Aralarında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli paşalar İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve Özden Örnek´in de bulunduğu 361 sanıklı Balyoz davasına ilişkin temyiz duruşmaları Yargıtay´da başladı. Sanıkların yer almadığı 250 kişilik duruşma salonuna giremeyen sanık yakınları ve avukatlar tepki gösterdi.
15.07.2013 10:29 361 sanıklı Balyoz davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi´ndeki temyiz duruşması öncesinde Yargıtay binasının önünde hareketli saatler yaşıyor. Aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıkların yakınları sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay önünde toplanmaya başladı. Sanıkların ve avukatların sayısının, salonun kapasitesinin üstünde olmasından dolayı 250 kişilik salona sadece, oluşturulan listede ismi bulunan avukat, izleyici ve gazeteciler alınacak. Uygulama nedeniyle duruşmanın başlamasından önce Yargıtay salonu girişinde tartışmalar yaşandı. Listede ismi bulunmadığı için salona alınmayan bir grup avukatla, polise tepki gösterdi. Polisle avukatlar arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya katılmak için Yargıtay´a gelen avukatlar, alkışlarla uygulamayı protesto etti.
BALYOZ DAVASI YARGITAY´DA
Yargıtay´da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı. Duruşma, Yargıtay girişinde yaşanan izdiham sebebiyle saat 9.00 yerine 9.30´da başladı. Heyet, salondaki yerlerini aldı.
361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz duruşması için hazırlıklar tamamlandı. Emniyet güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Yargıtay´ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı.
Duruşmayı ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da takip ediyor. Yargıtay konferans salonunda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 183 ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Sanıkların duruşmaya katılıp katılmayacağına ise bugün karar verilecek. Sanık avukatlarının böyle bir talepte bulunması bekleniyor.
MAHKEME HEYETİ 5 HAKİMDEN OLUŞUYOR
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer alıyor. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulunuyor. Duruşmaya ilişkin kuralları hatırlatan Başkan Ekrem Ertuğrul, duruşmaların sabah 09.00´da başlayıp 12.00´de ara verileceğini, 13.30´da tekrar başlayacak duruşmaların pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz devam ettirileceğini söyledi.
Duruşmanın aleni olduğunu ve herkes tarafından izlenebileceğini kaydeden Ertuğrul, salona öncelikle sanık müdafileri, yakınları ve basın mensuplarının alınacağını ifade etti.
İlgili yasa gereği Yargıtay´daki temyiz duruşmalarında sanıkların bulunamayacağını hatırlatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını bildirdi.
Avukatların yalnızca duruşmalı temyiz istediği sanıklar açısından savunma yapması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, savunma sırasının değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti.
Ertuğrul, Yargıtay´daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.
BAŞKAN USÜLÜ ANLATTI
Ertuğrul, Yargı erkinin süjesi sayın müdafiiler, medyanın değeli temsilcileri, milleti temsilen hazır bulunan sayın izleyiciler diye duruşmayı açtı. Ertuğrul, duruşmayla ilgili uyarılarda bulunrdu.Yargıtay´da yapılan duruşmanın kendine özgü farklı bir duruşma olduğunu belirterek, sadece duruşmalı inceleme isteyen sanıklar yönünden yapılacağını bildirdi. Ertuğrul, suç vasfı ne olursa olsun talep olmayan sanıklar yönünden duruşma yapılamayacağını belirterek şöyle dedi: Savunma sırasını gösterir liste dağıtılmış ve duruşma salonu kapısına asılmıştır. Temyiz duruşması kendine özgü bir duruşmadır. Bu duruşmanın usülü CMK´da belirlenmiş ve farklı bir usul ortaya koyulmuştur. Raportör üyenin hazırladığı raporun ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nın raporu okunacak ardından alfabetik sıraya göre sanık müdafilerine söz verilecektir. Yargıtay temyiz duruşması istisnai bir yargılama faaliyetidir. Savunmalar not tutularak tespit edilecektir. Bu nedenle savunmanın süre ve içerik olarak temyiz incelemesinin amacına ve mahiyetine uygun olması beklenmektedir. Duruşma düzenini bozan kişi ve kişilere karşı yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Duruşmanın safahatı ise Yargıtay web sitesinden takip edilebilecektir
ÖNCE RAPOR SONRA TEBLİĞNAME OKUNDU
Ertuğrul´un açıklamalarının ardandan Dairenin 2013/ 9110 esas numarası verilen dosyanın temyiz duruşmasına geçildi. Önce dosyanın durumuna ilişkin rapor okundu. Ardından savcılık makamındaki Zülfikar Altınyüzük 256 sanık yönünden cezaların onanmasını isteyen tebliğnamesinin okunmasına geçildi.
