Görev yeri değiştirilen 56 hakim ve savcının HSYK'ya yaptığı itiraz görüşülerek sonuçlandırıldı. 4'ünün itirazı kabul edilerek görev yeri değişikliği iptal edildi. Ergenekon davası hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu, Balyoz ve Ergenekon savcısı Ercan Şafak bu kişiler arasında yer aldı. Diğer Ergenekon savcıları Fikret Seçen ile Cihan Kansız'ın itirazları ise tek oy farkıyla reddedildi. Öte yandan, HSYK yaz kararnamesi açıklanmadan istifa eden ve yazılı açıklamasında hükümete sert tepki gösteren 1. Daire üyesi Teoman Gökçe, başka dairelerde yer olmayınca istifa etmemiş sayıldı ve 1.Daire'de kalması yönünde karara varıldı. Açık şekilde ihsası rey yapan Gökçe'nin istifa ettiği yerde tutulması bir skandal ve paralel yapının kuruldaki etkinliğinin bir başka işareti olarak değerlendiriliyor. Basın açıklamasında hükümete tepkinin açık ifadelerle ilan edilmesine karşın olaydan bir gün sonra paralel medyada, Gökçe'nin aslında 1. Daire'den istifa ettiği, Genel Kurul üyeliğinin ise devam ettiği iddia edilmişti. Bu gelişme, HSYK genel kurulunda karar yeter sayısı açısından devreye giren paralel yapının Gökçe'nin oyuna kritik bir oylamada ihtiyaç duyulabileceği gerekçesiyle istifayı tevil etmeye ve yok saydırmaya çalıştığı yorumlarına neden olmuştu.
03.07.2014 12:51 17 Aralık’ta düzenlenen yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin operasyondan sonra görev yeri değiştirilen hakim ve savcıların itirazları 6 ay sonra HSYK Genel Kurul gündemine alındı. İlk etapta Ocak-Mart ayı arasında görev yeri değişen 56 hakim ve savcının durumu değerlendirildi. 56 hakim ve savcıdan 4’ünün yaptığı itiraz kabul edildi. Balyoz soruşturmasını yürüten savcı Ercan Şafak, Ergenekon davası hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu, eski HSYK Başmüfettişi Gürsel Örer, Ankara ’dan Bursa’ya atanan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Gürkan Acar’ın talepleri kabul edilen dört kişi oldu. Fikret Seçen ve Cihan Kansız’ın talepleri ise tek oy ile geri çevrildi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) genel kurulu dün sabah saatlerinde toplandı. Toplantıda 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra görev yeri değiştirilen 56 hakim ve savcının değişliklere yaptığı itiraz gündeme alındı. 56 hakim savcıdan Kocaeli’ne düz savcı olarak atanan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili ve Balyoz soruşturmasını yürüten savcı Ercan Şafak Küçükçekmece’ye, 17 Aralık’tan sonra Trabzon’a atanan Ergenekon Davasının hakimi Sedat Sami Haşıloğlu İstanbul Gaziosmanpaşa, HSYK yasasının ardından yapılan tasfiyelerde İzmir’e atanan eski HSYK Müfettişi Gürsel Örer ve Ankara’dan Bursa’ya atanan eski Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Gürcan Acar Sincan’a ( Ankara Batı Adliyesi) atandı.
Öte yandan, İstanbul’da birçok kritik soruşturmanın başında olan eski Başsavcı vekilleri Fikret Seçen ve Cihan Kansız’ın itirazlarına 11 üyenin “kabul” yönünde, savcı Celal Kara için 9 üye “kabul” yönünde oy kullanırken, Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu diğer hakim ve savcılar için yapılan oylamada, kabul yönünde oy kullananların sayısının 8-9 arasında değiştiği belirtildi. İtirazların kabulü için 12 üyenin “kabul” yönünde oy kullanması koşulu olduğu için Seçen ve Kansız tek oyla mevcut görev yerlerinde kaldı. Görüşülen 56 hakim ve savcı arasında 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş’ın bulunmadığı öğrenildi.
Öte yandan, görev yeri değişen hakim ve savcıların HSYK Yönetmeliğine göre yaptıkları itirazların 2 ay içerisinde gündeme alınması gerekirken, 6 aydır alınmaması tartışmalara neden olmuştu. Kurulun önümüzdeki günlerde yine 17 Aralık’tan bu yana yaşanan değişikliklere yapılan itirazları görüşmeye devam edeceği öğrenildi.
GÖKÇE, İSTİFA ETTİĞİ DAİREDE KALDI!
Öte yandan, HSYK Yaz Kararnamesi sonrasında “yaz kararnamesi değil kıyım kararnamesi” şeklinde bir açıklama yaparak 1.Daireden istifa eden Teoman Gökçe’nin durumu Genel Kurul’da değerlendirildi. Diğer dairelerde yer değişikliğine gidilemeyince Gökçe’nin daha önce istifa ettiği 1.Daire’de devam etmesi önünde karara varıldı.
Açıkça ihsası rey yapan Gökçe'nin skandal şekilde istifa ettiği yerde tutulması skandal ve paralel yapının kuruldaki etkinliğinin bir başka işareti olarak değerlendiriliyor. Çok açık bir basın açıklamasıyla hükümete tepkinin açıkça ilan edilmesine karşın olaydan bir gün sonra Gökçe'nin aslında 1. Daire'den istifa ettiği, genel kurul üyeliğinin ise devam ettiği iddiası paralel medyada dile getirilmişti. Bu gelişme, HSYK genel kurulunda oylamalarda önemli olan karar yeter sayısı açısından devreye giren paralel yapı imamlarının Gökçe'nin oyuna kritik bir oylamada ihtiyaç duyulacağı gerekçesiyle istifayı tevil etmeye ve yok saymaya çalıştığı ileri sürülmüştü.
Yazılı basın açıklamasında Gökçe, tüm ümidini kaybettiğini ve bu nedenle istifa ettiğini söylemişti. Ama iddiaya göre; bağlı olduğu imam ya da abileri, onun bir kişilik oyunun ileride çok önemli olabileceği ve ümit kesilmemesi düşüncesinde. Çünkü HSYK paralel yapı için hayati önemde. Dolayısıyla kuruldaki varlıkları da kendileri için hayati önemde. Bu nedenle sonradan devreye girilip tuhaf bir istifa tevili yoluna gidildiği savunulmuştu. Tıpkı canlı yayında apaçık beddua edip sonra da "o beddua değildi, başka bir şeydi" demelerinde olduğu gibi.
Bu karar yeter sayısının paralel yapı lehine kullanılmaya çalışıldığını gösteren ve 'somut bulgulara dayanan' ilginç iki örnek 17 Aralık soruşturması sonrası savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi sürecinde yaşanmıştı.
İŞTE O İSİMLER
Yüksek yargı kaynaklarından gelen bilgilere göre, HSYK'da paralel yapı hala etkin. Kurul üyelerinden cemaat tabanlı paralel yapılanmaya dahil olduğu ileri sürülen üyelerin isimleri daha önce kurulda peşpeşe yaşanan iki kriz nedeniyle gündeme gelmişti. İki kritik toplantıyı kilitleyen ve cemaate yakın olduğu ileri sürülen isimler şu şekilde idi:
Ahmet Hamsici (HSYK Başkanvekili)
Nesibe Özer (üye)
Ahmet Berberoğlu (üye)
Hüseyin Sertel (üye)
Bülent Çiçekli (üye)
Resul Yıldırım (üye)
Teoman Gökçe (üye)
Ahmet Kaya (üye)
O SAYI NASIL AYARLANDI ÖYLE?
17 ve 25 Aralık savcılarının görevden alınması sonrası Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teamüllere göre ayda iki defa çarşamba günleri yapılan HSYK Genel Kurulu’nu 10 Şubat 2014 Pazartesi günü için olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Toplantıda seçim ayarlı 17 Aralık operasyonunun ardından yargıda yapılan tasfiyeler kapsamında HSYK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu’nda da kritik görev değişiklikleri yapılması bekleniyordu. Ancak Bakanlar Kurulu toplantısına bile girmeyerek HSYK toplantısına çok önem verdiği görülen Bozdağ’ın aksine başkanlık ettiği genel kurula bir çok üye katılmadı. Bozdağ’ın olağanüstü toplantıya çağırdığı HSYK Genel Kurulu iddiaya göre cemaate yakın üyeler tarafından 2. kez boykot edildi. Zira 1 hafta önce de aynı olay yaşanmıştı.
8 üyenin katılmadığı toplantı yeterli çoğunluk sağlanamadığı için iptal edildi. Cemaatçi üyelerin HSYK'nın yapısında aleyhlerine bir değişikliği engellemek için toplantıya toplu olarak katılmadıkları ileri sürüldü. 22 üyesi olan HSYK Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için çoğunluk sayısı olan 15 üyenin hazır bulunması gerekiyordu. Ancak 14 üye geldi ve toplantı başlayamadan dağıldı. Görüldüğü gibi ikinci kez öyle ilginç bir sayı ortaya çıktı ki, eğer 8 üye değil 7 üye toplantıya katılmamış olsa idi çoğunluk sağlanacağı için toplantı yapılabilecekti. Buradan hareketle, boykotun organize olarak düzenlendiği söylenebilir.
Bu isimler toplantıya gelmeme gerekçesi olarak aldıkları raporları gösterdiler. Kritik sayıyı oluşturan aynı şahıslar bir hafta arayla iki kez hastalanarak(!) toplantıya gelemediler. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Bu haberle doğrudan bağlantılı haberlerin linkleri:
Paralel kurul direniyor
Bir tevil de paralel kuruldan
Teoman'a istifa tepkisi
HSYK kararnamesi: 2224 atama
HSYK'da şok: 17 Aralık istifası
(03 Temmuz 2014, 12:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: