Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasında önemli kararlar.. Mahkeme, Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan aramada ele geçirilen belgeler arasında bu davayı ilgilendiren belge varsa acil olarak gönderilmesini istedi. Belgelerden birinin, Albay Çiçek´e o belgeyi hazırlaması için emir veren, Tümamiral Alaattin Sevim´in ıslak imzasını taşıyan bir talimat yazısı olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Genelkurmay, MİT ve Emniyet´ten ıslak imzalı planın Erzincan´da faaliyete geçirilmesi iddiasıyla ilgili ellerinde herhangi bir belge ve bilgi olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Davanın gelecek duruşmasında, Erzincan davasının kritik gizli tanıklarının dinlenmesine karar verildi. Alınan çok sayıdaki ara kararlara bakıldığında, mahkemenin, davanın eski Başsavcı İlhan Cihaner´in yargılandığı Erzincan Ergenekon davası ile bağlantısı üzerinde durduğu görülüyor.
Islak İmza davasında kritik kararlar
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasında önemli kararlar.. Mahkeme, Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan aramada ele geçirilen belgeler arasında bu davayı ilgilendiren belge varsa acil olarak gönderilmesini istedi. Belgelerden birinin, Albay Çiçek´e o belgeyi hazırlaması için emir veren, Tümamiral Alaattin Sevim´in ıslak imzasını taşıyan bir talimat yazısı olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Genelkurmay, MİT ve Emniyet´ten ıslak imzalı planın Erzincan´da faaliyete geçirilmesi iddiasıyla ilgili ellerinde herhangi bir belge ve bilgi olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Davanın gelecek duruşmasında, Erzincan davasının kritik gizli tanıklarının dinlenmesine karar verildi. Alınan çok sayıdaki ara kararlara bakıldığında, mahkemenin, davanın eski Başsavcı İlhan Cihaner´in yargılandığı Erzincan Ergenekon davası ile bağlantısı üzerinde durduğu görülüyor.
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ iddialarıyla ilgili yargılanan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek´in de aralarında bulunduğu 7 sanıklı davanın 17. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek ve Mehmet Deniz Yıldırım katıldı. Tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk ise geçen celse mahkeme üyelerini hedef alan sözleri nedeniyle duruşma düzenini bozucu hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle verilen men cezası üzerine duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanıklar Ufuk Akkaya, İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz ile kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyanın aslının Yargıtay Ceza Genel Kurulu´ndan döndüğünü belirterek, genel kurulun oy çokluğuyla verdiği kararla, mahkemelerinin aldığı ´Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki İlhan Cihaner´in de sanıkları arasında yer aldığı ´Ergenekon terör örgütüne üye olma´ suçu kapsamındaki dava ile ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının birleştirilmesi yönündeki kararın´ kaldırıldığını belirtti. Şengün, Yargıtay 11. Ceza Dairesinin de Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütüne üye olmak´ suçlamasıyla yargılandığı davada, Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle, eksikliklerin tamamlanması için dava dosyasını tekrar Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiğini anımsattı.Bu açıklamanın ardından Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, mahkeme tarafından yapılan yazışmalarla ilgili olarak bazı cevabi yazıların mahkemeye ulaştığını söyledi. Gelen evraklar arasında sanık Dursun Çiçek´in talebi üzerine Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen, eylem planı üzerinde Serdar Öztürk´ün parmak izi taramasına ilişkin rapor bulunuyor. Ayrıca sanık Serdar Öztürk´ün bürosunda ele geçirilen 300 merminin araştırılmasına ilişkin yazıların da mahkemeye ulaştığı açıklandı.
Duruşmada söz alan Dursun Çiçek, yargılandığı dava dosyası ile Erzurum´daki dosya arasında bağlantının kesin olduğunu ifade ederek, Erzurum dosyasının akıbeti belli olmadan, mahkemenin, yargılandığı bu davada bir karar vermemesi gerektiğini söyledi. Mahkemenin tanık dinleme ve delil değerlendirme aşamasına geçmesini isteyen Çiçek, yaklaşık 300 sayfa savunma yaptığını, suç şüphesi diye bir şeyin kalmadığını anlattı. Çiçek, mahkemenin Genelkurmay´dan istediği 40´tan fazla talebe de cevap verildiğini, aleyhinde herhangi bir belge ve bilgi olmadığını belirterek, Genelkurmay Başkanlığında kesinleşmiş bir karar olmadığı için ´Ergenekon´ ifadesinin yazılmasının yasak olduğunu kaydetti.Sanık Dursun Çiçek, iddianamede planın, bir albay tarafından örgüt kapsamında hazırlandığının iddia edildiğini, oysa duruşmada kendisine bu planın emir komuta zinciri içinde karargahta hazırlandığına ilişkin sorular sorulduğunu dile getirdi. İddianame ile uygulama arasında çelişki bulunduğunu ileri süren Çiçek, uzun zamandır talep alındığını ve hala tanık dinleme aşamasına geçilmediğini söyledi. Bu durumun hukuk adına bir utanç olduğunu iddia eden Çiçek, davada bir an önce tanık dinlenmesine geçilmesini talep etti. Çiçek, Cihaner davası ile ilgili bir karar verilene kadar bu dava dosyasının Ergenekon davaları ile birleştirilmesi konusunda herhangi bir karar verilmesinin de yanlış olacağını öne sürdü. (AA, Cihan)
MAHKEME BAŞKANI İLE ÇİÇEK ARASINDA BAĞRIŞMA |
Bu arada söz almak isteyen Dursun Çiçek´in avukatını da uyaran Şengün, Söz vermiyorum size de. Oturun, sabretmeyi bilin. Sıranız geldiğinde söylersiniz diyeceklerinizi. Sabretmesini bilin. şeklinde konuştu. İrem Çiçek daha sonra söz aldığında, Müvekkilim savunma hakkını kullanırken müdahale ettiniz. 4 sayfalık ucuz kağıdın Dursun Çiçek tarafından hazırlanmadığını siz de biliyorsunuz. Şu anda karşınızda sanık olarak bulunabilir ama 50 yaşında bir kurmay albay olan Dursun Çiçek´in sizden mevki ve sıfat olarak hiç farkı yok. diye konuştu. Mahkemeden bir an kendilerini Dursun Çiçek yerine koymalarını isteyen İrem Çiçek, Mahkemenin bağımsız olduğunu düşünmek mümkün değil. Bir yıldır tutuklu olan bir insan tepki gösteriyor. Dosya bir yıldır oradan oraya top gibi atılıyor. şeklinde konuştu.
Savcıdan şok talep: Islak imza ve Ergenekon davaları birleştirilsin
Talepler bölümünde, davanın kırmızı bültenle aranan sanığı Bedrettin Dalan, avukatları aracılığıyla daha önce de yaptığı ancak mahkeme tarafından reddedilen, ´teslim olmak için mahkemeden tutuklanmayacağına dair güvence verilmesi´ talebini yineledi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel ise davanın aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle ikinci Ergenekon davasıyla birleştirilmesine karar verilmesini istedi. Pekgüzel ayrıca, Dalan´ın, tutuklanmayacağına dair güvence talebinin de reddine karar verilmesini talep etti.
MAHKEME DETAYLARA İNİYOR: KRİTİK ARA KARARLAR |
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mahkeme heyeti tarafından sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Serdar Öztürk hakkında mahkeme heyetine yönelik ithamları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Kırmızı bülten ile aranmasına karar verilen sanıklardan Bedrettin Dalan´ın avukatlarının ´Dalan´ın tutuklanmayacağına ilişkin güvence belgesi verilmesi´ talebine ilişkin de daha önce bu konuda karar verildiğini, verilen kararda da isabetsizlik bulunmadığı belirten mahkeme heyeti, karardan geri dönülmesi talebini reddetti. Mahkeme heyeti, gizli tanıklar tarafından sanıklardan Dursun Çiçek´le ilgili teşhiste kullanılan 4 No´lu fotoğrafın Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin ´Ergenekon´ kapsamındaki dava dosyasında bulunduğunu ifade ederek, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak bu fotoğrafın renkli ve anlaşılabilir fotokopisinin istenilmesine karar verdi. Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığının yazısı dikkate alınarak sanıklar Serdar Öztürk ve Dursun Çiçek ile ilgili olarak parmak ve avuç izi araştırmasının yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, bu sanıkların dosyada varsa parmak ve avuç izlerinin gönderilip inceleme yaptırılmasına, yoksa İstanbul Emniyet Müdürlüğü uzmanlarınca bu izlerin sanıklardan alınmasına karar verdi.
Gölcük belgeleri istendi: Islak imza emir komuta zinciri ile mi hazırlandı?
Mahkeme heyeti ayrıca, Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan aramada ele geçirilen belgeler arasında bu davayı ilgilendiren belge varsa acil olarak gönderilmesi için İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´ne yazı yazılmasını kararlaştırdı. Gölcük Donanma Komutanlığında Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen arama yapmış ve 9 çuval belge ele geçirmişti. Aramada Balyoz davasıyla ilgili pek çok belge ele geçirilmiş ve bu belgeler, Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Hatırlanacağı gibi, Gölcük´te zemine gizlenmiş olarak ihbar üzerine ele geçirilen çuvallarca belge içinden, Albay Çiçek´e o belgeyi hazırlaması için emir veren, Tümamiral Alaattin Sevim´in ıslak imzasını taşıyan bir talimat yazısının ele geçirildiği iddia edilmişti. Bu belgenin gerçekten var olması komplonun emir-komuta zinciriyle hazırlandığını kanıtladığı için davanın seyrini önemli ölçüde etkileyebilecek.
MAHKEME ERGENEKON´UN ERZİNCAN AYAĞINDAN VAZGEÇMİYOR
Kurumlardan Erzincan yapılanmasına dair ellerindeki belge ve bilgiler istendi
Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı´na, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı´na ve Emniyet Genel Müdürlüğü´nden İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve bu planın Erzincan´da faaliyete geçirilmesi iddiasıyla ilgili ellerinde herhangi bir belge olup olmadığının sorulmasını da karara bağladı. Bu üç kurumdan, sanık Dursun Çiçek´in 1 Ocak 2009 ile 1 Haziran 2009 tarihleri arasında Erzincan´a gidip gitmediğinin sorulmasına da karar verildi.
Erzincan´daki gizli tanıklar dinlenecek
Davanın bir sonraki duruşmasında, Avukat Abdullah Kaya ile Gizli Tanık Efe ve Gizli Tanık Munzur´un tanık olarak dinlenmek üzere duruşmada hazır edilmeleri için Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´ne yazı yazılması karara bağlandı. Özellikle gizli tanıkların vereceği ifadelerin davanın seyrini önemli oranda etkileyebileceği ileri sürülüyor. Hatırlanacağı gibi CHP´li bazı milletvekilleri gizli tanıkları ifadelerinden vazgeçirebilmek için para dolu çanta ile ikna etmeye çalışmış, bu durumu kanıtlayan görüntüler internette yeralmıştı. Yine gizli tanıkları ifadelerinden vazgeçirebilmek için silahlı saldırılar ve tehditler gerçekleştirilmişti.
Mahkeme Cihaner davası ile birleştirme kararında ısrar mı edecek?
Daha önce Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner dava dosyasını birleştirme kararı ile Çiçek davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne göndermişti. Mahkeme de bu karara olumlu bakmış ve Başkan Köksal Şengün´ün muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul edilmişti. Ancak bu sırada, Yargıtay 11. Ceza Dairesi ise Cihaner dava dosyasının, kendilerinin gördüğü ve Cihaner´in de sanıkları arasında yer alan başka bir dava dosyası ile birleştirilmesini gündeme getirmişti. 11. Ceza Dairesi Cihaner ve Çiçek dava dosyalarının, üzerlerinde hiçbir işlem yapılmadan kendilerine gönderilmesini istemişti. İki ayrı birleştirme kararı nedeniyle oluşan uyuşmazlığın çözümü için her iki dava dosyası da Yargıtay Ceza Genel Kurulu´na gönderilmişti. Genel Kurul, Cihaner´in iddia edilen suç tarihinde Başsavcı olması nedeni ile davasının Yargıtay´da görülebileceğine hükmetmiş, Çiçek dava dosyasını da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne göndermişti. Ayrıca Yargıtay 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ile birleştirilen Cihaner dava dosyası da dosyadaki bazı eksikliklerinin giderilmesi için Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
Bugün görülen duruşmada, İlhan Cihaner´in ´Ergenekon örgütüne üye olmak´ suçuna ilişkin Yargıtay 11. Ceza Dairesinde yargılandığı dava dosyasının bazı eksiklikler nedeniyle Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini anımsatan mahkeme heyeti, bu durum dikkate alınarak ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının ikinci ´Ergenekon´ davası ile birleştirilmesi konusunda bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Mahkeme heyeti, dosya akıbetinin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasını da kararlaştırdı. Gün içerisinde savcının, ıslak imza davasının Ergenekon davası ile birleştirilmesini talep ettiği haberleri medyaya düşmüştü. Ancak alınan bu karar, mahkemenin ıslak imza ile Cihaner davalarının birleştirilmesi konusunda daha önceden verdiği kararda ısrar mı edeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Alınan çok sayıdaki ara kararlara bakıldığında da, mahkemenin, davanın Eski Başsavcı İlhan Cihaner´in yargılandığı Erzincan Ergenekon davası ile bağlantısı üzerinde durduğu ve dolayısıyla birleştirme kararında ısrar edebileceği anlaşılıyor.
Gelecek duruşma 23 Mayıs 2011´de
Dosya kapsamı, delillerin karartılma ihtimali ve suç vasfının tutuklamayı gerektiren suçlardan olması nedeni ile sanıklar Dursun Çiçek, Serdar Öztürk ve Mehmet Deniz Yıldırım´ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 23 Mayıs 2011´e erteledi. Bu arada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, daha önceki celselerde olduğu gibi bu üç tutuklu sanığın tahliye edilmesi yönünde karşı oy kullandı. Öte yandan, Serdar Öztürk´e ait olduğu belirtilen ´serdarozturk@gmail.com´ adlı e-mail adresinin sahibinin Gebze´de çalışan mühendis Eyüp Serdar Öztürk´e ait olduğu öğrenildi. Eyüp Serdar Öztürk´ün, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığına verdiği ifadesinde, emniyetin takibe aldığı e-mail ardesleri içerisinde benzerlikten dolayı kendi adresinin de takibe alındığını, kimseye herhangi bir mail atmadığını söylediği öğrenildi. ( AA)
(11 Nisan 2011), son güncel.: (12 Nisan 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Islak İmza ve Cihaner birleşti
Islak İmzalı ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
Erzincan iddianamesinde arama yap
7´nci iddianamede (Islak İmza) arama yap
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarmanın ´ıslak imza´ operasyonları
Islak İmza davası Erzincan´ı destekledi
7. iddianame: Ergenekon hala faal
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
Ses Kaydı: Cihaner ve diğer davalar Ankara´ya
Flaş!!! Cihaner dosyası Erzincan´da
Mahkeme: Cihaner´den soruşturmanın alınması doğru
CHP´nin Erzincan davasında tanıklara şok baskısı manşetlerimiz
ŞOK SES KAYDI!!! Erzincan komplosunda ´Gizli Tanık´ pazarlığı
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri