Balyoz davası sanıklarının hedefindeki isim olan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, mahalle baskısına isyan etti. Bir gazeteye açıklamalar yapan Yalman, sanık ve çevreleri tarafından kendisine yapılan baskıların haksız olduğunu vurguladı. Yalman´ın yakınmasını haklı çıkaran ama Balyoz sanıklarının nedense hiç üzerinde durmadığı çok ilginç bir neden var. Hatırlanacağı gibi Yalman´ın başlangıçta Balyoz darbe yapılanması içinde yer aldığı ancak sonradan vazgeçtiği, somut bulgularla ortaya çıkmıştı. Ergenekon sanığı Org. Hurşit Tolon´un Tümg. Erdal Şenel´le yaptığı konuşmada, ´Doğan´ın kendisine aşırı güven duyduğunu, bu nedenle plan hakkında çok konuştuğunu ve deşifre oldukları´ iddiasını içeren bir belge ise Zirve davasında ortaya çıkmıştı. Hilmi Özkök, Aytaç Yalman, Hurşit Tolon, Erdal Şenel, Çevik Bir ve Erol Özkasnak gibi generallerin konuşmalarında bu konunun dile getirildiği ve Doğan´a tepki gösterildiği ileri sürülüyordu. Yine bu iddiayı doğrular şekilde Doğan´ın kendine aşırı güveni, Balyoz davasında dinlenen saatlerce uzunluktaki ses kayıtlarında da açıkça görülüyordu. Doğan´ın 28 Şubat darbesi içinde de etkin şekilde yer aldığı ve o süreçte darbecilerin kendilerine olan aşırı güvenleri hatırlandığında Doğan´ın bu huyunu Balyoz sürecinde de devam ettirdiği ve bu yönünün Yalman´ı rahatsız edip taraf değiştirmesine neden olduğu anlaşılıyor. Diğer taraftan Hurşit Tolon ve diğer generalleri bile rahatsız eden Doğan´ın bu boşboğazlığının, Balyoz sanıklarının bugün başına gelenlerin asıl nedeni olmasına karşın nedense hiç eleştiri konusu olmaması, aksine sürekli Özkök ve Yalman´ın günah keçisi haline getirilmesi de dikkatleri çekiyor.
04.11.2013 14:52 Balyoz davası sanıklarının hedefindeki isim olan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, mahalle baskısına isyan etti. Bugün bir gazeteye açıklamalar yapan Yalman, sanık ve çevreleri tarafından kendisine yapılan baskıların haksız olduğunu vurguladı. Balyoz planından haberdar olmadığını açıklayan Yalman, davada tanık olmak için defalarca girişimde bulunduğunu, sanık avukatlarından Celal Ülgen´in buna şahit olduğunu belirtti. Yalman, ifade vermediği için davanın olumsuz sonuçlandığı ve sanıkların ağır hapis cezası almasına neden olduğu iddialarının haksızlık olduğunu belirtti. Yalman, davaya konu olan plan seminerinin emre aykırı şekilde gerçekleştirildiğini ve amacını da aştığını ifade etti. Yalman eleştirilerin artık son bulması gerektiğini de vurguladı.
-İşi bozan Doğan, fatura edilen Yalman-
Yalman´ın bu yakınmalarını haklı çıkaran ama Balyoz sanık ve çevrelerinin nedense hiç üzerinde durmadığı çok ilginç bir neden var. Hatırlanacağı gibi, 2010 yılında ortaya çıkan Balyoz darbe planına dair en dikkat çekici bilgilerden birisi, darbenin yapılacağı 2002-2003 döneminde Kara Kuvvetleri Komutanı olan Aytaç Yalman´ın başlangıçta cunta girşiminin yanında yer alırken daha sonra darbe karşıtı olan Hilmi Özkök´ün tarafında geçtiği, darbenin de bu noktada başarısızlığa uğradığı iddiasıdır. Bu iddiayı güçlendiren çok sayıda somut bilgi bulunuyor. Sadece üç tanesini burada aktarmakla yetinelim.
-´Geçen yıl ben ona karşı Çetin Doğan´la birlikte olsaydım, onu paramparça edeceklerdi´-
İlki, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek´in günlükleri.. Örnek´in günlüklerinde, Yalman´ın Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´le arasında geçen bir konuşma yer alıyor: Özkök, Yalman´a, Cuma akşamı sizleri aradığımda (bütün kuvvet komutanlarını kastediyor) benden habersiz toplanmış durumda buldum, üzüldüm diye sitem edince, Yalman Özkök´e soruyor: Geçen yıl en fazla desteği size kim verdi. Özkök Tabii ki sen verdin ve sana müteşekkirim diyor. Yalman O halde nasıl olur da bizim hakkımızda böyle düşünebilirsiniz cümlesiyle tartışmayı sonlandırıyor. Daha sonra, Aytaç Yalman, Hilmi Özkök´le aralarında geçen bu konuşmaya bir açıklık getiriyor ve Özden Örnek´e diyor ki: Geçen yıl ben ona karşı Çetin Doğan´la birlikte olsaydım, onu paramparça edeceklerdi. Bu satırlardan, Aytaç Yalman´ın, Birinci Ordu´da hazırlıklar yapan Çetin Doğan´a katılmadığı ve Hilmi Özkök´ün yanında durduğu anlaşılıyor.
-´Yetim´in istirahati´ için göreve-
İkincisi, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesinin zemin karoları altına gizlenmiş ve ihbar üzerine ele geçen çuvallarca belgelerdeki bilgiler.. Gölcük´te bulunan darbe planı slaytlarında Başbakan Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, TBMM ve kuvvet komutanlarına çeşitli kod isimler verildiği görüldü. Hilmi Özkök, mahkemede verdiği ifadesinde “Ayışığı ve Sarıkız darbe planları bana ilk olarak slayt şeklinde geldi” demişti. Özkök´ün söz ettiği darbe planlarında kendisine “Yetim” kod adı verilerek nasıl tasfiye edileceği “Yetim´in istirahate çekilmesi” başlığı altında anlatılıyor.
Özkök´ü istifaya zorlamak için yapılacaklar şöyle sıralanmış: “En büyüklerin (Kuvet Komutanları) yapacağı açıklamaların metinlerinin hazırlanması”, “safların belirginleşmesi. (+) ve (-) lerin tespiti. (+)´larla temas edilmesi, (-)´lerin sınıfta kalmalarının planlanması”, “Bazı (-) lere vaatlerde bulunulması”, “Bir ve İki´nin altında sağlam adamlar bulunması veya bunların oldu bittiyle hareketsiz bırakılması”, “Kaplan (KKK Aytaç Yalman) ile irtibat elemanı bulunması”, “En Büyükler´in arka arkaya sert açıklamalar yapması”, “Emekli´lerin bir alt Büyükler´in ve Sivil´lerin Gemi Aslanı ve Yetim´i hedef alan açıklamaları”, “Üst taban´ın Yetim´e açık ve imzalı mektup yazması”, “Taban´ın yoğun mektup, faks ve e-posta ile tepkisi”, “Kaplan´ın son anda işin içine çekilmesi”..
Gelebilecek tepkilerin de hesaplandığı planda, Hilmi Özkök´ün istifa ettirme planını öğrenip, darbeci ekibi dağıtmaya kalkışabileceği belirtiliyor. Bunlara önlem olarak “Hazırlıkların çok sınırlı grup ile yapılması, hücre şeklinde yapılanma” isteniyor. Özkök´ün adımlarını önlemek için ´Koro´ kod adı verilen medyanın kullanılması isteniyor. Darbeci ekip dağıtılsa bile Ayışığı´nı sürdürecek idhar (yedek) kadroların hazırlanması isteniyor.
13 numaralı “Direktif” başlıklı slaytta ´Yetim´in istirahati için geliştirilecek olaylar´ başlığı altında yapılacaklar sıralanıyor:
-Doğrudan girişim: 4 en Büyükün ziyareti
-Dolaylı girişim: Ana üstlerin topluca imzalı resimlerinin Yetim´e verilmesi
-Gri girişim: Tabanın yazılı ve imzalı resimlerinin 4 en büyük tarafından Yetim´e verilmesi.
-Siyah girişim: Taban´ın ve sivilin dışarıdan ´ya uyu, ya uyu´ baskısı.
21 nolu “Alternatif hal tarzı” başlıklı planda, Özkök ve Erdoğan´ı istifaya zorlanması planının başarılı olamaması durumunda yapılacaklar da belirlenmiş: “Kaplan (Aytaç Yalman) Gemi Aslan´ını ve Yetim´i hedef göstererek istirahate çekilmeye ikna edecek”, “Abide (Yaşa Büyükanıt) tasfiye edilecek”, “Ocak Başı´lar (Ordu Komutanları) düzenlenecek”, “Gemi Aslan´ı kontrol altına alınacak.”
-Tolon: Çetin Paşa´nın boşboğazlığı planı bozdu-
Üçüncüsü ise, bizzat Balyoz darbesinin lideri Çetin Doğan´ın düşük çenesi.. Aslında en kritik nokta da burası. Gerçekten de en kritik nokta tam olarak burası..
Şöyleki, Balyoz darbe planının ortaya çıkmasına, darbe lideri Org. Çetin Doğan´ın kendine aşırı güveni ve çenesini tutamaması neden oldu. Çeşitli dava ve soruşturmalarda ortaya çıkan bilgilere göre, Hilmi Özkök, Aytaç Yalman, Hurşit Tolon, Erdal Şenel, Çevik Bir ve Erol Özkasnak gibi generallerin konuşmalarında bu konu dile getiriliyor, Doğan´a tepki gösteriliyordu.
Örneğin, 2007´deki Zirve Yayınevi cinayetleri soruşturması kapsamında Prof. Dr. Salim Cöhce´nin evinde ve işyerinde yapılan aramalarda bulunan bir belge çok çarpıcıydı. “Sn. Tolon” adlı word dosyası, mahkeme kararıyla 4 Ocak 2005´te kapatılan cunta.org adlı internet sitesinde yer alan, 2 Nisan 2004 tarihinde oluşturulup yine o tarihte son kez kaydedilen bir yazıydı. Yazı, Hurşit Tolon´un, o yılın ağustos ayında emekliye sevk edilecek olan Genelkurmay Adlî Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel´e söylediklerine dairdi. Konuşmaya göre, Yalman Şenel´e şöyle demişti:
“Kuvvet komutanı Yalman Paşa istifa edip, yerine Çetin Paşa kuvvet komutanı olacaktı. Fakat, Çetin Paşa bu planı herkese anlattı. Genç subaylar arasında bile Yalman Paşa´nın istifa edeceği konuşuldu. Bu da büyük memnuniyet yarattı. Çünkü, Çetin Paşa´nın ne yapıp ne edip Özkök Paşa´yı istifa ettireceği ve onun yerine genelkurmay başkanı olacağı biliniyordu. Fakat, Çetin Paşa´nın boşboğazlığı istifa konusunun herkes tarafından duyulmasına neden oldu. Konu olduğu için Çetin Paşa ismi yıprandı. Yalman Paşa da göz göre göre istifa edemedi.”
-“Yalman Paşa 19 Mart 2003´te hepimizi sattı”-
Bu iddia, Ergenekon sanığı emekli tümgeneral Levent Ersöz´ün internete düşen ses kaydıyla da güçlendi. O kayıtta Ersöz şunları söylüyordu: “Paşa 19 Mart 2003´te hepimizi sattı. (...) Komutanları satan bir adamdır. Genelkurmay Başkanı´na satan kişidir yani. Çok kirli bir adamdır. 19 Mart 2003, bu tarih çok kritik bir tarihtir Türk Silahlı Kuvvetleri´nin. Gidip Hilmi Özkök´e komutanların hepsini gammazladı.”
Ancak aktardıklarımızdan açıkça görüldüğü gibi, cuntanın bir çuval incirini berbat eden şey Yalman değil Doğan´dır. Anlaşılıyor ki, Yalman´ı bu yola iten de Doğan´ın boşboğazlığıdır. Kendine aşırı güveni nedeniyle Özkök´e yönelik istifa baskısı ve ardından Yalman´ın Genelkurmay Başkanı olması, ardından da darbenin yapılması planını Doğan heryerde konuşmaya başladı.
Zaten Balyoz davasında dinlenilen ses kayıtları da incelendiğinde Doğan´ın bu kendisine olan aşırı güveni konuşmalarına yansımaktadır.
Burada şunlar da söylenebilir. Yargıtay, Balyoz davasını onama gerekçesinde Çetin Doğan´la ilgili ilginç bir noktaya dikkat çekti. Gerekçede, Çetin Doğan liderliğindeki Balyoz cuntasının, 28 Şubat sürecindeki kazanımların sürdürülmek istenmesi nedeniyle oluşturulduğu şeklinde bir ifade yer aldı. Yani 28 Şubat´ta hızını alamayan Doğan´ın bir başka darbe planı olan Balyoz´a kalkıştığı anlaşılıyor.
Çetin Doğan, halen görülmekte olan 28 Şubat darbe davasında da yargılanıyor. Davanın en önemli sanıklardan birisi. Yargıtay´ın gerekçedeki tespiti, 28 Şubat davasını yakından etkileyecek. Sanıkları ve Doğan´ı çok zor durumda bırakacak. 28 Şubat dönemi hatırlanırsa bir darbe adeta göstere göstere yapıldı. Halkın oylarıyla seçilmiş bir hükümete MGK toplantısında askerler tarafından yapacakları işler dikte edildi. Darbe yapılanması tamamdı. Öyle ki bunu göstermek üzere tanklar Sincan´da gövde gösterisi bile yaptı. Buna benzer bir çok cebri uygulamalar askerler tarafından baskı ile adım adım uygulatıldı. Refahyol hükümetinin bu baskı karşısında o dönemin şartları içinde yapacağı fazla bir şey yoktu gerçekçi bakıldığında.
Yani demek istediğimiz, 28 Şubat´ta cuntanın kendine güveni aşırı orandaydı. Basına demeç veren bazı komutanlar dönemin Başbakanı Erbakan´a ağır hakaret etmekten çekinmiyor, bazıları da gerekirse silah kullanacaklarını belirtmekten çekinmiyorlardı. O cunta yapılanmasının içerisinde yer alan Çetin Doğan´ın da bu aşırı güveni ilerleyen yıllarda da taşımaya devam ettiği anlaşılıyor. Kendi silah arkadaşları bile onun bu yönünü eleştiriyor. Şu halde eleştirilmesi gereken asıl kişi Aytaç Yalman mıdır yoksa Çetin Doğan mı?.. Kendilerini sattı diye Yalman´a kızmak yerine onu karar değişikliğine iten Doğan´a kızmak daha doğru olmaz mı?.. Belki darbeciliğin artık bitmesi gerektiğini düşündüğü için, belki bu boşboğaz komutanlarla planın başarısız kalacağını gördüğü için, belki de başka sebeplerle Yalman bu işten vazgeçmiş görünüyor.
-Diğer nedenler-
Darbenin başarısız olmasının tek nedeni olarak da Yalman´ın vazgeçmiş olmasını göstermek bir başka haksızlık ve Türkiye´deki değişimi okuyamamak demektir. Darbe girişimleri sadece Balyoz´da değil, sonraki planlarda da hep başarısız oldu. Öyle ki, darbe günlükleri sızdırıldı. Islak imzalı belgeler Genelkurmay karargahından çıkarılarak savcılara ulaştırıldı. Gölcük zemin karoları altına gizlenen en kozmik belgeler savcılara ihbar edildi. En kozmik yer olan Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) bile girildi. Bir iki değil, bir çok olay sayılabilir..
28 Şubat döneminde Marmaris Aksaz Deniz üssünde en üst düzey komutanlar arasındaki mezhep kavgasını da hatırlayalım. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu´na Kıbrıs´taki askeri tatbikatta düzenlenen başarısız suikast girşimini hatırlayalım. Bu olaylar TSK içinde bir çekişme ve mücadelenin olduğunu gösteriyor. Son bir kaç senedir davaları açılan fuhuş ve şantaj yoluyla TSK´nın yıllar içinde nasıl casusların cirit attığı bir yer haline geldiğini hatırlayalım. Düşürün şu heronları çok PKK´lı vuruluyor ses kaydındaki ihaneti hatırlayalım. Bu kabul edilemez olayların TSK içinde rahatsızlık meydana getirdiği açıktır. Darbelerin artık sadece bazı afrika ülkelerinde kaldığını gören subayların yanında, TSK´nın bu şekilde çürütülmesinden rahatsız olan subayların varlığı da açıktır.
Bu yüzden Balyoz başarısız oldu diye sadece Aytaç Yalman´a yüklenmek haksızlık. O bir gerçeği görmüş ve vazgeçmiş. Gerçekçi olanını ve doğrusunu yapmış. Balyoz başarısızlığının asıl sorumlusu olarak en başta Çetin Doğan görünüyor. Hurşit Tolon ve diğer generalleri bile rahatsız eden Doğan´ın boşboğazlığının, Balyoz sanıklarının bugün başına gelenlerin asıl nedeni olmasına karşın nedense hiç eleştiri konusu olmaması, aksine sürekli Özkök ve Yalman´ın günah keçisi haline getirilmesi de dikkatleri çekiyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(04 Kasım 2013, 14:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat´ta 29. duruşma
Yalman mahalle baskısına öfkeli
Çetin Doğan, arkadaşlarını yaktı
Darbe planları Gölcük´ten çıktı
Hilmi Özkök´ün Ergenekon davasındaki ifadeleri
Yalman: Örnek, terbiye dışı
Tolon: Yalman hepimizi sattı
Yalman darbeyi itiraf etti
28 Şubat´a Balyoz etkisi
Balyoz 28 Şubat´ı etkileyecek
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Tutuklu askerlerden bildiri
Bir Balyoz da AYM´den
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Özden´den şok itiraf: Notlar benim
Darbe Günlükleri ve Komutanlarla ilgili manşetlerimiz
Deniz Kuv. Komutanı Özden Örnek´in darbe günlükleri (tam metin)
Örnek´in yalanladığı ´Darbe Günlükleri´ni Gölcük doğruladı
Donanma´da zemine gizlenmiş 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap