Ergenekon davasında 282. duruşma başladı. CHP´li milletvekilleri taşkınlıklar yaparak duruşmanın yapılmasını engellemeye çalıştı. Salondaki karmaşa üzerine yoklamayı tamamlayamayan mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Duruşma salonu önünde toplanan kalabalık da, güvenlik amacıyla çekilen barikatları yıktı. Duruşma salonuna doğru yönelen gruba jandarma tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Eylemciler uyarılara rağmen ortalığı savaş alanına çevirdi.
08.04.2013 10:00 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 67´si tutuklu 275 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 282. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız´ın da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık katıldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA´da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.
Kemal Alemdaroğlu´nun da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da duruşmaya katıldı.
Davaya giren 3 Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş´un da bir arada katıldığı duruşmada, sanık avukatlarına ayrılan bölüm tamamen dolarken, daha önceden basın mensuplarının ve milletvekillerinin oturduğu bölüm bugünkü oturumda boş bırakıldı.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal´ın da aralarında bulunduğu baro yönetim kurulu üyesi bir grup da duruşmayı avukatların bulunduğu bölümden izledi.
Duruşmaya gelen CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Umut Oran, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile Kamer Genç ve Mahmut Tanal´ın da aralarında bulunduğu 41 CHP milletvekili ile gazeteciler de davayı izleyiciler için ayrılan bölümden takip etti.
Yine, bazı gazilerde tekerlekli sandalyeleriyle duruşmaya gelirken,Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Louis Ayala ve eski bakanlardan Yaşar Okuyan da duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Salonun dolması nedeniyle de, sanıklarla vekalet ilişkisi olmayan ve yetki belgesi bulunmayan avukatlar ile bazı gazeteci örgütleri temsilcileri içeriye alınmadığı için binaya girişte izdihamlar yaşandı. Bu nedenle avukatlarla görevli askerler arasında sözlü tartışmalar oldu.
Kalabalık nedeniyle duruşma geç başlarken, sanıklar salona alındığında izleyiciler tarafından el sallayarak ve alkışlarla karşılandı.
Balbay, salondakileri selamlayarak, ´Hoş geldiniz. Yeter söz adaletin demiş olduğu bugünde, bu mütalaayı hep birlikte yıkacağız´ dedi.
-Salondaki tartışmalar-
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile milletvekilleri ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Atilla Sertel´in de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler arasında tartışmalar yaşandı.
Milletvekilleri daha önceden basın mensuplarının kulladığı bölüme geçmek isterken, Başkan Özese, davanın bugünkü oturumunda uygulamanın bu şekilde olduğunu söyledi.
Özese, avukatların bulunduğu bölüm tamamen dolması nedeniyle de, avukatların müdahil vekilleri için ayrılan bölüme geçmelerini istedi.
Ancak, avukatlar diğer bölüme oturmazken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, ´Basın mensupları görevlerini yapamıyor. Önceki uygulamanızı yapınız´ dedi.
Atilla Sertel´in de, gazetecilerin salonun dışında kaldığını söylemesi üzerine Başkan Özese, ´Lütfen davada taraf değilsiniz. Müdahale etmeyin´ diye uyardı.
Milletvekilleri tarafından sözlü tepkiler gösterilirken, Başkan Özese, izleyicileri ve milletvekilleri sakin olmaları konusunda uyardı.
Avukatların alkışlaması üzerine de Özese, kızarak ´Niye alkışlıyorsunuz´ diye tepki gösterdi.
Salondaki sözlü tartışmalar devam ederken Başkan Özese, bugünkü oturumda esas hakkındaki savunmalarının alınmasına geçileceğini, ancak usule ilişkin konuşmak isteyenlere de söz verileceğini belirterek, sanıkların yoklamasına geçti.
-Vekiller salondaki bariyere yüklendi-
CHP´li vekiller yoklama yapılmasını engellemeye çalışarak ayaklarını yere vurup, alkış tutarak salondaki boş olan yerin açılmasını istediler.
Avukatların yoklaması yapılırken de, milletvekilleri tepkilerine devam ederek, ´Aç burayı´ diye bağırdılar. Muharrem İnce, ´40 tane milletvekili ayakta duruyor. Burayı boş bırakamazsın. Biz buraya gireriz´ diye bağırırken milletvekilleri, salondaki demir bariyerlere yüklenince, salondaki jandarma görevlileri engel oldu. Vekiller hep birlikte ´Adalet istiyoruz´ diye bağırırken, izleyiciler de alkışladı.
Salondaki karmaşa üzerine yoklamayı tamamlayamayan mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.
Bu arada Balbay da, izleyicilere dönerek mütalaayı eleştirdi. Balbay, basın mensupları ve milletvekillerinin salonda boş olan bölüme alınmamasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Muharrem İnce de, Balbay´a ´Abdullah Öcalan´ın yakını olduğumuzu söyleyince bizi belki alırlar´ dedi.
Öte yandan binanın dışında sıkılan biber gazı da rüzgar üzerine duruşma salonuna doldu. Salonda bulunanlar bir süre ayrılamazken, binanın içi tamamen gazla doldu. (AA)
SALON DIŞI DA KARIŞTI
Ergenekon davasının bugünkü duruşması olaylı başladı. Davayı protesto etmek ve sanıklara destek vermek amacıyla Silivri´ye gelen yüzlerce kişi, güvenlik amacıyla oluşturulmuş barikatlara yüklendi. Barikatları yıkan grup, duruşma salonuna yöneldi. Bunun üzerine jandarma ekipleri devreye girdi. Grubun önüne geçen jandarma biber gazı kullandı. Panzerlerden de tazyikli su sıkılarak grup durdurulmaya çalışıldı. Buna rağmen, grup duruşma salonuna doğru ilerlemeye devam etti. Grup, jandarma ekiplerine taş ve sopalarla saldırdı. Bir gazeteci başına isabet eden taşla yaralandı.
Bu arada, CHP´li milletvekillerinin de duruşma salonunda olay çıkarması nedeniyle duruşmaya ara verildi. Silivri´deki gerginlik sürüyor. (Cihan)
DURUŞMA ERTELENDİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bugünkü oturuma son verdiklerini açıkladı. Önceki duruşmalar sırasında, yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan, duruşma düzenini bozucu bir kısım olaylar yaşandığını ifade eden Özese, bugünkü duruşmada da belirlenen oturma düzenine uyulmayıp, ikazlara rağmen bu konuda ısrar edildiğini kaydetti. Özese, bu durumun önceki celselerde yaşanan sorunlara neden olabileceğini,duruşma salonu içinde ve dışındaki olaylar da göz önüne alındığında sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceğini dile getirdi. Mahkeme Başkanı Özese, bu gerekçelerle duruşmanın 11 Nisan Perşembe gününe ertelendiğini söyledi. Bu karar üzerine salonda bulunan CHP´li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu izleyiciler alkış tuttu.
DURUŞMAYLA İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER-----------------------------------------------------------------------
Davanın 18 Mart tarihinde görülen celsesinde Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuç mahkemeye 2 bin 271 sayfalık mütalaalarını sunmuştu. Mütalaanın sunulmasının ardından mahkeme sanıklar ve avukatlarına mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı ertelemişti.
Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır ifadelerinin yer aldığı mütalaada tutuklu 6 sanığın tahliyesini talep eden savcılık haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenilen 20 tutuksuz sanık için ise yakalama kararı çıkarılmasını talep etmişti.
Yargılama aşamasında hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, Murat Özkan ve Engin Aydın´ın hakkındaki dava dosyasının düşürülmesi talep edilen mütalaada Ümraniye´de 27 el bombası ele geçirilen gecekonduda oturan Ali Yiğit ´inde aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında da beraat kararı verilmesi istenilmişti.
96 SANIK İÇİN 15 YILA KADAR HAPİS
Davanın firari sanıklarından eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Emrah Gönenci, Mustafa Bakıcı ve Saipir Debzlelvidze´nin de firari sanık olması nedeniyle haklarındaki dosyasının ayrılması talep edilen mütalaada Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek ve Ferda Paksüt ´ünde aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında Ergenekon terör örgütüne üye olmak suçundan 7.5 yıldan 15´er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.
BAŞBUĞ´UNDA ARALARINDA BULUNDUĞU 64 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Mütalaada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler emekli albay Dursun Çiçek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu, Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Aslan´ında aralarında bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti. (İHA)
Ergenekon davası: Eylemciler Silivri´ye gelmeye başladı
Duruşma öncesinde İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri sanıklara destek vermek için Silivri Cezaevi önünde toplanmaya başladı. Ellerinde İşçi Partisi bayrakları taşıyan grup üyeleri, Mustafa Kemal´in askerleriyiz şeklinde sloganlar attı. Grup üyeleri otobüslerle Silivri´ye gelmeye devam ediyor. (Cihan)
Silivri baskınına karşı sıkı tedbir
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde geniş güvenlik önlemleri alındı. İşçi Partisi ve CHP´lilerin muhtemel baskın girişimlerine karşı jandarma, cezaevi çevresindeki barikat sayısını artırdı. Ayrıca Silivri´ye E-5 karayolu tarafından girişteki bariyerler yaklaşık bir kilometre daha uzatıldı. TEM yolu tarafındaki jandarma kontrol noktası da otoban tarafına doğru geriye çekildi.
Silivri´de bugün yapılacak duruşma sırasında salon önünde CHP, İşçi Partisi, Eğitim İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Alevi Kültür Derneği, TGB, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Milli Merkez Anayasa Forumu ve Halkın Kurtuluş Partisi taraftarlarının eylem yapması bekleniyor. İşçi Partisi´nin son günlerde ´Yeminler edildi, yıkılacak Silivri´ şeklindeki propagandasını göz önünde bulunduran jandarma, bölgede muhtemel bir arbedeye karşın önlemini alıyor. Daha önceki duruşmalarda salonu basmak isteyen İşçi Partisi´nin öncülük ettiği gruplar jandarma ile çatışmış, çok sayıda asker yaralanmıştı. 13 Aralık 2012´de yaşanan çatışmanın tekrarlanmaması için bölgede güvenlik tedbiri artırıldı.
(08 Nisan 2013, 10:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Mütalaa: Ergenekon var
İşçi Partisi: Silivri´yi basıcaz
CHP ve İP´e kapatma başvurusu
Mahkeme baskınına suç duyurusu
Flaş!!! CHP ve İP´liler mahkemeyi basmaya kalktılar
Ergenekon davasının 277. duruşmasında salonda ve dışarıda yaşananlar
Batum: 50 bin kişi Silivri´yi basalım
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap