OYAK Güvenlik´in, kanlı Danıştay baskınını ´organize´ şekilde kararttığını gösteren yeni deliller ortaya çıktı. İki OYAK çalışanının ´Veri diskleriyle oynayalım, uçuralım, eskilere sabit kalmayalım, yeni loglar yarattıralım´ şeklindeki telefon görüşmesinin dinlemeye takıldığı ortaya çıktı. TÜBİTAK raporunda bilirkişi, Alparslan Arslan´ın saldırı öncesindeki 13 görüntüsünün silindiğini tespit etmişti.
05.01.2012 12:57İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatı doğrultusunda Danıştay saldırına ilişkin olarak yapılan son operasyonun gerekçesi ortaya çıkmaya başladı. Savcılık, Ankara ve İstanbul´da düzenlenen operasyona, Ergenekon davası kapsamına alınan Danıştay saldırısının aydınlatılmasını sağlayacak delillerin karartıldığı iddiasıyla düğmeye bastı. OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş ile OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş´de Montaj Bakım Şefliğini yapan ve Danıştay´daki kameralardaki arızaları gidermekle görevli olduğu tespit edilen Metin Almalı arasındaki telefon görüşmesi, kayıtların nasıl değiştirildiğini ve yeni log kayıtlarının (bilgisayardaki işlem kayıtlarının tutulduğu alan) meydana getirildiğini gösteriyor.
VERİ DİSKLERİYLE OYNAYALIM
Barış Demirtaş: ...al imajını falan, veri diskleriyle oynayalım, uçuralım, eskilere sabit kalmayalım, yeni verilerle yeni loglar yarattıralım, o loglarla bunları karşılaştıralım aynı logları yazacak mı yazmayacak mı
Metin Almalı: Yani reset yaptığımız zaman nasıl bir log atıyor nereye ne yazıyor onları görmemiz lazım.
Soruşturmada OYAK Güvenlik yetkililerinin Danıştay saldırısından bir gün önce yani 16 Mayıs 2006´da sildikleri, daha sonra yargı sürecinde kayıtların mahkemeye teslim edilmeden önce Kayıtların geri dönülemez şekildi silindiği, mahkemeye kayıtlarının tamamının değil bir kısmının gönderildiği ve harddisklerin üzerinde yapılan değişikliklerin tespit edilememesi için yeni Log kayıtlarının oluşturulduğu tespit edildi.
GİZLİ KAMERA DA VAR MI?
Soruşturmada ayrıca, OYAK Güvenliğin gizli kamera sistemi yerleştirme hizmeti verdiği, Danıştay´a da gizli kamera yerleştirip yerleştirilmediği soruşturuluyor. 2005 yılı aralık ayında Danıştay´a kamera sistemi hizmeti vermeye başlayan Oyak Güvenlik´te yapılan incelemelerde Aralık 2005 - 3 Mayıs 2006 arasındaki süreçte kameraların yaklaşık 4,5 ay boyunca hiç arızalanmadığı belirlendi. Bilirkişi raporunda Danıştay kameralarında ilk arızanın 3 Mayıs tarihinde meydana geldiği ve Danıştay saldırısından bir gün önce 16 Mayıs 2006´ya kadar 4 kez arızalandığı gerekçesiyle kameralara müdahale edildiği tespiti yapıldı. Yani Aralık 2005´den Mayıs ayına kadar hiç arızalanmayan kameralar Mayıs ayı içerisinde 12 günlük süreçte 4 kez arızalandı. Ancak bilirkişi kamera sistemlerinin hiç arızalanmadığını tespit etti.
KAYITLAR SAKLANDI
OYAK Güvenlik Şirketinin Danıştay´daki kamera görüntüleri ve harddisklerinin inceletilmesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin konuyla ilgili yeni bir soruşturma açılmasına karar verdiği kaydedildi. Soruşturmada ilk elde edilen bilgi, Oyak Güvenlik tarafından mahkemeye Danıştay kamera sistemi ile ilgili tüm kayıtların verilmediği ve bazı kayıtların saklandığının tespiti oldu. İkinci tespit ise Oyak Güvenlik tarafından mahkemeye gönderilen kayıtlarının ve harddisklerde yapılan değişikliklerin tespit edilememesi için LOG kayıtlarının değiştirilerek yeni log kayıtlarının oluşturulduğu delillendirildi. Harddisklerin ve log kayıtlarının değiştirilmiş olduğunun, şüphelilerin telefon görüşmelerinde de geçtiği anlaşıldı.
Keşif gününe ait 13 kayıt yok edildi
26 Aralık 2005: Oyak tarafından Danıştay binasına kamera sistemi kuruluyor. Buna göre Danıştay binası ve bahçesinde toplam 8 kamera kayda başlıyor.
03 Mayıs 2006: Kamera sistemi kurulumundan yaklaşık 4,5 ay sonra ilk defa arızalanıyor.
05 Mayıs 2006: Kayıt cihazındaki arıza resetlenerek tamir ediliyor.
08 Mayıs 2006: Kayıt cihazı (2.) defa arızalanıyor. Sistem resetlenerek tamir ediliyor.
09 Mayıs 2006: Kayıt cihazı (3.) defa arızalanıyor ve bu arıza sebebiyle kayıt cihazının tamamı sökülüyor fakat yerine geçici bir cihaz takılmıyor. (2 gün boyunca güvenlik zafiyeti oluşuyor)
11 Mayıs 2006: Kayıt cihazının hard diski değiştirilerek arıza gideriliyor.
16 Mayıs 2006: Saat: 16.00 Öncesi: Alparslan Arslan Danıştay binasında keşif çalışması yapıyor.
Saat 16.00: Oyak SGS tarafından, sistemin (4.) defa arızalandığı iddia edilerek hard disk sökülüp götürülüyor. Bu yüzden saldırı anında görüntü kaydı yapılamıyor.(Bilirkişi tarafından hard diskte herhangi bir arızanın olmadığı tespit edildi)
Saat: 19.47- Saat: 19.50: Hard diskte bulunan, Alparslan Arslan´ın Danıştay binasında keşif çalışması yaptığı 16.05.2006 tarihine ait (13) adet görüntü kaydı geri döndürülemez bir şekilde siliniyor.
Silinen görüntü sayısı toplam 3654
17 Mayıs 2006: Saat: 09.45: Danıştay saldırısı gerçekleşiyor.
Saat: 14.45: Kayıt cihazı tekrar kuruluyor.
25 Mayıs 2006: Oyak SGS tarafından Danıştay´a, arıza öncesi görüntülerin kurtarılmaya çalışıldığı bildiriliyor. Fakat sonrasında adli mercilere herhangi bir şey gönderilmiyor.
06 Haziran 2006: Oyak SGS tarafından sadece (232) görüntü kaydının kurtarıldığı DVD´ler oluşturuluyor.
25 Eylül 2006: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin talebiyle (2) adet hard disk, (2) adet DVD ve 88 sayfa belge Ankara Em.Müd. tarafından OYAK SGS´den teslim alınıyor.
12 Ocak 2010: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin talimatı ile Danıştay görüntülerinin inceleyen uzman tarafından TÜBİTAK bilirkişi Raporu hazırlanarak suç duyurusunda bulunuldu.
16 Nisan 2010: TÜBİTAK ek bilgileri içeren 2. Bilirkişi raporunu tamamlayarak mahkemeye sundu.
TÜBİTAK ve Emniyet: Karartma var
Birinci Ergenekon´a bakan İstanbul 13´üncü Ağır Ceza Mahkemesi görüntülerin silinmesine ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırmıştı. TÜBİTAK´ta görevli bilirkişi Hayrettin Bahşi´nin hazırladığı raporda, sonu 93 ile biten seri numaralı hard diskte silinmiş dosyalar tespit edildiği vurgulanarak, Dosyaların önemli bir kısmı geri döndürülemez şekilde silinmiş olup, söz konusu dosyaların sadece isimlerine erişilmiştir. Dosyaların büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006´da 19.47- 19.50´de silindiği tespit edilmiştir denilmişti. Firmanın ilettiği DVD´deki dosyaların, 6 Haziran 2006´da oluşturulduğu ya da kopyalandığı vurgulanan raporda, Bu tarihle ilgili DVD´de kamera kayıtları mevcut ama içinde görüntü bulunmamaktadır. Dolayısıyla firma tarafından o tarihte hard diskle bir işlem yapıldığı sonucuna varılmıştır ifadeleri kullanılmıştı. Arslan, Danıştay saldırısını, 17 Mayıs 2006´da gerçekleştirmiş ancak saldırıdan bir gün önce Danıştay binasının çevresinde keşif yaptığını söylemişti. Bu rapordan önce hazırlanan ön rapora göre mahkemenin naip hâkimi Hüsnü Çalmuk, Danıştay binasına ait kayıtların silinmesiyle ilgili, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine 19 Ocak 2010´da Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan, soruşturma başlatmış, Pehlivan Yargıtay´da görevlendirilince soruşturma Savcı Muammer Akkaş´a devredilmişti. Hard diskleri inceleyen emniyet de savcılığa raporunu ulaştırmış, bu rapor da TÜBİTAK´ın raporuna benzer bir sonuca varmıştı.
Log kaydı ne demek?
Türkçe´de genellikle ´olay günlüğü´ olarak çevrilen ´event log´, windows´a yüklü olan uygulamalarda veya sistemde gerçekleşen olayların kayıtlarının tutulduğu alandır. Windows sisteminde kaydedilen veya gerçekleşen hemen hemen her işlemin burada bir kaydını bulmak mümkündür. Bilgisayara, bir program yüklendiğinde, sistem güncellemesi yapıldığında, bir hata oluştuğunda, gerçekleşen olayın detayları ´event log´dan tüm ayrıntılarıyla yeniden alınabilir. Kameraların kontrolünün sağlandığı ve kayıtlarının tutulduğu ana bilgisayardaki materyaller silinse bile Windows işletim sisteminde bulunan bu bir tür yedekleme denilen ´log´ sayesinde o kayıtlar yeniden elde edilebiliyor. ( Yenişafak)
İŞTE SORUŞTURMADA OYAK´A YÖNELTİLEN 4 SUÇLAMA
8 OYAK Güvenlik çalışanı ile 1 Danıştay bilgi işlem mühendisinin gözaltına alındığı soruşturmada, 4 önemli suçlamaya yer verildi. Soruşturma kapsamında elde edilen delillere göre yapılan 4 ayrı suçlama şöyle;
1) Danıştay saldırısından bir gün önce keşif yapan Alparslan Arslan´ın 13 görüntüsü geri getirilemez biçimde silindi.
2) LOG kayıtları üzerinde tahrifat yapıldı.
3) 4.5 ay hiç arızalanmayan Danıştay´ın güvenlik kamera görüntülerinin kaydedildiği harddiskin saldırıdan iki hafta önce 4 kez arızalandığı iddia edildi, ancak o harddisk hiç arızalanmadı.
4) Bazı önemli deliller mahkemeden gizlendi.
Bilirkişi: Aslında hiç arızalanmadı
OYAK Güvenlik´te yapılan incelemelerde Aralık 2005 ve 3 Mayıs 2006 arasındaki süreçte kameraların yaklaşık 4.5 ay boyunca hiç arızalanmadığı belirlendi. TÜBİTAK bilirkişi, Danıştay kameralarında ilk arızanın 3 Mayıs tarihinde meydana geldiğini ve Danıştay saldırısından bir gün önce 16 Mayıs 2006´ya kadar 4 kez arızalandığı gerekçesiyle kameralara müdahale edildiğini ancak kamera sistemlerinin hiç arızalanmadığını belirledi.
Arslan´ın giriş çıkışları yok edildi
Bilirkişi Danıştay´daki güvenlik kameralarının kayıtlarının yer aldığı Hard disklerin Danıştay saldırısından bir gün önce 16 Mayıs 2006´da tamamen silindiğini tespit etmişti. Bu silinen görüntülerde Alparslan Arslan´ın 13 görüntüsünün silindiği de ortaya çıktı. Bir diğer suçlama ise harddisk arızalı bahanesiyle saldırıdan bir gün önce sökülürken, saldırı günü kameralar kayıtdışı bırakıldı.
Bilgiler mahkemeden gizlendi
Bunun üzerine soruşturma derinleştirildi. Yapılan soruşturmada OYAK Güvenlik´in mahkemeye Danıştay kamera sistemi ile ilgili tüm kayıtların verilmediği ve bazı kayıtların saklandığının tespit edildiği ileri sürüldü. TÜBİTAK raporuna göre, mahkemenin verdiği hard diskte yer alan bazı görüntüler; OYAK Güvenlik´in gönderdiği DVD´de yer almadı.
Kayıt isimleri de uyuşmuyor
Hard diskte bulunan bazı dosyaların isimleriyle kayıtları örtüşmedi. Bu durum hard diskteki bazı dosyaların kopyalarının alınarak isimlerinin değiştirildiği ve sonradan bu dosyaların silindiği şeklinde değerlendirildi. Asansör önü kamerasının isminin 06.07.2005 20:54 olmasına rağmen içeriğinde 02.05.2006 07:53´te oluşturulan data bulundu. ( Star)
DANIŞTAY GÖRÜNTÜLERİ BÖYLE SİLİNMİŞ
05.01.2012 12:54 Danıştay saldırısına ilişkin görüntülerin silindiğini gösteren kamera kayıtları ortaya çıktı. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Muammer Akkaş´ın yürüttüğü ´Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı´ iddiasına yönelik soruşturma kapsamında Ankara ve İstanbul´da gözaltına alınan 9 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Bu arada, gözaltına alınanlar arasında Danıştay´ın güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüleri silerken yine kameralar tarafından tespit edildikleri öne sürülen 2 kişinin de bulunduğu kaydedildi. Bilirkişinin raporunda belirtildiği gibi 22 Mayıs 2006 tarihli 5 dakika 7 saniyelik görüntüde, bir büro içerisinde 2 kişinin çalıştığı görünüyor. Bu kişilerin çalıştığı yerin de OYAK savunma ve güvenlik şirketi olduğu öne sürülüyor. ( AA)
İSTANBUL´A GETİRİLEN OYAK GÖZALTILARI EMNİYET´E SEVKEDİLDİ
05.01.2012 13:40 Kanlı Danıştay saldırısında delilleri kararttıkları iddiasıyla Oyak´ın Güvelik şirketine yönelik düzenlenen operasyonda Ankara´da gözaltına alınan 8 kişi dün İstanbul´a getirildi. Haseki Eğitim ve Araştırmaları Hastanesi´nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından şüpheli 8 kişi sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi´ne getirildi. Gözaltına alınanlar arasında, görüntüleri silerken kameraların tespit ettiği öne sürülen 2 kişinin de bulunduğu öğrenildi. ´Danıştay silinemeyenler´ klasöründeki 244 kamera kaydını inceleyen bilirkişi Hayrettin Bahşi´nin hazırladığı raporda, hard diskin 16 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay´dan OYAK firması tarafından geri alındığının tutanaklarda ifade edildiği belirtildi. Bilirkişinin raporunda belirtildiği gibi 22 Mayıs 2006 tarihli 5 dakika 7 saniyelik görüntüde, bir büro içerisinde 2 kişinin çalıştığı görünüyor. Bu kişilerin çalıştığı yerin de OYAK savunma ve güvenlik şirketi olduğu öne sürülüyor. ( Yenişafak)
DANIŞTAY´DAN HARDDİSKLERİ ÜST DÜZEY OYAK YETKİLİSİ TESLİM ALMIŞ |
SALDIRININ İZLERİ SİLİNDİ
Ergenekon ana davasıyla birleştirilen Danıştay saldırısı soruşturması derinleştikçe yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Darbeye zemin hazırlamak ve AK Parti´yi iktidardan düşürmek için tezgahlandığı belirtilen saldırının en ince noktasına kadar planlandığı tespit edildi. Cumhuriyet Gazetesi´nin İstanbul´daki binasına arka arkaya atılan bombalarla ´irtica´ tehdidi oluşturmaya çalışan örgütün altın vuruşunu ise Danıştay saldırısı ile hayata geçirmeyi planladığı ifade ediliyor. Saldırının gerçekleşeceği Danıştay binasındaki güvenlik kameraları sık sık arızalanması, tetikçi Alparslan Arslan´ın saldırıdan bir gün önce yaptığı keşfin görüntülerinin silinmesi için de zemin hazırlamıştı. Arslan´ın görüntülerinin de olduğu güvenlik kamerası harddiski arızalandığı gerekçesiyle OYAK tarafından alınıp Danıştay 2. Daire Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin´in hayatını kaybettiği saldırıdan sonra takıldı. Harddiski alan kişinin ise teknik servisi bypass edip bizzat devreye giren OYAK Güvenlik Ankara Bölge Temsilcisi Serkan A. olduğu tespit edildi.
Saldırının sırrı kamerada
Bilirkişi raporundan sonra OYAK Güvenlik, 25 Eylül 2009 tarihine kadar yani yaklaşık 3.5 yıl kendilerinden kamera kayıtlarını kimsenin istemediğini iddia etti. Ancak kamera kayıtlarının alınması için Ankara Emniyet Müdürlüğü Terör Şubesi´nin saldırının olduğu gün harekete geçtiği ortaya çıktı. Polis aynı gün resmi yazıyla Danıştay Başkanlığı´ndan kamera kayıtlarını istedi. Ancak Danıştay, Emniyet´in yazısına 5 gün sonra cevap verdi. Gözaltı süresinin bitişi nedeniyle Emniyet, üçüncü gün bütün delilleri, şüphelileri ve dosyayı savcılık makamına devretti. Emniyetin OYAK Güvenlikten kamera kayıtlarını resmen isteme yetkisi bu 3 günü kapsıyordu. Danıştay´dan bu sürenin sonunda gelen Harddiskler bozulmaları nedeniyle OYAK Güvenlik tarafından söküldü. Şuan OYAK´ta cevabı verince emniyet hiçbir işlem yapamadı. Savcılık ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu kayıtları OYAK´tan istemedi. ( Yenişafak)
(05 Ocak 2011), son güncel.: (06 Ocak 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Danıştay saldırısında 9 gözaltı
Danıştay soruşturması yargıya uzanır mı?
OYAK: Devleti korumak ayıp değil
Danıştay´ın silinen kayıtlarına soruşturma başlatılmış
Flaş!!! Danıştay kayıtlarına suç duyurusu
Flaş!!! TÜBİTAK: Kayıtlar silinmiş, bir kısmını kurtardık
Danıştay´ın kameralarına bakan OYAK Güvenlik´le ilgili tüm manşetlerimiz
Mahkeme tüm ayrıntılara iniyor: Orduevi kameraları da incelenecek
Flaş!!! Sıhhiye kameraları da karartılmış
Biri emretmiş biri planlamış biri vurmuş biri karartmış biri de örtmüş
Ergenekon´un kökleri ve Menemen
Danıştay ve Ergenekon davalarının birleştirilmesi manşetlerimiz
Danıştay soruşturması sil baştan
İşte adım adım Danıştay saldırısı
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Ankara´daki Danıştay davasında skandal
Danıştay, 11. Ağır Ceza´ya uzanabilir
Danıştay hakiminden skandal sözler
´Danıştay kararında vicdanım hala rahat´
Danıştay hakimi: Görüntüleri istememişlerse ben ne yapayım?
Birden niçin susuyor?
O gün çok konuşan hatta tekbir getirtenler(!) şimdi suskun