MAHKEME BAŞKANINDAN SANIK AVUKATI CELAL ÜLGEN´E SERT TEPKİ
Balyoz duruşmasında ilk usül tartışması yaşandı ve duruşmaya on dakika ara verildi. Sanık Halil İbrahim Fırtına´nın avukatının öncelik telgrafı başkan Ekrem Ertuğrul tarafından kabul edilmedi. Ertuğrul, haftada dört gün duruşma yapılacağını, alfabetik sıralamaya göre savunma yapılacağını sırasını kaçıran avukatın en son yine alfabetik sıraya göre dinleneceği şeklinde karar aldıklarını belirtti. Bu uygulamaya sanık avukatları itiraz ederken, Ertuğrul bir usül belirlemek zorunda olduklarını söyledi. Dizdar, Sayın Başkan sesinizi yükselterek konuştunuz diye itiraz etti. Sanık avukatlarından Celal Ülgen, Sayın Başkan avukatlara karşı ses yükseltemeyin yanıtı verince Ertuğrul, Sizden talimat alacak değilim. Lütfen yerinize oturun diyerek bu söze sert tepki gösterdi.
BALYOZ YARGILAMASINI YAPAN MAHKEMEYE ÖVGÜ
Ertuğrul sonra şu açıklamayı yaptı: Kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız. Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız. Kaos olur. Lütfen bu sıraya ve belirlenen usüle uyalım. Usül belirleme yetkisi heyetimize ait. Eksik kalan hususlarda sona kalanlar yine alfabetik sırayla savunma yapacaklar. İlk derece mahkemesinde aleni bir duruşma yapıldı. Aleniyetin anlamı şuydu. Her söylenen sözün sizler ve sanıklar tarafından değil tüm Türkiye´nin 75 milyonun bilgi sahibi olması sağlandı. Bu sözler üzerinde salondan tepki sesleri geldi.
Konuşmasına devam eden Başkan Ertuğrul, Buradaki duruşmanın amacı farklı ama aleni bir duruşma yapıp fiziken imkanlar yeterliliğince bu sağlanmıştır. Haftada dört gün duruşma yapacağız. Tutuklu sanıklar burada olmadığı için onların hakkını korumak adına her avukat buraya gelecek savunmasını yapacak. Sınırlama yapmayacağız, savunmanızı sınırlamayacağız, Buna inanın bu konuda samimiyiz. Ancak alınmış kararları bozamayız. Şimdi savunmalara geçiyoruz diye konuştu.
ARA VERİLDİ
Sanık Halil İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit, Sayın başkan biz 60 avukat ortak temyiz dilekçesi hazırlamıştık.. Sizden bunu aramızda değerlendirmek için on dakika ara istiyoruz dedi ve ara verildi. Verilen arada 70´e yakın avukatın aralarında anlaştığı ve usül ekonomisi açısından dosyayı bölüm bölüm anlatacakları delillerin değerlendirilmesinin tekrar tekrar yapılmayacağı belirlendi.
BALYOZ´DA İLK SAVUNMA SANIK HALİL İBRAHİM FIRTINANIN AVUKATINDAN
Duruşmaya verilen aranın ardından savunmalara geçildi. Sanık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın, Türkiye tarihinde 367 kişiye uygulanan en büyük komplo olduğunu savundu. Türkiye´nin belki dünyanın en büyük dijital sahtekarlığını gördüklerini iddia eden Akalın, ortak hazırladıkları savunmayı okumaya başladı. Akalın, savunma haklarının etkili bir şekilde kullandırılmadığını ileri sürdü. Temyiz dilekçesini imzalayanların isimlerini okuyan Akalın, plan seminerinin yasal olduğunu savundu.
Balyoz sanığı Halil İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın aralarında Çetin Doğan, Dursun Çiçek başta yaklaşık 60 sanık hakkındaki savunmasında davanın tek delilinin sahte dijital değiller olduğunu öne sürdü. Akalın, sanıkların hukuka aykırı delillerle mahkum edildiğini, mahkeme hakimlerinin ihsas-ı rey yaptığını, kararın Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunu öne sürdü ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi. Akalan, satırbaşları ile şu savunmayı yaptı:
´Görevlendirme belgeleriyle cezalandırıldılar´
Olağan ve yasal bir plan semineri darbe planı olarak sunulmuştur. Darbe iddialarını gerçekleştirici unsurlar olarak gösterilmiştir. 200 kişi Kara Kuvvetleri mensubu dahi değildir. Birinci Ordu Komutanlığı´na hiç gelmemişlerdir. Görevlendirme belgelerinde adları geçtiği için mahkum edilmişlerdir.
´Sahipsiz dijital veriler´
Sanıkların adının geçtiği bu belgeler imzasız ve sahipsiz dijital verilerden elde edilmiştir. TSK bilgisayarlarında üretilmemiş olduklarını ilişkin iki bilirkişi raporu vardır. Davanın tek belgesi olan dijital belgelerin sahteliği iddiası hiç araştırılmamıştır. Sahte oldukları çok açık dijital verilere dayanarak, mahkumiyetler verilmiştir. İmzasız World belgelerinin delil olarak kabul edilmelerinin mümkün olmadığı iddiası hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.
´Yasal plan semineri darbe planı yapıldı´
Yasal bir plan semineri içinde örtülü bir darbe planı yapıldığı, Çetin Doğan liderliğinde cunta yapılanması olduğu savunulmuştur. Atılı darbe teşebbüsünün ne zaman işlendiğine ilişkin bir tarih verilmemiştir. Bilirkişi raporları arasındaki çelişkiler giderilmemiştir. Çelişkilere rağmen iddianame kabul edilmiştir.
´Üç kadın babalık ve kocalık hakkından mahkum bırakıldı´
Üç kadın sanık babalık ve kocalık haklarından mahrum bırakılmıştır. Bu da mahkemenin özensizliğinin delilidir.
DURUŞMAYA ÖĞLE ARASI VERİLDİ
Sanık İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın´ın savunması devam ederken Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, savunmanın 29. sayfasında kalındığını belirterek duruşmaya ara verildiğini söyledi. Duruşma, saat 13.30´da kaldığı yerden devam edecek. (Cihan)
DURUŞMA AYRINTILARI YARGITAY´IN WEB SİTESİNDE
Duruşma 13.30´da tekrar başladı. Bu arada Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nde görülmekte olan 2013/9110 Esas Numaralı Balyoz Dosya Safahatı (duruşma ayrıntıları) Yargıtay´ın web sitesinden (http://www.yargitay.gov.tr/9110.php) duyurulmakta.
FIRTINA´NIN AVUKATI SAVUNMASINA DEVAM ETTİ
Sanık Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunmasını yapmaya devam etti. Akalın, darbenin mağdurunun Ak Parti Hükümeti olduğunun kararda belirtildiğini ancak AK Parti Hükümeti ve AK Partili bakanların mağdur-müşteki olarak davaya katılma talebinde bile bulunmadıklarını söyledi.
´Darbe suçu yok´
Suçun tehlike suçu olduğunun dikkate alınarak, kullanılan cebirin eyleme elverişli olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğini ama bunun yapılmadığını, kararın hatalı olduğunu, suçun unsurlarının oluşmadığını vurgulayan Akalın şöyle dedi: Suçun mağduru tarafından bilinmeyen bir eylemin cebir olarak kabul edilmesi mantığa aykırıdır. Suçun oluşması için cebir ve şiddet unsuru birlikte aranmalıdır. Bu iki unsurun birlikte olması bile suçun oluşumu için yeterli değildir. Bunun hükümeti devirmeye elverişli olmaması halinde ceza verilmemesi gerekmektedir. Teşebbüsün teşebbüsü cezalandırılmıştır. Cebir gerçekleşmediği halde varsayımlarla mahkumiyet, TCK´daki teşebbüse ait hükümlerin adeta yok sayılması demektir. Mahkeme kararı yanlıştır, önyargılıdır.
´Varsayımla ceza verildi´
Darbe suçu yok. Mahkeme varsayımla cezalandırmıştır. Suçun unsurları bulunmadığı cezalandırılacak bir fiilin bulunmadığı da çok açıktır. İster eski ister yeni TCK çerçevesinde ele alınsın, suçun unsurlarının oluşmadığı çok açıktır. eksik soruşturmaya dayalıdır. Sadece bu açıdan bile karar bozulmalıdır dedi.
´Çetin Doğan´ın ameliyatı darbeyi önlemiş tezi yanlış´
Çetin Doğan´ın ameliyatı ve emekliliği darbenin yapılamamasının gerekçesi olarak görülmüştür. Ama bir kez bile sağlık durumu sorulup irdelenmemiştir. Zorunlu olarak emekli edildiğinin kabul edilmesi gerçeğe aykırıdır. Birçok Balyoz sanığı terfi almıştır. Emekli olacağı önceden belli olan bir komutanın emekliliği, ameliyatı nedeniyle darbenin gerçekleşmediği tezi tamamen yanlıştır. Çetin Doğan kadrosuzluktan emekli edilmiştir. Hilmi Özkök´ün tanıklığı ile bu durum sabittir. Bunların hiçbiri tartışılmamıştır. Zorlama bir yorum yapılmıştır. Hangi tayinin darbeye teşebbüsünü nasıl etkilediğini ortaya koyması gerekmektedir. Somut olgu ve olaylarla desteklemiştir.
Balyoz avukatı: CD´ler değiştirildi
Balyoz avukatı Akalın, gazeteci Mehmet Baransu´nun teslim ettiği bazı CD´lerin iki kez imajlarının alındığını, eşdeğerlerinin birbirinden farklı olduğunu bunun da delillerin sahte olduğunu kanıtladığını savundu.
Akalın şöyle dedi: CD´lerin neden ikinci kez imajının alındığı kesinlikle anlaşılmamıştır, tamamen bir muammadır. Delil CD´sinin içeriği değişmediyse neden iki kez imaj alınmıştır. Her iki imajı da talep etmişsek ilk imajın sanık ve müdafilere verilmesi talebi reddedilmiştir. Kovuşturma evresinde de ilk imajlar verilmemiş ve delil saklanmıştır.
´Delil özellikleri yok´
Baransu´dan teslim alındığında seri numarası yazılmaması ve iki kez imaj alınması ile delil özellikleri ortadan kaldırılmıştır. Ocak ve Mayıs´ta alınanların eşdeğerleri birbirinden farklıdır. Eşdeğeri bir CD´nin DNA´sıdır. Bir virgül bile ilave edilirse eşdeğeri otomatik olarak değişir. Mahkeme hatalı ve keyfi kovuşturma yaptı. Oysa mahkemenin delilleri tüm şüphelerden arındırması gerekirdi. Böyle bir usül hatası bile başlı başına bozma nedenidir.
´Sanıklara verilmeyen deliller gazetelerde yayınlandı´
Sanıklara verilmeyen deliller Mehmet Baransu´nun kitabıyla Taraf ve Zaman gazetelerinde yayınlanmıştır.
´Bilirkişiler 1.5 yıl sonra yemin etti´
Bilirkişinin yemininin olmaması bozma nedenidir. Bu davada bilirkişilerin yeminlerinin bulunmadığı 1.5 yıl sonra fark edilmiştir. Bilirkişilerin yeminleri celse arasında yaptırılmıştır. Sanıkların savunma hakları açıkça ihlal edilmiştir. TÜBİTAK Kurumu´ndan bilirkişi oluşturulması CMK´ya açıkça aykırıdır. TÜBİTAK doğrudan Başbakanlığa bağlanmıştır.´
´6 klasör resmi kurum delil gizlendi´
Resmi kurumlara yazılan yazılar sanıklar ve müdafilerinden gizlenmiştir. Bu dijital verilerin sanıklar tarafından üretilmediği sahtecilik ürünü olduğunu ortaya çıkan altı klasör deliller hiç değerlendirilmemiştir. 6 klasör halinde adli emanete kaldırılmıştır. Zaman çelişkileri içerdiği ortaya çıkmıştır. Yargılama başladıktan çok sonra alabildik.´
´Reddi hakim taleplerimiz reddedildi´
Suçlama konusu CD´leri hiç göremedik. İlk Zaman Gazetesi´nin fotoğraflarını gördük. Tahminler yürütebildik. Davanın imajları, fotoğrafları, CD´leri savunma avukatlarına verilmedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Bu davada gizli hiçbir şey yok dedi. 11 ve 17 numaralı CD´lerin üzerindeki imzaların sahte olduğu ortaya çıkmıştır. İnsan birbirinin aynısı tek çizgi dahi atamazken, bavulla gelen belgelerdeki bütün harfler aynı. Mahkemenin bu anormal tavrı tüm itirazlarımız reddedildi. Reddi hakim taleplerimiz de hep reddedildi.
´Hilmi Özkök´ü 100 metre öteye getiremedik´
Hilmi Özkök, Ergenekon davasında tanık olarak dinlendi biz 100 metre getirtip dinletemedik. Bu konuda da reddi hakim talebinde bulunduk reddedildi. Soruşturmanın genişletilmesi taleplerimiz de sürekli reddedildi. Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök tanık olarak dinlenmemiştir. 200 küsür duruşma oldu dinlenmeleri yarım gün alırdı.
´Bilirkişilerimiz dinlenmedi´
Mahkeme bazı bilirkişilerimizi diğer sanık avukatları duruşmada yok diye reddetti. Diğer avukat arkadaşlarımız dinlettiler. Ama biz bir türlü dinletemedik. Bazı günler 10 tane sanık avukatı vardı. Böyle bir gerekçenin hukukta yeri yoktur, keyfidir.
´Salondan mikrofonlar sarkıtıldı´
Savunma olarak en onur kırıcı olarak yaşandığımız gün salondan mikrofonların sarkıtıldığı gündür. Bununla sanıkların müdafilerin hem savunma hakkını ihlal edilmiş hem de savunma hakkı ihlal etmiştir. Üzerimizin aranmış, ı x-rayden kemerlerimizi çıkararak cep telefonlarımızı girişte bırakmak zorundaydık. Burada bile cep telefonlarımızı bırakmadık ve böyle bir uygulamaya tabi tutulmadık. Sarkıtılan mikrofonlarla müvekkillerimizle yaptığı konuşmalardan delil elde etme çabası yaratılmıştır. suç duyurusunda bulunulmuştur. Ömer Hayyam´ın bir şiirini okumayan, hakkını helal etmeyen, Karadeniz fıkrası anlatanlar suç duyurularından nasibini almıştır Şekil şartı olduğunu düşündüğümüz için duruşmalara giremedik onun için suç duyurularına uğradık. İhsas_ı rey taleplerimiz yine reddedilmiştir.
´Mahkeme başkanı avukatlara hakaret etti´
Mahkeme başkanı Ömer Diken, müdafileri aşağılamaya, kötülemeye yönelik sözler söyleyebilmiştir. Hakaret etmiştir. Müvekkillerimize bizi kötülemiştir, Yargılamayı tıkıyorsunuz. AİHM bunları görür diye konuşmuştur. Özür diliyorum, ´Kıçınızı dönerek oturdunuz diyebilmiştir.
´Tahliye isteyen hakimler tasfiye edildi´
Balyoz hakimlerini Yargıtay ve HSYK´ya şikayet ettik. Yasa değişikliği ile görevsizlik verilmiş ve ilerleme sağlanamamıştır. Sanıkların lehine , tahliyeleri yönünde oy veren hakimler (Zafer Başkurt, Şeref Akçay, Oktay Kuban, Yılmaz Alp) tasfiye edilmiş başka mahkemelere atanmışlardır. Hukuk devletinde böyle bir şey olmaz. Tahliye kararları neticesinde görev yerlerinin değiştirildiği şeklinde kamuoyunda kanı oluşmuştur.
´Şeref Akçay baskı gördü´
Balyoz hakim üyesi Şeref Akçay tahliye talepli şerhleriyle kamuoyu gündemine oturmuştur. Muhalefet şerhine, ´Birtakım meslektaşlarım bulunduğum adliyede selam vermeyi dahi kesmiştir´ diye yazmıştır. Yaşadığı baskı yüzünden emeklilik talebinde bulunmak zorunda kalmıştır.
DURUŞMA SONA ERDİ
Balyoz avukatlarının öğleden sonraki dört saat süren oturumu sona erdi. Duruşma yarın sabah 09.00´a ertelendi. Ekrem Ertuğrul duruşmayı, Savunmaya kaldığı yerden devam etmek üzere duruşmayı yarın sabah 9,00´a erteliyorum. İyi akşamlar dedi.
400 KLASÖRLÜK DAVA-------------------------------------------------------------------------------------------------
Yargıtay Başsavcılığı´nın, Balyoz davasının dev boyuttaki başlangıçta 1045 klasörünün incelemesini beş savcıyla yüksek güvenlikli ?Kozmik Odada? yaptığı öğrenildi. Kozmik Odada incelemelerini sürdüren savcılar gelen klasörlerin önemli bir bölümünün yazışmalar, fotokopi tekrarları, tahliye taleplerinden oluştuğunu tespit ederek, Balyoz Dosyasını 400 klasöre indirdi.
SANIK AVUKATLARINA JET TEBLİGAT
Balyoz Davası´ndan 18 yıl alan emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan, Bilgin Balanlı ve Ergin Saygun´un da aralarında bulunduğu sanıkların avukatlarına jet tebligat yapıldı. Başsavcılık 17 Haziran tarihli tebliğnamesini aynı gün daireye gönderdi. Başsavcılık, Balanlı başta sanıkların avukatlarına 24 Haziran Pazartesi 14.45´te Yargıtay Cumhuriyet aşsavcılığı´ndaki PTT kanalıyla tebligat yaptı. Tebligatlar bir gün sonra 25 Haziran´da sabah ve öğle saatlerinde sanık avukatlarına ?ivedi? şekilde tebliğ edildi.
DURAN ADAM EYLEMİ--------------------------------------------------------------------------------------------------
Gün içerisinde bir başka gelişme daha yaşandı. Balyoz Darbe Planı davasının temyiz duruşmasını takip edenlerin arasından ayrılan 15 kişilik bir grup, Genelkurmay Başkanlığı önünde ´Duran adam´ eylemi yaptı. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının araçlarıyla giriş çıkış yaptıkları ana nizamiye girişinde ikişer üçer kişilik gruplarla birleşen 12 eski emekli subay ve yakınları ellerinde Türk Bayrakları ve ?Orduyu imha etmek için mutlaka subayları mahvetmek aşağılamak lazımdır. Mustafa Kemal´, ´Tutsak kahramanlara selam olsun´ yazılı dövizlerle yaklaşık on dakika ´duran adam´ eylemi yaptılar.
ASKERİN SESSİZLİĞİNİ PROTESTO ETTİLER
Bu sırada Genelkurmay´dan gelen dış nizamiye görevlisi askerler eylem yapan emekli subaylara burada eylem yapamayacakları şeklinde uyarıda bulundu. Emekli askerler ise ´Burası karargah dışı buraya karışamazsınız, sadece polis müdahale edebilir´ şeklinde tepki gösterdi. Daha sonra sivil polisler olay yerine gelerek eylemlerini nizamiye kapısı girişinde değil karşı tarafta sürdürmeleri konusunda eylem yapan emekli subayları uyardı. Emekli subaylar ise kendilerinin yıllarca Genelkurmay karargahında görev yapan emekli subay olduklarını ifade ederek yolun karşısına geçip oradan da dağılacaklarını söyleyerek polisin uyarısına uydular. Emekli subay Ali İhsan Gönüldaş, DHA mikrofonlarına yaptığı açıklamada, Sözde uydurulan davalarla askeri bitirip halkı birbirine düşürmeyi hedef gösteren bir politika sürdürülüyor diyerek Genelkurmay yetkililerinin buna ses çıkarmamasını protesto ettiklerini söyledi. Emekli subaylar daha sonra olaysız bir şekilde Genelkurmay´ın önünden ayrıldılar.
CHP´DEN YARGITAY HEYETİNE ´ÖN YARGI´ ELEŞTİRİSİ-----------------------------------------------------------
15.07.2013 18:45 CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Balyoz davasının Yargıtay´daki temyiz duruşmasında mahkeme heyetinin tutumunu ön yargılı bulduğunu belirterek eleştirdi. CHP milletvekilleri Tufan Köse, Gürkut Acar ile temyiz duruşmasını izlemeye gelen Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mahkemeye ara verildiği sırada dışarıda bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu. Temyiz davası öncesi Yargıtay binası önünde karışıklık yaşandığını belirten Tezcan, Avukatların girişiyle ilgili problem vardı. İçeride sanık vekili olduğu halde listede ismi olmayan avukatlar vardı. İçeri girerken binaya girişte alınmayan avukatlarla ilgili itirazlar yükseldi. Ama esas olarak içeride asıl problem ortaya çıktı. Çok sayıda avukat, çok sanığın olduğu ve bütün dünyanın dikkatlerinin üzerine toplandığı böyle bir davada savunmalar yapılırken heyet, avukatların soyadı sırasına göre bir düzenleme yapmış. Bunu anlayabilmek pek mümkün değil. Avukatlar da buna haklı olarak buna itiraz ettiler. Sebebi de şu: Bir sanığın birden fazla müdafii var. Avukatlardan bir tanesinin soyadı ´a´ harfi ile başlıyorsa birinin soyadı da ´z´ harfi ile başlıyor. Bu şu demektir. Biri savunmasını yaparken avukatın biri en başta dinlenecek, diğeri de en sona, belki 3-4 gün sonra dinlenecek. Bu savunmanın bölünmesidir. dedi.
´Avukatlar itiraz etti´
Avukatların da haklı olarak itiraz ettiğini belirten CHP´li Tezcan, sözlerine şöyle devam etti: Avukatlar, ´biz sanıkları, müvekkillerimizi savunurken savunma bir bütünlük arz ediyor. Mahkemeye derdimizi anlatma açısından kendi aramızda da aynı sanığın avukatları olarak iş bölümü yaptık. Bu nedenle en azından iddianamedeki sıraya göre savunmayı alın veya sanıkları soyadı sıralamasına göre´ diye itiraz ettiler. Ama mahkeme bu taleplerin tamamını reddetti. Anlaşılan o ki mahkeme heyeti açısından savunmanın bir bütünlüğünün önemi yok. Şöyle bir algı ortaya çıkıyor: ´Biz kararımızı verdik, siz ne söylerseniz söyleyin, bu karar değişmeyecek´ gibi bir algı oluşuyor, izleyiciler arasında.
Yargıtay heyetine ön yargılı eleştirisi
Tezcan, Balyoz davasının seyrini başından bu yana izlediklerini hatırlatarak, Savcılık tebliğnamesini okudu. Burada daha önce basına yansıyan şekliyle bir kısım sanıklar açısından farklı görüş bildirse de dosyanın davanın ağırlığı itibariyle suçun oluştuğunu iddia ederek cezalandırmalarını talep etti. Başından beri söylediğimiz gibi üretilmiş, düzmece delillerle yürütülen, savunma hakkının kısıtlandığı, yargılanma aşamasında sanıklara savunma hakkı tanınmadan özel olarak kurgulanmış bir davayla buraya kadar gelindi. Bugünden sonra herkesin beklentisi şuydu. En azından yüksek mahkeme aşamasında hukuk gerçekleşir mi, adalet gerçekleşebilir mi, bugüne kadar usulsüzlükler en azından yüksek mahkeme tarafından düzeltilir mi, hukuka uygun bir kanan çıkabilir mi diye bir umut kırıntısı vardı hem sanık yakınlarında hem kamuoyunda. Ancak davanın başlanma şeklinden anladığımız kadarıyla Yargıtay heyeti, ön yargıyla başlıyormuş gibi bir izlenim verdi. Umarız bundan sondaki süreçte bu izlenimi ortadan kaldıracak uygulamalar yerleşir. Herkes dikkatle hukukun, adaletin gerçekleşmesini bekliyor. şeklinde görüşlerini aktardı. (Cihan)
YARGITAY´DAN BALYOZ SANIKLARINA SINIRSIZ SAVUNMA HAKKI----------------------------------------------
16.07.2013 11:49 Balyoz darbe planı davasının temyiz duruşması başladı. Yargıtay´ın kongre salonunda yapılan duruşmada 361 sanık hakkında verilen hükmün temyiz incelemesi aşamasına geçildi. Yargıtay Başsavcılığı, 17 Haziran 2013´te açıkladığı tebliğnamede, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin hükmü doğrultusunda taleplerde bulunmuştu. Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 258 sanık hakkında verilen hapis cezasının onanmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Heyeti Başkanı Ekrem Ertuğrul, duruşmaların adlî tatil boyunca da kesintisiz yapılacağını açıkladı.
365 sanıklı Balyoz darbe planı davası, 21 Eylül 2012´de karara bağlanmış, 325 sanık hakkında mahkûmiyet kararı çıkmış, 36 sanık beraat etmişti. 4 sanığın dosyası ise ayrılmıştı. Haklarında hüküm verilen 361 sanıkla ilgili dosya 9 ay sonra bu kez Yargıtay´ın gündemine geldi. Yargıtay Başsavcılığı´nın tebliğnamesinin tamamlanmasının ardından duruşma aşamasına geçildi. 9. Ceza Dairesi´ndeki duruşma öncesi erken saatlerde sanık avukatları, sanık yakınları ve gazeteciler Yargıtay´ın önüne geldi. Yargıtay´ın liste yaptığı 117 sanık müdafii dışında başka avukat duruşmaya alınmadı. Ayrıca gazeteciler için de akredite listesi yapılmasına rağmen yine de karışıklık yaşandı. İçeri giren avukat, gazeteci ve izleyicilere özel kartlar hazırlandı. Bu kartların barkodlara okutulması ile salona giriş yapıldı. İlk önce listelere göre salona giriş kabul edildiği için gazeteciler, avukatlar ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Ama daha sonra boş yer olması sebebiyle herkese kart verilerek duruşmayı izlemeye izin verildi. Salon içine yerleştirilen bilgisayar ekranlarında, duruşma salonunda ses ve görüntü kaydedilmesi ve nakledilmesinin yasak olduğu, ses ve görüntü alanların 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı hatırlatıldı.
İzdiham sebebiyle duruşma 09.30´da başladı. 9. Ceza Dairesi Heyeti Başkanı Ekrem Ertuğrul, duruşmaya geçmeden önce kısa bir açıklama yaptı. Salondakilere geçerli kuralları hatırlatan Ertuğrul, duruşmaların pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri, savunmalar bitene kadar adlî tatil boyunca da kesintisiz yapılacağını belirtti. Saat 09.00´da başlayacak duruşmaya 17.00´de son verileceğini bildirdi. Başkan Ertuğrul, ?Sanıklar kanuna göre salona alınmayacağı için sanık avukatlarının soyadına göre alfabetik sırayla savunması alınacak. Sadece duruşmalı hakkı olan sanıklar için savunma alınacak.? dedi.
BAŞKANDAN SANIK AVUKATINA: SİZDEN TALİMAT ALACAK DEĞİLİM
9. Ceza Dairesi Heyeti Başkanı Ekrem Ertuğrul, açıklamayı yaptığı sırada sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar´ın savunma sırasının öne alınmasını talep eden dilekçesini okudu. Bu talebin değerlendirilmeyeceğini, listeye göre savunma sırası gelen avukatların konuşacağını, söz alamayanlar için ise tekrar baştan sırayla söz verileceğini kaydetti. Avukat Dizdar, bu açıklamaya tepki gösterince başkan da yüksek sesle susmasını istedi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen, ?Bize sesinizi yükseltmeyin.? diye daire başkanına karşı çıktı. Bunun üzerine başkan da, ?Sayın Ülgen, sizden talimat alacak değilim.? cevabını verdi. Başkan, devamında ise savunma hakkının ihlal edilmeyeceğini söyledi. 117 kişilik avukatlık listesinin başında olan Halil İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın´a söz verdi. Akalın, 60 sanık avukatının ortak hazırladığı 400 sayfalık savunmayı nasıl sunacaklarını kararlaştırmaları için duruşmaya ara verilmesini istedi. Başkan da, duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aradan sonra Akalın, 400 sayfalık ortak savunmayı okumaya başladı. Akalın, konuşmaya başladığı sırada diğer bazı sanık avukatları araya girdi. Başkan, sanık avukatlarına, ?Sanık avukatı savunmaya başladı, savunma kutsaldır, bölmeyin.? diye uyardı. Akalın´ın bu savunmayı hafta boyunca okumaya devam etmesi bekleniyor. Öte yandan 60 sanığın avukatının ayrıca savunma yapacakları belirtildi. Dolayısıyla temyiz duruşmasında hem ortak hem de her sanık için ayrı ayrı savunma yapılmış olacak. Savunmada, Balyoz davası delillerinin sahte olduğu, sanıklarla herhangi bir irtibatının bulunmadığı ve davanın komplo olduğu vurgulandı. Özel yetkili mahkemelerdeki bazı hâkimlerin tutuklamalara dair muhalefet şerhlerine de atıf yapılan savunmada, yerel mahkemedeki yargılamanın hukuka aykırı olduğu ve kararın da usul açısından bozulması gerektiği savunuldu.
Bu arada savunmanın yapıldığı sırada metni okuyan Kazım Yiğit Akalın´a Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul´dan da övgü geldi. ?Çok güzel savunma yapıyorsunuz.? diyen Ertuğrul, arada bir metin dışına çıkmasının da iyi olacağını ifade etti. Duruşmanın sabahki bölümünde Avukat Akalın, ?Sayın Başkan, niyetli arkadaşlardan özür diliyorum. Bunu okurken zorunlu olarak suya başvuruyorum.? ifadelerini kullandı. (Hanım Büşra Erdal, Göksel Genç, İzzettin Çiçek / Zaman)
BALYOZ´DA 117 AVUKAT SAVUNMA YAPACAK----------------------------------------------------------------------
16.07.2013 13:29 Yargıtay 9. Ceza Dairesi, duruşmanın birinci gününe ilişkin bilgileri web sitesinden (http://www.yargitay.gov.tr/9110.php) verdi: Raportör üyenin dosyanın esasına ilişkin raporu okundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesi okundu. Vekaletnameli avukatların alfabetik soyadı sırasına göre savunmalara geçildi. Halil İbrahim Fırtına vekili Av. Kazım Yiğit Akalın´ın savunmasına başlandı. 12.00´de ara verildi. 13.30´da duruşma başladı. 17.30´da duruşmaya yarın sabah 9.00´a kadar ara verildi.
Duruşmadaki gelişmeleri anlık olarak internet sitesine taşıyacak olan daire, bugüne ilişkin ise öğlene kadarki bölümle ilgili şunları aktardı: 09.00 duruşma başladı. 10.25 duruşmaya 10 dakika ara verildi. 10.35 duruşma başladı. 12.00 ara verildi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nin 2013/9110 esas sayılı dosyasında savunma sırasını gösteren müdafiilerin soyadına göre alfabetik listesi de yayınlandı. (http://www.yargitay.gov.tr/belgeler/site/9110/2013-9110AvukatListesi.pdf) Listeye göre 117 avukat savunma yapacak. Şu ana kadar üç avukat gelmediği için savunmaları en sona kalırken; halen sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına´nın avukatı Kazım Yiğit Akalın´ın savunmasına devam ettiği kaydedildi. (Cihan)
(15 Temmuz 2013), son güncel.: (16 Temmuz 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
AİHM: Tutuklama ve deliller doğru
Sanıklara bir darbe de AİHM´den
Çetin Doğan´a AİHM balyozu
Yargıtay´dan Çetin Doğan´a ret
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap