TSK´da skandal.. 18 Kasım´da, Tuzla´daki Deniz Harp Okulu´nun kuruluş kutlamaları bir anda Balyoz darbe planı davasında mahkum olan subay ve amirallere destek eylemine dönüştü. Bazı emekli subaylar, Balyoz davasında mahkum olanların 50x50 ebadındaki fotoğraflarını açtı. Bazı emekli subay ve amiraller de üzerlerinde sanıkların adlarının yazılı olduğu tişörtler giydi. Eylemin izinli olup olmadığı ile ilgili sorulara Okul Komutanlığı cevap vermedi. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu´na aykırı olduğu belirtilen bu yasadışı eylemin planlı ve programlı olduğunun altını çizen uzmanlar, Deniz Harp Okulu gibi bir eğitim kurumunun içerisine söz konusu fotoğraf ve malzemelerin herhangi bir kontrolden geçmeden rahatlıkla sokulamayacağını, TSK´nın bünyesinde bu tür yasadışı gösterilere izin vererek itibarını ve kamuoyunu sarstığını vurguluyor.
23.11.2012 10:00 Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin demokratik tutumuna rağmen, Tuzla´daki Deniz Harp Okulu yerleşkesi izinsiz bir eyleme sahne oldu. Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi´nin kuruluşunun 239. yıldönümü geleneksel kutlama töreni 18 Kasım´da yapıldı.
Törene bu okullardan mezun olan tüm subay ve amiraller de davet edildi. Kutlamalar devam ederken tören, bir anda Balyoz darbe planı davasında mahkum olan subay ve amirallere destek eylemine dönüştü. Bazı emekli subaylar, Balyoz davasında mahkum olanların 50x50 ebadındaki fotoğraflarını açtı. Bazı emekli subay ve amiraller de üzerlerinde sanıkların adlarının yazılı olduğu tişörtler giydi. Eylemin izinli olup olmadığı ile ilgili sorulara Deniz Harp Okulu Komutanlığı cevap vermedi. Görevliler, konuyla ilgili Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´ndan bilgi alınabileceğini söyledi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ise söz konusu eylemi, açıklama yapmaya değer bir konu olarak görmedi.
Geçtiğimiz hafta pazar günü yapılan törende Deniz Harp Okulu´nda eğitim ve öğretim gören askerî öğrencilerin arasına giren bazı emekli subaylar, Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi darbe davalarında yargılanan veya hüküm giyen sanık ve tutuklulara ait fotoğraflar açtı. Deniz Harp Okulu Komutanlığı idarelerinin gözleri önünde izinsiz eylem yapan emekli subaylar, Balyoz darbe planı davasında 18 yıl hapis cezası alan emekli Tuğamiral Serdar Okan Kırçiçek, Albay Ergün Balaban, Albay Servet Bilgin, 16 yıl hapis cezası alan Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Albay Hakan Mehmet Köktürk, Ergenekon davasında tutuklu sanık Tuğamiral Alaattin Sevim, Poyrazköy davası tutuklu sanıkları Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Albay Hüseyin Hançer gibi subay ve amirallerin fotoğraflarını taşıdı. Söz konusu kişilere ait isimlerin yer aldığı özel tişörtler giydi.
-Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu´na aykırı-
Deniz Harp Okulu Tuzla Yerleşkesi´nde yapılan eylemin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu´na aykırı olduğu belirtiliyor. Söz konusu kanuna göre herhangi bir yerde gösteri ve eylem yapılması için valilikten izin alınması gerekiyor. Deniz Harp Okulu Komutanlığı´nda olduğu gibi, herhangi bir izinsiz eylem olması halinde, okulun yerleşkesinin bulunduğu bölge Tuzla´da olması ve polis bölgesinde yer alması nedeniyle Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü´nden yardım istenmeliydi. Kanuna göre, yarım metreye varan fotoğraflarla izinsiz gösteri yapan grup, polis gelene kadar askerî inzibat tarafından belirli bir bölgede gözlem altında tutulmalıydı.
Yerleşke içerisindeki eylemin planlı ve programlı olduğunun altını çizen uzmanlar, taşınan fotoğraf ve giyilen tişörtlerin önceden hazırlandığı ve hemen hemen her dönem mezunları tarafından taşındığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, Deniz Harp Okulu gibi bir eğitim kurumunun içerisine söz konusu fotoğraf ve malzemelerin herhangi bir kontrolden geçmeden rahatlıkla sokulmasının da bir güvenlik zafiyeti olduğunu vurguluyor. Silahlı Kuvvetler´de darbe ve cunta gibi yasa dışı oluşum ve girişimlerin yaşanmaması için askerî eğitim kurumlarında müfredat değişikliği çalışmalarının sürdüğü bir dönemde, böylesi bir güç gösterisinin dikkat çekici olduğu kaydedildi. (Erkan Acar / Zaman)
ASKERİ HUKUKÇULAR EYLEME TEPKİ GÖSTERDİ
24.11.2012 12:17 Deniz Harp Okulu´ndaki izinsiz Balyoz eylemi, kamuoyunun gündemine oturdu. Olayı değerlendiren Askerî Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu, eylemin siyasi bir gösteri olduğunu söyledi. ?Matbaada basılmış resimler, özel hazırlanmış tişörtler var. Askerî savcılığın dikkatini çeker mi, çekmez mi?? diye sordu. Eylemin siyasi olduğunu belirten Tarımcıoğlu, ?Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs anlamına gelebilir mi? Eylemin olduğu yer askerî bir mahaldir. Askerî savcılık harekete geçer mi? Bu noktada harekete geçileceğini sanmıyorum.? diye konuştu. Eski Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Üyesi Hakim Yarbay Veysi Savaş da, ?Silahlı Kuvvetler, kökleşmiş ananeleri olan mukaddes bir kurumdur. Bu güzide makamları ve anlamlı günlerini bu tür eylemlere alet edemezler.? diye tepki gösterdi. ?Eğer bu eyleme kurum olarak destek çıkıldıysa vesayet ruhu devam ediyor demektir. diyen Savaş, Bu güzide makamları ve anlamlı günlerini bu tür eylemlere alet edemezler. Burada bu türden eyleme o idarenin, o komutanlığın tavrı nedir? Cevap aranması gereken soru budur? diye konuştu.
-Deniz Harp Okulu´nda Erdoğan´ı da protesto etmişlerdi-
Emekli subayların, benzer bir protestoyu 31 Ağustos 2012 tarihindeki Deniz Harp Okulu mezuniyet töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan´a karşı yaptığı da ortaya çıkmıştı. Mezuniyet töreni gereğince günümüzden 50 yıl önce mezun olan emekli subaylar, 2012 mezunu teğmenlere diploma vereceklerdi. Ancak 1962 Deniz Harp Okulu mezunları, Erdoğan´ı protesto etmek amacıyla törene katılmadı. (Erkan Acar / Zaman)
BALYOZ SANIĞININ EŞİ: GÜVENDİĞİMİZ KURUMLAR İHANET ETTİ!
25.11.2012 12:06 Deniz Harp Okulu´nda geçtiğimiz hafta yaşanan izinsiz Balyoz eyleminin ardından dün de başka bir gösteri meydana geldi. Balyoz davasında hüküm giyenlerin yakınları, Gölcük Donanma Komutanlığı´nın önünde bir araya gelerek yargıya yüklendi. Grup adına açıklama yapan Tümamiral Ali Semih Çetin´in eşi Nilüfer Çetin, bundan sonra her cumartesi günü Donanma önünde eylem yapacaklarını söyledi. Dün, yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde ´Balyoz zulmüne son´, ´38 yıl hizmet 18 hapis´, ´Sizde her an adil yargılanamayabilirsiniz´ yazılarının yer aldığı dövizler taşıdı. Nilüfer Çetin, eşinin gönderdiği mektubu okudu. Mektupta Balyoz davasına bakan mahkeme hakkında ağır ithamlarda bulunuldu. Davanın bir komplo olduğu iddia edilerek, ?Aslında bir ihanetin öyküsüdür. Çünkü güvendiğimiz kişi ve kurumların ihaneti olmasaydı bu komplo başarıya ulaşamazdı.? denildi. Grup, eylemin ardından dağıldı. (Cahit Kılıç / Zaman)
(23 Kasım 2012), son güncel.: (25 Kasım 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
TSK´DAKİ SKANDALLARLA İLGİLİ BAZI MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz davasında savcılığın Esas mütalaasını (920 sh) indirip okumak için tıklayın
BALYOZ PLANI VE DAVASI MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı diğer iddianamelerde arama yap