değildi. Cumhurbaşkanı ile ilgili olarak tek bir cümle vardı.
RA: İzin verirseniz o kısmı okuyayım? Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde laiklik karşıtı faaliyetlerde vahim bir artış vardır diyorsunuz. YB: Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci Laik-Anti laik tartışmalarına odaklanmıştır.
MAB: Yani sizi bu bildiriyi yazmaya iten Türkiye´deki laiklik aleyhtarı gelişmelerdir. YB: Evet. Parti kapatma davası genelkurmayın bu hassasiyetini teyid etmiştir.
MAB: Peki Genelkurmay fişeklemiş olmadı mı o süreci? YB: Hayır, ben yanı o parti kapatılan şu parti kapatılmasın. Böyle bir düşünce içinde olmam mümkün değil. Kaldı ki parti kapatıldıktan sonra o malzeme duruyorsa tekrar kuruluyor. Ben çocukluğumdan hatırlarım, Aziz Nesin´in hazırladığı muhalif bir Kara Kedi yayını vardı. Tabi ben o zaman çocuktum, bilmezdim muhalifin ne olduğunu. Her hafta kapatılırdı, sonra Kapkara Kedidiye tekrar çıkartılırdı. Dolayısıyla parti kapatmaların genel gidişata pek bir katkısı olmuyor.
Yaşar Büyükanıt: Asker de insandır, basından da televizyon yayınlarından da etkilenebilir. Etkilenmemesi mümkün değil, mesela PKK´ya yakın bir organizasyonun mensubu çıkıp diyor ki: ´29 mart seçimleri Kürdistan´ın hududunu çizmiştir´. (DTP Milletvekili Pervin Buldan) Şimdi terörle mücadele eden insanlarımızı düşünün. Bu söz karşısında mutlu mu olur? Hayır olamaz. Bir başka üye de kalkıp ´Obama Türkiye´ye gelince, Güneydoğu için özerklik isteyeceğiz´ diyor. Şimdi bunlar askeri üzmez mi? Sadece askeri değil vatandaşı da üzer. Asker de etten ve kemikten yaratılmıştır.
RA: Cumhurbaşkanlığı sürecinde TSK´nin sürece müdahale ettiğine dair çok ciddi kanı vardı kamuoyunda. YB: 27 Nisan bildirisinin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle yakından uzaktan ilgisi yok. Ondan önce sizi 12 Nisana götüreyim. 12 Nisanda genelkurmayda basın toplantısı düzenledik. Orda bir soru üzerine Cumhurbaşkanı´nın aynı zamanda bir başkomutan olduğunu, dolayısı ile TSK´yi yakından ilgilendirdiğini, seçilecek cumhurbaşkanının Laik, demokratik, hukuk üstünlüğü kelimelerine uygun olacağını umut ediyorum dedim. Umut kelimesi var.
RA: bir sözünüz daha var. Cumhuriyete sözde değil özde sahip çıkan bir kişinin cumhurbaşkanının seçilmesini arzu ederiz. Böyle bir kaygınız mı vardı? YB: Bundan başka bir şey düşünülebilir mi? Yani seçilecek Cumhurbaşkanının anti laik-faşizan biri olmasını umut ediyorum denebilir mi?
RA: Akıllara karpuz kabuğu düşürdü efenim bu deyim. Siz özde ve sözde ayrımı ile sözde laikliğe sözde sahip çıkan bir Cumhurbaşkanı´nın varlığını topluma uyarmış oluyorsunuz. Şimdi siz Laikliğe özde sahip çıkan bir Cumhurbaşkanı´nın olduğunu düşünüyor musunuz? YB: Ben Cumhurbaşkanlığı makamını işgal eden bir kişi için yorum yapmak en azından kişisel terbiyem açısından müsait değil. O makamı Atatürk´ün makamıdır. Taktir edersiniz ki yorum yapmam doğru değil.
MAB: Cumhurbaşkanı´nın eşinin türbanlı olması gerilim yarattı mı? YB: hayır ama şu oldu. Sosyal hayatta bir takım kısıtlamalar oldu. Şimdi türban ile başörtüsünü karıştırmamak lazım. Arada çok büyük fark var.
