Malatya Zirve katliamının arka planına ışık tutan bazı belgeler ortaya çıktı. Buna göre, katliamın azmettiricisi olmakla suçlanan Varol Bülent Aral, MİT elemanı. Üst rütbeli bazı askerler de katliamdan haberdar. Bugün gazetesi yazarı Adem Yavuz Arslan´ın yazdığı, ´Ergenekon´un Zirvesi´ isimli kitapta, Zirve katliamının faili Emre Günaydın´ı azmettirdiği ileri sürülen Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger ve MİT haber elemanı Varol Bülent Aral ile Ergenekon sanığı Hurşit Tolon´un rolü belgeleriyle ortaya konuluyor.
11.06.2012 12:08 2007´de Malatya Zirve Yayınevi´nde 1´i Alman 3 kişinin öldürülmesi soruşturmasında geçtiğimiz günlerde ek iddianame hazırlanıp mahkemeye sunuldu. Kabul edilmesi durumunda katliam, Ergenekon Terör Örgütü´nün bir eylemi olarak davaya konu olacak. Bu durumda da dava, tıpkı Danıştay Saldırısı olayının Ergenekon davası bünyesine alınmasında olduğu gibi genişletilecek. İlerleyen süreçte de davanın İstanbul´da görülen Ergenekon davasıyla birleştirilmesi gündeme gelebilecek. Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili bugünlerde yaşanan çarpıcı gelişmelere, Bugün Gazetesi yazarı Adem Yavuz Arslan da yeni kitabıyla katkı yapıyor. Yayınevinde işlenen cinayetlerin arka planını incelediği ikinci kitabı Ergenekon´un Zirvesinde önemli bilgilere yer veriyor. Emre Günaydın´ı azmettirdiği ileri sürülen dönemin Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger ve MİT haber elemanı olduğu iddia edilen Varol Bülent Aral ile Ergenekon sanığı Hurşit Tolon´un kanlı cinayetteki rolü belgeleriyle ortaya konuluyor. Davada mahkemeye sunulan ek iddianamede 1 numaralı sanık Tolon´un misyonerlik faaliyetlerini takip etmek için kurulan Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi´nin (TUSHAD) başkanı olarak görev yaptığı belirtiliyor. Bu dönemde kurumun JİTEM ile koordinasyon halinde olduğu kaydediliyor.
Hrant Dink cinayetinin gizli kalmış yönlerini Bi Ermeni Var; Hrant Dink Operasyonunun Şifreleri isimli kitabıyla aralayan gazeteci Adem Yavuz Arslan, yeni kitabı Ergenekon´un Zirvesi ile de 18 Nisan 2007´de biri Alman üç kişinin katledildiği Malatya Zirve Yayınevi cinayetine ışık tutuyor. TİMAŞ yayınlarından bugün piyasaya çıkan olan kitap, Zirve Yayınevi cinayetinin Kafes Eylem Planı çerçevesinde ve bizzat jandarma tarafından organize edildiğini belgeleriyle ortaya koyuyor.İddiaya göre, Tolon´un evinden çıkan Genelkurmay antetli misyonerlik sunumunda, misyonerlerin 2004 yılında Malatya, 2005 yılında Elazığ, 2006 yılında Doğu Karadeniz, 2007 yılında ise Trabzon için atılım yılı olacağından bahsediliyor. ´Misyonerlik´ isimli 27 slaytlı sunumda, saldırıya uğrayan Zirve Yayınevi´nin eski adı olan ´Kayra Dağıtım´ ismi not edilmiş ve Malatya, İstanbul, İzmir, Trabzon illerinin altı çizilmiş. Hurşit Tolon, 2007 tarihinde misyoner cinayeti öncesi Malatya´da ziyaretlerde bulunmuş, dönemin 2. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, kendisini emekli olmasına rağmen törenle karşılamıştı. Ayrıca Tolon´un cinayetlerin olduğu gün Malatya İnönü Üniversitesi´nde ´21. yy. başlangıcında kuşatılmış Türkiye´ konulu konferans verdiği tespit edilmişti.
-Azmettirici talimatla serbest kalıyor-
Kitapta, misyoner cinayetin azmettiricilerinden olduğu iddia edilen Varol Bülent Aral´ın MİT haber elemanı olduğunu gösteren delile yer veriliyor. Emre Günaydın, duruşmada, Varol Bülent Aral´ın kendisine, Sana devlet desteği sağlarız. dediğini söylemişti. Bu ifade mahkeme kayıtlarına da geçti. Emniyet´in mahkemeye gönderdiği çarpıcı bir belge de bunu destekler nitelikte. Doküman, Aral´ın MİT adına çalıştığını ortaya koyuyor. Belgeye göre; Varol Bülent Aral, 5 Aralık 1995´te DHKP-C adına silahlı eylem için bir av bayiini soyarken 1 kişiyle birlikte suçüstü yakalandı. DHKP-C terör örgütü üyelerinin polisteki sorgusu sürerken, Malatya MİT Bölge Başkanlığı görevlileri, gözaltında bulunan Aral´ın ´MİT´e çalışan haber kaynağı´ olduğunu söyleyerek serbest bırakılmasını istedi. Ankara´dan Malatya Emniyeti´ne gelen bir telefonla da Aral ve diğer DHKP-C´li serbest bırakıldı.
Kitapta yer alan belgeye göre cinayetten yaklaşık iki yıl sonra ?azmettirici? olduğu iddiası ile tutuklanan Varol Bülent Aral, MİT ajanı. Cinayeti işleyen ekibin lideri olduğu iddia edilen Emre Günaydın´ı azmettirdiği iddiasıyla halen tutuklu bulunan Aral, kayıtlara göre daha önce DHKP-C içinde yer almış. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Aral´ın olaydan sonra üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın´la ilişkisini masaya yatırdı. Bunun için tüm devlet kurumlarından, Aral hakkındaki bilgileri mahkemeye göndermesini istedi. Mahkemenin bu kritik kararı neticesinde Emniyet´ten 1995 yılına ait bir rapor mahkemeye ulaştı. Bu belgeye göre Aral, 5 Aralık 1995´te DHKP-C içerisinde faaliyet gösteriyordu ve polis, Malatya´daki DHKP-C örgütlenmesini çökertmek amacıyla Aral´ın da içerisinde olduğu DHKP-C hücresini takip ediyordu. Tam da bu dönemde DHKP-C hücresinde faaliyet gösteren iki DHKP-C´li, örgüt adına silahlı eylem yapmak için bir av bayisini soymak isterken polis tarafından suçüstü yakalandı. Örgüt üyelerinin polisteki sorgusu sürerken, Malatya MİT Bölge Başkanlığı´ndan ilginç bir talep geldi. MİT görevlileri, gözaltında bulunan DHKP-C üyesi Aral´ın ?MİT´e çalışan haber kaynağı? olduğunu söyleyerek Aral´ın serbest bırakılmasını istediler. Bu talep karşısında sorguyu yapan ekip ile MİT´çiler arasında tartışma yaşandı. Ancak tartışma, Ankara´dan Malatya Emniyeti´ne gelen bir telefonla son buldu ve silah çalmak isterken suçüstü yakalanan iki DHKP-C´li böylece serbest bırakıldı.
Adem Yavuz Arslan´a göre Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı´nın, ordu komutanlığının olduğu ve bölgedeki konumu itibarıyla çok önemli bir il olan Malatya´da yaşanan bu ilişkiler ağından MİT´in haberdar olmaması mümkün değil.
-Katliam öncesi, misyonerlik sunumu-
Katliamları azmettirdiği iddiasıyla tutuklanan dönemin Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger´in, yayınevinde öldürülen Tilman Geske ve Necati Aydın´ın fotoğrafının da bulunduğu dosyayla cinayetten 3 ay önce misyonerlik sunumu yaptığı ortaya çıktı. Gölcük Donanma Komutanlığı´nda ele geçirilen 8-12 Ocak 2007 tarihli bir belgede, Tilman Geske ve Necati Aydın´ın fotoğrafı bulunuyor. ´Misyonerlik faaliyetleri´ başlıklı sunum dosyasında örnek faaliyet alanı olarak Malatya gösteriliyor. Mehmet Ülger´in cinayetten sonra adliyede görevli savcıları da dinlettiği belirlendi. Çetin Doğan´dan Kemal Alemdaroğlu´na, Tuncay Özkan´dan Hurşit Tolon´a 139 kişi Fatih Hilmioğlu´nun rektör olduğu dönem Malatya İnönü Üniversitesi´nde seminer vermişti. Yazar, tam da bu sıralarda hükümeti baskı altına almak için Hilmioğlu´nun öldürülmesinin planlandığını aktarıyor. Gizli tanık Adıyaman´ın ifadesine göre olay 2007 yılının Ekim ayında gerçekleşiyor. Ülger´le Adıyaman restoranda buluşuyor. O sırada Hilmioğlu´nun lokantadan ayrıldığını görüyorlar ve Ülger, yanındaki Adıyaman´a şöyle diyor: Sen bizim güvendiğimiz bir elemansın. Rektörü öldürmek çok basit bir iş. Örneğin biraz önce buraya geldi, çıktı gitti, yol güzergahında istediğin yerde öldürebilirsin.
-Zirve´nin notları sır ajandada-
Kitaptaki bilgilere göre 30 Ocak 2008´de, gece yarısı Malatya şehirlerarası otobüs terminalinde görevli bir polis memuruna buluntu bir ajanda teslim edildi. Ajandayı karıştıran polis, ilgili birimleri haberdar etti. Çünkü ajanda son derece ilginçti. Not kâğıtlarından iki sayfa Zirve Yayıncılık´a yapılan saldırıyla ilgili notlarla doluydu. Diğer sayfalarda ise Ergenekon´a yönelik operasyon ile ilgili yorumları içeren el yazması bilgilerin olduğu, ayrıca Zirve Yayıncılık´a yapılan saldırının faillerinden Emre Günaydın ve soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Varol Bülent Aral´dan bahsedildiği görüldü. Malatya alan kodlu bir telefon numarasının karşısında ise 0422 233 XX XX MİT yazıyordu. Aral üzerinde detaylı çalışmalar yapan güvenlik birimleri daha da ilginç bir durumla karşılaştılar. Aral, Malatya nüfusuna kayıtlı, 1976 doğumluydu. 1 Aralık 1995´te DHKP-C´ye yakınlığıyla bilinen Kurtuluş dergisinin basılmasına yönelik protesto eyleminde açlık grevine katılmıştı. 9 Şubat 1996 tarihinde DHKP-C´ye yönelik ?Altınkayısı? kod adlı operasyonda gözaltına alınmış, bir gün sonra da aynı şubeden serbest bırakılmıştı.
-Keleşle yakalandı, 1 yılda bırakıldı-
Aral, 14 Şubat 2007´de gece 01.30 sularında ise Adıyaman Merkez, Mimar Sinan Mahallesi Mahmut Gürbüz Camii yakınında şüphe üzerine durdurularak arandı. Aral, üzerinde bir seyyar dipçikli kaleşnikof uzun namlulu silah, on yedi dolu fişek, 21 Ocak 2007 tarihli Vakit gazetesinin kapak sayfası, 16 Haziran 2006 tarihli Vakit gazetesine ait, yırtılmış dokuzuncu sayfa ve çok sayıda kartvizit bulunması üzerine gözaltına alındı. 27.01.2008´de tutuklu bulunduğu Adıyaman E Tipi Cezaevi´nden tahliye oldu. Adıyaman Kapalı Cezaevi´nde tutuklu olarak bulunan Ercan Gelni, ?Varol Bülent Aral´ın Zirve Yayınevi cinayeti sanıklarından Emre Günaydın´la irtibatlı olduğu ve cezaevi ziyaretlerine geldiği?ne dair idareye dilekçe verdi. Varol Bülent Aral, Zirve Yayınevi katliamının azmettiricisi olduğu gerekçesiyle, 5 Şubat 2009´da Malatya´da tutuklandı.
-Ergenekon, misyonerlere El Kaide tarzı saldırısı planlamış-
Kitapta yer alan ilginç bir ayrıntıya göre Ergenekon 2007 yılında aslında misyonerlere yönelik üçüz saldırı planlamış. Belgeleri ve sanık ifadeleri ile anlatılan olaylara göre 2007 yılı Nisan Mayıs aylarında Malatya ile birlikte Van ve Diyarbakır´da da misyonerlere yönelik saldırılar planlanmış. Polisin dikkati sayesinde tetikçiler yakalanmış. ( Taraf, Zaman)
ZİRVE DAVASINA 18 HAZİRAN´DA DEVAM EDİLECEK
Zirve Yayınevi davasına 18 Haziran 2012 tarihinde 39. duruşma ile devam edilecek. O tarihe kadar mahkemenin ek iddianame konusunda bir karar vereceği tahmin ediliyor. Malatya´da 18 Nisan 2007 tarihinde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel´in öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davanın sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler Malatya Kapalı Cezaevi´nde, tutuklu sanık Varol Bülent Aral ise Elazığ Cezaevi´nde tutuluyor. Dava kapsamında Hüseyin Yelki, Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe ise tutuksuz yargılanıyor. Malatya Cezaevindeki 5 tutuklu sanık, Terör örgütü, kasten adam öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve yağmaya teşebbüs suçlarıyla, Varol Bülent Aral ise Azmettirici suçuyla suçlanıyorlar. Davanın 39. duruşması 18 Haziran 2012 tarihinde başlayacak.
Hrant Dink davasında bulunamayan örgüt yapısının, Zirve Yayınevi davasının mahkemeye sunulan ek iddianamesinde deşifre edildiği de iddia edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012´de görülen Hrant Dink cinayetine ilişkin dava kararında tüm sanıkların örgüt suçundan beraatına karar vermişti. Malatya´da 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının azmettirici ve örgüt yapısıyla ilgili olarak Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy´un hazırlayarak Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne sunduğu 19 sanıklı ek iddianamede, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetleri ile ilgili örgüt yapılanmasındaki bağlantıların da deşifre edildiği ileri sürüldü. İddiaya göre, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetlerin arkasındaki örgüt ile Malatya Zirve Yayınevi´ndeki cinayetleri işleten örgüt aynı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil, ek iddianamede terör örgütü yöneticiliği´ ile suçlanıyorlar. Emekli Albay Ülger, cinayet döneminde Malatya İl Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu.
Zirve Yayınevi olayında azmettiriciler ve örgüt boyutunu kapsayan ek iddianamenin Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilmesi halinde, mevcut Zirve Yayınevi davası ile birleştirileceği ve Zirve Yayınevi davasının ana dosyasının da Hrank Dink ve Rahip Santaro cinayetlerin arkasındaki örgütlenme yapısı nedeniyle de Kafes Eylem Planı ana davası ile birleştirilmesinin gündeme gelebileceği öğrenildi. ( İHA)
(11 Haziran 2012, 12:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Zirve´de ek iddianame tamam
Katliamdan önce Ergenekon zirvesi
MALATYA ZİRVE KATLİAMI VE ERGENEKON BAĞLANTISI MANŞETLERİMİZ
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Savcılar: Zirve, Ergenekon kapsamında
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap