İkinci Ergenekon davasının 132. duruşması başladı. Tutuksuz sanıklardan Zerrar Atik´in savunması alınıyor. Tutuklu sanık İbrahim Şahin´in adresinde yapılan aramada ele geçirilen Tedhiş Planı´nı gerçekleştirecek S1 suikast timi listesinde ismi yer alan Özel Harekat Polisi Zerrar Atik, savunmasında suçlamaları reddetti. Mahkeme alınan bazı ara kararları da açıkladı. Bunlardan biri, AK Partiye açılan kapatma davasına bakan yargıtay savcılarının kimler olduğunun sorulması oldu.
Mahkeme Yargıtay savcılarının adını istedi
İkinci Ergenekon davasının 132. duruşması başladı. Tutuksuz sanıklardan Zerrar Atik´in savunması alınıyor. Tutuklu sanık İbrahim Şahin´in adresinde yapılan aramada ele geçirilen Tedhiş Planı´nı gerçekleştirecek S1 suikast timi listesinde ismi yer alan Özel Harekat Polisi Zerrar Atik, savunmasında suçlamaları reddetti. Mahkeme alınan bazı ara kararları da açıkladı. Bunlardan biri, AK Partiye açılan kapatma davasına bakan yargıtay savcılarının kimler olduğunun sorulması oldu.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen İkinci Ergenekon davanın 132´nci duruşmasına aralarında CHP milletvekili Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin, emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve gazeteci Tuncay Özkan´ın da yer aldığı 16 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada 15 tutuksuz sanık hazır bulunurken davanın tutuksuz sanıklarından Yalçın Küçük, Oda TV davasından tutuklu olduğu için tutuklu sanıklar bölümünde yer aldı. Tutuklu sanıklardan eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Başkent Üniversitesi kurucu rektörü Mehmet Haberal, eski Fatih Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu, Mustafa Dönmez ve Oğuz Bulut ise duruşmaya katılmadı.
İbrahim Şahin ile bağlantılı sanıklar dinleniyor
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen sanıklardan Zerrar Atik´i savunmasını yapmak üzere sanık kürsüsüne çağırdı. 2001 yılında göreve başladığını, 2003 yılında Hakkari ve 2008 yılında Kahramanmaraş´a tayin edildiğini belirten Özel Harekat Polisi Zerrar Atik, avukatının hazır olmadığını ancak savunmasını yapacağını söyledi. Atik, kimlik tespitinin ardından soruşturma aşamasında verdiği savcılık ve mahkeme ifadelerinin doğru olduğunu, hakkında iddia edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Daha sonra da Başkan Özese, sanık Atik´in savcılık ve hakim huzurunda verdiği ifadelerini okumaya başladı.
Tutuklu sanık İbrahim Şahin´in evinde yapılan aramada ele geçirilen ve S1 suikast listesi olarak basına yansıyan belgede Özel Harekat Polisi Zerar Atik´in ismi de bazı polis memurları, subay ve astsubayların isim listesi içinde yer almıştı. Aynı aramada Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticileri Ali Balkız ve Kazım Genç ile Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan´a yönelik suikast planlarının yer aldığı Tedhiş planları da ele geçirilmişti. Tedhiş planlarında yapılması planlanan suikaste kimlerin katılacağı ile suikastin nasıl yapılacağı ve suikast yapılması planlanan kişilerin adres krokiler yer alıyor. İbrahim Şahin, dün yapılan oturumda sanık Oğuz Bulut´un çapraz sorgusu sırasında söz alarak evinde bulunduğu ileri sürülen belgelerin polisler tarafından evine konulduğunu iddia etmişti.
Duruşmada savunması alınan tutuksuz sanık Zerrar Atik, daha önce verdiği ifadeleri kabul ederek, hakkındaki suçlamaları reddetti. Duruşma, Atik´in daha önce alınan ifadelerinin okunmasıyla devam ediyor. Tutuklu sanık İbrahim Şahin´in adresinde yapılan aramada ele geçirilen Tedhiş Planı´nı gerçekleştirecek S1 suikast timi listesinde ismi yer alan Özel Harekat Polisi Zerrar Atik, savunmasında suçlamaları reddetti. Sanık Atik, S1 listesinden haberi olmadığını, sanık İbrahim Şahin´i tanımadığını ve irtibatının bulunmadığını iddia etti. ( Cihan)
ARA KARARLAR
İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Ağustos´ta görülen 130. duruşma sonunda tahliye konusu dışındaki talepleri celse arasında değerlendirerek bir dizi ara karar aldı.
AK PARTİ KAPATMA DAVASINA BAKAN YARGITAY SAVCILARI
Mahkeme, AK Parti ile ilgili Anayasa Mahkemesi´ne açılan kapatma davasıyla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yapılan soruşturmada görev alan Yargıtay Cumhuriyet Savcılarının kimler olduğu ve hangi aşamasında soruşturmaya katıldıklarının ayrıntılı olarak sorulmasına karar verdi.
Ergenekon davasına bakan mahkeme, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası, İnternet andıcı davası ve Balyoz davalarıyla ilgili bazı ifade tutanakları ve belgelerin istenmesini karara bağladı. İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası tutuklu sanığı Emekli Albay Dursun Çiçek ile İnternet andıcı davası sanıkları Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, sivil memur Murat Sarıkahya´nın savcılık ifadelerinin Ergenekon dava dosyasına konulmasına hükmedildi. Ayrıca Balyoz Darbe Planı adı verilen soruşturmanın gizli olup olmadığının sorulmasını kararlaştıran heyet, soruşturma kapsamında ifadesi alınan Murat Ünlü´den ele geçirildiği iddia edilen kayıt ve belgelerin de onaylı suretlerinin de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan istenmesi karara bağlandı.
Susurluk davası hükümlüsü olan Ergenekon davası tutuklu sanığı eski Emniyet Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin´i, kendisine general olduğu süsü veren bazı şahısları ve sanık Fahri Kepek´i görüştüren Fatma Cengiz´in ?Kendisine bu işleri yaptırdığını iddia ettiği MİT mensupları? hakkında işlem yapılıp yapılmadığının MİT´ten sorulması kararlaştırıldı. Tutuklu sanık Fatma Cengiz´in, ?MİT mensubu? olduğunu iddia ettiği kişilerin tanık olarak dinlemesi talebi tanık dinleme aşamasında değerlendirmek üzere reddedildi.
İbrahim Şahin ve irtibatlı olduğu sanıkların mesajlaşmalarında geçen Matilda Sansaryan adlı kadın hakkında bir bilgi olup olmadığı konusu ise MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü´nden sormayı kararlaştırdı.
Eski İnönü Üniversitesi Rektörü tutuklu sanık Fatih Hilmioğlu´nun talebi doğrultusunda 19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerinde verilen yemeğe katılan ve burada rektörler ile görüşen, aralarında generallerin de bulunduğu üst düzey subayların kimlikleri de Jandarma Genel Komutanlığı´ndan sorulacak. ( Cihan)
İŞTE O SAVCILAR
21 Eylül 2011 - İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin isimlerini sorduğu savcıların kimliği netleşiyor. Milliyet Gazetesi´nin haberine göre, Ak Parti´ye yönelik kapatma davasının iddianamesinde, emekliye ayrılan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya´nın imzası bulunuyordu. İddianamenin hazırlanmasında ise Yargıtay savcıları Zekeriya Sevimli, Ömer Faruk Eminağaoğlu önemli rol oynadı. İddianameye savcı Mahir Kara´nın da katkı sunduğu kamuoyuna yansımıştı. İddianamenin ilk aşamaları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´e yönelik bölümlerinin eski YARSAV Başkanı ve YARGI-Sen kurucusu Eminağaoğlu tarafından hazırlandığı belirtiliyordu. İddianameden asıl sorumlu savcının ise Sevimli olduğu açıklanmıştı. HSYK, 19 Haziran tarihli yaz kararnamesiyle Yargıtay savcılarından Sevimli´yi İstanbul Üsküdar´a savcı; Kara´yı İstanbul´a savcı; Eminağaoğlu´nu da İstanbul´a hakim olarak atadı. 12 Ağustos tarihli kararnameyle de bazı atamalar iptal edildi ve Kara´yı Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı´nda görevlendirdi. ( Milliyet)
BİR YALAN UYDURMUŞ, DİĞERİ DAVA AÇMIŞTI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AK Parti´nin kapatılmasına yönelik hazırlanan iddianamede delil olarak gösterilen 400 maddenin 370´i Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Savcıların hazırladığı delillerin çoğunluğu tekzip edilmiş gazete küpür ve internet bilgilerinden oluşmuş olması nedeniyle, kamuoyunda ´google davası´ olarak anılmıştı. Delillerin bir kısmının, AK Parti hükümetini devirmek için hazırlanan İnternet andıcı kapsamında hazırlanmış sahte kara propaganda haberleri olduğu da ortaya çıkmıştı.
Dönemin Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından 2008 yılında hazırlanan kapatma davasının iddianamesi, Google´dan toplanan haberler ve ´gazete kupürleriyle´ oluşturulduğu gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu. Çoğu internet andıcı kapsamında hazırlandığı şüphesi taşıyan haberlerin yargıtay savcılarınca Ergenekon örgütü direktifleriyle dosyaya konulup konulmadığı noktasında Ergenekon davasına bakan mahkemenin şüphe taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. Ancak dosyaya konulan bu haberlerin internet andıcı sitelerindeki yayınlarla büyük oranda örtüştüğü ortaya çıkmıştı. Andıç iddianamesine göre AK Parti´yi kapatma davasını desteklemek için toplumda hezeyan uyandırmayı amaçlayan abartılı haberlerden bazıları şöyle: TRT´de irtica hortladı, Türkiye irtica tehdidi altında, AKP´nin türban planı çalıştı, AKP´de kadına yer yok, Atatürkçü cumhurbaşkanı istiyoruz, Çankaya Cumhuriyet ile hesaplaşma yeri değil, Yargı kuşatmada, Köşk´e çıkarsa ılımlı İslam denemesi başlar, Tesettür otelleri 4 kat arttı, Türban Köşk´e çıkmamalı, AKP türbana dolandı, Adım adım irticai yaşama doğru, Halk eğitim merkezinde çarşaflı aile eğitimi, İran´da örtü okula sinsice girdi, Otobüste namaz baskısı, MEB´in broşüründe veliler türbanlı, AKP yumuşakça İslamlaştırıyor, Türkiye´nin yönü İran´a doğru, AKP laik sistemi dilim dilim doğruyor, Ergenekon, büyük bir provokasyon, Resmen karşı devrim.
(20 Eylül 2011), son güncel.: (21 Eylül 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Biri yalan uydurdu diğeri dava açtı
GENELKURMAY´IN PROVOKASYON SİTELERİ YA DA ´İNTERNET ANDICI´ KONULU MANŞETLERİMİZ
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara