Diyarbakır´da görülen 11 sanıklı JİTEM davasında, mahkeme yurtdışında yaşayan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Aygan hakkında, karıştığı bir işkence olayıyla ilgili geçtiğimiz yıl Burdur Ağır Ceza Mahkemesi´nden de tutuklama kararı çıkmıştı.
26.11.2010 21:25 Diyarbakır´da görülen 11 sanıklı JİTEM davasında, mahkeme yurtdışında yaşayan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman´da ´adam öldürme, kundaklama, bombalama´ eylemlerinde 13 kişinin öldürülmesi olayına karıştıkları gerekçesiyle aralarında PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı JİTEM davasına Diyarbakır 6´ncı Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edildi. ´Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´, ve ´birden fazla kişiyi öldürmek´ suçlarından 9´u hakkında müebbet, 2´si hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklardan duruşmaya tutuklu sanık Adil Timurtaş ile tutuksuz sanıklar Recep Tiril, Erhan Barak (Kemal Emlük), Hüseyin Eren (Tilki), Hayrettin Toka ile Faysal Şanlı ve avukatları katıldı. Davanın sanıklarından ´Yeşil´ kodlu Mahmut Yıldırım, PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile İbrahim Babat, Mehmet Zahir Karadeniz ve Lokman Gündüz katılmadı.
Hüseyin Tilki: Suçlamalar uydurma
Duruşmada, 11 yıl önce davayla ilgili söz alan sanıklardan Hüseyin Eren (Tilki), söz aldı. Eren, Ben Silvan´da 20 gün kadar acemi birliğini tamamladıktan sonra Diyarbakır´da 1990 yılında 1,5 ay kadar kaldım. Daha sonra Mersin Alay Komutanlığı´na asker oldum. Diyarbakır´da kaldığım dönemde, Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan ve Fethi Çetin ile birlikte bulundum, onlar da askerlik görevlerini yapıyorlardı. Ben terör örgütüne katıldım, daha sonra yargılandım, cezamı yattım, pişmanlık yasasından yararlanarak yeniden normal hayatıma döndüm, suçlamaların hepsi uydurmadır dedi. Eren, teslim olduktan sonra güvenlik gerekçesiyle isminin İçişleri Bakanlığı´nın onayıyla değiştirdiğini, ancak yeni kimliğinin mahkemenin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı´nın açıklaması nedeniyle ailesiyle birlikte tedirginlik içerisinde yaşadığını söyledi.
Mahkeme ´Yeşil´ dahil üç sanığın yakalanmasını bekleyecek!
Müdahil avukat Tahir Elçi, yurtdışında yaşayan itirafçı, Abdulkadir Aygan´ın yazdığı kitapta bulunan toplu çekilmiş bir fotoğrafı sanık Recep Tiril´e gösterdi. Tiril, fotoğrafta kendisini ve Aygan´ı teşhis ederken, gözlerinin iyi görmediği gerekçesiyle fotoğraftaki diğer şahısları teşhis edemediğini söyledi. Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından Abdulkadir Aygan, hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Sanıklardan Aziz Turan, Mahmut Yıldırım ve Muhsin Gül´ün yakalanmasının beklenmesi ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşma ertelendi. (Cnnturk)
İstenen cezalar
Görevsizlik kararıyla 3. Ağır Ceza Mahkemesinden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek birleştirilen ve aralarında ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan´ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında ´cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´birden fazla kişiyi öldürmek´ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15´er yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.
Geçen yıl da Burdur´dan tutuklama kararı çıkmıştı
Eski PKK ve JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan hakkında, Burdur´da karıştığı bir işkence olayıyla ilgili geçtiğimiz yıl 10 Şubat 2009´da Burdur Ağır Ceza Mahkemesi´nden tutuklama kararı çıkmıştı. Aygan´ın, 2000 yılında Bucak Jandarma Karakolu´nda gözaltına alınan 17 köylüye işkence etmekten dolayı tutuklanmasına karar verildi. İşkence mağdurlarından Tahir Yıldız´ın katıldığı davada, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi, aldığı kararı İçişleri Bakanlığı´na gönderdi. Mahkeme heyeti, 8 yıl süren davanın bugünkü duruşmasında, tutuklama kararı çıkan Aygan´ın bulunduğu ülkeden getirtilmesini talep etti. Aygan, halen eşi ve çocukları ile birlikte İsveç´te savaş mağduru sığınmacı olarak kalıyor.
Burdur olayının geçmişi
Bucak´ta hayvanlarının çalındığını iddia eden bir ailenin şikayeti üzerine Bucak ve Dinar ilçeleri ile köylerinden 17 kişi gözaltına alınmıştı. 1999 yılında Burdur Jandarma Komutanlığı emrinde sivil memur olarak çalışmaya başlayan Abdülkadir Aygan da sorguya katılmıştı. Bu kişilere gözaltında iken tazyikli su sıkma, başlarına poşet geçirme, aç, susuz bırakma, dayak atma, makatlarına cop sokma, hayalarını burkma, üzerlerine yılan atma gibi çeşitli işkenceler uygulanmıştı. Köylülerin şikayeti üzerine başlayan dava Abdülkadir Aygan´ın yurt dışında olmasından dolayı 2004 yılında ikiye ayrılmıştı. Ayrılan davaların ilkinde yargılanan Bucak Karakol Komutanı Hikmet Matur 6, görevli subaylar Sedat Şükrü Anafarta ve Mustafa Türkuz 2 yıl, birer ay cezaya çarptırılmıştı.
(26 Kasım 2010, 21:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Diyarbakır´daki JİTEM davaları birleştirildi
JİTEM davası özel yetkili mahkemeye devredildi
JİTEM cinayetlerine mahkeme bulunabildi
JİTEM´ci Babat´ın itirafları mahkemede
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz
JİTEM´den bordrolu Aygan hakkında geniş bilgi