Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, yürüttüğü 28 Şubat soruşturması çerçevesinde, YÖK´te bulunan ve 28 Şubat dönemine ait olduğu belirtilen 300 klasör belgeye el koydu. El konulan belgelerin, YÖK´ün MGK ve TSK ile yaptığı karşılıklı yazışmalar olduğu bildirildi. Belgelerin, 28 Şubat sürecinin yöneticisi askerler tarafından sivil idarecilere yasadışı şekilde nasıl dayatmalar yapıldığını diğer deyişle postmodern darbeyi kanıtlaması açısından önemli görülüyor. Belgelerin izine 2010 yılındaki KPSS kopya soruşturmasında ulaşılmış.
24.02.2012 17:31 Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, yürüttüğü 28 Şubat soruşturması çerçevesinde, YÖK´te bulunan ve 28 Şubat dönemine ait olduğu belirtilen 300 klasör belgeye el koydu. El konulan belgelerin, YÖK´ün MGK ve TSK ile yaptığı karşılıklı yazışmalar ve buna ilişkin belgeler olduğu bildirildi. YÖK´teki belgelerde ilk sırada fişleme belgeleri bulunuyor. 2010 yılında yaşanan KPSS kopya skandalı soruşturması kapsamında yapılan incelemeler sırasında 28 Şubat, Batı Çalışma Grubu ve fişleme bilgilerine ulaşıldığı ileri sürüldü. Savcılık, önceki gün de, 28 Şubat kararları olarak bilinen MGK kararlarının kaleme alınmasına yönelik çalışmalarda bulunan 4 sivil memurun tanık sıfatıyla ifadelerini almıştı.
KPSS SINAV SORUŞTURMASINDA 28 ŞUBAT´IN BELGELERİ ELE GEÇTİ
2010 yılındaki KPSS sınavında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla polis tarafından Yüksek Öğretim Kurumu´nda (YÖK) yapılan inceleme sırasında YÖK bilgisayarlarında 28 Şubat dönemine ait belgelere ulaşıldı. İddialara göre ulaşılan belgeler arasında 28 Şubat döneminin fişlemeleri de vardı. YÖK bilgisayarlarından 28 Şubat döneminde ismi sıkça geçen Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) belgeleri ile üniversitelerde görev yapan akademisyenler hakkındaki fişleme kayıtları bulundu. Polis ulaştığı bilgi ve belgeleri 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığa iletti.
BELGELER POSTMODERN DARBEYİ BELGELİYOR
Belgelerin, 28 Şubat sürecinin yöneticisi askerler tarafından sivil idarecilere yasadışı şekilde nasıl dayatmalar yapıldığını diğer deyişle postmodern darbeyi kanıtlaması açısından önemli görülüyor.
Dönemin YÖK Başkanı Gürüz Ergenekon´dan yargılanıyor
1995-2003 yılları arasında YÖK Başkanlığı yapan ve 28 Şubat postmodern darbe sırasında da bu görevi yürüten Kemal Gürüz halen Ergenekon davasının tutuksuz sanığı olarak yargılanıyor. Gürüz, bu hafta içinde ilk defa ifade vererek ´Ergenekon´ hakkında bildiklerini anlatmıştı.
YÖK BAŞKANI´NDAN AÇIKLAMA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının KPSS´deki kopya iddiaları soruşturması çerçevesinde YÖK Başkanlığına bağlı ÖSYM´de yapılan aramalarda 28 Şubat sürecine ilişkin belgeler çıkmasıyla ilgili, ´Ankara Cumhuriyet Savcılığı, yürüttüğü bir soruşturma çerçevesinde Yükseköğretim Kurulumuzdaki Toplumsal Faaliyetler Birimi´ne ait bir takım belgeleri bizden talep etmiştir. Biz de gereğini yerine getirdik´ dedi.
Çetinsaya, ´Üniversiteler Bölge Toplantıları´ kapsamında Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu´nda 19 üniversitenin rektörüyle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından bir gazetecinin, ´Bir soruşturma kapsamında YÖK´e ait 300 klasör belgeye el konulduğu söyleniyor, neler söyleyeceksiniz?´ şeklindeki sorusu üzerine Çetinsaya, şöyle konuştu: ´Ankara Cumhuriyet Savcılığı, yürüttüğü bir soruşturma çerçevesinde Yükseköğretim Kurulumuzdaki Toplumsal Faaliyetler Birimi´ne ait bir takım belgeleri bizden talep etmiştir. Biz de gereğini yerine getirdik. Ama bu aşamada takdir edersiniz ki, soruşturmanın içeriğiyle ilgili herhangi bir şey söylemem söz konusu değil.´
Çetinsaya, belgelerin içeriğinin sorulması üzerine de ´4-5 yıl öncesine, çok daha öncesine ait şeyler´ dedi.
ÇEVİK BİR İMZALI EMİR YAZISI
25.02.2012 12:17 Belgeler arasında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasındaki yazışmalar bulunuyor. Ayrıca Batı Çalışma Grubu´nun öğretim üyeleri ve üniversitelerle ilgili fişleme belgeleri de yer alıyor. Savcılığın soruşturma dosyasına koyduğu 28 Şubat belgeleri arasında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir imzalı yazının da bulunduğu belirtiliyor. 14 Temmuz 1998 tarihinde YÖK´e ´kişiye özel´ olarak gönderilen ve emir üslubuyla kaleme alınan yazı, meslek lisesi mezunlarını mağdur eden katsayı uygulamasının kaynağını da deşifre ediyor. Yazıda, üniversite sınavlarında uygulanan sistem eleştiriliyor. Genelkurmay Başkanlığı´na ulaşan bilgilerden, yükseköğrenim kurumlarına öğrenci seçiminde etkili olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) uygulamasının irticai gruplarca istismar edildiği öğrenilmiştir. deniliyor. Ardından, şu ifadeler yer alıyor: Söz konusu sistem, irticai grupların bir okuldaki öğrencilerin çoğunluğunun notlarını düşük tutarken ileride yönetim kademelerine getirmeyi planladıkları öğrencilerin notlarını yüksek tutmak suretiyle OBP´nin de yüksek olmasını sağlamak, üniversiteye kabulde 40-45 puana varan bir avantaj elde etmelerine imkân vermek şeklinde istismar edilmektedir. Tek aşamalı sistemin istismarları artıracağı ileri sürülürken yapılması istenenler şöyle sıralanıyor: OBP uygulamasının kaldırılmasının, ´ayarlama yapma´ yetkisinin kullanılarak katsayıların minimize edilmesinin, ortaöğretim kurumlarının 1998 yılı için yaptığı OBP hesaplamalarının kontrolü maksadıyla MEB tarafından okullardaki kayıtların ve hesaplama yöntemlerinin öğrenci yerleştirme faaliyetleri sona ermeden önce denetlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Yazının ardından YÖK Genel Kurulu, 30 Ağustos´ta ÖSS´de yapacağı yeni düzenlemeyi görüşüyor. Bazı YÖK üyeleri, yazıya sert tepki gösteriyor. Başarı puanı uygulaması kaldırılmıyor ancak 1999´dan itibaren meslek liselileri mağdur eden katsayı uygulamasına geçiliyor. Kemal Gürüz, 1995-2003 yılları arasında YÖK başkanlığı yapmıştı. ( Zaman)
(24 Şubat 2012), son güncel.: (25 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 ŞUBAT SORUŞTURMASI MANŞETLERİMİZ
28 ŞUBAT SÜRECİYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
28 Şubat yargısına inceleme
28 Şubat´ta Türkiye´yi böyle bölmüşler