Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan´a ait olduğu iddia edilen ses kaydı hukukçuları ayağa kaldırdı. Önceki gün internete düşen kayıtta, dosya takipçisiyle konuşan Yargıtay üyesinin ´Onama kararı mı istiyorsunuz?´ sorusu dikkat çekmişti. Konuşmaları skandal olarak tanımlayan hukukçular, yaşananların yüksek yargıya leke sürdüğünü vurguladı. ´Ses kaydı içimizi sızlattı´ diyen baro başkanları, yargı tarafsızlığına gölge düşüren Aktan´ın istifa etmesini istedi. Dün yaptığı açıklamada ses kaydını reddetmeyen Aktan ise laikliği savunmaya devam edeceğini söyledi. Aktan, bir avukat arkadaşının yargı bağımsızlığıyla ilgili makale istediğini, işlerinin yoğunluğu nedeniyle hazırlayamadığını, buna ilişkin konuşmaların farklı anlamlara çekildiğini savundu. Aktan´ın bu savunması hayretle karşılandı. Gündemde laiklik olmadığı ve ses kaydında açık bir rezalet belgelendiği halde Aktan´ın laikliği öne sürerek kendisini savunması tepki çekti. Rezalete Yargıtay´ın sessiz kalması, Aktan hakkında işlem yapmak yerine ses kaydını yapanların bulunmasını istemesi de tepki çekti. Ortaya çıkan tüm bu gelişmeler Ergenekon terör örgütlenmesinin Yargıtay´da uzantıları olduğu iddialarını bir kez daha gündeme getirdi.
Rezaleti çıkaran kılıfını hazırlar: Laikliği savunuyoruz!
Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan´a ait olduğu iddia edilen ses kaydı hukukçuları ayağa kaldırdı. Önceki gün internete düşen kayıtta, dosya takipçisiyle konuşan Yargıtay üyesinin ´Onama kararı mı istiyorsunuz?´ sorusu dikkat çekmişti. Konuşmaları skandal olarak tanımlayan hukukçular, yaşananların yüksek yargıya leke sürdüğünü vurguladı. ´Ses kaydı içimizi sızlattı´ diyen baro başkanları, yargı tarafsızlığına gölge düşüren Aktan´ın istifa etmesini istedi. Dün yaptığı açıklamada ses kaydını reddetmeyen Aktan ise laikliği savunmaya devam edeceğini söyledi. Aktan, bir avukat arkadaşının yargı bağımsızlığıyla ilgili makale istediğini, işlerinin yoğunluğu nedeniyle hazırlayamadığını, buna ilişkin konuşmaların farklı anlamlara çekildiğini savundu. Aktan´ın bu savunmasıhayretle karşılandı. Gündemde laiklik olmadığı ve ses kaydında açık bir rezalet belgelendiği halde Aktan´ın laikliği öne sürerek kendisini savunması tepki çekti. Rezalete Yargıtay´ın sessiz kalması, Aktan hakkında işlem yapmak yerine ses kaydını yapanların bulunmasını istemesi de tepki çekti. Ortaya çıkan tüm bu gelişmeler Ergenekon terör örgütlenmesinin Yargıtay´da uzantıları olduğu iddialarını bir kez daha gündeme getirdi.
Dailymotion.com sitesinde yayınlanan ortam dinlemesi kaydında dosya takipçiliği yapan bir şahıs, Hamdi Yaver Aktan´dan bir davayla ilgili ´bozma kararı´ talep ediyordu. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi´ndeki bir dava için de aynı istekte bulunan kişi, bunların bir an önce neticelenmesi gerektiğini söylüyordu. Sözümüzde duruyoruz da yani yetişmiyor ama... diyen Yargıtay üyesinin Onama mı istiyorsunuz? sorusuna söz konusu şahıs, Bozma, bozma. İki yıl ceza almışlar ya... İsim yazıyorum ha. karşılığını veriyordu. Hukukçuları üzen ise kararın talep edildiği şekliyle Yargıtay´dan çıkmış olması.
Kim demiş Yargıtay sessiz diye: Konuşana değil kaydedene suç duyurusu yaptı!
Yargıtay Başkanlığı, basında yer alan, bazı Yargıtay üyelerine ait ses kayıtları nedeniyle Yargıtay binası ve telefonlarının dinlenip dinlenmediği konusunun araştırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulundu. Yargıtay Genel Sekreteri Salih Kocalar imzasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilen yazıda, basında yer alan haberlerde Yargıtay´da telefon ve ortam dinlemesi yapıldığına yönelik bilgilerin yer aldığı belirtildi. Yazıda, konunun araştırılması ve ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması istendi.
Derhal soruşturma açılmalı
Karabük Baro Başkanı Rıdvan Erdoğan: Ses kaydı konuşmaları hukuk tarihine geçecek büyük bir skandalı ortaya koymuştur. İlgili makamların bu olay hakkında derhal soruşturma açması gerekiyor. Öncelikle ses kaydının doğru olup olmadığı ortaya konulmalı ve doğru çıkması halinde sorumluların derhal açığa alınarak en ağır cezanın verilmesi gerekiyor. Yargının bağımsız ve tarafsızlığına gölge düşürecek bu tür olaylara asla göz yumulmamalıdır. Vatandaşın adli makamlara olan güveninin korunması için gereken her şey yapılmalıdır.
Derhal görevi bırakmalı
Çankırı Baro Başkanı İdris Şahin: Halen görevde olan Yargıtay üyesinin böyle bir ses kaydının ortaya çıkması talihsizlik ve utanç vesikasıdır. Ses kaydının gerçekten tespit edilmesi halinde Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan´ın derhal görevini bırakması gerekir. Zira bu davranış toplumun hiçbir kesimi tarafından kabul edilemez. Ses kaydı hukuk ve yargı adına kara bir lekedir.
Vatandaşın hukuka güveni kayboluyor
Düzce Baro Başkanı Ali Dilber: Böyle bir ses kaydı gerçekten varsa hukuk adına çok vahim bir durum. Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyeliğine kadar yükselmiş bir arkadaşımızın böyle bir olay içerisinde bulunması kabul edilebilecek bir olay değil. Bu olay bir yerde Yargıtay´ın tıkandığını gösteriyor. Bu ve buna benzer olaylar, vatandaşın hukuka az olan güvenini tamamen yitirmesine neden oluyor. Yargıtay´daki ceza dairesi sayısı artırılırsa bu tür olayların azalacağına inanıyoruz.
Çürük elmalar ayıklanmalı
Yozgat Barosu Başkanı Avukat Yusuf Başer: Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan´ın, internete düşen ses kayıtları hakkında sessiz kalması hukukçu olarak içimizi sızlatıyor. Yargıtay´da dava dosyalarının sipariş usulü onanması ve bozulmasına karar verilmesi, hukuk adına talihsizlik. Bu olaydan sonra kurumun başında olan kişinin de, çürük elmaların da ayıklanması gerektiğine inanıyorum. Yargıyı temsil makamında olanların günlük ve siyasi polemiklerin dışında kalarak, vatandaşların nezdinde yargının saygınlığını artıracak işlerle uğraşması gerekir.
Yargıtay´ın sessizliği çok kötü
Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan: Yargıtay üyesi Yaver Aktan ile ilgili iddialar, ses kayıtları maalesef yargıdaki bozulmayı, kokuşmayı gözler önüne seriyor. Cihaner hakkındaki davada alelacele karar veren Yargıtay daha önceki ses kayıtlarından dolayı Aktan hakkında henüz bir soruşturmayı neticelendirmemiştir. Yargıtay dava yükü altında inim inim inlerken, Yargıtay üyelerinin gerek ideolojik duruş göstererek gerekse şahsi menfaatler için yargılamayı etkilemeye çalışması çok kötü.
Başkanlık Divanı işlem başlatmalı
Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin: Adliyelerde Adalet mülkün temelidir yazısı bulunuyor ancak uygulamada bazı yargı görevlileri bu konuya yeterli hassasiyeti göstermiyor. Hamdi Yaver Aktan´la ilgili Yargıtay Başkanlık Divanı´nın işlem başlatması gerekiyor. Bu, adaletin tesis edilmesi için şart. Konunun üzerine ciddiyetle gidilmesi gerekiyor. Önemli bir makamda oturan birisi hakkında ciddi ithamlar bulunuyor. Bu ithamların doğru olması halinde söz konusu yargı üyesinin istifa etmesi gerekir.
İddialar laikliği savunmaktan şahsımı alıkoyamaz
Daha önce de referandum sürecinde, ´Öcalan´a ihtiyaç var´ şeklindeki ses kaydıyla gündeme gelen Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan, dün iddialara ilginç bir biçimde cevap verdi. Ses kaydındaki konuşmaları reddetmeyen Yargıtay üyesi, bir avukat arkadaşının yargı bağımsızlığıyla ilgili makale, yazı istemesi ve işlerinin yoğunluğu nedeniyle hazırlayamadığına ilişkin konuşmasının göreviyle birleştirilerek yansıtıldığını ve farklı anlamlara çekildiğini belirtti. Aktan, Hayasızca sürdürülen kampanya, ulus-devlet, laiklik gibi Cumhuriyetimizin temel değerlerini savunmaktan şahsımı alıkoyamayacaktır.´ ifadelerini kullandı. ( Zaman)
Danıştay başkanı Birden de suspus
Adli ve İdari Yargı sınavlarını iptal eden Danıştay´ın başkanı Mustafa Birden ise Adalet Bakanı´nı özür dilemeye davet etmişti. Birden, kendisine yönelttiğimiz, ?´Onama mı bozma mı istiyorsun?´ diyen bir Yargıtay üyesi, millet adına karar verebilir mi? Söz konusu Yargıtay üyesinin milleten özür dilemesi ve istifa etmesi gerekmez mi?? sorularına cevap vermedi.
Dosyayı karartma
İddiaların internete düşmesinin ardından Yargıtay´ın internet sitesinde yer alan dosya sorgulama bölümünün ulaşılamaz hale gelmesi dikkat çekti. Dosya sorgulama bölümüne girildiğinde, ?Bu web sitesi tarafından sunulan güvenlik sertifikası güvenilir bir sertifika yetkilisi tarafından verilmedi. Bu web sayfasını kapatmanızı ve bu web sitesini kullanmamanızı öneririz? yazısı çıkıyor. Her gün ulaşılabilen dosya sorgulamanın birden hizmet dışı hale gelmesi karartma şüphesini akıllara getirdi.
?Görevde kalması mümkün değil?
Hukukçular, Yargıtay Üyesi Aktan´a onuruyla istifa etmesi çağrısında bulundu. Yeni Akit´e konuşan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Aktan´ın ifadelerinin çok vahim olduğunu belirterek, ?Bu konuşmalar gerçekten yapılmış ve dava bu yönde sonuçlanmış ise bir hukukçu için tam bir faciadır? dedi. Kılıçkaya, ?Demokratik bir devlette böyle bir hakimin görevde kalması mümkün değildir. Her ne olursa olsun kendisinin görevinden istifa etmesi gerekir? diye konuştu.
?İstifa etmeli?
Adalet Gönüllüleri Derneği Genel Başkanı Avukat Emre Yurtalan ise tahliyeler konusunda feryat eden Yargıtay Başkanlığı´nın bu konuda çok ciddi bir soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Geçmişte bir çete üyesi ile telefonda görüştüğü ortaya çıkan bir Yargıtay Başkanı´nın istifa ettiğini hatırlatan Yurtalan, ?Eğer bu görüşmeler gerçek ise derhal soruşturma açılması gerekir. Halk arasında, herkes para vererek istediği kararı verdirebilir veya bozdurabilir, diye biliniyor artık. Söz konusu Yargıtay üyesinin istifa etmesi ve hakkında ceza soruşturması açılması gerekiyor? diye konuştu.
Aktan´ın ilk ses kaydı değil
Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan, daha önce de Ergenekon davalarını sekteye uğratmak, delilleri etkisizleştirmek ve sanıklara yardım etmek için çaba göstermekle gündeme gelmişti.
?Tüm sanıklar tahliye edilecek?
Aktan, daha önce de internete düşen ses kaydında, Ergenekon´un Erzincan ayağıyla ilgili davanın sanıklarından Başsavcı İlhan Cihaner´i kurtarma operasyonunda gündeme gelmişti. ?Cihaner´i kurtaran Yargıtay başkanı olur? diyen Aktan, bu süreçte izlenecek yolu şöyle özetliyordu: ?Dosyayı birleştirdikten sonra önce tüm sanıklar tahliye edilecek. Sonra biraz uzatıp dosya kapatılacak. Burada tahliye kopartmaya bakmak lazım, bir buçuk ayı yedik.?
?Ergenekon´un yargıdaki başı?
İnternete düşen bir ses kaydında ise Hamdi Yaver Aktan hakkında şöyle söz ediliyor: ?Hamdi Yaver Aktan çok enteresan bir adam. İyi hukukçu. Ergenekon´un Yargıtay´daki başı gözüyle bakılıyor ona. Yani Yargıtay´da bir dava açılsa ilk gidecek Hamdi Yaver Aktan. Ama bunu da şöyle algılıyorum ben. Bu da pusmuş durumda.?
?Öcalan´a ihtiyacımız var?
Aktan´ın internete düşen ve kendisinin de kabul ettiği bir diğer ses kaydında, referandum sürecinde teröristbaşı Öcalan´a ihtiyaç olduğunu söylediği ortaya çıkmıştı. Aktan, şöyle diyordu: ?Kürtler istediklerini almak için diretecekler. Ulan batıyorlar ya... Anayasa´ya, tam bir kaos olsun, bu kaostan ben yararlanıyorum. Ben birkaç yerde söyledim. Askerlere de söyledim. Bunlara ihtiyacımız var, yani ´evet´ dediği anda gidiyor bu iş... Abdullah Öcalan´a çok ihtiyaç var şimdi.? ( Yeni Akit)
Yargıtay´da küfürlü kaset depremi
Yüksek yargıya ilişkin skandal ses kayıtlarının ardı arkası kesilmiyor. Dün Yargıtay´ın iki daire başkanı arasında geçtiği iddia edilen ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker´e çok ağır küfür içeren bir ses kaydı yayınlandı. 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile 7. Hukuk Dairesi Üyesi Ulvi Yüksel´in konuşmalarını içerdiği iddia edilen ses kaydında, Yargıtay Başkanı Gerçeker ile 9. Ceza Daire Başkanı Mahmut Acar´a ağza alınmayacak küfürler savruluyor.
Ağza alınmayacak küfürler
Bazı Yargıtay üyelerinin, davaların kapatılması için planlar yapması, mafya üyeleri hakkında verilen hapis cezalarını bozması karşısında sessiz kalan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker´in kendisi hakkında ağır hakaret ve küfürler içeren ses kaydı karşısında nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Dailymotion isimli video paylaşım sitesinde yayınlanan ses kaydındaki Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin başkanı kamuoyu tarafından yakından tanınıyor. Ergenekon yapılanmasının Erzincan ayağının soruşturulduğu Terör Örgütü davasının tutuklu sanığı olan eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´i tahliye etmesi ve dosyayı kapatması karşılığında Yargıtay Başkanlığına getirileceği vaat edilmişti. Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan´a ait olduğu iddia edilen bir başka ses kaydında terör örgütü davasının bir numaralı sanığı eski 3. Ordu halen EDOK Komutanı olan Orgeneral Saldıray Berk ile iki numaralı sanığı eski İlhan Cihaner olan 14 sanığın dosyası Yargıtay´da birleştirilmiş ve sanıkların tamamı tahliye edilmişti.
HSYK üyeliğine seçilmişti
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker´e ağza bile alınmayacak küfürler eden Yargıtay 7. Daire Üyesi Ulvi Yüksel, Yargıtay kontenjanında HSYK asil üyeliğine seçilmişti. 3. asıl üye olarak belirlenen Ulvi Yüksel, halen HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun´un seçildiği tarihten itibaren başlayan 4 yıllık görev süresi dolduktan sonra kalan HSYK üyeliği süresini tamamlayacak. 6 Mayıs 2012 tarihinde görev süresi dolacak olan Ertosun´un yerine HSYK´da 2014´e kadar görev yapacak. Ulvi Yüksek hakim ve savcıların disiplin cezalarına karar veren HSYK 2. Dairesi´nde görev yapan Ali Suat Ertosun´un yerine görev yapacak. ( Yenişafak)
Yargıtay, bu üyeye isyan etmeli değil miydi?
Ali İhsan Karahasanoğlu (Yeni Akit): Caddenin ortasındaki büfeden tost alır gibi, Yargıtay´dan karar ısmarlıyorsun. Suçüstü niteliğindeki konuşmaların ses kaydı internete düşüyor. Sesin sahibi olan Daire Üyesi´nden çıt yok! Çıkıp da bir açıklama yapmıyor: ?Yaptık bir halt. Bırakın peşimizi. Alın istifa dilekçem. Herkes hata yapabilir. Ben de hata ettim. Daha fazla üzerime gelmeyin!? Kendisi susuyor. ?Bu halk enayidir. İki gün tartışır, üçüncü gün herşeyi unutur? diyor.
Aktan´ın arkadaşları da susuyor
Daire´deki arkadaşlarından da tık yok! Oysa, Daire´deki arkadaşları isyan etmeliydi: ?O kararların altında, sadece senin değil, bizim de isimlerimiz, bizim de imzalarımız var. Sen bizim adımıza, bir kararın hangi yönde oluşacağı konusunda, başkalarına nasıl söz verirsin? Bizi konu mankeni pozisyonuna nasıl düşürürsün. Biz özgür irademizle, hukuk neyi gerektiriyor ise, o yönde karar vermek için buradayız. Sen bir dava sahibine, ´Onama mı istiyorsun, bozma mı?´ cümlesini söylemen, bize en galiz küfürlerle sövmenden daha ağır bir hakaret. Biz seninle artık çalışmayız beyim.Ya istifa et, ya da bizler istifa ediyoruz? demeleri gerekirdi. Ama tek kelime yok.
Daire başkanının şöyle davranması gerekmez miydi?
Daire´deki arkadaşlarından ses çıkmadığı gibi, sorumluluk makamındaki Daire Başkanı´dan da tek kelime yok. Oysa; değil ertesi günü, internette bu haber yayınlanır yayınlanmaz, Daire Başkanı basın toplantısı düzenlemeli idi. ?Bu Daire´deki tüm dosyalar, benim ön incelememden geçer. Tetkik hakimine havale edilir. Bir Daire Üyesi, benim bilgim olmadan, dosyalar hakkında kararların ne yönde oluşacağı şeklinde sohbetler edemez. Burası köfteci dükkanı değil. Burası Yargıtay! Hemen işlem başlattım. Daire´mizin bu üyesini, şu an itibariyle karar görüşmelerine almıyorum. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu´nun kararı gelinceye kadar da almayacağım? demeli idi. Daire Başkanı´ndan da bir ses çıkmadı.
Yargıtay başkanı ise zaten alışık!
Yargıtay Başkanı mı? O, bu tür olaylara zaten alışık! Yargıtay Başkanı, önceki ses kayıtları için de günlerce sessiz kalmış, sonrasında da zoraki olarak şu açıklamayı yapmıştı: ?Soruşturma sürüyor. İnceleyeceğiz. Şu an bir şey söyleyemem!.? Üzerinden üç ay geçti.. ?Şu an söylenemeyecek şey?, bir türlü söylenecek hale gelemedi! Geleceği de yok zaten!
Ses kaydının yasal değil ise alın size yasal soruşturma
Bu arada, Yargıtay´ın tüm itibarı sıfırlanıyor.. Vatandaşta, ?Demek ki hak-hukuk hikâye.. Bul adamını, git al kararını? anlayışı hakim oluyor. Yargıtay Başkanımız ise, bu duruma seyirci kalıyor.. Olacak iş mi bu? Söyleyin Sayın Başkan.. Değil Yargıtay´da, en sıradan bir kurumda bile, böyle bir rezalet yaşanırsa, yetkililer sessiz kalabilir mi buna? Bir Daire üyesi, çıkmış karar pazarlığı yapıyor. Köfte-piyaz siparişi alır gibi, karar siparişi alıyor. Konuşma, yasal dinleme olabilir. İllegal dinleme olabilir. Ortam dinlemesi olabilir. Tesadüfen elde edilen bir dinleme kaydı olabilir. Bunların hepsi ayrıntı. Bu kayıtların illegal olması sebebi ile işlem yapmıyorsanız, ben size legalini de çıkartırım. Legal kayıtlardaki tüm bilgileri toplayın. Somut delillerle karşılaştırın. Mesela? Mesela, dinleme kaydındaki, belirtilen tarihte Yargıtay binasına giriş kameralarını alın tetkike. Ziyaretçi isimlerini alın takibata. Sorun Aktan´ın sekreterine.. Kim ziyaret etmiş, Hamdi Yaver Aktan´ı, bulun. Bu da mı, illegal delil? Arkasından, aynı kişinin, Çarşamba günü İstanbul´a uçup uçmadığını, havayolu şirketlerine sorun. Alın bilgiyi... Arkasından, somut dosya numarasını alın tetkike.. 2008/2083 esas sayılı dosyada, kimlerdir sanık, kimlerdir müşteki, kimlerdir avukat? Hamdi YaverAktan´a gelen ziyaretçinin ismini alın, koyun karşı karşıya.. Bunlar da mı, illegal delil? Devam edin: Ses kaydındaki şahsın kendisine sorun, ?Belirtilen tarihte, Hamdi Bey´i ziyaret ettiniz mi?? Versin cevabını. İnkâr mı ediyor? Kamera kayıtlarını koyun önüne. Bakın, gördünüz mü; nasıl toplanıyormuş legal deliller! Böylece.. İllegal dediğiniz dinleme kayıtlarına göre değil, güvenlik kameralarına göre işlem yaptınız. Şahitlerle, resmi belgelerle işlem yaptınız. Esas aldığınız her şey, legal kayıtlar! Haydi bakalım görelim.. Derdiniz legalde kalmak ise, işte legal deliller. Derdiniz üyeyi korumak ise.. Ona diyecek söz yok zaten! ( Ali İhsan Karahasanoğlu / Yeni Akit)
(13 Ocak 2011, 10:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
YARGITAY ÜYESİ AKTAN´IN ´ONAMA MI BOZMA MI SEN SEÇ´ SES KAYDINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
YARGITAY BAŞKANINA AĞIR KÜFÜRLER SAVRULAN SES KAYDINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Profesör: Kayıt Tolon´un, ispat ederim
Onama-bozma rezaleti: Yargıtay Başkanı şimdi konuş
Yargıtay´dan rezalete değil deşifreye suç duyurusu
Yargıtay´dan kolaylık: Onama mı bozma mı, sen seç
Hamdi Yaver Aktan´la ilgili manşetlerimiz
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi