Ergenekon´un yargı ayağının paralel HSYK gibi çalıştığı ortaya çıktı. Klasörlerde yer alan belgelere göre örgüt, sadece dinleme yapılan dönemde 100´den fazla tayin ve terfide etkin rol oynamış. Seyfi Oktay´ın bir görüşmede muhatabına söylediği şu sözler de dikkat çekici: ´(HSYK Başkan Vekili) Kadir (Özbek) Bey gider, başka bir tanıdığımız gelir. O mesele değil!´
16.01.2012 12:13 İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilen Ergenekon´un yargı ayağına yönelik iddianamenin delil klasörleri, örgütün ne kadar etkin çalıştığını gözler önüne seriyor. Eski Adalet bakanlarından Seyfi Oktay´ın liderliğinde adeta paralel bir HSYK kuran örgüt, tayin ve terfilerde aktif rol oynamış. Yargıda militan kadrolar kurmayı hedefleyen örgütün ilk kriteri, ölçüsü ´mezhep´. Telefon tapelerinde geçen ´bizim ekipten, hemşeri, etnik köken ve akraba´ gibi ifadelerde diğer ölçütleri ortaya koyuyor. Ek delil klasörlerinde yer alan verilere göre söz konusu paralel yargı yapılanması sadece dinlemelerin yapıldığı dönemde bile 100´den fazla tayin terfi gerçekleştirdi.
İddianamenin delil klasörlerinde Seyfi Oktay ve diğer zanlılar Ali Hadi Emre, Tülay Bekâr ve Hüseyin Yıldırım arasında geçen görüşmeler, bu durumu ortaya koyuyor. Dinlemeye takılan görüşmelerde örgütün hâkim, savcı, Yargıtay, Danıştay üyeleri, kâtip ve mübaşirlerin taleplerini toplayarak terfi ve tayin gerçekleştirdikleri belirlendi. Aynı yapının kendi ölçülerine uymayan yargı görevlilerinin terfilerini engellemek için faaliyet yürüttükleri kaydedildi. Örgütün yargı mensupları hakkında fişlemeler yaparak kararnamelerden önce dönemin HSYK yetkililerine ulaştırdıkları tespit edildi. Tayin ve terfilerde HSYK´yı yönlendirdikleri anlatıldı. Örgütün yerel mahkemeler ve Yargıtay´da devam eden davalara müdahale ettikleri de aktarılıyor.
İddianamenin ek delil klasörlerine giren teknik takip kayıtlarında, yargı mensuplarının atama döneminde atamalarla ilgili resmi bir vasıfları olmayan örgüt üyelerini arayarak terfiler için taleplerde bulunduğu görülüyor. Öyle ki bir savcının şüphelilerden Avukat Ali Hadi Emre´ye tayin talebinde bulunduktan sonra söylediği şu söz, mevcut durumu gözler önüne seriyor: Sizlerin takdirine kalmış.
Seyfi Oktay´ın adalet bakanlığı yaptığı dönemde kadrolaştığı yönündeki iddialar ayyuka çıkmıştı. İddiaya göre Oktay, yargıyı tamamen ele geçirmek için kritik görevlere ´tanıdıklarını´ getirmişti. Dinlemeye takılan bir başka görüşme bu iddiayı doğrular nitelikte. Seyfi Oktay ile dönemin HSYK başkan vekili Kadir Özbek arasında geçen görüşmede Oktay, şöyle diyor: İki tane savcımız var. Bunları bir kabul edip dinlerseniz çok mutlu olurum. Bunlar bizim dönemin ürünleri. İşte gelip sığınıyorlar.
TAYİN TALEPLERİ TOPLUCA İLETİLİYOR
Örgütün müdahale ettiği başka bir tayin ise Seyfi Oktay ve Şeyho Saya isimli bir kişi arasında geçiyor. Şeyho Saya, Bir tane hâkim arkadaş vardı. Hani bu tayin döneminde savcı arkadaş vardı. Aziz A. size bilgilerini de iletmiştim. Bu atama döneminde onunla ilgili bir şey yaptınız mı, bir girişimde bulundunuz mu? diyor. Oktay ise, Yok henüz bir şey yapmadık. Topluca veriyorum ben şeyi. Onu vereceğim.
Şüphelilerden Ali Hadi Emre ve dönemin Fatih Cumhuriyet Savcısı Mithat İlbeyoğlu arasında geçen bir görüşmenin tapeleri de ek klasörde yer alıyor. Savcının Bakırköy cumhuriyet başsavcı vekili olmak istediği görülüyor. İlbeyoğlu´nun Sen uğraş bizi başsavcı vekili yaz ha şeye. sözü üzerine Ali Hadi Emre, Onu bir konuşalım o zaman. diyor.
Yine Seyfi Oktay ile Şeyho Saya isimli kişi arasında geçen başka bir görüşmede ise Saya, dönemin HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek´ten sonra HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´un HSYK´nın başına geleceğini belirtiyor. Bunun üzerine Seyfi Oktay, şu ifadeleri kullanıyor: ... Kadir Bey´le sınırlı değil, diğerine söyleriz. O mesele değil. Kadir Bey giderse başka bir tanıdığımız gelir. ( Zaman)
GÜRSEL TEKİN BÖYLE KURTARILDI
Ergenekon Terör Örgütü sanıklarının yapılanmasının evrakta sahtecilik suçlamasıyla ceza alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin´i de kurtarmak için çalıştığı ortaya çıktı. Ergenekon Terör Örgütü´nün yargı yapılanması soruşturmasında yargılanan sanık avukat Ali Hadi Emre ile eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay´ın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin´i kurtarmak için çalıştığı ortaya çıktı. Resmî evrakta sahtecilik yaptığı için 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Gürsel Tekin´in Yargıtay´da bekleyen karar aşamasındaki dosyasının ´esrarengiz´ şekilde kaybolmasının arkasındaki sır perdesi Adli Yargıyı Etkileme iddianamesinde aralandı. Adli Yargılamayı etkilemeye yönelik yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianamenin ek delil klasörlerinde yer alan teknik takip kayıtlarına göre eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve ekibi Gürsel Tekin´in Yargıtay´daki dosyasının onanmaması için çalışmışlar.
TEKİN´İN DOSYASI ONANIRSA CHP REZİL OLUR
Ergenekon´un yargı yapılanmasına yönelik hazırlanan iddianamenin ek delil klasörlerinde sanık avukat Ali Hadi Emre ile eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay´ın görüşmesi yer alıyor. A. H. Emre, 19 Mayıs 2010 tarihinde Moğultay´ı aradı ve ?Bu İl Başkanı var ya Gürsel Tekin. Şimdi onunla ilgili bir cezası var onun Yargıtay´da, O adamı bi yere getirirlerse ileride o dosya onanırsa güç durumda kalırlar yani bunu bi hatırlat. Yani düşünün ki, CHP´nin genel sekreteri olmuş. Polis gelip onu oradan alırsa ne duruma düşer parti. Rezil oluruz parti rezil olur. Mahkumiyeti onanırsa ne olacak. Önce onu halletmesi lazım onu hatırlat? dedi. Bu görüşmeden 7 ay sonra Gürsel Tekin´in dosyasından evraklar çalındı.
SEÇİMLER ÖNCESİ DOSYASI BUHAR OLMUŞTU
Gürsel Tekin, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısıyken yıkılması gereken sinemaya ruhsat vermekle suçlanmış ve ?resmi evrakta sahtecilik? yapmak suçundan 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gürsel Tekin´in avukatı Özlem Arslan, 2 Aralık 2010 tarihinde müvekkili Gürsel Tekin´in dosyasını Yargıtay Dağıtım Bölümü´nde incelemesinin ardından dosyadan 6 evrak eksildi. Dosyadan; Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin iddianamesi, Gürsel Tekin´in nüfus ve sabıka kaydı, Gürsel Tekin´in mahkemedeki savunmasını içeren savunma zaptı, duruşma tutanakları, gerekçeli karar ve bilirkişi yemin zaptı kayboldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kararı 12 Haziran 2011 tarihinden sonraya bıraktı ve Gürsel Tekin dokunulmazlık zırhına büründü.
İŞTE O SÜREÇ
24 Aralık 2009 - Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Gürsel Tekin´in işlemlerini resmi belgede sahtecilik olarak niteledi ve 2 sene 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.
9 Şubat 2010 - Gürsel Tekin´in temyiz dilekçesi Yargıtay´a ulaştı.
19 Mayıs 2010: Avukat Ali Hadi Emre, Mehmet Moğultay´a Gürsel Tekin dosyasının halledilmesi gerektiğine dair bilgi veriyor.
2 Aralık 2010 - Gürsel Tekin´in avukatı Özlem Arslan, müvekkili Gürsel Tekin´in dosyasını Yargıtay Dağıtım Bölümü´nde inceledi.
24 Ocak 2011 - Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Gürsel Tekin´in dosyasında eksiklik olduğunu tespit etti.
26 Ocak 2011 - Yargıtay, eksikliğin tamamlanması için dosyayı Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi.
16 Şubat 2011 - Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, eksik evrakları tamamladı ve dosyayı Yargıtay´a gönderdi.
23 Mart 2011 - AKİT´in, 23 Mart 2011 tarihli manşetinde ?Tekin´i kim koruyor?? ifadeleri kullanıldı.
25 Mart 2011 - Tebliğname hazırlandı.
28 Mart 2011 - Gürsel Tekin dosyası Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ne geldi. Dosya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde 2011 / 4270 sayılı numara aldı.
29 Mayıs 2011 - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; Gürsel Tekin´in, Gazeteci-Yazar Zihni Çakır´ın hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu´nu bilgilendirdi. Gürsel Tekin´in, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nda bekletilen dosyasından 6 belgenin yok edildiği ortaya çıktı.
10 Haziran 2011- Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken, Gürsel Tekin hakkındaki ?resmi evrakta sahtecilik? suçuna ilişkin dava dosyasının şu an için gündemlerinde olmadığını, sırasını beklediğini söyledi ve Tekin dokunulmazlık zırhına büründü.
İŞTE O KONUŞMA
Tape No: 14946´da kayıtlı, 19.05.2010 günü saat: 15.28´de Ali Hadi Emre ile Mehmet Moğultay arasındaki görüşme:
Mehmet Moğultay: Efendim Ali Hadi
Ali Hadi: Sen Bana soruşturma devam ediyor mu etmiyor mu diye. Sordum devam ediyormuş.
Mehmet Moğultay: He tamam
Ali Hadi: Birde bir şey söyleyeyim. Bu il Başkanı varya Gürsel Tekin
M.M: He
A.H: Şimdi onunla iligli bir cezası var Yargıtay´da
M.M : Biliyorum biliyorum
A.H: O adamı bir yerlere getirirlerse ileri de o dosya onanırsa güç durumda kalırlar yani bunu bir hatırlat.
M.M: Tamam tamam
A.H: Yani düşün ki CHP´nin genel sekreteri olmuş.
M.M: Kim
A.H: Ya diyelim ki, CHP´ye genel sekreter oldu. Polis gelip onu ordan alırsa ne duruma düşer parti.
M.M: Tabi tabi
A.H: Rezil oluruz, parti rezil olur
M.M: Tabi tabi
A.H: Mahkumiyeti onanırsa ne olacak. Önce onu çözmesi lazım, onu hatırlar bizimkisi bilmez yani
M.M: Tamam. (Yeni Akit)
(16 Ocak 2012, 12:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Seyfi Oktay´ın Ergenekon davası için yargıyı etkileme girişimleri soruşturması manşetlerimiz
İŞTE SEYFİ OKTAY İDDİANAMESİNİN TAM METNİ
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
CHP kadrolaşması Oktay´ın ajandasında
Yargıtay´da Gürsel Tekin skandalı
´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz
ÖRNEKLERLE CHP´NİN ERGENEKON VE BENZER DAVALARDA SEMPATİZANLIKTAN ÖTE TAVIRLARI
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap