28 Şubat davasında 29. duruşma görülüyor. Duruşmada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor. Duruşmada eski Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman´ın bugün basında yer alan Balyoz açıklamaları da gündem oldu. Söz alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, ´Yalman´ın üç günlük seminerin bir gününde emrime aykırı olarak, EMASYA Planı´nın görüşüldüğünü, seminere gönderdiğim müşahit generalden öğrendim´ ifadelerini eleştirdi: ´Benim haberim yok diyorsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna niçin oturdu, anlamış değilim. TSK´da emir komuta zincirine isyan etme hakkı yoktur, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir.´
04.11.2013 13:39 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 27´si tutuklu 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılandığı davanın 29. duruşması görülüyor.
Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları, sanık yakınları ve müştekiler katılıyor. Duruşmaya, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı katılmıyor.
Davanın 1 Kasım´da yapılan 28. duruşmasında dönemin Kara Kuvvetleri Harekât Başkanı Şükrü Sarıışık, dönemin İstihbarat Okul Komutanı Refik Zeytinci ve emekli Koramiral Altaç Atılan savunmasını yapmıştı. Davanın bugün görülen 29. duruşması Atılan´ın avukatının savunması ile devam etti.
SANIK AYDAN EROL´UN SAVUNMASI
Duruşmada emekli Koramiral Aydan Erol da savunma yaptı. Erol savunmasında, eski Emniyet İstihbarat Müdürü Bülent Orakoğlu´nun azmettirmesi sonucu, 1997´de, Kadir Sarmusak isimli kişinin, Batı Çalışma Grubu´na (BÇG) ilişkin belgeleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesine sızdırdığını, bugünkü yargılanmada da o belgelerin etkisinin olduğunu ileri sürdü.
Erol, Emir komutan tarafından yayımlanmıştır. Benim yargılanmada esas olan belgenin Kadir Sarmusak tarafından çalındığı biliniyor. Belgenin kanun dışı yollarla elde edildiği tescil edilmiştir. Bunun belge olarak kabul edilmesi takdirinize kalmıştır. Dönemin Genelkurmay Başkanı belge ve olay bildirmiş, idari işlem yapılmasını istemiştir. Ayrıca sivil mahkeme tarafından belgenin suç unsuru taşımadığı belirtilmiştir. BÇG´nın faaliyetlerinin yasal olmadığı hiçbir şekilde belirtilmemiştir. TBMM´de incelenmiş ve Meclis başka bir işlem yapılmasını uygun görememiştir. dedi.
BÇG´nin faaliyetlerinde yer almadığını savunan Erol, Benim bulunduğum makamda BÇG ile ilgili bir faaliyetim olmadı, yanlızca görevimi yaptım. Tarafıma atılan suçta somut hiçbir delil yok. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum dedi.
-Çapraz sorgu-
Erol´un çapraz sorgusu da yapıldı. Hâkim Hakan Oruç´un BÇG Bilgi İhtiyaçları Konulu Belge´de il ve ilçelerdeki tüm dernekler, yurtlar, üst düzey yöneticiler hakkında bilgi toplanması ve siyasi eğilimleri hakkında bilgi toplanması talep edilmiş. Bunun askeri emirlerle ilgili olmadığı açık. Bu toplandığınız bilgiler nerelerde kullanılacaktı? Adı geçen şahıslar hakkında bilgi toplandı mı? sorusuna Erol, Bu emir Genelkurmay Başkanlığı ve BÇG´nin istediği emirlerdir. Bu evrak diğer evraklara ek olarak hazırlanmıştır. Komutan emri olduğu için muhakkak toplanmıştır. şeklinde cevap verdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığında farklı bir çalışma grubu oluşturuldu mu? sorusuna ise Erol, BÇG faaliyetlerini yürütülmesinde istihbarat daire başkanlığı görevlidir. Ayrı bir grup yok. Kurulduysa da benim haberim yok. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında böyle bir şeye gerek yok. Aşağıdan ve yukarıdan gelen emirlerin toplandığı, biriktirildiği, yukarıdan gelen emirlere cevap vermek için istihbarat daire başkanlığı görevliydi cevabını verdi.
Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar´ın, Kadir Sarmusak´ın sızdırdığı belge gizli miydi? sorusu üzerine Erol, Bana göre gizliydi ve kişiye özeldi. Ama DGM gizli olmadığını, alelade bilgiler olduğuna karar verdi dedi.
ÇETİN DOĞAN´DAN EMEKLİ ORG. AYTAÇ YALMAN´A CEVAP
Çapraz sorgu sırasında müşteki avukatlarından Emrullah Beytar´ın, emekli Orgeneral Aytaç Yalman´ın bugün bir gazeteye (Milliyet) verdiği röportajdan alıntılar yaparak, Balyoz davası ile 28 Şubat Davası´nı ilişkilendirmesi üzerine söz alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, Yalman´ın üç günlük seminerin bir gününde emrime aykırı olarak, EMASYA Planı´nın görüşüldüğünü, seminere gönderdiğim müşahit generalden öğrendim ifadelerini eleştirdi.
Doğan, şunları söyledi: ?Aytaç Yalman senaryo göndermiş seminere, bu senaryoyu oynamayın diye mesaj çekmedi. ´5-7 Mart tarihlerinde ise ´Kuvvet 2010´ göndereceğim bunu oynayın´ dedi. 31 Ocak tarihine kadar gelmedi, o dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından olasılığı en yüksek senaryo gönderilmiştir. ´Benim haberim yok´ diyorsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna niçin oturdu, anlamış değilim. TSK´da emir komuta zincirine isyan etme hakkı yoktur, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir.?
Duruşmaya, ara verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki oturumuna davanın sanıklarından Engin Alan ile görev yaptığı belirtilen terör örgütü ile mücadele sırasında bacaklarını kaybeden gaziler de izledi. 3 gaziyi, davanın tutuksuz sanığı olan emekli komutanlar adliyenin merdivenlerinde tekerlekli sandalyelerinden tutarak taşıdılar. Gaziler yardımlarla duruşma salonundaki sıralara oturtuldu.
Sanık Çevik Bir´in Avukatı Abdullah Atilla Bingöl, müşteki vekillerinin şikayeti ile ilgili savcılığı savunmada bulunacaklarını belirterek mahkeme heyetinden izin istedi. Heyette Bir´e savunması için müsaade etti. Yaklaşık 1 buçuk saat sonra Çevik Bir savcılıktaki savunmasını tamamlayarak duruşmaya döndü. Duruşmanın sabahki oturumunda Aydan Erol´un savunmasının ardından Avukatı Fethi Öztürk savunma yaptı. Erbakan´ın istifa mektubunu Cumhurbaşkanına sunduğunu, cumhurbaşkanını da hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz´a verdiğini, Yılmaz´ın da güven oyu aldığını anımsatan Öztürk, Kurulan bu hükümete oy verenler de mi hükümeti devirmiştir? dedi. Öztürk, ayrıca dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Tansu Çiller, ismet Sezgin, Turhan Taylan, Hüsamettin Cindoruk ve Sadık Dervişoğlu´nun tanık olarak dinlenmesini istedi. Müvekkilinin emir komuta zinciri içende yer aldığını belirten Öztürk, verilen emre uyulmamasının cezası olduğunu ifade etti. Şüpheden sanığın yararlanacağını anımsatan Öztürk, müvekkilinin tahliyesini ve beraatını istedi.
SANIK RUŞEN BOZKURT´UN SAVUNMASI
Duruşmada, daha sonra emekli Albay Ruşen Bozkurt savunmasını yaptı. 28 Şubat döneminde, Genelkurmay Harekat Başkanlığı, İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şubesi´nde görev yaptığını belirten Bozkurt, BÇG´de görev almadığını savundu. İddianamede, kendisiyle ilgili olan bölümleri tek tek okuyan Bozkurt, suçlamaları reddetti. BÇG´nin faaliyetlerinde bulunmadığını belirten Bozkurt, mesai arkadaşlarının tutuksuz yargılanmasına rağmen, kendisinin tutuklu olduğunu ifade etti.
Genelkurmay Karargahında görev yaptığı 5 yıl içinde, Pkk terör örgütüyle mücadele konusunda yaklaşık 50 brifing hazırladığını anlatan Bozkurt, Yunan gazetecilere bile bu brifinglere katıldığının altını çizdi. Bozkurt, Basın mensuplarına terörle mücadele konusunda hazırlanan brifinglerde bulundum. Bu brifinglerde bulunmam rutin bir görevdir.? dedi. Askerlikte mutlak itaatin esas olduğunu kaydeden Bozkurt, üstlerince, kendisine verilen takdirnamelerin BÇG faaliyetleri kapsamında olmadığını savundu.
PKK ve aşırı sol örgütlerin, Karadeniz ve Akdeniz´e açılmalarını önlemek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Bozkurt, 1996´da günde 8 zayiat veren Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bu çalışmaya 8 günde 1 zayiat veren noktaya geldiğini söyledi. Bozkurt, Yaklaşık 1 hafta sonra 19 aylık tutukluluk sürem bitecek. Yüce mahkeme takdir ederse 19 yıl da bu tutukluluk halini sürdürürüm. Ancak hiçbir suçum olmadan ve iddianamede adıma düzenlenmiş hiçbir çalışma ve evrak bulunmadığı için tahliyemi istiyorum dedi.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
(04 Kasım 2013, 13:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yalman mahalle baskısına öfkeli
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap