Kontrgerillacılara, darbecilere, baasçılara, ergenekonculara, chp´ye, 367 sabih´e, çydd´ci türkan´a ve bilumum statükocu azınlığa üzücü haber. AK parti kapatılmadı! Etrafınızdaki demokrasi çemberi daraldıkça daralıyor!.. İster görün ister görmeyin. Keyfiniz bilir!.. Anayasa Mahkemesi, AK Parti´nin kapatılmamasına karar verdi. Mahkeme, AK Parti´nin Hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verdi.
30.07.2008 17:07 Pazartesi gününden bu yana müzakerelerini geç saatlere kadar sürdüren Yüksek Mahkeme´den, bu sabah başlanan üçüncü gün oturumunun ardından davanın sonuçlandığı ve kararın alındığı duyuruldu. Mahkeme binasına alınan basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Haşim Kılıç, AK Parti´nin kapatılması davasında Anayasa Mahkemesi´nin aldığı kararı açıkladı. Kılıç, AK Parti´nin kapatılmamasına karar verildiğini ama partinin ciddi bir uyarı aldığını açıkladı. Mahkeme, AK Parti´nin Hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verdi.
Kılıç, kararı açıklamadan önce bir açıklama yaptı. Davanın Türkiye için çok önemli bir hal aldığını, bu bilinçle davayı görüştüklerini belirten Haşim Kılıç, dava sürecinde bazı basın yayın organları tarafından Yüksek Mahkeme´nin yıpratıldığını ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü söyledi.
Kılıç, kararı hiç kimse ve kurumun etkisi altında kalmadan aldıklarını belirtti. Davanın Türkiye için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını, mahkeme üyeleri olarak kendilerinin de bu ülkede yaşadıklarını, bu ülkenin siyasi ve ekonomik durumunu önemsediklerini belirten Kılıç, parti kapatma davalarında karar verirken demokrasi adına üzüldüklerini belirterek, Hiçbir üye parti kapatmadan mutlu olmaz dedi. Siyasilere de seslenen Kılıç, bu konuda duyulan sıkıntıların uzlaşma içinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Serruh Kaleli, Fulya Kantarcıoğlu, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Ayla Perktaş´tan oluşan mahkeme heyetinin 6´ya karşı 5 oyla AK Parti´nin kapatılmamasına karar verdiği açıklandı. Haşim Kılıç, kendisinin partinin kapatılmaması yönünde karar verdiğini ifade etti.
BU DAVANIN BİR AN ÖNCE SONUÇLANMASI GEREKLİLİĞİNİ GÖZ ARDI EDEMEZDİK
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Biz dışardan gelen eleştiriler, dışardan gelen baskılar sonucunda hiçbir zaman bir programlama, bir planlama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız dedi.
Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Adalet ve Kalkınma Partisinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiğinin tespitiyle eylemlerinin ağırlığı da gözetilerek Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrası ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu´nun 1/b maddesi gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi istemiyle dava açtığını anımsattı.
Bu davayla birlikte 61 kişinin de siyasi yasaklı olması talebi bulunulduğunu ifade eden Kılıç, Bu partiyle ilgili mahkememizin şu anda çıkarmış olduğu kararı açıklamadan önce bazı konuları paylaşmak istiyorum diyerek şunları söyledi:
Türkiye´nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek Anayasa Mahkemesi´nin önüne konmuş olması şüphesiz ki hem Anayasa Mahkemesini hem de Türkiye´de gerek siyasi gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle de Türkiye´deki 70 milyonluk halkımız gözünü Anayasa Mahkemesi´ne dikerek, bu kararın sonucunu beklemek durumunda kalmıştır. Tabii bu kararlar bundan önceki verdiğimiz, kısaca türban kararı diye adlandırılan ve bugün de iktidarda bulunan AK Parti´nin kapatılmasıyla ilgili dava, bu konuda en önemli iki dava olarak önümüzde bulunmakta idi. Bu arada bu davaların görülme süreciyle ilgili kimi basın organları ve köşe yazarları tarafından her türlü ahlaki ve insani değerler aşılarak çok büyük eleştirilere tabi tutulduk, hakaretlere maruz kaldık. Ben arkadaşlarımın bu konudaki düşüncelerini ve duygularını bir kez yinelemek istiyorum ve bundan dolayı da üzüntülerimizi bir kez daha belirtiyorum: Tabii, bu davaların görülme süreci bu mahkemenin kendi yaptığı program ve planlama çerçevesinde yürümektedir. Biz dışardan gelen eleştiriler, dışardan gelen baskılar sonucunda hiçbir zaman bir programlama bir planlama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız. O nedenle bizim çalışma düzenimiz neyi gerektiriyorsa o çerçeve içerisinde olaylara bakmak durumunda kaldık. Tabii bu önümüze gelen davaların gerek sosyal, gerek ekonomik gerekse siyasal boyutlardaki önemi nedeniyle biz bu davanın bir an önce sonuçlanması gerekliliğini göz ardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz ve biz de bu ülkenin sevinciyle ve üzüntüsüyle birlikte hep beraber bunları duyuyoruz. O nedenle bu davanın ne kadar önemli olduğunu, toplumu ne kadar ilgilendirdiğini biz de görmezlikten gelemezdik.
KANUNİ DAYANAK
Anayasa Mahkemesi, AK Parti´nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılması kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 229. maddesi uyarınca oluştu. Alınan bilgiye göre, Başkan Haşim Kılıç dışındaki 10 üye, AK Parti´nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği yönünde görüş ortaya koydu. Üyelerden 6´sı iddia edilen söz ve eylemlerin ağır olduğunu ileri sürerek partinin kapatılması; 4´ü ise Hazine yardımından kısmen yoksun bırakılması yönünde irade ortaya koydu. Anayasa Mahkemesi, AK Parti´nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına kararını Ceza Muhakemesi Kanunu´nun oyların toplanması başlıklı 229. maddesindeki üçüncü fıkrayı dikkate aldı. Üçüncü fıkra, Oylar dağılırsa sanığın (davalı parti) en çok aleyhine olan olan oy, çoğunluk meydana gelinceye kadar kendisine daha yakın olan oya eklenir hükmünü içeriyor.
Anayasa´da 2001 yılında yapılan değişiklikle kapatma kararı verilmesi için en az nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyu aranıyor. 6 üyenin oyu kapatma kararı için yeterli olmadığından, bu oylar 4 üyenin oyuna eklenmiş sayıldı. (Yenişafak)
(30 Temmuz 2008, 17:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: