İnternete düşen ses kaydında Başbakan Erdoğan´a hakaret ve küfürler eden Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci´nin ´ses kaydı montaj´ iddiası çöktü. Adlî Tıp Kurumu ve Emniyet Kriminal´in raporlarına göre, ses kaydı Demirci´ye ait ve montaj değil. Başbakan, Demirci´nin yargılandığı davaya müdahil oldu.
Savcının Başbakana hakareti montaj değil
İnternete düşen ses kaydında Başbakan Erdoğan´a hakaret ve küfürler eden Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci´nin ´ses kaydı montaj´ iddiası çöktü. Adlî Tıp Kurumu ve Emniyet Kriminal´in raporlarına göre, ses kaydı Demirci´ye ait ve montaj değil. Başbakan, Demirci´nin yargılandığı davaya müdahil oldu.
Özel yetkili Ankara cumhuriyet savcısıyken internette yayınlanan ses kaydında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Diyarbakır Valisi ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala´ya yönelik ağza alınmayacak küfürler savuran Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, ´hakaret ve görevi ihmal´ iddiasıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi´nde yargılanıyor. Hazırlanan iddianamede, Demirci hakkında ´Zincirleme şekilde görevi ihmal ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret´ suçlarından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede Demirci´nin 2004 ile 2007 yılları arasında toplam 64 dosyayı 3 aydan 4 yıla kadar, bir kısmını ise zamanaşımı süreleri dolana kadar işlemsiz ve sürüncemede bıraktığı belirtildi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi´nde yapılan ilk duruşmada Demirci, ses kaydının kendisine ait olmadığı şeklinde savunma yaptı. Daire, ses kaydının Demirci´ye ait olup olmadığının tespiti için Emniyet Kriminal ve Adli Tıp kurumlarının inceleme yapmasına karar verdi. Her iki kurum da Yargıtay´a Sesin Demirci´ye ait olduğu kuvvetle mümkün ve muhtemeldir. Kayıtta montaj yoktur. yönünde rapor verdi.
Savcı Demirci´ye ait olduğu belirtilen bir ses kaydı 7 Mart 2008´de YouTube´da yayınlanmıştı. Demirci bu kayıtlarda, Kürt meselesine yaklaşımını eleştirdiği Başbakan Erdoğan ile eski Diyarbakır Valisi Başbakanlık Müsteşarı Ala´ya ağza alınmayacak küfürler ediyordu. Ses kaydı üzerine Demirci özel yetkileri kaldırılarak, Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na atanmıştı. Demirci, yeni HSYK´nın 2011 yaz kararnamesinde de Kahramanmaraş savcılığına atanmıştı. ( Zaman)
ERGENEKON SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TEKNİK TAKİBE ALINDI
Kanlı Danıştay saldırısıyla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci´nin Ergenekon şüphesiyle takip edildiği ortaya çıkmıştı. Ergenekon sanıklarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 4 hafta boyunca teknik takibe alınan 71 hakim ve savcı arasında yer alan Salim Demirci, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada örgüt bağlantısının araştırılmasına karşı çıkmıştı. Davaya müdahil olan Cumhuriyet gazetesi avukatları saldırının çok daha büyük bir oluşum tarafından organize edilmesi ihtimali bulunduğunu belirterek soruşturmanın genişletilmesini istemişti. Demirci ise, ´soruşturmanın genişletilmesine gerek yok´ diyerek karşı çıkmıştı.
DANIŞTAY SALDIRISININ ERGENEKON DAVASINA BAĞLANMASINA KARŞI ÇIKTI
Savcı, yargılama sırasında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´ndeki bazı soruşturmalarda ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen bazı davalarda iddia edilen eylemler ile sanıkların eylemleri arasında irtibat bulunup bulunmadığının, gönderilen DVD´ler üzerinden incelendiğini belirterek, ´İçeriklerin incelenmesinde, sanıklar ve eylemleri hakkında kamu davasına konu herhangi bir iddia ileri sürülmemiş olduğu, irtibatı gösterecek nitelikte bilgi ve belge içermediği görülmekle, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yürütülen yargılamalar ile birleştirilmesini gerektirecek delil bulunmadığı tespit olunmuştur´ demişti.
BAŞBAKANA SUİKASTLE SUÇLANAN ATABEYLER ÇETESİNİN BERAATLERİNİ İSTEDİ
Başbakan Erdoğan´a suikast hazırlığı aşamasında ihbar üzerine Ankara´da yakalanan Özel harp Dairesi elemanlarının oluşturduğu Atabeyler Grubu´na yönelik açılan davada duruşmalara çıkan Savcı Salim Demirci, 30 Mayıs 2007´de verdiği esas hakkındaki görüşte, sanıkların eylemlerinin ´suç işlemek amacıyla örgüt kurmak´ suçunu oluşturmadığını savunarak, Yunis Akkaya, Murat Eren, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Erkut Taş, Suat Kiy, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Cemal Hasan Özdeş ve Mustafa Raşit Çavdar´ın, üzerlerine atılı ´Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşmak´ suçundan delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesini istemiş, sanıkların sadece silah bulundurmaktan cezalandırılmasını talep etmişti.
(06 Temmuz 2011, 10:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Profesör: Kayıt Tolon´un, ispat ederim
Ergenekon soruşturma sürecinde gündeme gelen ses kayıtları