Mehmet Baransu, Çetin Doğan´ın, hakkında açtığı 30 bin TL´lik tazminat davasıyla ilgili ´Korkacağımızı düşünüyorlarsa şunu kafalarına soksunlar, ´biz korkmayacağız.´ İsterse milyon kere dava açsınlar, milyon yılla yargılasınlar kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz´ dedi.
Balyozcular Baransu´yu yıldırmayı başaramıyor
Mehmet Baransu, Çetin Doğan´ın, hakkında açtığı 30 bin TL´lik tazminat davasıyla ilgili ´Korkacağımızı düşünüyorlarsa şunu kafalarına soksunlar, ´biz korkmayacağız.´ İsterse milyon kere dava açsınlar, milyon yılla yargılasınlar kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz´ dedi.
Türkiye Balyoz planının ortaya çıkmasını ona borçlu. TSK içinden Baransu´ya gönderilen 1 valiz dolusu belge ve ses kaydı Taraf gazetesinde yayınlandığında Türkiye kelimenin tam anlamıyla sarsılmıştı. Balyoz ve Ergenekon çevrelerinin nefret ettiği Baransu, bu kesimden gelen tazminat davalarıyla yıldırılmaya çalışılıyor. Ancak Baransu çok net konuşuyor: Korkmayacağız!.Emekli Orgeneral Çetin Doğan, ´Karargah´ adlı kitabındaki ifadelerinden dolayı Mehmet Baransu´ya ve kitabı yayınlayan Karakutu Yayıncılık´a 30´ar bin TL´lik tazminat davası açtı. Suç duyurusunda, kitaptaki bilgilerin asılsız olduğunu ileri sürülürken, Baransu´nun amacının Doğan´ı toplum önünde küçük düşürmek olduğu iddia edildi. Mehmet Baransu, hakkında açılan tazminat davasının kendisine komik geldiğini, bu bilgileri gazetede yayınladığını, kitapta ise bir bölümünü aktardığını söyledi. Çetin Doğan´ın darbe hazırlığı yaptığının bilinen bir şey olduğunu ileri süren Baransu, Gözlem raporu açıklandı. Bütün iddialarımın doğru olduğunu ortaya koyan gelişmeler oldu. Mahkeme kabul etti. Fazla söze gerek yok. Çetin Doğan´ın ses kasetini dinlesinler gerçeği göreceklerdir. Darbe yapmak, darbe toplantısı düzenlemek suçtur. Bunu yayınlamakta da gazeteci olarak bizim görevimizdir. diye konuştu.
Bedel ödemeye hazırız
Bu tür manevralarla gözünü korkutamayacaklarını söyleyen Mehmet Baransu, Dava açmakla, tazminat ödetmekle korkutacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Şunu kafasına soksunlar biz korkmayacağız. Elimize hangi haber gelirse biz görevimiz gereği anayasadaki hakkımızdır ve kamuoyunu bilgilendireceğiz. Biz bunu halk adına yapıyoruz. Vatandaşın bilgi edinme hakkı var, ifade özgürlüğü var. İsterlerse milyon dava açsınlar, milyon yılla yargılasınlar biz bunu yazacağız. Türkiye´de adam akıllı bir hukuk sistemi oluşturana kadar biz bu bedelleri ödeyeceğiz. Kimse davadan geri adım atacağımızı düşünmesinler. İçeriden yazarız gene yazarız. Darbe yapmak ahlaksızdır, anayasa suçudur. Gazeteci olarak biz yazacağız, cesur hukukçular takipçisi olacak. ifadesini kullandı.
Çetin Doğan´ın derdi para
Çetin Doğan´ın seminer adı altında yaptığı darbe toplantısının ses kayıtlarını hatırlatan Baransu, normal zekası olan bir kişi bu ses kaydığını dinlediğinde darbe planı olduğunu anlayacağını, fakat anormal zekalı bazı gazetecilerin ses kayıtlarının ne anlama geldiğini göremediklerini ifade etti. Çetin Doğan´ın para alma derdi olduğunu ifade eden Baransu sözlerini şöyle tamamladı: Ben ona para vermem. Önce yaptıklarının hesabını verecek. Bence o mahkemeyi düşünsün. Önce ses kayıtlarında ortaya koyduklarını açıklasın. Mutluyum çünkü savcılık benim iddiamla soruşturdu. Mahkeme iddialara baktı ve tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme kararının ardından ordu evlerinden çıkamadılar. İddialarım zaten çok güçlü iddialar oldu. ( Zaman)
Belgenin varlığına kara vermeden dava açtılar!
Yaptığı haberler derin çevreleri rahatsız eden Baransu´ya bir dava da, İskenderun Deniz Komutanlığı´na 31 Mayıs 2010 tarihinde yapılan PKK baskınının önceden Karargah´a bildirildiğini belgeleriyle haberleştirmesi üzerine açılmıştı. İşte Taraf muhabiri Mehmet Baransu hakkında açılan bu davada skandal bir gelişme yaşandı. Genelkurmay´ın ?var? dediği gizli belgelere, İskenderun Deniz Komutanlığı ?yok? dedi. Genelkurmay Başkanlığı, yedi askerin hayatını kaybettiği İskenderun Deniz Komutanlığı´ndaki PKK baskınını haberleştiren Mehmet Baransu hakkında, ?Askeri Ceza Kanunu´na muhalefet, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etmek? iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Genelkurmay Başkanlığı´ndan Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı´na 6 Temmuz 2010´da gönderilen yazıda şöyle dendi: ?Yapılan inceleme neticesinde söz konusu gazetede (Taraf) 9-10-11 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan yazıların; Nitelikleri itibariyle gizli kalması gereken askeri bilgileri içerdikleri, Askeri muamelat teşkilat harekat tesisata veya tertibata müteallik işleri ile ilgili oldukları, Açıklanmaları nedeniyle müteakip askeri faaliyetlere yönelik güvenliği tehlikeye düşürebilecek mahiyette bulundukları değerlendirilmiştir.?
Genelkurmay: Belge var, Komutanlık: Belge yok!
Genelkurmay´ın suç duyurusunu işleme koyan Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Dursun Yılmaz, Baransu hakkında iddianame hazırlayarak dava açtı. 10 yıla kadar hapsi istenen Baransu´nun yargılandığı davanın ikinci duruşması önceki gün yapıldı. Duruşmada bir önceki celsede dava konusu olan gizli belgelerin istendiği İskenderun Deniz Üs Komutanlığı´ndan gelen yazı da okundu. İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral M. Fatih İlgar tarafından mahkemeye gönderilen yazıda şöyle dendi: ?- 06.01.2009 tarihli Dz. Kur. Alb. Mehmet Şentürk´e ait denetim raporunun, 08.08.2009 tarihli Hatay Jandarma İl Komutanı Albay Vedat Çolak´ın uyarı yazısının, 16.12.2009 tarihli Hatay Jandarma İl Komutanı Albay Vedat Çolak, Kurmay Yarbay Agah Çelik ve Jandarma Ütğm. Gökhan Bakışkan´ın imzaladığı tutanağın, komutanlığımıza intikal eden evrak mesajlardan yapılan araştırmada kayıtlarda bulunmadığı tesbit edilmiştir.? Yani, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı´nın ?gizli? dediği ve Mehmet Baransu hakkında suç duyurusunda bulunduğu belgelerin kayıtlarında bulunmadığını öne sürdü.
Belge var mı yok mu önce buna karar versinler
Duruşmada savunma yapan gazeteci Baransu, iddianamenin çelişkilerle dolu olduğunu söyledi. Sivil olduğu halde Askeri Ceza Kanunu´na muhalefetten hakkında suçlama bulunduğunu belirten Baransu, yayımladığı belgelerin de açıklanması yasaklanan belge olmadığını dile getirdi. PKK´nın İskenderun Deniz Üs Komutanlığı´na saldırı yapacağının baskından önce iki kez bir albay tarafından haber verildiğini buna rağmen önlem alınmadığını ve yedi askerin yaşamını yitirdiğini söyleyen Baransu, ?Resmi yazıyla bildirilen noktadan PKK saldırı yapıyor. Yedi asker şehit oluyor. Bu devletin gizli belgesi olamaz? dedi. ?Belge var mı yok mu önce buna karar versinler? diyen Baransu, yayımladığı belgelerin arşivlerde bulunduğunu öne sürdü. Belgeler imha edilmediyse nerede olduğunun Genelkurmay Başkanlığı´na sorulmasını isteyen Baransu´nun talebi mahkeme başkanı tarafından kabul edildi. ( Taraf)
(29 Kasım 2010, 14:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz ve Ergenekoncuların hakim ve savcıları tazminatlarla yıldırma çabası
Balyoz iddianamesinde ara
Balyoz Planı manşetlerimiz
Ergenekon davasını engelleme girişimleri