Ergenekon davasında tarihi gün.. Bugün görülen 281. duruşmada mütalaa verildi. 2 bin 271 sayfalık mütalaada örgütün varlığı sabit görüldü. 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Bu sanıklardan bazıları şu şekilde: Veli Küçük´e 6, Alparslan Arslan´a 2, Muzaffer Tekin´e 2 kez. General ve amiraller İlker Başbuğ, Hasan Iğsız, Hurşit Tolon, Alaettin Sevim, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Eröz, Şener Eruygur, Levent Ersöz, İsmail Hakkı Pekin, Mehmet Otuzbiroğlu, Nusret Taşdeler, albaylar Dursun Çiçek, Atilla Uğur ve Sedat Özüer´e 1 kez. Proflar. Mehmet Haberal, Mustafa Abbas Yurtkuran, Kemal Alemdaroğlu, Fatih Hilmioğlu, Yalçın Küçük ve Kemal Gürüz´e 1 kez. Kemal Kerinçsiz, Doğu Perinçek, Ferit İlsever, Tuncay Özkan, Osman Yıldırım, Mustafa Dönmez, İsmail Yıldız, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Oktay Yıldırım ve CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ile Sinan Aygün´e 1 kez. İbrahim Şahin için önce müebbet talep edildi. Ancak akıl sağlığı problemi nedeniyle cezasının 37,5 yıla düşürülmesi istendi. Mütalaada tutuksuz yargılanan 20 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılması istendi. Mahkeme bu talebi reddetti. Mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ve avukatlara 3 hafta süre verildi. Duruşma 8 Nisan 2013 tarihine ertelendi.
18.03.2013 13:48 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 67´si tutuklu 275 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 281. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız ile Hurşit Tolon´un da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA´da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.
Davaya giren 3 Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş´un da bir arada katıldığı duruşma, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor. (AA)
FLAŞ!!! SAVCI MÜTALAASINI VERİYOR
Ergenekon davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu belirterek, 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı mahkemeye sundu.
ERGENEKON ÖRGÜTÜNÜN VARLIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR!
Savcı mütalaasında, Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğunu belirterek, özeti okumaya başladı. Pekgüzel, mahkemeye sunduğu mütalaasında, ´Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır´ ifadesine yer verdi.
Savcı Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaada, delillerden sanıklara ulaşılan soruşturma aşaması, birleşen dosyalar, “Ergenekon” örgütünün varlığı konusundaki deliller ve bunların tartışılması gibi konulara yer verildiğini açıkladı. Pekgüzel, eylemlerin anlatıldığı, eylem planlarının yapıldığı sanıkların hukuki durumlarının ayrı ayrı ele alındığı mütalaada, “Ergenekon”un varlığı, yapısı ve eylemler konusunda geniş anlatımlara yer verildiğini anlattı.
MÜEBBET TALEP EDİLEN SANIKLAR
Savcı Pekgüzel, ´Ergenekon´ davasına ilişkin esas hakkındaki mütalaasında, tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile tutuksuz sanık Prof. Dr. Erol Manisalı için TCK´nın 312/1 maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
İBRAHİM ŞAHİN´E ÖNCE MÜEBBET SONRA 37,5 YIL İSTEMİ
Mütalaada tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in TCK´nın 312/1´inci maddesinden cezalandırılması, sanığın akıl hastalığı nedeniyle de cezasının 37.5 yıla indirilmesi talep edildi.
DOĞU PERİNÇEK´E MÜEBBET İSTEMİ
Mütalaada Doğu Perinçek hakkında TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Savcı Pekgüzel, Perinçek´in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek görmedi.
BAŞBUĞ İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
´Ergenekon´ davasına giren Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler´in de aralarında bulunduğu 10 sanığın TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini isteyen Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanıklar Alaattin Sevim, Hıfzı Çubuklu, Hasan Iğsız, İsmail Hakkı Tekin, ve Dursun Çiçek´in de örgüt yöneticiliği suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmasını talep etti. Savcı Pekgüzel, bu sanıklar hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açılmış olduğunu hatırlattı ve örgüt yöneticiliğinden ceza verilmesi istendiği için sanıklara ayrıca üyelikten ceza verilmesine gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi. Yargılama sırasında ölen 3 sanık hakkında davanın düşürülmesini isteyen Pekgüzel, firari sanıklar hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına karara verilmesini talep etti.
ALPARSLAN ARSLAN´A 2 KEZ MÜEBBET İSTEMİ
Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan için kasten adam öldürmek ve darbe teşebbüsü suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 kişiyi öldürmeye teşebbüsten de 80 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
15 YILA KADAR HAPSİ İSTENEN SANIKLAR
´Ergenekon´ davasına giren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaasında aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren´in de bulunduğu 96 sanığın ´Ergenekon terör örgütüne üye olmak´ suçundan 7.5 yıldan 15´er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Savcı emekli Albay Arif Doğan için de Ergenekon terör örgütü üyeliğinden 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istedi.
AYM ÜYESİ PAKSÜT´ÜN EŞİNE 15 YIL TALEBİ
Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt´ün eşi Ferda Paksüt hakkında 7,5 ile 15 yıl arasında hapis talep edildi.
MAHKEME BAŞKANI KAPIYI KAPATTIRDI
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in esas hakkındaki mütalaayı okumaya başlamasının ardından avukatlar itiraz etti. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese avukatlara söz vermeyeceğini belirtti. Bunun üzerine bazı avukatlar salonu terk etti. Bazı sanıkların da duruşma salonundan çıkmak istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese jandarmaya talimat verdi. Jandarma sanıkların duruşmadan çıkışlarını engelleyerek kapıyı kapattırdı. Mütalaanın okunmasına devam edildi.
DOSYASI AYRILACAK SANIKLAR
Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamını yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan´ın dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.
Savcı Pekgüzel, haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze´nin dosyalarının ayrılmasını istedi.
Savcı ayrıca eski MİT görevlisi Özel Yılmaz´ın dosyasının MİT görevlileriyle ilgili çıkarılan yasa gereği izin alınması gerektiği gerekçesiyle ayrılmasını da talep etti.
BERAAT TALEPLERİ
Savcı, Ümraniye´de bombaların bulunduğu evde oturan Ali Yiğit´in beraatini istedi. Savcı, Danıştay saldırısıyla ilgili Süleyman Esen ve Salih Kunter´in de beraatini istedi. Beraati istenen diğer 2 sanık Adem Uzun ve Erdal İrten.
HÜKÜM KURULMASINA GEREK OLMAYAN SANIKLAR
Mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.
BALBAY´A MÜEBBET İSTEMİ
15.30´da ara verilen duruşmanın devam eden bölümünde mütalaanın özetle okunmasına devam edildi. Davanın tutuklu sanıklarından CHP Milletvekili Mustafa Balbay´ın, TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
ALEMDAROĞLU, ERSÖZ VE KERİNÇSİZ´E MÜEBBET İSTEMİ
Savcı tutuksuz yargılanan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu´nun TCK´nın 312/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını ve tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de, TCK´nın 312/1 maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen diğer iki sanık avukat Kemal Kerinçsiz ve Kemal Aydın.
HABERAL VE ERUYGUR´A MÜEBBET TALEBİ
Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili Mehmet Haberal´ın ve tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Şener Eruygur´un, TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
VELİ KÜÇÜK´E 6 KEZ MÜEBBET TALEBİ
Mütalaada, tutuklu sanık Veli Küçük´ün TCK´nın 312/1´inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin ´adam öldürmeye azmettirmek´ suçundan bir kez, 4 kişiyi ´öldürmeye teşebbüs etmek´ suçlarından da 4 kez olmak üzere toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
MUZAFFER TEKİN´E 2 KEZ MÜEBBET TALEBİ
Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin hakkında ´Danıştay saldırısını azmettirmek´ ve ´cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
SİNAN AYGÜN VE YALÇIN KÜÇÜK´E MÜEBBET TALEBİ
CHP Milletvekili Sinan Aygün´ün, TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
´Odatv´ davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük´ün, TCK´nın 312/1´inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
OSMAN YILDIRIM´A MÜEBBET TALEBİ
Tutuklu yargılanan Osman Yıldırım´ın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenilen mütalaada, Danıştay saldırısına ilişkin ise gönüllü olarak vazgeçtiği için cezalandırılmaması talep edildi.
TUNCER KILINÇ´A 38 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Tutuksuz yargılanan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç´ın ise ´silahlı örgüte üye olmak´, ´devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, sahtecilik yapmak, başka yerde kullanmak, hileyle almak´, ´devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek´ ve ´açıklanması yasaklanan gizli kalması gereken bilgileri temin etmek´ suçlarından 19 yıldan 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.
6 SANIK İÇİN TAHLİYE TALEBİ
Pekgüzel, mütalaasında tutuklu yargılanan Fatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, Ulaş Özel, Oğuz Bulut, Mehmet Zekeriya Öztürk ve İbrahim Özcan´ın da tahliyesine karar verilmesini istedi.
MÜTALAANIN ÖZETİ 5 SAATTE OKUNDU
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Ergenekon Davası´nda Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş esas hakkındaki mütalaanın özetini dönüşümlü olarak yaklaşık 5 saat okudu. Savcıların mütalaayı okumasının ardından mahkeme heyeti ara kararlar için duruşmaya ara verdi.
SANIKLARINDAN MÜTALAAYA TEPKİ
Sanıklar mütalaaya büyük tepki gösterdi. Gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru gelen Tuncay Özkan, Böyle mütalaa mı olur? diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Gazeteci Mustafa Balbay izleyicilere Burada mahkeme bütün suçlamaları ´hükümete karşı suçlara´ indirgemiştir. Burası artık hükümet güvenlik mahkemesidir diye seslendi.
Balbay “5 yıldır sanıkların ve avukatların taleplerini dikkate almadılar, reddettiler. Böyle yargılama olmaz. Buradan hukuk çıkmaz. Mütalaayı reddediyoruz dedi. Davanın tutuklu sanıklarından Erkan Önsel de, Mütalaa sıfır değerindedir. Hiç moralinizi bozmayın diyerek izleyicilere seslendi.
TCK MADDELERİ NE DİYOR?
Hükümete karşı suç: MADDE 312
(1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.(2)
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ne karşı silahlı isyan: MADDE 313
(1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik eden kimseye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. İsyan gerçekleştiğinde, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı idare eden kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Silahlı örgüt: MADDE 314
(1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde (312 ve 313. maddedeki hükümete karşı suçları kastediyor) yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.(3)
DANIŞTAY SALDIRISI VELİ KÜÇÜK VE MUZAFFER TEKİN´İN İŞİ
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaa, özetinin okunmasının ardından avukatlara verildi.
Mütalaada, gerek Cumhuriyet Gazetesi´ne gerekse Danıştay´a yapılan ´türbanla ilgili her iki eylemden´ özellikle Danıştay saldırısının çok ses getirerek toplumda büyük infial uyandırdığı belirtildi. Bu eylemin halk üzerinde büyük bir korku ve paniğe yol açtığı, mevcut Anayasal sisteme yönelik bir tehlike yarattığı ifade edilen mütalaada, eylemin ´Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nda yazılı ve bu anayasanın öngördüğü düzeni cebir ve şiddet kullanarak kaldırmaya ve bu düzenin yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme´ şeklinde olduğu değerlendirildi.
Mütalaada, şu görüşlere yer verildi:
´Sanık Alparslan Aslan´ın, Danıştay saldırısı öncesinde ve sırasında, ´Ergenekon terör örgütü´ ve mensuplarıyla ilgili olarak iz bırakma ihtimaline binaen, OYAK Güvenlik Şirketi tarafından Danıştay´daki güvenlik kameraları olay günü öncesi sökülmüş, saldırı gerçekleştikten sonra yerine takılmış ve bu arada mevcut önemli tüm kayıtlar silinmiş. Danıştay binasıyla ilgili bir kısım diğer kayıtların ise tarihi ve yer ismi değiştirilmiştir. Bu aşama bile tek başına eylemin ne kadar planlı ve organizeli olarak gerçekleştirildiğini göstermektedir.´
´Ele geçirilen el bombaları
Ümraniye´de ele geçirilen 27 el bombası ile Fikret Emek´in Eskişehir´deki annesine ait evde bulunan 12 el bombasının, ´Ergenekon terör örgütüne´ ait olduğu iddia edilen mütalaada, Alparslan Arslan ile okul arkadaşı olan Süleyman Esen arasında hiyerarşik bağ bulunmadığı anlatıldı.
Alparslan Arslan´ın, kendisinin lideri olarak Esen´i göstermesinin maddi gerçeği yansıtmadığı ifade edilen mütalaada, şunlar kaydedildi:
´Salih Kurter´in yanına Kur´an öğrenme gayesi ile giden Arslan´ın, bu dönemde teknik takibe takılmamak için ´Ergenekon teror örgütü´ mensuplarıyla telefon irtibatını kestiği, eylemin deşifresini önlemek amacıyla Cumhuriyet Gazetesi´ne 3. bombayı atarken tekbir getirdiği, eylemden 15-20 dakika sonra cep telefonundan Salih Kurter´in cep telefonunu aradığı, halbuki bu dönem içerisinde örgüt yöneticisi Muzaffer Tekin, İsmail Eksik, Hüseyin Görüm ve Mehmet Fikri Karadağ ile görüşmelerini sürdürdüğü, eylemleri gerçekleştirmek için daha önceden tanıdığı sanık Osman Yıldırım aracılığı ile sanıklar Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Tekin İrşi´yi ayarladığı, bomba atma eylemlerinden önce barda toplantı yaptıkları, adı geçen sanıkların türban-başörtüsü vs. dini değer veya sembollerle herhangi bir işlerinin olmadığı anlaşılmıştır. Sanık Muzaffer Tekin ile Veli Küçük ´Ergenekon terör örgütünün´ yöneticilerinden olup aralarındaki örgütsel ilişkiyi inkar etme yolunu seçmişlerdir.´
Mütalaada, delillerin çok olduğu, bu nedenle bazılarına atıf yapılarak geçildiği belirtilerek, ´Ergenekon terör örgütünün sanıkları, her fırsatta örgütün organize ettiği Danıştay saldırısını başka yönlere saptırmaya ve suçtan kurtulmaya yönelik büyük çaba harcamışlardır´ ifadeleri kullanıldı.
Kaos ve kargaşa ortamı
Mütalaada, iddia olunan örgüt tarafından sivil toplum örgütleri kurulması, yönetilmesi ve yönlendirilmesi kapsamında kurulan ´Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği ve Kuvvayi Milliye Dernekleri ile bunların nefret ve şiddet söylemleri içeren legal/illegal eylem ve çalışmalarıyla ülkede kaos ve kargaşa ortamı oluşturularak darbeye zemin hazırlamak için faaliyette bulundukları´ değerlendirmesi yer aldı.
Alparslan Arslan´ın vatansever olarak adlandırdığı kişilere ´derin devlet´ dediği belirtilen mütalaada, Arslan´ın Kuvayı Milliye Derneği´nin yöneticileriyle ilişkili olduğu anlatıldı.
Pamuk´a suikast
Orhan Pamuk´un, sanıklar ve irtibatlı oldukları kişiler tarafından ´hedef tahtasına konulduğu´ kaydedilen mütalaada, Kuvayı Milliye Derneği çatısı altındaki Mehmet Fikri Karadağ organizesinde, sanıklar Muhammed Yüce ile 2 cinayet suçundan aranan Selim Akkurt´un, yazar Orhan Pamuk´a yönelik suikast girişimi hazırlıkları yaptıkları ifade edildi.
Arslan´ın mahkemedeki beyanında yazar Orhan Pamuk´tan nefretle bahsettiği bildirilen mütalaada, Arslan´ın beyanları ile örgüt mensuplarının söylem ve eylemlerinin aynı olmasının basit bir tesadüf olmadığı kaydedildi.
Ayrıca Arslan´ın banka ve ´bir kısım medyayı´ hedef olarak gördüğü, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer´i öldürerek, ´Türkiye Cumhuriyeti´ni bitirmek istediğini´ söylediği, bu şekilde ülkede kaos ve kargaşa çıkarmak istediği bildirilen mütalaada, ´bunlar değerlendirildiğinde sanığın örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda hareket ettiğini açıkça ortaya koyduğu´ görüşü yer aldı.
Arslan Küçük ile irtibatlı
Arslan´ın Veli Küçük ile irtibatlı olduğu gerek sanık, gerekse tanık beyanları ve dosyadaki delillerden anlaşıldığı bildirilen mütalaada, ´Alparslan Arslan ve diğer sanıkların kişisel yaşamları hakkındaki tespitlere göre, söz konusu eylemlerin iddia edildiği şekliyle türban örtüsü ile ilgili olarak, kendi görüşlerine göre türban aleyhine karar veren ya da davranan kurumlara ders vermek amacını taşımadıklarını göstermektedir´ ifadeleri kullanıldı.
Arslan´ın, kendisine verilen görevi yerine getirmesiyle ´önemli yerlere geleceği, çalışmasına gerek kalmayacağı, maddi rahata kavuşacağının´ belirtildiği mütalaada, Arslan´ın rahata kavuşacağı vaadi ile eylemlere katıldığı kaydedildi.
Mütalaada, yapılan yargılama, toplanan deliller ve dosya kapsamına göre de Cumhuriyet Gazetesi saldırısının ´Ergenekon terör örgütü´ yöneticilerinden Veli Küçük ve Muzaffer Tekin´in talimatıyla gerçekleştirildiği iddia edildi.
Danıştay saldırısının ise Cumhuriyet Gazetesi´ne el bombası atılması olayından hemen sonra gerçekleştirilmesi, her iki eylemin de aynı amaca yönelik olması, eylemlerde de aynı kişilerin istihdam edilmesi hususları birlikte değerlendirildiğinde, bu eylemlerin Tekin ve Küçük´ün talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
20 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Ergenekon davasında verilen esas hakkındaki mütalaada, aralarında Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu´nun da bulunduğu 20 tutuksuz sanık hakkında yüklenen suçu işlediklerine dair iddianamelerde belirtilen kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular bulunduğu gerekçesiyle yakalama kararı verilmesi istendi.
Haklarında yakalama kararı istenen sanıklar şöyle sıralandı:
1-Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz
2-İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu
3-Emekli Tümgeneral Erdal Şenel
4-Mustafa Özbek
5-Rıza Ferit Bernay
6-Emin Gürses
7-Bekir Ozturk
8-Birol Basaran
9-Cihandar Hasanhanoglu
10-Erol Manisalı
11-Ferid İlsever
12-Hayrettin Ertekin
13-Hayrullah Mahmud Özgür
14-Hüseyin Görüm
15-Muammer Karabulut
16-Mustafa Abbas Yurtkuran
17-Mustafa Koç
18-Neriman Aydın
19-Serhan Bolluk
20-Tekin Irşi
61 SANIĞIN TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMI İSTENDİ
Savcı, Başbuğ´un da aralarında bulunduğu 61 tutuklu sanığın tutukluluk haline devam edilmesine karar verilmesini istedi.
Mütalaanın okunması tamamlandı ve duruşmaya ara verildi. Duruşmaya Genelkurmay´dan gelen belgelere yönelik alınan taleplere ilişkin ara kararın açıklanmasıyla devam edilecek. Mahkemenin ardından duruşmayı ileri bir tarihe ertelemesi bekleniyor. Ergenekon davasında bundan sonraki duruşmalarda sanık ve sanık avukatlarının esasa ilişkin savunmaları alınacak ve sona gelinmiş olunacak.
64 SANIĞA MÜEBBET HAPİS
Duruşmanın ilerleyen saatlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen toplam sanık sayısının 64 olduğu ortaya çıktı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 64 sanığın tam listesi şu şekilde:
Alaettin Sevim
Alparslan Arslan (2kez)
Bekir Öztürk
Cemal Gökçeoğlu
Cihandar Hasan Hanoğlu
Doğu Perinçek
Durmuş Ali Özoğlu
Dursun Çiçek
Emin Gürses
Ergün Poyraz
Erhan Timuroğlu
Erol Manisalı
Fatih Hilmioğlu
Ferit Bernay
Ferit İlsever
Fuat Selvi
Ümit Sayın
Kemal Gürüz
Hasan Ataman Yıldırım
Hasan Atilla Uğur
Hasan Iğsız
Hayrettin Ertekin
Hayrullah Mahmut Özgür
Hıfzı Çubuklu
Hulusi Gülbahar
Hurşit Tolon
Hüseyin Görüm
Hüseyin Nusret Taşdeler
İbrahim Şahin
İsmail Hakkı Pekin
İsmail Sağır
İsmail Yıldız
Kemal Aydın
Kemal Kerinçsiz
Kemal Alemdaroğlu
Levent Ersöz
Mehmet Eröz
Mehmet Fikri Karadağ
Mehmet Haberal
Mehmet İlker Başbuğ
Mehmet Otuzbiroğlu
Mehmet Şener Eruygur
Muammer Akbulut
Muhittin Erdal Şenel
Murat Uslukılıç
Mustafa Yurtkuran
Mustafa Balbay
Mustafa Dönmez
Mustafa Koç
Muzaffer Tekin (2 kez)
Neriman Aydın
Oktay Yıldırım
Orhan Güçlü
Osman Yıldırım
Sedat Özüer
Serhan Bolluk
Sevgi Erenerol
Sinan Aygün
Tekin Irşi
Tuncay Özkan
Veli Küçük (6 kez)
Yalçın Küçük
Yusuf Erikel
Ziya İlker Göktaş
MAHKEME HEYETİNİN ARA KARARLARI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Ergenekon davasında sanık ve avukatların taleplerinin değerlendirilmesi için duruşmaya 4 saatten fazla ara verildi. Alınan ara kararlar saat 23:15´te Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından okundu.
Ara kararlarda sanıklar ile avukatların taleplerinin büyük bir bölümü, Davaya bir yenilik katmayacağından, Hükümle birlikte karara bağlanmasına, Davayı uzatmaya yönelik olduğundan, Savunma ile ilgili olmadığından, Daha önceden bu konuda karar verilmiş olduğundan gibi gerekçelerle reddine karar verildi. Ayrıca bazı taleplerin de savunma kapsamında olduğu belirtilerek dilekçelerin dava dosyasına konulması karara bağlandı.
Ayrıca sanıklar ile avukatların CMK 210/1 ve CMK 178 maddelerinde belirtildiği üzere ´duruşmada hazır edilen tanıkların dinlenmesi zorunludur´ hükmü gereği tanık dinletme talepleri bulunduğu belirtildi. Bu talepler de daha önceden de verilen ara karar gereği ve CMK 206/1-c maddesinde belirtilen ´Davayı uzatmaya yönelik´ hükmü gereği reddedildi.
Bugünkü duruşmada duruşma savcıları tarafından verilen mütalaada 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesi istendiği hatırlatılan ara kararda, bu sanıklardan hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunmayan sanıklar için yurt dışı yasağı konulmasına hükmedildi.
Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise, daha önceki duruşmalarda ayrıntısı belirtilen kuvvetli suç şüphelerinin devam ediyor olması ve sanıklara uygulanacak en hafif adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı belirtilerek reddi yönünde hüküm verildi.
Ayrıca 11-12 Mart 2013 tarihli oturumlarda mahkeme heyetine karşı sarfettiği sözler nedeniyle sanık avukatlarından Serkan Günel hakkında Silivri Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
DURUŞMA 8 NİSAN´A ERTELENDİ
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ile avukatlara süre verilmesi kararlaştırılan duruşma 8 Nisan 2013 tarihine ertelendi.
(18 Mart 2013), son güncel.: (19 Mart 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: