Haberal, kendisinin geliştirdiği ancak referandumda halkın çökerttiği savunma stratejisini tekrar kullanmaya kalktı.. İkinci ´Ergenekon´ davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın avukatları, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ´reddi hakim´ talebinde bulundu. Dilekçede, Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın mahkemede görevli 3 hakim aleyhine tazminat davası açarak kazandığı, dolayısıyla bu hakimler ile Haberal arasında husumet bulunduğunun anlatıldığı öğrenildi. Ancak Haberal´ın bu talebinin kabul edilmesi mümkün görünmüyor.
Biri Haberal´ı uyandırsın: Reddi hakim istedi
Haberal, kendisinin geliştirdiği ancak referandumda halkın çökerttiği savunma stratejisini tekrar kullanmaya kalktı.. İkinci ´Ergenekon´ davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın avukatları, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ´reddi hakim´ talebinde bulundu. Dilekçede, Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın mahkemede görevli 3 hakim aleyhine tazminat davası açarak kazandığı, dolayısıyla bu hakimler ile Haberal arasında husumet bulunduğunun anlatıldığı öğrenildi. Ancak Haberal´ın bu talebinin kabul edilmesi mümkün görünmüyor.
Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesine gelen Haberal´ın avukatı Yasemin Antakyalı, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ´reddi hakim´ taleplerine ilişkin dilekçeyi mahkemeye sundu. Dilekçede, Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın mahkemede görevli 3 hakim aleyhine tazminat davası açarak kazandığı, dolayısıyla bu hakimler ile Haberal arasında husumet bulunduğunun anlatıldığı öğrenildi. 3 hakimin görevden çekilmemesi halinde, ´reddi hakim´ taleplerinin bir üst mahkemeye gönderilmesi istenen dilekçede, üst mahkeme olarak talepleri değerlendirecek olan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini oluşturacak hakimlerin de tazminat davası açmadıkları hakimlerden seçilmesinin istendiği bildirildi. ( Cihan)
Haberal´ın avukatları mahkemeye dilekçe vererek itirazı değerlendirecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde tazminata mahkum olan hakimlerin bulunmamasını talep etti. Soruşturma aşamasında Haberal, ´tutukluluk halinin devamına´ ve ´tahliye talebinin reddine´ yönünde kararlar verdikleri gerekçesiyle 9 hakimi bin 500´er TL manevi tazminat ödemesine mahkum ettirmişti. Tazminata mahkum olan isimler ise, Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban, Nurettin Ak, İdris Aslan, Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak. Tahliye talebinin reddedilmesine yapılan itirazı değerlendirecek olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde tazminata mahkum olanlardan başkan Rüstem Eryılmaz ile üye hakimler Resul Çakır ve Yakup Hakan Günay bulunuyor.
Haberal´ın avukatı Dilek Helvacı, öncelikle 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde tazminata mahkum olan hakimlerin yer almaması talebinde bulunduklarını söyledi. Helvacı, ?Hakimler hakkındaki çekilme taleplerimizi kendileri değerlendirecek. 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde Resul Çakır ve Yakup Hakan Günay şu an izinde. Sadece başkan bulunuyor. Başkanla birlikte bir heyet oluşturulursa reddihakim talebimiz olacak. Mahkeme bu talebimizi kendi değerlendirebilir. Eğer diğer üyeler de tazminata mahkum olan isimlerden oluşursa bu kez reddiheyet talebimiz olacak. Bunu da bir üst mahkeme yani 9. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek. Ancak bu mahkemenin başkanı da tazminata mahkum olanlardan. Bağımsız bir heyet oluşturulana kadar da bizim itirazımız devam edecek.? dedi.
Avukatlar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´ne iki ayrı dilekçe sundu. Mahkemeye sunulan ilk dilekçede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yapılan tahliye talebinin reddedildiği ve buna itirazın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nin yapıldığı belirtildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde bunu karara bağlamakla başkanı Rüstem Eryılmaz ile üye hakimler Resul Çakır ile Yakup Hakan Günay´ın görevli olduğunun belirtildiği dilekçede, başkan ve iki üyenin Haberal´ın tahliye talepleriyle ilgili olarak ?Yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde, açık ve kesin kanun hükmüne aykırı davrandıkları? gerekçesiyle Yargıtay tarafından manevi tazminata mahkum edildikleri hatırlatıldı. Başkan ve iki üyenin objektif ve sübjektif tarafsızlıklarından ciddi şüphe duyulduğunun anlatıldığı dilekçede, ?Adil yargılanma hakkının ve kamuoyunda yargıya olan güvenin, daha fazla zedelenmesine sebebiyet verilmemesi? gerekçesiyle üç hakimin de çekilmesi istendi. Dilekçede, bu talebin reddedilmesi halinde ise üç hakimin reddedildiği ve bunun için de dosyanın üst mahkeme olan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilmesi talep edildi.
İkinci dilekçede ise tahliyenin reddi kararına yapılacak itirazın değerlendirilmesi sırasında oluşturulacak heyetle ilgili talepler yer aldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nin üye hakimleri Resul Çakır ve Yakup Hakan Günay´ın izinde olması nedeniyle oluşacak hakim değişikliklerinde mahkeme başkanları Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Nurettin Ak, Kemal Can ile üye hakim Ali Efendi Peksak´ın olmaması istendi. Bu 4 ismin objektif ve sübjektif tarafsızlıklardan şüphe duyulduğunun belirtildiği dilekçede, bu hakimlerin de davadan çekinmeleri, kabul edilmemesi durumunda da reddedilmeleri talep edildi. Dilekçede bu 4 ismin de, Haberal´ın tahliye talepleriyle ilgili olarak ?Yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde, açık ve kesin kanun hükmüne aykırı davrandıkları? gerekçesiyle Yargıtay tarafından manevi tazminata mahkum edildikleri ifade edildi. Mahkemeye verilen dilekçelerde, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´nce verilen tazminat kararlarının, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 5 Kasım 2010 tarihinde onandığı hatırlatıldı. İsmi geçen hakimlerin tarafsızlıklarını yitirdiklerinin kesinleştiği belirtilen dilekçede, hakimler ile Haberal arasında ´alacak-borç´ ilişkisi bulunduğu kaydedildi. ( Cihan)
HABERAL´IN GELİŞTİRDİĞİ STRATEJİYİ HALK ÇÖKERTTİ |
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ilk olarak, Prof. Dr. Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle, dokuz hakimi 1500´er lira tazminat ödemeye mahkum etti. Haberal´ın ardından birçok Balyoz ve Ergenekon sanığı da harekete geçti ve çok sayıda hakim aleyhine yargıtayda toplamı 468 bin lira tutan tazminat davaları açıldı. Yargıtay´ın şok eden tazminat cezalarına hakimler isyan etti, yasaların hiçe sayıldığı bu içtihat ile yürüyen davalara müdahale edildiği, Ergenekon, Balyoz ve benzeri davaların bu yolla baskı altına alınmak istendiği, artık hiçbir hakimin tazminat cezası korkusuyla tutuklama kararı veremeyeceği ileri sürüldü. Tazminat cezalarının diğer bir sonucu olarak da, ceza alan hakimin reddi hakim talebi üzerine o davadan çekilmesi gerektiği savunuluyordu. Nitekim harekete geçen Ergenekon ve Balyoz davalarının sanıkları tazminat cezalarına mahkum edilen hakimlerin davalardan çekilmesi için bir çok kez taleplerde bulundular. Ancak bu talepler çok sayıdaki üst mahkemeler tarafından hep oybirliğiyle reddedildi. Ergenekon çevreleriyle yüksek yargıdaki uzantılarının işbirliğiyle uygulanan ve yargı dünyasını allak bullak eden bu strateji, ancak halkın devreye girmesi ile, geçtiğimiz yıl referandumla kabul edilen anayasa değişiklikleri ile çökertildi. Referandum sonrası Mecliste çıkarılan yasalarla sanıkların doğrudan hakimlere dava açması engellendi, açılmış davalar da devlete yönlendirildi. Son olarak Yargıtay´ın aldığı bir kararla da sanıkların hakimlere açtığı tazminat davaları husumet gerekçesi olarak görülmedi. Bu nedenlerle Haberal´ın reddi hakim talebinin kabul edilmesi mümkün görülmüyor.
YARGITAY´DAN ERGENEKON´A HUSUMET ŞOKU
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, 9 Mayıs 2011 tarihinde, sanıkla yargılayan hakimin davalık olmasının ´husumet´ anlamına gelmeyeceğine karar vermişti. Kararda, ´Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir´ değerlendirmesi yaptı. Bu karar ve değerlendirme, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının savunma stratejisi olarak geliştirdiği ´husumet oluşturma ve ardından reddi hakim ile beğenilmeyen hakimlerin yargılamasından kurtulma´ taktiğinin mahkemelerce de farkedildiğini göstermişti. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
HAKİMLER ÇEKİLMEDİ, REDDİ HAKİM TALEBİ ÜST MAHKEMEDE |
Bunun üzerine reddi hakim talebi bir üst mahkeme olan 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Haberal´ın avukatları mahkemeye dilekçe vererek itirazı değerlendirecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde tazminata mahkum olan hakimlerin bulunmamasını talep etmişti. Mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz ile üye hakim Yakup Hakan Günay´ın izinde olması nedeniyle heyet, 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nin üyeleri Resul Çakır, Hadi Çağadır ile başka mahkemeden gelen bir üye tarafından oluşturuldu. Heyete Haberal´ın tazminata mahkum ettirdiği Resul Çakır başkanlık yaptı. Çakır, avukatların davadan çekilmesi talebine karşı çekilmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine reddi hakim talebi bir üst mahkeme olan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Mustafa Balbay´ın itirazını ise değerlendirmeye devam ediyor. ( Cihan)
(28 Haziran 2011, 12:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yargıtay´dan Ergenekon´a ´husumet´ şoku
Ergenekon´u tazminatla çökertme planı çöktü
ERGENEKON SAVCI VE HAKİMLERİNİN YARGITAY TAZMİNATLARIYLA YILDIRILMA ÇABASI
Yargıda kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Flaş!!! Yargıtay´ın Haberal skandalına karşı yasa teklifi
Örgüte para lazım: Ergenekoncular 468 bin lira istiyor
Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Böyle olur yükseklerin alçak hukuku: Skandala yargıtay onayı
Haberal´ın dava açtığı iki hakim ´Şemdinli kararını´ hatırlattı
Balyoz hakimlerinden Yargıtay´a isyan: Baskı yapmayın