12 Eylül 1980 darbesine ilişkin iddianamede, 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim´de meydana gelen ve 34 kişinin öldüğü katliam soruşturmasının somut delillere karşın örtbas edildiği belirtiliyor, ayrıntılar veriliyor.
11.01.2012 - 13:19 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin iddianamede, 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim´de meydana gelen olayların da darbeye zemin hazırladığı ifade ediliyor. İddianamede dönemin şahitlerinin dikkat çekici açıklamaları bulunuyor. Cumhuriyet Savcısı Çetin Yetkin, 1 Mayıs 1977 olayında kendisinin duruşmada savcı olduğunu söylüyor. İlk duruşmada soruşturmanın genişletilmesi ve esas faillerin bulunmasını istediğini dile getiren Yetkin, Bazı kamu görevlileri de açıkça suçlu oldukları dosyadan anlaşıldığı gibi, haklarında dava açılmasını ister istemez hemen bu görevden alındım. Yani bu davanın o şekilde yürütülmesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı istemedi ve beni görevden aldı. diyor. 1 Mayıs Davası Cumhuriyet Savcısı Muhittin Cenkdağ ise bir gün önce İntercontinental Oteli´nin resmen kapatıldığını belirtiyor. Uçakla bir sürü Amerikan isimli insanların Yeşilköy´e geldiğini anlatan Cenkdağ şöyle devam ediyor:
Olay gecesi kayıtlarda yok, otel kayıtlarında yok. Ama onların oraya geldikleri sabit.´, ´...ve onlar ateş etmeye başlıyorlar. Amaç halkı 1 Mayıs´tan soğutmak, Sosyalizme karşı uzak kalmayı sağlamak.´, ´Onlar emniyetin şurada burda artık şeyi telafi etmek için, bir sanık elde edebilmek amacıyla yaptığı girişimler. Yüzde 80´i serbest bırakıldı ve takipsizlik kararı aldılar. Yanılmıyorsam yirmi küsur kişi ancak mahkemeye verildi. Bunun da 7-8 kişisi tutuklanmıştı. Onun üzerinde de tabanca falan bulunmalarından dolayı. Yoksa onların direkt 1 Mayıs olaylarıyla ilgisi yoktu.
Dönemin İstanbul Mali Polis Müdürü Recep Ordulu da o günün şartlarında herkesin gergin olduğuna dikkat çekiyor. Çeşitli kaynaklardan, basından olaylı geçeceği, sıkıntılar olacağı gibi duyumlar alındığını ifade eden Ordulu, Tedirgin 1 Mayıs geliyordu. Bizim kendini bilmez ekipler. O beyaz Renault dediğimiz, Renault(tan) elini çıkarmış, şeyden havaya ateş ediyor. O arkadaşımız şimdi bir büyük ilde Emniyet Müdürüdür yani. Rütbeli, 1. Şubenin o zamanki Ekipler Amiri şahıstı. Bir panik yani, kimin ne yaptığı çıkmış şeyden, işte bu arada panzerlere emir verildi işte, panzer müdürü tarafından panzerler başladı şeyin etrafında dönmeye, heykelin etrafında dönmeye. Polisin orada yaptığı tek şey paniği artırıp ölü adetini artırmaktı yani, bir teskinlik şeyi görülemedi. diye konuşuyor.
Eski Başbakanlardan ve o dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, daha ilk günden karşılarına duvarların çıkmaya başladığını vurguluyor. Ecevit, Yani ateşi açıp, halkı paniğe kaptırıp 30´un üzerinde insanın ölümüne neden olanlar belli. Yani emniyet onları mutlaka filmini çekmiş olmalıydı. Ona rağmen hiçbir bilgi alamadık. ifadelerini kullanıyor.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin ise olayı şöyle değerlendiriyor: 1 Mayıs 1977 tarihinde meydana gelen ve 34 kişinin ölümü ile birçok kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların oluş şekli, görgü tanıklarının anlatımları, olayda gerek İntercontinental Oteli´nden gerekse Sular İdaresi binasının üstünden ateş edenlerin birçok kişi tarafından görülmüş olmasına rağmen güvenlik güçlerinin gerçek suçluların hiçbirisini yakalayamamış olması hususları gözetildiğinde, olayın toplumu kaosa ve iç çatışmaya sürüklemek, nihai hedef olarak ise askeri darbeye zemin hazırlamak amacıyla devlet içinde yönetimi ele geçirmek isteyenlerin yönlendirmesi ve kurgulamasıyla çıkarılmış bir provokasyon olduğu ve etkili güçlerin polisin de görev yapmasını engellediği kanaatine varılmaktadır. ( Cihan)
(11 Ocak 2012, 14:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul
12 Eylül soruşturmayla ilgili manşetlerimiz
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605
12 Eylül iddianamesini okumak/indirmek için tıklayın