Balyoz davası 6 Ocak´a ertelendi. Gerekçe reddi hakimin reddine itiraz. Reddi hakim talebinin dün reddedilmesinden sonra bugün Balyoz davasında bugün 3. duruşma yapılıyordu. İlk duruşma, sanıklardan biri hakkında verilmiş yakalama kararının yüzüne okunduğu celse, ikincisi de davanın başladığı ve reddi hakim talebinin yapıldığı celse olmuştu.
Reddi hakim ısrarı Balyoz davasını 2. kez erteletti
Balyoz davası 6 Ocak´a ertelendi. Gerekçe reddi hakimin reddine itiraz. Reddi hakim talebinin dün reddedilmesinden sonra bugün Balyoz davasında bugün 3. duruşma yapılıyordu. İlk duruşma, sanıklardan biri hakkında verilmiş yakalama kararının yüzüne okunduğu celse, ikincisi de davanın başladığı ve reddi hakim talebinin yapıldığı celse olmuştu.
Balyoz davası sanıkları eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına davanın görüldüğü Silivri Cezaevi´ne geldi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Cezaevi´ndeki duruşma salonunda görülen Balyoz davası sanıkları ikinci kez hakim karşısına çıkıyor. Sanıklardan Özden Örnek ve İbrahim Fırtına da duruşma salonuna geldi. Bu arada, duruşmaya gelenler güvenlik kontrolünün ardından salona alındı.
196 sanıktan 180´i geldi
´Balyoz Planı´ iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın üçüncü duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Mehmet Otuzbiroğlu, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek, ´Ergenekon´ davalarında tutuklu olarak yargılanan Mehmet Fikri Karadağ ve Cengiz Köylü´nün de aralarında bulunduğu 180 sanık katıldı. Ergin Saygun, başka suçtan tutuklu olan Cemal Temizöz ve Lütfü Sancar´ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ise duruşmaya gelmedi.
Hakim heyeti aynen devam
Hakim Ömer Diken´in başkanlık yaptığı mahkeme heyetinde, üye hakimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak yer aldı. Duruşmada, iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil etti. Başkan Ömer Diken, Lütfi Sancar´ın avukatı tarafından müvekkiline ilişkin İzmir Foça´da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı hastanenin kulak, burun, boğaz polikliniğinden alınan sağlık raporunun mahkemeye sunulduğunu belirtti. Duruşma, bugünkü celseye katılan bazı sanıkların kimlik tespitiyle devam ediyor.
Çetin Doğan´ın garip mantığı
Eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu bir kısmı muvazzaf 106 askerin aralarında bulunduğu 195 sanıklı Balyoz davasında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Bir suç isnadı varsa bundan sorumlu olan arkadaşlarım değil, benim. dedi. İzleyici bölümünden yükselen alkış sesleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, buranın mahkeme salonu olduğunu hatırlatarak gürültü yapılmaması yolunda uyarıda bulundu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Balyoz davasında iddianamenin okunması aşamasında söz alan sanık avukatlarından bazıları, müvekkillerinin hasta olduğu gibi gerekçelerle yargılamanın daha hızlı yapılabilmesi için iddianamenin özetlenerek okunmasını talep etti. Bazı sanıklar ile avukatları da dava dosyasının iyice anlaşılabilmesi için iddianamenin tamamının okunmasını istedi.
Doğan: Bir suç varsa sorumlu benim, emir komutayla suça uyanlar değil!
Sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, suçlamalarla ilgili olarak bir Tümgeneral ve 2 Albay´ın oluşturduğu askeri heyetçe 3 bin küsur sayfalık bir rapor olduğunu belirterek iddianamenin yanında bu raporun da ayrıntılı olarak okunmasını talep etti. Çetin Doğan, talebinin ardından duruşma salonundan çıktı ve 5 dakika sonra tekrar yerine gelerek ikinci kez söz istedi. 11-16 ve 17 nolu CD´lerin sahte olduğunu savunan Doğan, davanın kısa sürede sonuçlanması için bir önerisi olduğunu söyledi. Doğan, Seminer planının yapıldığı tarihlerde ben bu ordunun komutanıydım. Seminere başkanlık yaptım. Bu arkadaşlar emir komuta zinciri içerisinde hareket etmişlerdir. Bir suç isnadı varsa bundan sorumlu olan arkadaşlarım değil, benim. dedi. Doğan´ın bu sözlerinden sonra izleyici bölümünden alkış sesleri yükselince mahkeme başkanı Ömer Diken, buranın bir mahkeme salonu olduğunu hatırlatarak Böyle tempo tutulacaksa dışarı çıkarırım. Bir daha olmamasını rica ediyorum. şeklinde uyarıda bulundu. Talepler yapıldığı sırada Başkan Diken, duruşmaya kısa bir ara verdiklerini açıkladı. Bu arada İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocaaslan, İstanbul Barosuna üye avukatlar ile Ankara Barosuna üye bir avukat, duruşmaya gözlemci olarak katıldı. Bu avukatlar, sanık avukatlarına ayrılan bölümde oturarak duruşmayı izledi.
YAŞ´ta terfi ettirilmeyen komutanlar
Duruşmada söz alan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve diğer bazı sanıkların avukatı Ahmet Koç, Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesine dikkat çekerek, yargıçların yıllardır ´Adalet mülkün temelidir´ yazısı altında adalet dağıtmaya çalıştığını söyledi. Ancak bu davalarda mahkemenin yürütme tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını savunan avukat Koç, ´İktidarın eylem ve söylemleriyle mahkeme siyasallaşmıştır. Emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetlerinin sayın mensupları adalet arayışına gelmişlerdir. Ancak bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıçların maddi ve manevi baskı altında oldukları izlenimi verilmektedir´ dedi. Koç, müvekkili Tümgeneral Gürbüz Kaya´nın yanı sıra Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu´nun terfilerinin YAŞ tarafından onaylanmasına karşın yürütme tarafından açığa alındıklarını ifade ederek, bunların idarenin baskı yapma çalışmaları olduğunu öne sürdü.
Balyoz hakiminin görevden alınması
Eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt´un görevden alınmasının ´Özel yetkili mahkeme içinde başka özel yetkili bir mahkeme mi kuruluyor?´ sorusunu akla getirdiğini anlatan Koç, mahkemenin diğer üyelerinin de tarafsızlığını yitirdiğini düşündüklerini belirterek, ´Bu yargıçların tarafsız ve bağımsız olacaklarından şüpheye düşmekteyim. Tarafsızlıklarını yitirmiş oldukları endişesi, adalet ve yargıya güveni sarsar. Üye hakimlerin çekilmelerini talep ediyorum´ diye konuştu.
Yüce Divan isteği
Koç, iddianamenin özetlenerek okunmasını istediklerini ifade ederek, emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın önceki duruşmada talep ettiği askeri bilirkişi bulundurma isteminin yerinde olacağını anlatarak, ´Duruşmada söylenecek askeri terimlerin ne anlama geleceği konusunda Genelkurmay Başkanlığı ya da Kara Kuvvetleri Komutanlığının göndereceği bilirkişinin hazır bulundurulmasını talep ediyoruz´ dedi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek´in avukatı Dinçer Eskiyerli de müvekkilinin atılı suçu işlediği iddia edilen dönemde kuvvet komutanı olarak görev yaptığını dile getirerek, bu nedenle Örnek´in yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerektiğini bildirdi. Avukat Eskiyerli, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini, bu taleplerinin geri çevrilmesi durumunda iddianamenin tekrar edilen bölümlerini atlanarak okunmasını talep etti. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına avukatı Hasan Fehmi Demir de müvekkilinin 2003-2005 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanı olduğunu anımsatarak, Fırtına´nın isnat edilen suç tarihi itibariyle komutan olduğunu belirtti. Mahkemenin görevli olmadığını ifade eden avukat Demir, yetkisizlik kararı verilerek davanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini istedi. Sanık avukatlarından Metin Çetinbaş da suç tarihi itibariyle kuvvet komutanı olan sanıkların bulunduğunu dile getirerek, yargılama yerinin yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi olduğunu kaydetti.
Albay Çiçek askeri mahkeme istedi
Başka suçtan tutuklu olan Albay Dursun Çiçek de suçlamaların ve iddiaların kişilerin şahsıyla ilgili olmadığını belirterek, ´Suçlamalar rütbeli olarak görev yaptığımız resmi kimliğimizle ilgilidir. Suçların askeri mahalde işlendiği belirtilmiştir. Davanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum´ dedi. Albay Dursun Çiçek de Anayasa ve askeri mahkemelerin kuruluşuyla ilgili kanuna ve Ceza Muhakemesi Kanunu´na göre mahkemenin görevsiz olduğunu söyledi.
Silivri´yi Guantanamo´ya benzettiler
Sanık Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen ise iddianamenin belkemiği olduğunu belirttiği 11 nolu CD içeriğinin klasörlere dağınık şekilde serpiştirildiğini içerikteki 134 dosyanın ise hiçbir yerde bulunmadığını söyledi. Ülgen, iddianame okunurken iddiaların hangi cd´den alındığının da belirtilmesini istedi. Avukatlardan Yılmaz Yazıcıoğlu ise yanlışlarla dolu olduğunu ileri sürdüğü iddianamenin tamamının okunmasını istedi ve duruşmanın Cezaevi sınırları içerisinde yapılmasını eleştirerek, Sanıklar savaş suçlusu değil. Guantanamo yanlışına düşülmemek için daha uygun bir yerde yargılama yapılsın dedi. Bazı avukatların iddianamenin tamamının okunmasını istemesi üzerine özellikle muvazzaf subayların avukatları duruşmalara katılma zorunluluğunun kaldırılmasını istedi. Avukatlar, sorgu aşamasına gelinene kadar uzun bir zamanın geçeceğini belirtti.
11 nolu CD
Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen, iddianame yazılırken 11 numaralı CD´ye dayandırıldığını belirtti. Zaman açısından da önemli bir çelişki olduğunu ifade eden Ülgen, belgelerin bu CD´nin üretildiği tarihte ya da bir gün önce gerçekleştiğini ileri sürdü. Ülgen, Örneğin fişleme yapma emri veren doküman ile fişleme yapılmış olduğunu gösteren doküman aynı günde ve aynı saatte üretilmiş. Bunu gizlemek için karıştırmak için birileri bu pazılı bulmacayı önümüze koymuşlar. Bu nedenle iddianame okunurken iddiaların hangi klasörlerdeki kanıtlara dayandığının belirtilmesini talep etmekteyiz dedi. Ülgen, 48 kişinin seminere katılanlar ve Balyoz Görev Ek Asında ismi yazıldığı için, 43 kişinin salt Görev Ek Ada ismi geçtiği için, 51 kişinin Suga çalışma grupları listesinden, 17 kişinin kilit görevlere atanacak kişiler listesinden, 3 kişinin Oraj, 32 kişinin de operasyon timleri listesinden sanık olarak iddianameye aktarıldığını öne sürdü. Doğan da, CD´lerle ilgili olarak TÜBİTAK raporunda kötü niyetli kişiler tarafından eski tarihli CD´lerin hazırlanabileceğinin belirtildiğini ifade etti. Doğan, 102 kişi hakkında yakalama kararının çıkarıldığını anımsatarak, dosyaya ilişkin askeri bilirkişi raporunun 1 ayda hazırlandığını, bu raporun gündeme getirilerek okunmasını istedi. Bu arada, duruşmayı izleyenler arasında Çetin Doğan´ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik de yer aldı.
Yeni talepler: Reddi hakimin reddine itiraz edildi, Kuvvet komutanlarının Yüce Divan´da yargılanması istendi
Duruşmaya ara: Talepler görüşülüyor
Balyoz davasında sanıklar ile avukatlar tarafından yapılan reddi hakim, kuvvet komutanlarının yüce divanda yargılanmaları, yargılamanın askeri mahkemede yapılabilmesi için görevsizlik kararı taleplerinin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde bazı sanıklar ile avukatları, davanın sanıkları arasında yer alan eski Kuvvet Komutanları Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek´in yüce divanda yargılanması gerektiğini belirterek mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep etti. Sanık Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar ise askeri teknik terimlerin anlaşılabilmesinde yardımcı olabilecek bir askeri bilirkişi heyetinin duruşmada hazır bulundurulmasını talep etti. Taleplerin ardından Savcı Savaş Kırbaş, taleplere ilişkin mütalaasını sundu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen reddi hakim taleplerinin reddine ilişkin karara yapılan itiraza ilişkin 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin vereceği kararın beklenmesini istedi. Kuvvet komutanlarının yüce divanda yargılanabilmesi için görevsizlik kararı verilmesine ilişkin talebin de reddine karar verilmesini isteyen Savcı Kırbaş, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasına ilişkin taleplerin de reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Duruşmaya, taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi. ( Cihan, Yenişafak)
14.10: Balyoz Davası ertelendi
Balyoz Davası reddi hakim talebi nedeniyle 6 Ocak´a ertelendi. Balyoz davasının önceki oturumunda yapılan reddi hakim talebinin itirazı üzerine sanıklar ve avukatları tarafından verilen bu karara itiraz edilmesi nedeniyle itiraza ilişkin karar verilene kadar duruşmaya ara verildi. Mahkeme, 3. duruşma için 6 Ocak 2011 Perşembe´ye gün verdi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülmekte olan 106 sanıklı Balyoz davasında taleplerin değerlendirilmesi için verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, verilen kararı açıkladı. Diken, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin reddi hakim taleplerine ilişkin verdiği ret kararına bazı sanıklar ve avukatları tarafından itiraz edildiğini hatırlatarak 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin bu itiraza yönelik karar vermesinin beklenmesine karar verdiklerini açıkladı. Yargılamanın Askeri mahkemede görülmesi için görevsizlik kararı verilmesi, Kuvvet Komutanları Özden Örnek ile Halil İbrahim Fırtına´nın yüce divanda yargılanması gibi taleplerin ise, 12. Ağır Ceza Mahkemesinin vereceği karardan sonra değerlendirilmesine karar verilen duruşma, 06 Ocak 2011 Perşembe gününe ertelendi. ( Habertürk, Cihan, CNN)
(28 Aralık 2010, 10:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: