Temizöz davasında şok gelişme.. Faili meçhuller davasında sanık emekli albay Cemal Temizöz´ün ısrarla reddettiği Ramazan Elçi cinayeti tarihlerinde yurtdışında görevli olduğu iddiası, iki yıl sonra Genelkurmay´dan mahkemeye gelen cevapla yalanlandı. İddiasının önce Emniyet tarafından yalanlanması üzerine yurtdışında NATO görevinde olduğu ısrarını sürdüren ve bu görev için yurtdışına çıkışının emniyet kaynaklarında görünmemesinin normal olduğunu savunan Temizöz´ün yalanı bu kez Genelkurmayca ortaya çıkarıldı.
Temizöz´ün yalanı çıktı: Cizre´deymiş
Temizöz davasında şok gelişme.. Faili meçhuller davasında sanık emekli albay Cemal Temizöz´ün ısrarla reddettiği Ramazan Elçi cinayeti tarihlerinde yurtdışında görevli olduğu iddiası, iki yıl sonra Genelkurmay´dan mahkemeye gelen cevapla yalanlandı. İddiasının önce Emniyet tarafından yalanlanması üzerine yurtdışında NATO görevinde olduğu ısrarını sürdüren ve bu görev için yurtdışına çıkışının emniyet kaynaklarında görünmemesinin normal olduğunu savunan Temizöz´ün yalanı bu kez Genelkurmayca ortaya çıkarıldı.
Güneydoğu´da 1993 - 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayet ve kayıp olayları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şırnak Cizre´de faili meçhul cinayete kurban giden Ramazan Elçi konusundaki suçlamaları emekli albay Cemal Temizöz ısrarla ´ret´ ederek, olayın işlendiği tarihte NATO görevi kapsamında yurt dışında olduğunu dile getirmişti. Mahkemenin Genelkurmay´a, Temizöz´ün cinayetin işlendiği Haziran 1994´te yurt dışında olup olmadığı sorusuna 2 yıl sonra cevap geldi. Genelkurmay, mahkemeye gönderdiği yazıda, Temizöz´ü yalanlayarak o dönemde yurt dışında olmadığını bildirdi.
27. DURUŞMA GÖRÜLÜYOR
Bölgede 1993-1995 yılları arasında işlenen 23 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla Kayseri İl Jandarma eski Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz´ün de aralarında bulunduğu 7 sanığın duruşmasına Diyarbakır 6´ncı Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Temizöz, Kamil Atak, Tamer Atak, Adem Yakin, Fırat Altun (Abdulhakim Güven) ve Hıdır Altuğ hazır bulundu. Davaya tanıkların dinlenmesiyle devam edildi.
TEMİZÖZ´ÜN CİZRE YALANI ÇIKTI
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, duruşma öncesi yazdıkları müzekkerelere cevap geldiğini belirterek, bunları okuyup dosyaya koymak istediğini dile getirdi. Başkan Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı´na Temizöz´ün 1994 yılında NATO görevi kapsamında yurt dışında olup olmadığının sorulması için yazılan müzekkereye cevap verildiği ve Temizöz´ün yurtdışında olmadığının anlaşıldığını kaydetti. Mahkeme aynı soruyu daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü´ne sormuş, gelen cevapta da Temizöz´ün yurt dışına çıkmadığı belirtilmişti. Ancak, Temizöz, NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkanların kayıtsız çıktığını iddia ederek, bunun Genelkurmay´a sorulmasını istemişti.
RAMAZAN ELÇİ CİNAYETİ
Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında, bu bilginin ortaya çıkması önemli bir yer tutuyor. Ramazan Elçi olayı davanın en önemli cinayetleri arasında yer alıyor. Cizreli Ramazan Elçi, 1994´te Toros marka otomobille gelen silahlı kişilerce gözaltına alınmış, 3 gün sonra şakağından bir kurşunla vurulmuş olarak bulunmuştu. Hakkında kalp krizinden öldüğüne dair rapor düzenlenen Elçi´nin kardeşi Nurettin Elçi, ağabeyinin JİTEM´ciler tarafından öldürüldüğünü dile getirmişti. Duruşmada daha önce tanık olarak dinlenen Hamit Onat ise 1994 yılında Ramazan Elçi´nin bir binek Toros´a bindirilip götürüldüğünü gördüğünü söylemişti. Onat, Toros bakkalın önünde durdu. İki kişi indi. Ramazan Elçi´yi alıp götürdüler. Gelen kişiler silahlıydı. ifadelerini kullanmıştı.
TEMİZÖZ´ÜN DEVRESİ TANIK OLARAK DİNLENDİ
Duruşmada Mehmet Selim Uykur, Emekli Albay Hüsamettin Durmuş, İbrahim Fındık ve Emniyet teşkilatından Muharrem Durmaz tanık olarak dinlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı´nda görev yapan ve 1993 yılında Cizre komiser olan Muharrem Durmaz, istihbarat biriminde olduğunu ve hiçbir jandarma görevlisiyle karşılaşmadığını öne sürdü. Cizre´de emniyet müdürlüğünün istihbarat biriminde görev yaptığını anlatan Durmaz, söz konusu cinayet ve olaylarla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz´ın, Jandarmanın sivil sorgu ekibinin bulunduğu, bunların beyaz Toros model araç kullandığı iddiaları doğru mu? sorusuna, Durmaz, Toros model beyaz aracı hatırlamıyorum. İnsanların kaldırıldığı konusunda bilgi sahibi değilim cevabını verdi.
Müdahil avukatlarından Tahir Elçi´nin, İlçede görev yaparken, jandarmanın istihbarat birimiyle karşılaştınız mı? Selim hoca, Cabbar, Yavuz ve Tuna adlı istihbaratçıları tanıyor musun? sorusuna ise Durmaz, Tanımıyorum, hatırlamıyorum. Biz iç barışın sağlanması konusunda yasalar çerçevesinde görev yaptık karşılığını verdi.
Bu sırada, ayağa kalkan müdahil avukatlarından Hülya Üçpınar, Bir istihbarat elemanının hiçbir şey bilmiyorum demesi anlaşılır değil diyerek tepki gösterdi.
DÖNEMİN JANDARMA KOMUTANI: OLAYI PKK YAPTI
Temizöz ile birlikte 1979 yılında Harp Okulu´nda mezun olan ve 1993 yılında Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı görevini yapan Emekli Albay Hüsamettin Durmuş da tanık olarak ifade verdi. Hüsamettin Durmuş, olaylar hakkında bilgi sahibi olmadığını, her olayı kendi koşulları ve zamanı içerisinde değerlendirmek gerektiğini belirterek şöyle dedi: Aynı olayları PKK´nın yaptığı ve sivil araç kullandığı basında yer almıştır. Bazı mağdur ve müştekilerin ´Temizöz, Silopi´de jandarma komutanının odasında bizi tehdit etti´ ifadeleri doğru değildir. Bu mümkün değildir. Silopi´nin Zilistan mezrasından bazı kişiler bana gelerek, ´2 yakınımız ifade için Cizre´ye çağrılmıştı. Onlardan haber alamıyoruz. Biz, savcılığa durumu bildirdik´ dediler. Ben de, Cizre´deki yetkilileri arayarak olayı sordum. Bana, ´ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar´ dediler. Ben de bu bilgiyi, gelen şahıslara söyledim.
Bu arada söz alan sanık Temizöz, mahkeme heyetine Şu anda Cizre´de vatandaşın şikayetini kim alıyor biliyor musunuz? KCK´nın karakolları iş başında. Kurtarın şimdi Cizre´yi dedi.
Tanıklardan Tahir Özdemir 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığına götürülen 2 akrabalarının geri gelmemesi üzerine dönemin Silopi İlçe Jandarma Komutanı Durmuş´tan yardım istemek için gittiklerini belirterek, Temizöz de yanındaydı. Temizöz bize ´Bırakın bu şerefsizliği, suç duyurusunda bulunmayın´ dedi ifadesi üzerine duruşmaya çağrıldı. Durmuş, Temizöz´ün yanında olduğu zaman Özdemir´in yardım için geldiğini doğrularken, yasadışı olaylara tanık olmadığını iddia etti.
ABDULREZZAK BİNZET CİNAYETİ
Jandarma tarafından alındıktan sonra elektrik verme suretiyle öldürülen ve cesedi BOTAŞ´ın yanında bulunan Abdulrezzak Binzet olayı ile ilgili de İbrahim Fındık tanık olarak dinlendi. Fındık, cesedi bulunan kişinin kimlik teşhisi için kendisinin olay yerine çağrıldığını ve kişinin Abdulrezzak Binzet olduğunu teşhis ettiğini dile getirdi. Fındık, Binzet kafasının arkasından yaralanmıştı. Yolun ortasında yatmıştı, ancak kaza emaresi yoktu. diye konuştu.
İŞADAMI MEHMET ALİ ALTINDAĞ MÜDAHİL OLMAK İSTİYOR
Bu arada Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ da mahkemeye gönderdiği dilekçede tanık, mağdur ya da müşteki olarak beyanlarda bulunmak istediğini belirtti. Altındağ, Temizöz´ün aralarında bulunduğu yapıdan dolayı işyerlerinin bombalandığını ve maddi zararlar gördüğünü beyan etti.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞINDAN GELEN YAZI
Mahkeme Başkanı Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığından gönderilen yazıda, sanık Cemal Temizöz´ün 1993-1995 yılları arasında NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkmadığının belirtildiğini bildirdi. Başkan Yılmaz, duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdiklerini açıkladı. Duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Elçi, ´Sanık Temizöz, Şubat 1994´de Ramazan Elçi´nin öldürülmesiyle ilgili verdiği ifadede, o tarihte NATO görevlisi olarak yurt dışında bulunduğunu söylemişti. Genelkurmay Başkanlığınca gönderilen yazıda bunun doğru olmadığı ortaya çıktı´ dedi.
İSTENEN CEZALAR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK´nın ´Adam öldürmek´, ´Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´Adam öldürmeye azmettirmek´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz´ün dokuz, Kamil Atağ´ın yedi, Tamer Atağ´ın iki, Adem Yakin´in yedi, Hıdır Altuğ´un üç, Fırat Altın´ın altı, Kukel Atağ´ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanık Temizöz´ün 1993´te Cizre´de ´Terörle mücadele ediliyor´ görüntüsü altında ´Korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK´ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı´ ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü iddia ediliyor. ( AA, Cihan, DHA)
TEMİZÖZ YURTDIŞINDA OLDUĞU İDDİASINDA ISRAR EDİYOR
Davanın öğleden sonraki bölümünde sanık ve avukatlarının savunması alındı. Sanıklardan Cemal Temizöz, Ramazan Elçi´nin öldürüldüğü tarihte yurtdışında olduğunu yineleyerek, mahkemeye buna ilişkin belgeler sundu. Temizöz, mahkemeden bu belgelerle tekrar Genelkurmay´a müzakere yazılmasını belirterek, o tarihte Belçika ve Brüksel´de olduğunu kaydetti.
KAMİL ATAĞ: BURADAN ÇIKARSAM CEMİL BAYIK´I ÖLDÜRECEĞİM
Sanıklardan Cizre eski Belediye Başkanı ve eski korucubaşı Kamil Atağ ise hukuksuz bir şekilde yargılandıklarını öne sürdü. Atağ, Cemil Bayık(PKK yöneticisi) beni telsizle tehdit etmiş, çıkarsa öldürürüz demiş. Bayık, ben çıkarsam 1995´te olduğu gibi seni yine yılan gibi sıkarım. Ne haddine beni telsizle tehdit ediyorsun. Beni bırakın vallahi Bayık´ı öldüreceğim. Tanık olarak dinlenen İbrahim Fındık´ın kardeşi örgütün dağ kadrosunda. Sayın heyet bana mı inanacaksınız yoksa kardeşi dağda olana mı? diye konuştu. Mahkeme dosyadaki mevcut delil durumu ve sanıkların kaçma şüphesine gözönünde bulundurarak tahliye talebini reddetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. ( Cihan)
(16 Eylül 2011, 15:44)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Temizöz iddianamesinde arama yap