Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal'ın, '8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün zehirlenme sonucu olduğu' iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında 19 kez dinlendiği ortaya çıktı. Her ikisinin de şüpheli olarak 'Ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyeti kapsamında kasten adam öldürmek' suçlamasıyla dahil edildikleri soruşturma dosyası, davanın tek sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ü yargılayan Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce istendi.
13.09.2014 15:11 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın öldürülmesiyle ilgili devam eden soruşturmada eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal’ın halen şüpheli olarak yer aldığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında savcılığın, Semra ve Ahmet Özal için 19 kez dinleme kararı aldırdığı belirlendi. Özel yetkili savcılık, Turgut Özal’ın planlanarak öldürüldüğü iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin tarafından başlatılan soruşturmada 2 gizli tanığın beyanları esas alınarak, dosyada zamanaşımının dolmasına 1 gün kala emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında dava açılmıştı.
54 KİŞİYE TAKİPSİZLİK
11 Eylül 2013’te dava başlamasına rağmen Savcı Çetin, Semra ve Ahmet Özal’ın da aralarında olduğu toplam 56 kişi hakkında soruşturmayı devam ettirdi. Savcı Çetin, 5 Mart 2014’te aralarında Orgeneral Arslan Güner’in de bulunduğu 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, bu kişilerin Özal’ın öldürülmesi eylemine katıldıklarına ilişkin yeterli delil bulunmadığına işaret edildi. Ancak Savcı Çetin, Semra Özal ve Ahmet Özal hakkındaki dosyayı yine kapatmadı. Özel yetkili mahkeme ve savcılığın kaldırılması ile birlikte dosya yeni kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderildi.
‘EKONOMİK ÇIKAR SAĞLAMAK’
Soruşturma süresince, savcılık Semra ve Ahmet Özal hakkında tam 19 kez karar aldırırken teknik takip süresi 2 yılı buldu. Son dinleme kararı 26 Şubat 2014’te, kaldırılan TMK 10’uncu maddesi ile görevli 2 No’lu Hâkimlik tarafından verildi. Kararda, şüpheliler hakkında “Ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyeti kapsamında kasten adam öldürme” suçlaması dikkat çekiyor. Savcı Çetin’in ayrıca Semra Özal ve yardımcısı Sadiye Kürsülü için 24 saat süreyle kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyerlerinin teknik araçlarla izlenmesine ilişkin resen de karar verdiği de anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından savcılığa gönderilen yazıda, “Şüphelilerin dinlenilmesi sonucu elde edilen 324 adet soruşturma ile ilgili ses kayıt çözüm tutanakları, suç unsurları içeren 27 adet ses DVD’si, tanıklıktan çekilebilecek kişiler arasındaki görüşmeler ile hakkında tedbir kararı olmayan kişiler arasındaki görüşmeler dışındaki tüm görüşmelerin yer aldığı 98 adet ses DVD’si ve ses kayıt çözüm tutanaklarına ait 1 adet tape DVD’si, 1 adet kapalı mühürlü bir şekilde soruşturma dosyasına eklenerek gönderilmiştir” denildi.
MAHKEME DOSYAYI İSTEDİ
Ersöz’ü yargılayan Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün yaptığı duruşmada, söz konusu dosyanın bir örneğinin kendisine gönderilmesini istedi. Ersöz’ün avukatı Hulusi Coşkun sadece kendi müvekkilinin sanık olması için “Hukuk garabeti” dedi. Coşkun, 11 Eylül’deki ilk duruşmada, “Gizli tanık Selçuk, beyanında ‘Levent Ersöz, Semra Hanım’a şantaj yaptı. Turgut Özal’ı ona zehirletip öldürttü’ diyor. Sayın Semra Özal’ın burada sanık olması gerekir” demişti.
SAVCI: SUÇ UNSURU KONUŞMALAR VARDI
ZİRVE davasında ‘Gizli tanık Deniz Uygar’ kod adıyla ifade veren İlker Çınar’ın “Özal’ın zehirlendiğini duydum” ve Ergenekon davasının ‘Selçuk’ kod adlı gizli tanığı, “Semra Özal’a şantaj yaparak kocasını zehirlettiler” sözleri üzerine, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın suikaste kurban gittiği ve ailesinin de Özal’ı öldürmeye çalıştığını içeren soruşturmanın yolu açıldı.
Bu sözü destekleyen somut bir delile henüz ulaşılamazken zamanaşımına 1 gün kala emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılırken, aralarında Turgut Özal’ın aile fertlerinin de bulunduğu dönemin asker, Köşk görevlileri, bürokratları şüpheli hale geldi. Bu sözden hareketle 2 yıl boyunca Semra ve Ahmet Özal’ın telefonları dinlendi, hayatları teknik takiple mercek altına alındı. Bu süreçte 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken 12 kişi hakkındaki soruşturmanın devam ettiği öne sürülüyor.
Eski Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin’in 19 kez dinleme kararı almasının ardından Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturma, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla yeni kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Durak Çetin’e devredildi. Savcılık kaynakları Hürriyet’e soruşturma dosyasının bu büroya devredilmesinden sonra şüpheliler hakkında herhangi bir dinleme kararı alınmadığını bildirdi. Savcı Kemal Çetin’in ise yakın çevresine “Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı 2011 yılında dönemin Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen başlattı. Gizli tanık ifadesinin ardından müşteki olan Semra ve Ahmet Özal bu aşamadan sonra şüpheli olarak dinlendi. Konuşmalarında suç unsuru olunca dinleme devam etti” iddiasında bulunduğu öğrenildi. Çetin’in konuya ilişkin şunları söylediği ifade edildi: “Soruşturma sürerken Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında gizli tanık olarak İlker Çınar ve İstanbul’daki Ergenekon soruşturmasında ‘Selçuk’ kod adlı kişinin ifadeleri savcılığımıza ulaştı. Ciddi iddialar vardı. Bu nedenle Semra Özal ve Ahmet Özal’ın da aralarında bulunduğu kişiler şüpheli olarak soruşturulmaya başlandı. Haklarında dinleme kararları alındı. Dosya benden alındığı için tahminen söylüyorum. Ahmet Özal hakkındaki dinleme kararları, Semra Özal için aldırılan kararlardan daha azdı. Yaklaşık 2 yıla yakın olarak yapılan dinlemelerin nedeni bazı konuşmalardaki şüpheli sözlerdir. Dinlemelere bu nedenle devam kararı tarafımca alındı. Hal ve hareketlerinde, beyanlarında şüpheli bir duruma rastlanılması nedeni ile dinlemelere devam edildi. Kesinlikle kasıtlı, özel hayatına yönelik yapılan bir dinleme amacı söz konusu olmadı, olamaz da. Tapelerdeki şüpheli konuşmaların kendilerine sorulması amacıyla dosyada şüpheli konumunda kaldılar. Savcılık, soruşturmalarda böyle bir hakkı bulunmaktadır. Özel yetkili savcılıklar ve mahkemeler kaldırıldıktan sonra dosya üzerinde karar verme imkanı kalmadı. Soruşturmaya devam ediyor olsaydık, belki onlar hakkında da takipsizlik kararı verilecekti. Zaten 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.”
DEMİRAĞ DA ŞÜPHELİ
Savcı Durak Çetin’in devam ettirdiği soruşturma dosyasında şüpheliler arasında Özal’a yönelik daha önce suikast girişiminde bulunan Kartal Demirağ’ın da bulunduğu öğrenildi. Gizli yürütülen soruşturmada Ahmet Özal, Semra Özal dışında bazı Köşk çalışanları ile kamuoyunca tanınan başka şüphelilerin de olduğu iddia edildi. Savcılık kaynakları, Kartal Demirağ, Ahmet ve Semra Özal’ın şüpheli oldukları bilgisini doğruladı.
AHMET ÖZAL: ANNEM ŞOKTA
8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili davada, Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal şüpheli sayıldı. Semra Hanım haberi duyunca fenalaştı. Ahmet Özal, içini döktü...
Türkiye'nin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 21 yıl önce hayatını kaybetti ama ölümüyle ilgili sır perdesi hala aralanamadı. Özal'ın ölümü konusunda birçok iddia ortaya atıldı. En sonunda mezarı açıldı. Özel Yetkili Savcılık, Özal'ın zehirlenme sonucu planlanarak öldürüldüğü iddiasıyla soruşturma başlattı.
19 DİNLEME
Dava kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra ve oğlu Ahmet Özal'ın 'şüpheli' olarak 2 yılda 19 kez dinlendiği, ayrıca teknik takibe alındığı ortaya çıktı. İşte bu iddialar Semra Özal'ı kahretti. Yaşananlara inanamayan Semra hanım adeta yıkıldı. Ahmet Özal ise annesinin sağlığının ilaçlarla korunmaya çalışıldığını belirterek, çarpıcı açıklamalarda bulundu:
'ÜLKENİN ÇİVİSİ ÇIKTI'
"Beni ve annemi dinlemeleri tek kelimeyle üzüntü verici. Annem bu haberi okuyunca fenalaştı. İğneler yapılıyor. O yaşlı bir kadın. Hakkında çıkan haber ve iddialar üzerine çok üzüldü. Yazık, ülkenin çivisini çıkardılar. Biz savcılarla beraber oluyoruz, sık sık görüşüyoruz ama onlar bizi dinliyor. İnanılır gibi değil." Babasının döneminde dinlemeler yapıldığını, bunu da kendisinin bildiğini ifade eden Özal, "Babam dinlendiğini biliyordu. Anavatan Partisi'ni kurmadan önce yakın arkadaşlarıyla, denize açılır, orada konuşurdu. Rahmetli, 'Burası güvenli, kimse dinleyemez' derdi" diye konuştu.
45 GÜNDE 8 CİHAZ
Babası hayattayken Başbakanlık Konutu'nun ve Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünün her 45 günde bir tarandığını ve bu süre zarfında yatak odasından en az 8 tane dinleme cihazı çıktığını belirten Ahmet Özal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaç defa şahit olduk. Nasıl giriyor kim giriyor bilemedik. Dinleme cihazları mutlaka Türkiye içinden konulmuştur. İstihbarat olabilir. MİT, JİTEM hepsi olabilir. Aynı zamanda yurt dışı kaynaklı da olabilir."
'2 TANE EV İÇİN Mİ BABAMI ÖLDÜRDÜM'
Haklarındaki suçlamalar ve dinlemeler konusunda bir hayli öfkeli olan Ahmet Özal, yapılan suçlamalara ilişkin çarpıcı açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Beni ve annemi dinlemeleri tek kelimeyle üzüntü verici. Hatta daha ileri giderek bazı kelimeleri kullanmak istemiyorum... Babamın bütün mirası sadece 2 evdi. Bunun için mi ben, babamı öldürmüşüm? Olacak iş değil... Bu iddialara da sessiz kalmayacağımızı herkes bilsin. Konuyla ilgili avukatlarım şikayette bulunacak. Dava açıp hukuk mücadelesi vereceğiz."
AHMET ÖZAL'DAN SAVCIYA TEPKİ
Ahmet Özal, Turgut Özal soruşturmasında kendisinin şüpheli olarak dinlenmesine tepki gösterdi. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm nedeninin zehirlenme olduğu iddiasıyla açılan suikast davasında Semra Özal ve Ahmet Özal'ın şüpheli olarak takip edildiği ortaya çıktı. Şokta olduğunu belirten Ahmet Özal "Babamın ölümünün araştırılması için 20 yıldır uğraşıyorum" dedi.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm nedeninin zehirlenme olduğu iddiasıyla açılan suikast davasında, eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal’a teknik takip yapıldığı ortaya çıktı.
Savcının talebiyle 2 yıl teknik takip yapılırken, Semra Özal ve Ahmet Özal’ın telefonları da 19 kez dinlendi.
Ahmet Özal, hem kendisinin hem de annesi Semra Özal'ın yürütülen soruşturmada "şüpheli" olarak yer alması nedeniyle büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etti. Özal, “Söyleyecek kelime bulamıyorum, şok oldum” diye konuştu.
"AMAÇ KONUYU SULANDIRMAK"
Bağlantı Soruşturmanın başka yerlere çekilmeye çalışıldığını söyleyen Özal, “Bu işin arkasında başka şey var; sadece konuyu sulandırmak, bu konuyu başka yerlere çekmek ve saptırmak” dedi.
Olayın aydınlatılması için yıllardır çaba gösterdiğini vurgulayan Özal, "Babamın ölümünün araştırılması için 20 yıldır uğraşan benim" diye konuştu.
"RAHMETLİNİN İKİ DAİRESİ VARDI"
Gerekçeye de tepki gösteren Özal, “Menfaat için çete kurmak… Rahmetlinin 2 dairesi vardı. Bu mu menfaat sağlamak?” şeklinde konuştu.
Dinlendiği ortaya çıkan annesi Semra Özal’ın rahatsızlandığını ifade eden Özal şöyle konuştu: “Haberi duyunca annemin tansiyonu yükseldi, doktorlar ilgileniyor. Kimsenin ne savcının ne başka birinin bunu yapmaya hakkı yok. Mutlaka bunların da hesabı sorulur.” 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili geçen yıl dava açıldı. Tek sanık, emekli Albay Levent Temizöz oldu.
"KASTEN ADAM ÖLDÜRMEK SUÇU"
Dava devam ederken savcı soruşturmayı sürdürdü. İki gizli tanığın ifadelerini esas alan savcılık, daha önce, müşteki sıfatıyla ifade veren aile üyeleri Ahmet Özal ve Semra Özal hakkında bu kez "şüpheli" olarak tahkikat yaptı. Gerekçe olarak “ekonomik çıkar amaçlı örgüt kurmak” ve “kasten adam öldürmek” şüphesi gösterildi..
(13 Eylül 2014, 15:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: