ABD, üç savaş gemisini Mısır kıyılarına gönderdi. ABD deniz piyade birlikleri komutanı General James Amos, net ifadeler kullanarak, ´Savaş gemilerinin Mısır kıyılarına yerleştirilmesi ülkede ordunun iktidara el koymasından sonra istenmeyen olası gelişmelere önlem amacı taşıyor. ABD savaş gemileri gereksinim durumunda çevik hareket birliklerimize helikopterlerle destek verecek´ açıklamasını yaptı. Savaş gemilerinin gönderilmesinin nedeni olarak, Mısır´daki askeri darbeyi tanımayan ve Adeviye meydanında giderek artan kalabalıklarla direnişlerini büyütmekte olan Mursi taraftarlarına gözdağının amaçlandığı yorumları yapılıyor. Dün ortaya çıkan belgeler, darbenin gerçekleştirilmesinde ABD´nin rol oynadığını göstermişti.
12.07.2013 13:52 ABD Deniz Kuvvetleri´ne bağlı, Orta Doğu´da devriye görevi yapan San Antonio, Kearsarge ile Carter Hall savaş gemilerinin Mısır kıyılarına gönderildiği açıklandı. ABD deniz piyade birlikleri komutanı General James Amos, net ifadeler kullanarak, ?Savaş gemilerinin Mısır kıyılarına yerleştirilmesi ülkede ordunun iktidara el koymasından sonra istenmeyen olası gelişmelere önlem amacı taşıyor. ABD savaş gemileri gereksinim durumunda çevik hareket birliklerimize helikopterlerle destek verecek? açıklamasını yaptı.
Rusya´nın ITAR-TASS ajansının haberine göre ABD´nin bölgeye gönderdiği iki savaş gemisi ?San Antonio? ile ?Kearsarge? Kızıl Deniz sularında bulunacak. Üçüncü çıkartma gemisi ?Carter Hall? ise Bahreyn kıyılarından Mısır´a aktarılacak.
ABD HERGEÇEN GÜN MISIR´DA DAHA FAZLA TARAF OLUYOR
ABD, 4 adet F-16 savaş uçağını da Mısır´a gönderme kararı almıştı. Savaş gemilerinin gönderilmesinin nedeni olarak, Mısır´daki askeri darbeyi tanımayan ve Adeviye meydanında giderek artan kalabalıklarla direnişlerini büyütmekte olan Mursi taraftarlarına gözdağının amaçlandığı yorumları yapılıyor. Diğer bir deyişle direnişin psikolojik baskıyla zayıflatılması ve darbenin korunması hedefleniyor.
Mısır darbesinin ardından açıklama yapan ABD yetkilileri darbe sözcüğünü telaffuz etmekten çekinmişti. Darbenin ardında ABD ve İsrail´in olduğu, bu nedenle ABD´nin darbe sözcüğünü telaffuz etmekten çekindiği yorumları yapılmıştı.
Bu iddiaları güçlendiren önemli bir gelişme dün yaşandı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Amerikan yönetiminin, Mısır´da ordu tarafından devrilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi´ye karşı gösteriler yapan gruplara, ?demokrasiye destek fonu?ndan para aktardığı ve bu ?operasyonda? Amerika´da yaşayan hukukçu ve Mübarek döneminin polis şeflerinden Ömer Afif Süleyman´ın kullanıldığı belgeleriyle ortaya çıktı. Darbenin perde arkasını, Berkeley Üniversitesi Araştırmacı Gazetecilik Bölümü öğrencileri, Amerikan vatandaşlarının ?bilgi edinme hakkını? kullanarak ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı´nın ilgili belgelerine ?yasal olarak? ulaşarak ortaya çıkardılar. İddiayı doğrulayan yetkililer ise verilen paraların önemli miktarda olmadığını savundular.
Mısır´la ilgili ortaya çıkan çarpıcı bir bilgi de 2011´de gerçekleşen devrim sonrası dönemde Mısır´da Amerikan ve Alman vakıflarının ağırlıklı olduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşuna baskınlar yapılması ve soruşturma açılması idi. 43 sanık hakkında açılan dava Mursi´nin devrilmesinden 1 ay önce, Haziran 2013 başında sonuçlandı. ABD Ulaştırma Bakanı Ray Lahood´un oğlunun da aralarında bulunduğu 16 Amerikalı hakkında 5 yıl hapis cezası verildi. 43 sanığın tümü hapis cezası aldı. Dava sürecinde sanıkların sivil toplum kuruluşu adı altında ülkede siyasi faaliyetler yürüttüğü, yabancı kaynaklardan fon sağladığını belgeleriyle ortaya konuldu. Sanıklar yargılama sürecinde gizli yollarla yurt dışına çıkarılarak hapis yatmaları engellendi. ABD yetkilileri Mısır mahkemesinin kararına sert tepki gösterdi.
Tüm bu bulgular, ABD´nin bölgesel çıkarları nedeniyle Devlet Başkanı Muhammed Mursi´nin devrilmesinde örtülü, ancak asıl rolü oynadığı, giderek güçlenen direniş karşısında ise darbeyi korumak amacıyla açıkça taraf olmaktan çekinmediği iddialarını güçlendiriyor. Mısır´da gerçekleşen askeri darbeye sadece ABD değil, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de açıkça destek veriyor. Bu güçler, halkın yüzde 51´inin oyunu alarak meşru yollarla seçilen bir devlet başkanının devrilmesi sürecinde de, darbe sonrasında da askeri yönetime destek sağlamaktalar. Bu şekilde de aslında bir anlamda Mısır halkına karşı ilan edilmemiş bir savaş açmış durumdalar. Darbeye karşı direnişin giderek güçlenmesi karşısında ise bu güçlerin telaşa kapıldığı görülüyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(12 Temmuz 2013, 13:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Mısır´da ABD rolü belgelendi
Mısır Alman vakıflarını yargılıyor
O vakıflar iş üstünde yakalandı
Mısır´da askeri darbe ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili manşetlerimiz
Mısır´da askeri darbe oldu
Mısır´da direniş yayılıyor
Mısır ve Türkiye için tarihi gün: 11022011
Taksim Tahrir olmaz
Düşünen adam da olacak mı?