28 Şubat soruşturmasının 1 numaralı zanlısı tutuklu Çevik Bir, kendisinin emir komuta zinciri içinde görev yaptığını belirterek dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulundu. Çevik Bir, gözaltına alınıp tutuklandığında ´bugünleri de mi görecektik?´ diyerek şaşkınlığını ifade etmişti. En üst düzeydeki darbecilerin birbirini şikayete başlamaları da kamuoyuna aynı şaşkınlığı yaşatıyor: Bugünleri de görecek miydik?..
03.12.2012 10:32 28 Şubat soruşturmasında sona gelinirken bir numaralı sanık olan dönemin Genelkurmay 2´nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir´den sürpriz suçlama geldi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Çevik Bir, tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi´nde soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili´ye bir dilekçe gönderdi. Bir, kendisinin 2´nci Başkan olarak sadece karargahtan sorumlu olduğunu ifade ederek, gerçek sorumlunun dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı olduğunu söyledi.
-İddianame bitmek üzere: 90 kişiye müebbet talebi-
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin iddianameyi yazma aşamasında sona geldiği ifade edildi. Bilgili´nin yeni bilgi ve deliller doğrultusunda ikinci bir iddianame daha hazırlayacağı kaydedildi. İkinci iddianame hazırlanmasında gelen sürpriz ihbarların etkili olduğu kaydedildi. Bunlardan en dikkat çekeni ise Çevik Bir´den geldi. Cumhuriyet´in haberine göre, yaklaşık 8 aydır Sincan Cezaevi´nde tutuklu bulunan Çevik Bir, avukatı aracılığıyla savcılığa bir dilekçe gönderdi. Dilekçede, İsmail Hakkı Karadayı´nın suçlandığı belirtildi. Çevik Bir dilekçesinde, Genelkurmay 2´nci Başkanı´nın sadece karargahtan sorumlu olduğunu, diğer kuvvet komutanlıklarına emir verme yetkisinin bulunmadığını söyledi. Çevik Bir, görevini emir-komuta zinciri içinde yaptığının altını çizerek, Karadayı´nın haberi olmadan bu çalışmaların yapılmayacağını vurguladı. Çevik Bir, savcılık ifadesinde de REFAHYOL hükümetini devirmeye çalışmadıklarını belirterek MGK kararları doğrultusunda görevini yaptığını ve çalışmalardan Karadayı´nın haberi olduğunu anlatmıştı.
Savcı Bilgili´nin 60´ı tutuklu 90 kişiye darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis isteyeceği kaydedildi.
İDDİANAMENİN DETAYLARI
Taraf gazetesi de Savcı Mustafa Bilgili´nin yazdığı iddianamenin bazı detaylarını açıkladı. İddianamede, 28 Şubat sürecinin tüm hazırlıklarının komuta edildiği yer olarak bilinen BÇG´de aktif olarak görev yapan Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Teoman Koman, Kemal Gürüz, Balyoz davası tutukluları Çetin Doğan ile MHP Milletvekili Engin Alan, dönemin Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Ekinci ve Tümgeneral Kenan Deniz´in de aralarında bulunduğu 90 kişi sanık olarak sıralandı. Çevik Bir ile Kenan Deniz, iddianamenin ilk üç sırasında yer aldı. Deniz´in isminin yanına ?Çiller´in askerî danışmanı? notu düşüldü.
310 klasör belge
Yazımına hâlâ devam edilen yüzlerce sayfalık iddianamede, sanıklar, ?T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemek ve engellemeye teşebbüs etmek? ile suçlandı. Savcılık, tamamlayacağı iddianamenin yanısıra mahkemeye, 310 klasör belge de sunacak.
Gazetecilerin evrakları ayrıldı
Belgeler arasında 28 Şubat döneminde darbecilerle işbirliği yapan siviller, bürokratlar, emekli askerler ve gazetecilerle ilgili evraklar bulunmayacak. Savcılık, bu konudaki soruşturma evraklarını ve delilleri tefrik etme kararı aldı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından savcılık, darbecilerle işbirliği yapan, BÇG ile bağlantılı olanları dinleyecek.
Savcının mahkemeye sunacağı deliller ise, şöyle: ?28 Şubat sürecinin hazırlanması için karargâhta oluşturulan ve güvenlik koduyla girilen odada yapılan plan ve eylemlerin detayları. BÇG´de yer alan isimlerle, emniyet, MİT ve kamu kurumları arasındaki yazışmalar, kriz masasının faaliyetleri. Dönemim Başbakanı Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan ile ilgili çok önemli bilgi ve belgeler (Bu belgeler arasında Çiller ve Erbakan´ın aile hayatına dair BÇG tarafından alınan yasa dışı bir şekilde elde edilen özel bilgiler de bulunuyor). Fişleme tutanakları, BÇG şeması, emirleri ve talimatları. Meral Akşener, Bülent Orakoğlu ve dönemin kabinesinde yer alan isimlerle yapılan görüşmelerin detayları. Emniyet kararnameleri hazırlanmadan önce yapılan yazışmalar. YÖK atamaları. Sincan´da tankların yürütülmesiyle ilgili belge ve bilgiler. Ordudan ve kamu kurumlarından tasfiye etme kararları ve tasfiye edilenlerin isim listesi ve ifadeleri. MİT´in 28 Şubat´ta yaşananlara dair raporu, Emniyet ve karargâh arasındaki yazışmalar.?
Rapor savcılığa gönderildi
Öte yandan, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu´nun 28 Şubat ile ilgili raporunu savcılığa yolladığı ancak raporun henüz ulaşmadığı öğrenildi. Savcılık, komisyona gönderilen belgeleri de isteyecek. Savcılığın, raporu, sivillere yönelik yürütülecek soruşturma için kullanılacağı bildirildi.
Karadayı dava öncesi dinlenecek
Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, iddianameyi mahkemeye sunmadan, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı´yı dinleyecek. Savcı, Karadayı´ya BÇG´nin kuruluş amacı, Sincan´da tankların yürütülmesi ve Tansu Çiller´in ifadelerinde yer alan hususları soracak. Böylece iddianamenin yazımı tamamlamış olacak.
?Kozmik Oda? belgeleri
Öte yandan, 28 Şubat iddianamesinin ek belgelerinde yer alacak deliller arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddiası üzerine Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurumu Başkanlığı´ndaki aramalarda ele geçirilen 28 Şubat dönemiyle ilgili belgeler de bulunuyor. Kozmik Oda´dan çıkan belgeler de, mahkemeye sunulacak. (Taraf)
ÇEVİK BİR İSMİ AÇIKLADI: ´BÇG´Yİ KARADAYI´NIN EMRİYLE KURDUM´
05.12.2012 10:13 28 Şubat soruşturması kapsamında 8 aydır Sincan Cezaevi´nde tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, 16 Kasım tarihinde soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Mustafa Bilgili´ye, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulundu. Edinilen bilgiye göre Bir hazırladığı 10 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, BÇG´nin tüm çalışmalarının Karadayı´nın izni ile başlatıldığı ve Karadayı´dan aldığı emirle mutad çalışmayı başlattığını iddia etti. Şiddet uygulanmadığını ve her şeyin yasalar içinde yapıldığını ileri süren Bir, soruşturmaya Karadayı´nın da dahil edilmesini istedi. Bir´in suç duyurusunda şu satırlar yer aldı:
KARADAYI´NIN EMRİ
BÇG´nin teşkili, görevlendirme emri, görev yeri, ilgili konsept ve plan dahil tüm çalışmaları Genelkurmay Başkanı´nın ?olur?u alınarak hazırlanmış, bugün tutuklu bulanan çeşitli rütbelerdeki tüm personel, BÇG çalışmaları ile ilgili tüm sıralı komutanlarının emir ve talimatları çerçevesinde BÇG´de görevlendirilmişir. 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında Genelkurmay İkinci Başkanı olarak; Genelkurmay Başkanı Karadaya´dan aldığım emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlattım. Komutanın ?emir? ve ?olur?u alınmadan işlem yapılamaz.
EMİR HAZIRLANDI
4 Nisan 1997 tarihinde Karadayı tarafından verilen emir çerçevesinde, Genelkurmay Karargahı, kuvvet komutanlıklarında, Başbakanlık ve bakanlık genelgeleri paralelinde, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerle karşı raporlama çalışmalarının başlatılması, bu amaçla bir çalışma grubunun kurulması, gruba kuvvet komutanlıklarından da personel alınması işlemlerine başlanmıştır. Bu talimat üzerine aynı gün Genelkurmay Genel Sekreterliği tarafından BÇG kurulmasına ilişkin emir hazırlanmış ve Genelkurmay Başkanı´na sunulmuştur. 10 Nisan 1997 tarihinde, Genelkurmay İkinci Başkanı tarafından imzalanan ve Harekat Başkanlığı´nca hazırlanan BÇG´nin kurulması emri Genelkurmay İkinci Başkanı, Harekat Başkanı, İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı, ilgili şube müdürü ve proje subaylarından oluşan heyet tarafından Genelkurmay Başkanı Karadayı´ya arzedilmiş, onayı alınmıştır. (Habertürk)
En az 10 bin kişi sorgulansın
Çevik Bir´in soruşturma savcısı Mustafa Bilgili´ye ilettiği suç duyurusunun ayrıntıları ortaya çıktı. Suç duyurusunda Bir´in sadece Karadayı´yı şikayet etmediği belirlendi. İşlemlerin emir komuta zinciri içerisinde uygulandığını belirten Bir, Başbakan Erbakan´ın o dönem yayınladığı genelgesi ile bu genelge paralelinde Karadayı´nın verdiği emirleri uyguladığını savundu. Yaptığı işlemlerin Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca uygulandığını öne süren Çevik Bir, suç duyurusunda ?eğer sorgulama yapılacaksa en az 10 bin kişi üzerinde yapılmalıdır? dedi.
Bir´in avukatından ilginç çıkış
Suç duyurusunda Bir, Süleyman Demirel´in Erbakan´a gönderdiği ?ülke elden gidiyor? içerikli mektubu ile Meral Akşener imzalı genelgeleri de ek olarak koydu. 28 Şubat soruşturmasının 1 numaralı şüphelisi Çevik Bir´in avukatı Fevzi Çamlı, müvekkili ve Karadayı´nın suçlu olmadığının altını çizerek şu tespitlerde bulundu:
DARBELERİN HEPSİNDE GÖREV ALDIM
Sicili bozuk bir adamım
28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı´ya ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internete düşmüştü. Karadayı olduğu iddia edilen kişi, 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat askeri müdahalelerinde oynadığı rolden bahsedip, darbeleri nasıl oluşturduklarını da anlatıyordu. İşte kayıttan çarpıcı bölümler:
-27 MAYIS DARBESİ: Ben 27 Mayıs´a iştirak ettim fiilen. Davutpaşa´daydım. (...) O zaman üniversitelerde muazzam bir kaynama vardı. Hükümete karşıydılar. Polis, onlardan yakalarlardı. Kamyon kamyon bize adam gönderirlerdi. (...) Biz çocuklarla akşama kadar otururduk, top oynardık, yemekler yedirirdik, akşam arka kapıdan gönderirdik.
-12 EYLÜL DARBESİ: 12 Eylül´de de vardım, planlama grubundaydım, sabıkamız fazla. Mamak Tugay Komutanı´ydım. Ankara´daki operasyonu yapan adamdım. İhtilal hazırlanırken, biliyordum ben. Çünkü tayin daire başkanıydım. Nurettin Ersin biliyordu, Mehmet Paşa biliyordu kara kuvvetleri kurmay başkanı, Kenan Evren biliyordu tayinleri, bir de ben. Ben zaten 2 ay evvel çocukları gönderdim Antalya´ya. (...) Sabıkalı adamız, sicili bozuk bir adamım.
-28 ŞUBAT DARBESİ: Hocayı (Erbakan´ı), Demirel ile konuştum. ?Mutlaka gitmesi lazım, biliyorsunuz dev gazeteler verdi nizamiyeden döndük? dedim.. Nizamiyeden döndük lafı enteresandır yani, bu demektir ki bir halt olmasaydı biz... Ne dersem onu yaparlardı. Hoca´ya ?Ayrıl? dedim ayrıldı. Daha ne olsun? Bunu cumhurbaşkanı dahil herkes kabul etti. Biz partiyi kapattık yav. .
-YILMAZ´A ALTIN TEPSİDE SUNDUK: 28 Şubat´tan sonra Bodrum´a gitmiştim. Hatta gazeteler yazdı, manşet attılar ?Karadayı yoruldu da Bodrum´a gitti? falan diye. Şimdi orada Mesut Yılmaz ile bir araya geldik. Berna hanım, benim hanım, dördümüz oturduk. Mesut Bey´e dedim ki; ?Mesut Bey, size altın tepside bir iktidar teslim ediyoruz. Altın tepside önünüze kondu. Bunu iyi değerlendirin.? Kimin yanında, eşinin yanında. (...) Şartlarımızı ve isteklerimizi 7-8 madde halinde sıraladım. Hepsini sırıtarak dinledi... Şimdi Yılmaz da kaypak.
BÇG´yi Karadayı EÇG´yi ben kurdum
28 Şubat´ın simge isimlerinden dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, ?Generalin 28 Şubat İtirafı Postmodern Darbe? adlı kitapta, Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) kuruluş hikayesi anlatıldı. Erkaya, BÇG´yi kuranın Karadayı olduğunu söyledi. Erkaya, ?BÇG, Genelkurmay Başkanı´nın direktifiyle Genelkurmay Başkanlığı içinde kurulmuş olan gruptur. Ben onun ne mimarıyım ne de kurucusuyum ne de onun başkanıyım? dedi. Erkaya Deniz Kuvvetleri bünyesinde Eğitim Çalışma Grubunu kendisinin kurduğunu ve başında ise Özden Örnek´in yer aldığını belirtti.
Neden sadece Bir günah keçisi yapıldı
-28 Şubat 1997´deki MGK toplantısında alınan kararların uygulanması için dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından aralarında Milli Savunma Bakanlığı´nın da olduğu bakanlıklara genelge gönderilmiştir. Bu paralelde emirler Genelkurmay Başkanlığı´na da ve dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı´ya gitmiş.
-Karadayı suçludur demiyorum ama emir-komuta zinciri söz konusudur. Çevik Bir kurban seçilmiş. Bana göre bir suç yoktur. Ama işlenmiş suç olduğu iddiası varsa, soruşturulması gereken binlerce kişi var. Neden sadece Çevik Bir günah keçisi yapıldı?
-Ergenekon davasına bakın mesela. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ tutuklu. Çünkü ortada bir emir-komuta zinciriyle işlendiği iddia edilen suçlar var. Ben kimseye suçludur demiyorum ama olması gereken budur. Başbuğ hakkında nasıl işlem yapıldıysa Karadayı hakkında da yapılmalı.
(03 Aralık 2012), son güncel.: (05 Aralık 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Bir: Bugünleri de mi görecektik?
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
Karadayı´nın skandal içerikli ses kayıtlarıyla ilgili manşetlerimiz