MAB: bu bildiri ak partiye çok oy kazandırdığı izlenimi oldu. Sayın Gül´de meydanlara çıktığında beni cumhurbaşkanı seçtirmediler dedi. Pişman oldunuz mu bu bildiriyi yayınladığınız için? YB: hayır. Bir kere anayasa mahkemesinin kararı bizi haklı çıkardı. Ne kadar isabetli bir şey yaptığımızı düşündük. Ayrıca aylara göre eğilimleri Tahran Erdem bey çıkarmıştı, ocak 2007 den itibaren sürekli artış var. 27 Nisan bildirisinden önce yüzde 45´ti. Tesir etmiştir, etmemiştir onu ben bilemem.
Dolmabahçe´de Erdoğan´la her şeyi konuştuk. Hepsi aramızda kalacak
Dolmabahçe görüşmesi hakkında bir sürü efsane üretildi. Şaşırdım çünkü bu gizli bir toplantı değildi. Gizli görüşmek istesek öyle imkanlarımız da var, gider görüşürüz. Orada her şeyi konuştuk. Bunları anlatmak bize yakışmaz.
RA: Ben kritik ve herkesin merak ettiği bir sorudan başlamak istiyorum; ünlü Dolmabahçe görüşmesi, Sayın Başbakan ile yaptığınız. Ne konuştunuz efendim, çok merak ediyoruz? YB: Teşekkür ederim bu suali sorduğunuz için, ben de zaten tahmin etmiştim.
MB: Baş başa olan bir görüşmeydi, yani hiç kimse yoktu değil mi? YB: Yoktu, yoktu hayır.
MAB: Şimdiye kadar belki ilk görüşmedir ki kimse birşey söylemedi. RA: Tutanak da mı tutulmadı? YB: Ben tutmadım. Sayın Başbakan´ın da not aldığını görmedim.
MAB: Sonrası ne oldu? Bir gazeteci merakıyla soruyorum. YB: Bir sürü şehir efsanesi türetildi. Ben biraz şaşırdım. Çünkü bu gizli bir toplantı değil. Neden değil? Çünkü Dolmabahçe´deki Başbakan´ın çalışma ofisine resmi üniformam, forsum bir sürü basın ordusunun arasından geçtim girdim. Genel Kurmay Başkanı Başbakan´la çeşitli kereler görüşür. Şimdiki Gen. Kur Bşk. da programı müsait olduğu sürece her hafta başbakanla görüşüyor. Ben neden bu kadar merak edildiğini anlamıyorum. Her başbakanla görüşüldüğünde dışarı çıkıp biz şunları görüştük demek bir kere uygun olur mu? Uygun olmaz. Hassas konulan baş başa konuşuyorsunuz. O size bir sürü önemli şey söylüyor, siz ona söylüyorsunuz. Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında bir sürü hassas şey konuşuluyor; ama bir bildiri yayınlanıyor, o kadarla yetiniliyor. Peki o kadar mı konuşuluyor? 4 saat 5 saat. Her şey. Yani gizli görüşme olsa öyle imkanlarımız da var. Gidersiniz bir yerde oturursunuz baş başa, ki öyle görüşmelerimiz de oldu.
MAB: Ama bu görüşmelerin sonunda bu görüşmedekiler aramızda kalsın diye bir mutabakatınız oldu değil mi? YB: Olabilir tabii.
RA: Biz merakla bu görüşmenin içeriğini öğrenmek istiyoruz. YB: Ben Başbakan ile çeşitli kereler baş başa görüştüm. O görüşmelerde de hassas konular gündeme geldi. Ben kendi düşündüklerimi söyledim. Başbakan kendi düşündüklerini söyledi. Ama hiç birinden çıktıktan sonra da biz şunu konuştuk, bunu konuştuk, böyle bir şey olmaz. Bu devlet terbiyesinde olmaz. Tabii çok çirkin, affedersiniz bu kelimeyi kullandığım için, çok çirkin iddialar da öne sürüldü. Efendim ben görüşmeye gittiğimde sayın başbakan önüme dosya atmış. Ne dosyası, eşimin evdeki harcamaları. Ben de eyvah demişim. Durum kötü. Ben artık konuşmayayım demişim. Bir köşe yazarı bunu dedikoduya dayalı olarak yazdı. Manevi tazminat davası açtık. Hem ben, hem de eşim. İkimiz de kazandık.
MAB: Ama hiçbir açıklama yapılmayacak havası yüzünden çıktı bu. Başbakan en çok neyin üstünde durdu orada? YB: Ben bir şey söyleyemem. Peki, şunu da düşünmek lazım. Neden hiçbir şey sızmadı? Yani şu da var, Türkiye´de hiçbir şey sır kalmıyor. Ama şu da var. Bu o şantajın yapıldığı anlamına mı geliyor?
27 Nisan ve TSK dahil her şey ele alındı
RA: 27 Nisan süreci sonrasında bu görüşmede TSK´nin AKP ve laiklikle ilgili kaygıları, hükümetin de TSK´nin konumu ile ilgili kaygıları konuşuldu mu? YB: Yanılmıyorsam 2 buçuk saate yakın bir süre her konu konuşuldu. Her şey konuşuldu. Ama her konuşulanı da dışarıya açıklamanın şeyi yok.
MAB: Başbakan yahu neden bu muhtırayı yayınladınız diye sormadı mı? YB: Onu daha önce konuştuk. Dolmabahçe konuşmasından önce. Anlattım. Bunu yayınlamamıza neden olan şeyleri açık açık anlattım.
RA: örneğin şöyle bir cümleniz var mı efendim: Biz TSK olarak AKP hükümetini şöyle algılıyoruz, laiklikle ilgili şöyle bir kaygımız var; AKP hükümetinin de.... böyle bir cümleniz var mı? YB: Şimdi bakın öyle bir cümle değil, öyle brifinglerimiz var. Askeri şura 2 kez toplanır. Biri ağustos şurasıdır, terfiler vs. Bir de kış şurası vardır, şubatta. Biz buralarda bu konudaki görüşlerimizi çok da açık şekilde belirttik. Geçmişte olduğu gibi. Bununla Dolmabahçe´yle bağlantı kurmak bana göre çok mantıklı değil.
RA: Peki bir mutabakat çıktı mı toplantıdan? Yani biz bundan sonra işi e maillerle, basın önünde açıklamalarla götürmeyelim diye. Sorun olduğuna görüşelim diye. YB: Çok normal olarak. Yani usul bu zaten
RA: Ama 27 Nisan bunun dışındaydı. Bu teamüllere dönelim gibi bir mutabakat sağlandı mı? YB: Devlette kurumlar arasında uyum olması lazım. Bu uyumun sağlanmasından da Cumhurbaşkanlığı kurumunun sorumlu olması lazım. Çok saygı duyduğum halde Sayın Cumhurbaşkanı Demirel bir demeç vermiş, görevdeyken düzeltselerdi diye. Bundan Genelkurmay başkanı sorumlu değildir ki. Yetkili değildir ki. Bundan Cumhurbaşkanı yasal olarak sorumludur.
Eşimle ilgili iddialar tamamen hayal ürünü
Sayın Fikri Sağlar. Yani öyle bir şeye getirmiş ki, ceza davası da açıldı. Dava hala devam ediyor. Tazminat davası temyiz aşamasında. Bu zihniyet, başbakanı şantajcı yapıyor. Genelkurmay başkanına yani Genelkurmay başkanı da bu şantaja boyun eğiyor. Hepiniz yakından bilirsiniz. Ben hizmet sürem boyunca düşündüklerimi hep söyledim. Ama her gün de bir düşünceyi ifşa edemezsiniz. Bunun manası da yok. Böyle bir şeyi hem başbakana yakıştırmak çok çirkin, hem de genelkurmay başkanına.
ERGENEKON DOPİNG ETKİSİ YAPTI
2003-2004 yıllarında kendisiyle ilgili inanılmaz bir karalama kampanyası başlatıldığını, rahmetli ablasının cep numarası ile iki saat içinde 15 bin mail atıldığını söyleyen Genelkurmay eski Başkanı Büyükanıt Ergenekon´un gerçek mağduru benim. Bu çeşit girişimler bende aşı etkisi yarattı. Direncim arttı dedi... Genelkurmay eski Bakanı Büyükanıt, Ergenekon çevrelerince kendisinin de hedef alınarak mağdur edildiğini söyledi.
MAB: Ergenekon sizce bir komplo mu? YB: Bilemiyorum
MAB: Algılamanız ne? Nasıl yorumluyorsunuz? YB: Tabii tam bir algılama yapamıyorsunuz. Samimi söyleyeyim değerlendirme de yapamıyorsunuz çünkü bilgilere sahip değilsiniz. Yani o bilgiler bende yok. Ben basına yansıyan yönleri ile biliyorum. Bir de tam o ilk tutuklanmalar görevi bırakmamdan kısa süre önce, temmuz başında yanılmıyorsam..
MAB: Engelleyemez miydiniz, komutanlarınızı koruyamaz mıydınız? YB: Peki... Çok güzel bir sual ama cephanelerim var... Bakın bu bana çok söylendi haklısınız. Özellikle emekli orgeneraller gidip lojmanlarından alınıyor. Niye Genelkurmay Başkanı buna mani olmuyor.
MAB: Kendi arkadaşını korumuyor, silah arkadaşını korumuyor... YB: Silah arkadaşını korumuyor. Bakın TCK´ye ek olarak çıkartılmış bir yönetmelik var. Bu adli ve önleme aramaları. Bir şeyi ya bir adli savcı gelecek ya da bir önleme araması yapacaksınız. Yani efendim şuradan gelecek, kamyonun içinde terörist var diyecek, jandarma önleme alacak. Bu yönetmeliğin 14. maddesi bunu yorumluyor. Askeri mahallerde yapılacak arama. Askeri mahal nedir? Orduevi nedir? Askeri lojmanların olduğu diyelim ordu evindeki bir konut. 14. madde şöyle diyor: Askeri mahallerde yapılacak arama cumhuriyet savcısının talep ve katılımı ile askeri makamlar tarafından yerine getirilir. Bir inisiyatif vermiş mi askere. Hayır.
MAB: Yapamazdım diyorsunuz yani. YB: Yapamazsınız ki. Kanun bu yani, durum böyle iken niye korumadın? Yani şunu diyebilir mi bir Genelkurmay Başkanı ya da yüksek rütbeli bir subay. ´Ben kardeşim kanun manun anlamam giremezsin içeri´. İki tane de tank götürür. E nasıl hukuk devleti, nasıl hukuk devleti. Bu kadar açıkken maalesef. E rahmetli Uğur Mumcu´nun bir lafı vardır: Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan... Söylüyor geçen gün sizinle de sohbet ederken de söyledim. Bir beyefendi de sordu bir yanında oturuyordu. Dedim ki açın hukuk okuyun dedim.
MAB: Bu konuda hiç size niye korumadınız, niye şey yapmadınız diyenler oluyor mu? YB: Tabii. Ben de izah ediyorum
MAB: Bu bir problem mi? YB: Problem değil.
MAB: Yani TSK´nın içinde yaralanıyor mu insanlar? YB: Mesela benim onların içinde yıllarca beraber çalıştığım insanlar var.
MAB: Bu konuda size; niye korumadınız, niçin? YB: Tabii. Ben de izah ediyorum.
MAB: Bu bir problem mi? YB: Hayır problem değil.
MAB: Ama TSK´nin içinde. YB: Tabii, tabii. YB: Çünkü mesela benim onların içinde yıllarca beraber çalıştığım insanlar var.
MAB: Ergenekon´u nasıl görüyorsunuz? Düşmanca bir hareket mi? Emniyetin komplosu olarak mı görüyorsunuz? Birçok masum insanın da bütün bu hengamenin içine çekildiği... YB: Şimdi Ergenekon o kadar genişlemiş durumda ki suça gerçekten bulaşmış insanlar olabilir.
MAB: Mesela Veli Küçük sizin için nedir? YB: Emekli bir generaldir.
MAB: Peki suça bulaşmış vs. YB: Şimdi bakın hukuki süreçte ben onu bilemem. Ne ifadesini gördüm ne de başka bir şey... Yani bakın vatan millet diye toplanmış, daha sonraysa başka yerlere gitmiş küçük gruplar olabilir. Bunların hepsini çözecek olan yargı.
RA: Bakın şu belge Ergenekon iddianamesinin eklerinden. El yazısını tanıdınız mı? YB: Benim el yazım bu. İşte bakın ne alakası var bunun iddianameyle. Ablamın ölüm şeysi.
Eruygur´dan bunları beklemezdim
RA: Ergenekon iddianamesinde Şener Eruygur´un ADD´deki odasında bulunan bir CD´de sizinle ilgili dosyalar çıkıyor? Bakın eşinize ait sağlık bilgileri bile var. Neden? MAB: Toplamış mı bunları? YB: Valla ben bilmem bunu. Onu Şener Paşa´ya soracaksınız. Bakın daha önce de çeşitli karalama kampanyalarında benim gelmişimi geçmişimi döktüler. Ben de hiç tanımadığım akrabalarıma rastladım. Tabii kişisel verilerin toplanması yasal olarak suçtur.
MAB: Bekler miydiniz Eruygur´dan böyle bir şey? YB: Hayır. Hayır.
MAB: Şaşırdınız mı? YB: Çok şaşırdım. Yani ne alakası var. Kızımın arkadaşları, ablamın rahatsızlığı. Yani ne alakası var. Ben anlayamadım.
MAB: Eruygur Paşa ne yapmak istemiş? Özden Örnek günlüklerine göre sizin Kara Kuvvetleri Komutanı olmanızı ve sonrasında Genelkurmay Başkanı olmanızı engellemek için yapılmış. Sizin pasifize edilip yerinize bir korgeneralin geçirilmesi gibi bir senaryo var. YB: Evet, evet. Ben de okudum onları. 1. Ordu Komutan´ıydım o ara. ´Bu adamdan bize hayır gelmez. Altından bir Kor. Gen çıkartalım´ diye.
MAB: O zaman mı başladı kampanya? Çünkü size karşı müthiş bir kampanya başladı. YB: Şöyle söyleyeyim, ben 1. Ordu Komutanlığı´na gelene kadar hakkımda en ufak bir şey çıkmamıştı. Sonra birdenbire, Allah Allah o adam ben miyim, bu kadar çıt çıkmayan, milyarlarca dolarlara imza atmış bir insan, birden bire bir kampanya. Yani bakın tekrarlıyorum benim bilmem mümkün değil ama o dönemde başladı. 2003´te başladı.
RA: Örnek günlüklerinde Aytaç Yalman, Özden Örnek´e diyor ki: Büyükanıt´ın Genelkurmay Başkanlığı´nın önlenmesi için Eruygur Hükümet ile işbirliği yapmaya hazır. YB: Evet. Yani ben de basından okudum.
RA: O dönemde sizin çevrenizde böyle bir mekanizmanın harekete geçtiğini hissediyor muydunuz? önlem alıyor muydunuz? YB: Hissetmeyi bırakın, yaşıyordum. Yaşıyordum. Bakın bir gün internette bir haber dolaşmaya başladı. Bütün Türkiye´deki o patlamaları, çatlamaları yapan benim. Şuyum, buyum, böyle karalamalar falan. Gönderen kim biliyor musunuz? Yani sim´i. Rahmetli ablam. Yani bu kadar. Onun ismini yazmışlar. Ablam. İş buraya kadar gitti. Yani bakın iki saat içinde 15 bin tane mail atıldı diyorum.
MAB: Yani siz bir anlamda Ergenekon mağdurusunuz. YB: Evet, hakikaten öyle. Bu çeşit girişimler Allah´tan bende aşı etkisi yarattı. Direncim arttı.
RA: özden Örnek günlüklerinden.... Aytaç Yalman, Örnek´e Yaşar´la ilgili yapabileceğim bir şey varsa bilgim olsun diyor. Eruygur´a karşı. Sn Genelkurmay Başkanı´na sizin terfiniz konusunda herhangi bir telkinde bulunuldu mu efendim? YB: Benim bilgim dahilinde, hayır.
MAB: O dönemde böyle hareketler olunca duyulmaz mıydı? Yani sonuçta siz ordu komutanısınız. YB: Bakın şunu söyledim. Birşeyler olduğunun farkındaydım. Ama ne yapanı biliyorum, ne edeni biliyorum. Hissediyordum tabii, hissetmez miyim? Tabii bu kuvvet komutanı olmamla birlikte kısa bir sükunet döneminden sonra Genelkurmay Başkanı olacak mı diye, sonra tavan yaptı.
MAB: O zaman bunun ciddi olduğunu düşünüyorsunuz? YB: Yani bakın ben hukuk anlamında kendimi eğittim. Ciddi bir şey söylerken özellikle kimseyi delil olmadan suçlamamayı öğrendim.
´Genç Subaylar enjekte edildi´
RA: Günlükten sizi ilgilendiren bir başka olay. 2003´te meşhur ´genç subaylar rahatsız´ açıklaması var. Bu genç subaylar sıkıntılarını, üstlerine yansıtırlar mı? YB: ´Genç subaylar rahatsız´ ibaresi üretilmiş bir haberdir, birileri tarafından enjekte edilmiş.
RA: TSK içinden birileri mi? YB: Hayır... Sadece bu kadarını söylüyorum ama enjekte edilmiştir.
MAB: Neden? YB: Genelkurmay Başkanlığı üzerinde baskı yaratır mı düşüncesiyle üretilmiş bir şeydir. Tabi bunu bu kadar açık söylediğime göre itimat buyurun böyledir. Yoksa subayın genci yaşlısı yok. O zamanın Genelkurmay Başkanı Sayın Özkök tarafından da, hatta o onun zarif üslubunu aşan bir tepkiyle cevap vermiştir.
RA: Bunu yapmalarının amacını TSK´yı siyasete sokmak, bir askeri darbe olmasını sağlamak olduğunu düşünebilir miyiz? YB: Yani darbe demeyeyim ama baskı hani tam saha pres diyorlar ya.
MAB: Peki bu durumlarda Genelkurmay´ın radarları nasıl işler? YB: TSK´ya bir sistem anlayışı içinde bakmak lazım, bir sistem bütünlüğü içinde baktığınızda bugün artık sistem mühendisliğinde ön plana çıkmış bilim dalıdır..
Andıç olayı büyük bir hataydı
Genelkurmay eski Başkanı Büyükanıt 32. Gün programında andıç´ı da anlattı:
MAB: Andıç olayını nasıl yorumluyor sunuz? Hala kimse çıkıp da kimse o olayın yanlış olduğunu söylemedi, sanki çok normal bir şeymiş gibi.YB: Andıç olayı ortaya çıktığında ben Genelkurmay 2. Başkanı´ydım. Kıvrıkoğlu Paşa Genelkurmay Başkanıydı. Hakikatten imzasız bir taslaktı andıç. İsimler sıralanmış ama imza yoktu (hiçbirinin).
MAB: Andıç hata mıydı? YB: Evet evet evet...
Karadayı´nın ses kayıtları
RA: Sayın Karadayı´nın illegal olarak dinlenmiş bir ses kaydı var. Cumhurbaşkanlığı sürecinde farklı siyasi parti temsilcilerinin bu seçime girmemesi yönünde kendisinin telkini olduğunu anlatan ses bandı var. Sizin arka arkaya 12 Mart açıklaması, 27 Nisan açıklamanız, ardından Sayın Karadayı´nın girişimi. Bunlar siyaset değil mi efendim? YB: Benim Karadayı komutanımın olayına bir şey demem mümkün değil. Ne olduğu da belli değil. Dolayısıyla onları alt alta koymak elma ile armudu alt alta koymak gibi bir şey oluyor. Kusura bakmayın..
Kimse darbenin yararlı olduğunu iddia edemez
Büyükanıt, 27 Nisan bildirisini değerlendirdikten sonra askeri darbelere ilişkin şunları söyledi:
RA: Darbeler askere ve demokrasiye zarar verdi mi? YB: Çatışmalar sona erdi, sükûnetin sağlanmasında yararlı oldu. Sigara, benzin, yağ bulamıyordunuz, nasıl ortaya çıktı? Bunlar darbenin yararlı yönleri. Ama genel anlamda darbelerin (ki ben darbe lafını kullanmayı pek sevmem) darbelerin pek yararlı olduğu söylenemez. Bunu ifade etmek dürüstçe bir söz olur.
Karargahta darbe planı bulamadım
RA: Sayın Büyükanıt Sarıkız ve Ayışığı´ndan haberdar oldunuz mu? YB: Ağırlıklı olarak 2003-2004 periyodunda 1. Kuvvet Komutan´ıydım. İstanbul Selimiye´deydim. Böyle her zaman dedikodular olur, her zaman.
MAB: Ama bunları duydunuz mu, bu dedikoduları? YB: Böyle Sarıkız-Yeşilkız diye dedikodu duymadım. Çünkü orduda olduğunuzda ilgi alanınız çok farklı. Orda kıtalarla ilgilisiniz. Benim de en sevdiğim işlerden bir tanesi. Dolayısıyla Ankara´da değildim. Onun için ben açık söyleyeyim. 12 Mart´da da 12 Nisan´da da basın toplantısında açıkladım. Genelkurmay´da da, Genelkurmay Başkanı olduğumda bir daha baktırdım.
MB: Baktırdınız mı? YB: Evet, baktırdım.
RA: Özden Örnek´e izafe edilen ve mahkeme kayıtlarından da büyük ölçüde doğrulanan günlüklerden bir bölüm okuyayım. MAB: Bir saniye çok önemli, araştırttınız yani? YB: Evet. Mümkün değil araştırmamak. Var mı bir şey, bilgi belge. Hiç bir şey bulamadım. Nitekim Sn. Genelkurmay Başkanı da yaptığı basın toplantısında (Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´u kastediyor) benim 12 Nisan´daki sözlerime referans yaparak aynı şeyleri söyledi.
MAB: Ama bilgi belge olmaz ki, şu olmaz mı; istihbarat görevlileriniz çağırıp böyle günlükler yayınlanıyor bir araştırın bunu? YB: Tamam, bir şey yok, belge yok.
MAB: Ama dergide yayınlanmış. YB: Ben de dergiden okudum.
Böyle bir konuşma oldu mu efendim?
RA: Sayın kara kuvvetleri komutanının ağzından Sn. özden Örnek´e böyle bir konuşma yaptığı günlükte yer alıyor ve diyor ki; önceden nabız yoklandığı için hiç bir çatlak ses çıkacağını zannetmiyorduk. Hatta Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar ile de görüşmüş. Burada sizi kastettikleri yer alıyor. Ben de bu konuyu çok merak ediyordum. Zira Yaşar ilerde ´g´ olabilecekti. (Genelkurmay Başkanı olabilecekti). Ama o da kendinden beklendiği şekilde, önümüzde iki seçenek var; ya bu iktidar´a hiç sesimizi çıkarmayacağız ya da sopa zoruyla istediğimizi yaptıracağız demiş. Kendisinden ben de bunu beklerdim, ama gene de onu takdir edip mümkün olduğu kadar kendisini korumamız lazım, diyor... YB: Şimdi şöyle söyleyeyim; Özden Örnek çok yakın arkadaşım. Yurtdışında da beraber hizmet yaptık. Ailece çok yakınız. Böyle bir konuşmayı gördüm, basına da yansıdı. Hatırlamadım inanın. Hatırlayamadım, çıkaramadım.
MAB: Normal olarak bakıldığında birçok kişi; mantıklı diyor. Konuşmalar filan oturuyor, pek bir üfürülmüş değil. Size gerçekçi mi geldi yoksa dikkate bile alınmayacak gibi mi? YB: Tabii bakın bir karara varmak için belge lazım. Şimdi ben otururum sizin adınıza bugünlük yazarım. Bu kadar detaylı yazabilir miyim, yazamam. Ama yazabilirim yani teknik olarak mümkün. Dolayısıyla bir yargıya varmak çok zor.
RA: Günlüklerden sizi ilgilendiren bir başka bölüm okuyabilir miyim? YB: Çok var beni ilgilendiren bölüm, beni zehirliyorlar bilmem ne yapıyorlar.
RA: Bir Türkiye tablosu çiziyorsunuz. Türkiye ve dünya tahlili yapıyorsunuz. Onu özden Örnek günlüklerine almış. Ortaya koyulan stratejinin, bazı gerekli parametrelerin ilavesiyle gözden geçirilmesi uygundur. Vahim bir tablo jeopolitik açıdan ABD ve AB ülkemize Ortadoğu´da yeni bir rol biçmeye çalışmaktadır. Yeni model bir Türkiye yaratmaya çalışmaktadırlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD´ye gittiğinde Fethullah Gülen ile buluştular. Ak ismi bilerek ve kasıtlı olarak Bediüzzaman yazılarından alınmıştır. ABD, AB ve Türkiye´yi manipüle etmektedir. Direnmenin başladığı yerde ekonomi bir silah olarak kullanılmaktadır. Pozitif davranmalıyız. Acaba zaman mı geçti, bence geçti death line seçimlerdir. Eylem planında tedbirleri sıralamak kolay ama uygulanabilir olmalıdırlar. Kamuoyu desteği için en önemli kaldıraç basın-yayındır bunu kullanmalıyız. Bu tahlili yaptınız mı?
YB: Şunu yaptım, bu çok eklenmiş ama AK Parti çözümü doğrudur. İfade ettim. (Taraf)
(08 Mayıs 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: