Başbakan Erdoğan´a yönelik 2006 yılındaki suikast hazırlığını yapan Atabeyler çetesi üyeleri şok bir kararla beraat etti. Dava, önemli iddialar aydınlatılamadan kapatıldı. Yargılamada yaşanan bulgular, skandal kararın çıkacağını aylar öncesinden belli etmişti. 2006 yılındaki Danıştay´a saldırısı davasını dinci kalkışma diyerek örtbas eden de aynı mahkeme, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi idi. Şemdinli davasının ilk yargılamasında yaşananları hatırlatan gelişmeler üzerine böyle bir kararın çıkmak üzere olduğunu çok önceden duyurmuştuk.
18.07.2012 12:18 Özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, hükümeti yıkmaya teşebbüs ettiği öne sürülen oluşumlar hakkında açılan ilk dava olma özelliği taşıyan ve açıldığı dönem büyük tartışma yaratan Atabeyler davasında sürpriz bir karara imza attı. Ergenekon, Balyoz, OdaTV davası gibi hükümete karşı hareket ettiği gruplara yönelik açılan davalardan ilki olma özelliği taşıyan Atabeyler davasının karar duruşmasında, mahkeme, son sözleri aldıktan sonra kararını açıkladı.
Buna göre ? Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´nin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçu için anlaşmak suretiyle TCK´nın 316. maddesine muhalefet etmek suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle? sanıklar Murat Eren, Erkut Taş, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Yunis Akkaya, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Cemal Hasan Özdeş ve Mustafa Raşit Çavdar´ın beraatlarına karar verildi. Sanıklardan Eren, ?izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek? suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve 166 gün karşılığı adli para cezasına; Taş, Yaman ve Akkaya da aynı suçtan 2 yıl 6´şar ay hapis ve 4´er gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı.
Taş ve Akkaya, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna muhalefet ettikleri gerekçesiyle 10´ar ay hapis ve 4´er gün karşılığı adli para cezasına mahkum edilirken, bu cezalara ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlaştırıldı. Sanık Yayla´nın, ?izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek? suçunu işlediğine ilişkin yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatına karar verildi. Sanık Suat Kiy hakkındaki kamu davasının ise 21 Nisan 2011´de ölmesi nedeniyle düşürülmesi kararlaştırıldı.
O MAHKEME DANIŞTAY SKANDALINA DA İMZA ATMIŞTI
Kamuoyunda ´Atabeyler Davası´ olarak bilinen Başbakan Erdoğan´a yönelik 2006 yılındaki suikast hazırlığına yönelik dava, önemli iddialar aydınlatılamadan kapatıldı. Yargılamada yaşanan bulgular, skandal kararın çıkacağını aylar öncesinden belli etmişti. 2006 yılındaki Danıştay´a saldırısı davasını da dinci kalkışma diyerek örtbas eden de aynı mahkeme, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi idi. O dönem Ergenekon soruşturmasına bakan Savcı Zekeriya Öz, saldırının Ergenekon örgütüyle bağlantısına dair 9 adet delili içeren bir mektubu mahkemeye göndermiş ancak heyet bunu dikkate almayarak aceleyle davayı bitirmişti. İşte bu şekilde Danıştay davasında acele eden aynı mahkeme, benzer bir acelecilik ve soruşturmayı derinleştirmeme durumunu Atabeyler davasında da gösterdi.
Şemdinli davasının ilk yargılamasında yaşananları hatırlatan gelişmeler üzerine böyle bir kararın çıkmak üzere olduğunu çok önceden duyurmuştuk. Sonuçta Başbakan´a yönelik dört dörtlük suikast hazırlığı da örtbas edilmiş oldu. Çete üyelerinin Özel Harp Dairesi mensupları olduğu ortaya çıkmıştı. Beraat kararı, Özel Harp talimnamelerinde, mensupları için ileri sürülen ´kanunlardan korundukları ve kollandıkları´ iddialarını da güçlendirdi.
DÖRT DÖRTLÜK SUİKAST HAZIRLIĞI
´Atabeyler suikast davası´nda ´suikast´ tabiri ortadan kaldırıldı, suçlama sadece ´patlayıcı madde bulundurmak´la sınırlı kaldı. Ankara´da görülen davanın Ankara´da görülen Danıştay davası gibi kapatılacağı ileri sürülüyordu, gerçek oldu. Şemdinli davasının ilk yargılamasında yaşananları hatırlatan gelişmeler üzerine böyle bir kararın çıkmak üzere olduğunu çok önceden duyurmuştuk. Sonuçta Başbakan´a yönelik dört dörtlük suikast hazırlığı örtbas edilmiş oldu. İstanbul Emniyet eski Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer, geçen yıl verdiği bir demeçte Atabeyler ?çetesinin? hedefinin Başbakan Erdoğan olduğunu ileri sürmüştü. Yılmazer, ?Atabeyler operasyonu var ya, o olay Başbakan´a yönelik dört dörtlük bir suikast girişimi. Öyle ordudan dışarıya silah çıkarma, bunları gizleme, saklama işi falan değil. Ele geçirdiğimiz mühimmat ve planlar, Başbakan´a nerede nasıl saldırılacağını gösteriyordu. Çok netti. Bunun dört dörtlük bir suikast girişimi olduğunu Başbakan´a dahi anlatamadılar? demişti.
İDDİALAR AYDINLATILAMADI
31 Mayıs 2006 yılında yapılan ve kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan operasyonun ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesinde açılan davada Yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Yasin Yaman ve Erkut Taş ordudan ihraç edilirken Murat Eren´e 5 yıl 7 ay 25 gün hapis cezası verildi. Ancak Eren´in yalnızca ?görevi gereği edindiği gizli belgeleri açıklamak? ve ?zimmetli askeri mühimmatı gizlemek? suçundan ceza aldığı duyuruldu. Suikast iddiaları aydınlatılamadı.
SİVİL DAVADA ÜÇ SAVCI DEĞİŞTİ
Yargılamanın sivil ayağında ise farklı gelişmeler yaşandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı´nda görevli subay ve astsubayların da bulunduğu 10 sanıkla ilgili yargılama Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı. Mahkeme tarafından kabul edilen ve Ankara cumhuriyet savcılarından Dilaver Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında, ´hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma´ suçundan 27 yıla kadar hapis istenirken kısa süre sonra savcı değişti. Yerine başbakana yönelik ağır küfürlerin sarf edildiği ses kaydının sahibi olduğu iddia edilen Salim Demirci getirildi. Demirci, 30 Mayıs 2007´de verdiği mütalaasında sanıklar hakkındaki suç vasfını değiştirdi. Sanıkların eylemlerinin ´suç işlemek amacıyla örgüt kurmak´ suçunu oluşturmadığını savunarak sanıkların beraatlerini istedi. Ardından, iki yıl boyunca dosyanın Ergenekon davası ile birleştirilip birleşmeyeceği yönündeki işlemler için beklenildi.
5 SANIĞA BERAAT TALEBİ
Geçtiğimiz yıl dosyanın savcısı yeniden değişti. Salim Demirci´nin yerine Kubilay Taştan atandı. Şubat 2011´de yapılan duruşmada esas hakkında mütalaasını veren Taştan sanıkların eylemlerinin terör suçu niteliğinde bulunduğunu belirtse de sanıkların eylemlerini gerçekleştirmekten, ardından birlikte hareket etmekten de vazgeçerek, oluşturdukları örgütlenmeyi dağıttıklarını savundu. Sanıklar hakkında ´örgüt kurmak, yönetmek ve üyesi olmak´ suçları yönünden etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirten savcı, sanıklardan Murat Eren, Erkut Taş ve Yunis Akaya, Yasin Yaman ve Yakup Yayla´nın ´patlayıcı madde imal etmek, nakletmek ve muhafaza etmek´ suçlarından 6 yıl 9 aydan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, Erkut Taş ve Yunis Akkaya´nın ise 1´er yıldan 3´er yıla kadar ayrıca cezalandırılmasını istemiş, diğer 5 sanığın ise beraatini talep etmişti.
DANIŞTAY SALDIRISI GİBİ ÖRTBAS EDİLDİ
Başbakanın ev krokisi ile çok miktarda patlayıcının evlerinde ele geçirildiği sanıklar, patlayıcıları PKK´ya karşı kullanacaklarını iddia etmiş, önceki savcılar da sanıkların bu ifadesine itibar edilmesi gerektiğini savunmuşlardı. Soruşturmaya ilk bakan Savcı Salim Demirci´nin Başbakana ağır hakaret ve küfürler ettiği bir ses kaydı ortaya çıktı. ´Dört dörtlük suikast girişimi´ olduğuna dair emniyet yetkililerinin açıklamalarına rağmen savcıların soruşturmayı derinleştirmediği ve örtbas ettiğine dair kamuoyunda yaygın bir izlenim var. Benzer bir durum Danıştay saldırısının Ankara´daki mahkemede görülmesinde yaşandı. Saldırıya ait ayrıntıları araştırmayan, mağdurların ifadelerini dahi almayacak kadar yargılamadaki temel kuralları ihmal eden mahkeme ve savcılık, Ergenekon soruşturma savcılarının uyarılarına ve gönderdiği belgeleri dikkate almamış, davayı ´dinci kalkışma diyerek´ adeta örtbas etmişti. Ancak Yargıtay´ın devreye girmesiyle Ergenekon´la olan açık irtibatlar görülebilmiş ve dava dosyası Ergenekon davasına bakan mahkemeye gönderilmişti. İstanbul´daki yargılama sürecinde ise Danıştay saldırısıyla ilgili inanılmaz ayrıntılar ortaya çıkarıldı, olayın boyutunun çok farklı olduğu anlaşıldı. Saldırıya uğrayan hakimlerin ifadesi bu süreçte alındı. Saldırganın söylediği iddia edilen sözleri söylemediği ortaya çıktı. Saldırı gününe ait kamera kayıtlarının kayıp olduğu anlaşıldı. Benzer ihmaller zincirinin Atabeyler soruşturmasında da yaşandığı ileri sürülüyor. Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) mensup Atabeyler suikastçilerinin izlerinin Seferberlik Tetkik Kurulu´ndaki ´Kozmik Oda´ya kadar gittiği de ileri sürülüyor. Ancak Bülent Arınç´a suikast olayında yaşanan ve bir aya yakın süren kozmik oda aramaları krizini göze alamayan yetkililerin çekingen davrandıkları, araştırılması gereken ayrıntıları gözardı ederek olayın kapatılmasından yana oldukları ileri sürülüyor. Bu noktada şok bir ayrıntı hatırlatılıyor. Ergenekon davasında tutuklu yargılanan muvazzaf Binbaşı Fikret Emek de, Özel Harp Dairesi (ÖHD) mensubu idi. Evinden bir cephaneliğin ve suikast silahlarının çıktığı Emek´ten ayrıca bir ´hedef kartı´ belgesi de ele geçirilmişti. Kart, Ankara´da Genelkurmay Başkanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarını birbirine bağlayan tüp geçidin bombalanmasına yönelik eylem hedef bilgilerini içeriyordu. Bu hedef kartı, kontrgerilla tarzı bir saldırının da detaylarını işaret ediyordu. Bu şok kart, Başbakan Erdoğan´a yönelik suikast hazırlığının izlerinin de Özel Harp´in Kozmik Oda´sında bulunabileceğini gösteriyor.
-Atabeyler olayı neydi?-
Atabeyler grubuna yönelik operasyon Ankara Eryaman´da 31 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirilmişti. Bir eve baskın düzenleyen ekipler, Genelkurmay Başkanlığı´na bağlı Özel Harp Dairesi´nde (ÖHD) görevli iki astsubay, iki yüzbaşı ile emekli bir binbaşının da aralarında bulunduğu 9 kişiyi gözaltına aldı. Aramalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu´nun evlerine ait krokiler bulundu. Serkisof marka saatle hazırlanmış TNT karışımı patlayıcı, farklı menşeli 70 adet infilak kapsülleri, 348 gram C-4 patlayıcı, TNT kalıpları, dinamitler, yangın çıkarıcı bombalar ele geçirilmişti. Atabeyler çetesine yönelik operasyonda tutuklanan, aralarında Özel Kuvvetler Komutanlığı´nda görevli subay ve astsubayların da bulunduğu 10 sanıkla ilgili yargılama Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 4,5 yıl önce başladı. Sanıklar ´hükümete karşı darbe hazırlığı´ suçlamasıyla yargılanıyor. Atabeyler´in askerleri Yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Yasin Yaman ve Erkut Taş hakkında Genelkurmay Askeri Mahkemesi´nde de yargılama yapıldı. Çete üyesi olmaktan askeri mahkemede 5 yıl 7 ay 25 gün hapis cezasına çarptırılan Eren´in, devlete ait gizli bilgileri içeren CD´yi Yunis Akkaya´ya verdiği kesinleşti. Eren´in yalnızca görevi gereği edindiği gizli belgeleri açıklamak ve zimmetli askeri mühimmatı gizlemek suçundan ceza aldığı duyuruldu. Eren, Taş ve Yaman, YAŞ kararıyla TSK´dan ihraç edildi.
-Atabeyler, Cumhurbaşkanlığı seçim kışkırtmalarından 4´üncüsü idi-
Abdullah Gül´den önceki Cumhurbaşkanı Necdet Sezer´in görev süresinin 15 Mayıs 2007 tarihinde bitmesine 1 yıl kadar varken, Türkiye´de peşpeşe bir takım hareketlenmeler gerçekleşmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı makamının kale olduğunu ve AK Parti´ye kaptırılmaması gerektiğini başlangıçta sağda solda dillendirilmekle yetinen çevreler, bir adım daha ileri gittiler ve Mayıs ayının başlamasıyla birlikte toplumsal boyutta ´kışkırtmalar´ sürecini başlattılar. 1 Mayıs 2006 tarihinde Süleyman Demirel´in, ´Başörtüsüyle okumak isteyen Arabistan´a gitsin´ diyerek birden ortaya çıkmasıyla başlayan 1 yılı aşkın bu süreçte, 29 tanesini tespit edebildiğimiz peşpeşe gerçekleşen bu kışkırtmalardan ikincisi Cumhuriyet gazetesinin bahçesine üç kez gerçekleşen el bombası atılması olayı, üçüncüsü Danıştay saldırısı olayı ve dördüncüsü Atabeyler grubunun suikast girişimi olayıydı. Danıştay saldırısı üzerine gerisinin geleceğini tahmin ederek başladığımız ve kışkırtmalar gerçekleştikçe hemen eklediğimiz ´provokasyonları teşhir canlı yayınımız´daki 29 olayı görmek için tıklayın.
Abdullah Harun / kontrgerilla.com
(18 Temmuz 2012, 12:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Erdoğan´a suikast davası kapatılıyor
Atabeyler davası kapatılıyor: Savcı sanıkları savundu
Yılmazer: Atabeyler olayı dört dörtlük suikast girişimiydi
Atabeyler´in sarı zarfını veren kişi tespit edildi
Atabeyler olayı ve Ergenekon´la bağlantısına dair manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili geniş bilgi içeren dosyamız
Özel Harpçi binbaşıda ´devlet sırrı sabotaj´ belgesi
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Cumhurbaşkanlığı sürecinde kışkırtmalar