Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun yapısı ile ilgili anayasa değişikliğine uyum amacı taşıyan kanun tasarısı TBMM Başkanlığı´na sunuldu. Tasarıya göre, HSYK22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak.Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak. Tasarıya eklenen çok önemli bir madde ile kurul tarafından verilen ihraç kararları da yargıya açılıyor. Bu maddenin eski ihraç kararları için de geçerli olduğu bildiriliyor. Bu maddeden kurul tarafından savcılık mesleğinden çıkarılan ve kamu kurum kuruluşlarında dahi çalışması yasaklanan Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya da yararlanabilecek. Sarıkaya´nın ihraç gerekçesi, hazırladığı ve mahkemeye sunduğu Şemdinli iddianamesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt´a da yer vermesi olmuştu. Sarıkaya´nın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş, sanıklar yargı sürecinde ağır cezalara çarptırılmıştı. Ancak bir kez daha devreye giren HSYK, bu kez davaya bakan iki yerel mahkemedeki hakimlerin tümünü sürgün etmişti.
HSYK eski ihraçlarına da yargı yolu: Tasarı Meclis´te
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun yapısı ile ilgili anayasa değişikliğine uyum amacı taşıyan kanun tasarısı TBMM Başkanlığı´na sunuldu. Tasarıya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak.Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak. Tasarıya eklenen çok önemli bir madde ile kurul tarafından verilen ihraç kararları da yargıya açılıyor. Bu maddenin eski ihraç kararları için de geçerli olduğu bildiriliyor. Bu maddeden kurul tarafından savcılık mesleğinden çıkarılan ve kamu kurum kuruluşlarında dahi çalışması yasaklanan Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya da yararlanabilecek. Sarıkaya´nın ihraç gerekçesi, hazırladığı ve mahkemeye sunduğu Şemdinli iddianamesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt´a da yer vermesi olmuştu. Sarıkaya´nın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş, sanıklar yargı sürecinde ağır cezalara çarptırılmıştı. Ancak bir kez daha devreye giren HSYK, bu kez davaya bakan iki yerel mahkemedeki hakimlerin tümünü sürgün etmişti.
HSYK´nın yapısı ile ilgili hazırlanan ön kanun taslağı, sivil toplum örgütleri ve yargı organlarına gönderildikten sonra; son şeklini aldı ve Bakanlar Kurulu´nun onayıyla TBMM´ye yollandı. Kanun tasarısı öncelikle komisyonda görüşülecek. Komisyon çalışmalarını bitirdikten sonra, tasarı Meclis Genel Kurulu´na gönderilecek. Tasarının bir ay içinde yasalaşması bekleniyor. Çünkü yeni HSYK üyeleri, uyum yasası çıkmadığı için eski sistemde çalışmaya devam ediyorlar. Bu sebeple, Kurul´un önünde bekleyen disiplin dosyaları da görüşülemiyor. Diğer taraftan, ön taslakta bir değişiklik yapıldığı ortaya çıktı. Hükümet, eski HSYK´nın verdiği meslekten ihraç kararlarını da yargı yoluna açtı. Bunun için tasarının sonuna geçici bir madde eklendi. Böylece Ferhat Sarıkaya ve Sacit Kayasu gibi HSYK´nın ihraç ettiği hakim ve savcılara, mesleklerine geri dönme hakkı tanındı. İhraç olmuş hakim ve savcılardan geri dönmek isteyenlerin kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurula başvurması gerekiyor. Başvurunun kabulü halinde genel kurul, meslekten ihraç kararının kaldırılmasına, hakimlik-savcılık mesleğine kabulde aranan nitelikleri kaybetmediyse mesleğe tekrar atanmasına, ihracına neden olan eylem sebebiyle başka bir disiplin cezasına gerek gördüğünde eyleme uyan disiplin cezasına karar verebilecek. Başvurusu reddedilenler kararın iptali talebiyle Danıştay´a dava açabilecek.
Tasarıya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak. HSYK, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Cumhurbaşkanınca seçilecek 4 asıl, Yargıtay´dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek, Danıştay´dan seçilecek 2 asıl ve 2 yedek, Türkiye Adalet Akademisinden seçilecek 1 asıl ve 1 yedek, birinci sınıf olan adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 7 asıl ve 4 yedek ile birinci sınıf olan idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üyeden oluşacak. HSYK, görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız olacak, hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurula emir ve talimat veremeyecek. Kurul, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görev yapacak.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısı ile ilgili anayasa değişikliğine uyum amacı taşıyan kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak. HSYK, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Cumhurbaşkanınca seçilecek 4 asıl, Yargıtay´dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek, Danıştay´dan seçilecek 2 asıl ve 2 yedek, Türkiye Adalet Akademisinden seçilecek 1 asıl ve 1 yedek, birinci sınıf olan adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 7 asıl ve 4 yedek ile birinci sınıf olan idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üyeden oluşacak. HSYK, görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız olacak, hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurula emir ve talimat veremeyecek. Kurul, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görev yapacak. HSYK Genel Kurulu, başkanvekili ve daire başkanlarını seçecek, dairelerin kararlarına karşı yapılan itirazlar ile daireler arasında çıkan görev ve iş bölümü uyuşmazlıklarını karara bağlayacak. Adalet Bakanlığının bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini de genel kurul karara bağlayacak. Önceki HSYK´nın meslekten çıkardığı hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolu açılıyor. Meslekten çıkarma kararlarına karşı yargıya başvurulabilinecek. Danıştay, bu davalara acele olarak bakacak. HSYK, kendi bütçesine sahip olacak. ( AA)
Eski ihraç kararları da yargıya açıldı
Tasarıya eklenen çok önemli bir madde ile kurul tarafından verilen ihraç kararları da yargıya açılıyor. Bu maddenin eski ihraç kararları için de geçerli olduğu bildiriliyor. Önceki HSYK´nın meslekten çıkardığı hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolu açılıyor. Meslekten çıkarma kararlarına karşı yargıya başvurulabilinecek. Danıştay, bu davalara acele olarak bakacak. Bu maddeden kurul tarafından savcılık mesleğinden çıkarılan ve kamu kurum kuruluşlarında dahi çalışması yasaklanan Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya da yararlanabilecek. Sarıkaya´nın ihraç gerekçesi, hazırladığı ve mahkemeye sunduğu Şemdinli iddianamesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt´a da yer vermesi olmuştu. Sarıkaya´nın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş, sanıklar yargı sürecinde ağır cezalara çarptırılmıştı. Ancak bir kez daha devreye giren HSYK, bu kez davaya bakan iki yerel mahkemedeki hakimlerin tümünü sürgün etmişti. Yargıtay´ın baskıları ve HSYK´nın atadığı yeni mahkeme heyetinin kararıyla dava dosyası askeri mahkemeye gönderilmiş sanıklar ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.
91 hakim ve savcıya umut ışığı
29 Ekim 2010: Anayasa değişikliğinin ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK) yapısında gerçekleşecek değişikliğe ilişkin kanun taslağı dün Meclis´e sunuldu. Adalet Komisyonu´nda ele alınacak olan taslak, geçmiş dönemde HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen hâkim ve savcılara geri dönüş yolunu açıyor. Taslağın onaylanması durumunda eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt hakkında iddianame hazırladığı için ihraç edilen eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya başta olmak üzere birçok mağdur görevlerine geri dönebilecek. 12 Eylül referandumunun ardından Anayasa değişikliğinin uygulanmasına yönelik uyum yasaları Meclis´e sunulmaya başlandı. Meclis onayına sunulan ilk uyum yasası 46 maddelik HSYK´nın yapısında öngörülen değişikliğe ilişkin kanun taslağı oldu. Dün TBMM´ye sunulan taslak Adalet Komisyonu´nda ele alınacak. Tasarının onaylanması halinde 22 üye ile tek bir kurul olarak toplanacak olan HSYK, yedişer üyeden oluşan üç daire şeklinde çalışacak. Disiplin, atama ve terfi gibi işlemlerin görüşüleceği dairelere kimin başkanlık edeceği ise Genel Kurul´da belirlenecek. Kurul üyeleri ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin´in de katılacağı Genel Kurul´da başkanvekili ve genel sekreter ile dairelerin üyelerini belirleyecek.
Geçmiş ihraçlara itiraz yolu
Meclise sunulan taslağın 36. maddesiyle HSYK kararlarına itiraz yolu açılıyor. Geçmişte kurul kararlarına itiraz yolu kapalı olduğu için zaman aşımı uygulaması da söz konusu olmayacak. Böylece, geçmiş yıllarda haklarında ´meslekten ihraç´ kararı verilen hâkim ve savcılara ´mesleğe iade´ yolu da açılmış olacak. Taslağa eklenen geçici 3. maddeye göre, meslekten atılan hâkim ve savcılar kanunun onaylanmasından sonraki 60 gün içinde idari dava açmadan direkt kurula başvurabilecek. Taslağın ne zaman onaylanacağı konusunda Taraf´a konuşan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ?Taslağın alt komisyona gitmesine karar verilirse, taslak bayramdan önce onaylanamaz? dedi.
Atama ve terfiler salı günü görüşülecek
Yaz aylarında HSYK´daki kriz nedeniyle atama ve terfileri yapılamayan 138 unvanlı hâkim ve savcının durumu kurulun salı günü yapacağı toplantıda ele alınacak. HSYK üyeleri, önceki gün Başkan Vekili Ahmet Hamsici başkanlığında Konya yolu üzerinde yapılan yeni binada biraraya geldi. Kurul üyelerinin salı günü yapacakları toplantıda atama ve terfi görüşmelerinin başlayacağı bildirildi. Kurul toplantıda Ergenekon, Balyoz ve faili meçhul davalarına bakan hâkim ve savcıların durumları ile bir yıldır boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na kimin atanacağı değerlendirilecek.
21´e 1 oyla ´sil baştan´ önerisi kabul edildi
Kurulun önceki gün yapılan toplantısında, HSYK´nın eski ?ilke kararlarının? da sil baştan yazılması önerisinin de Ali Suat Ertosun dışındaki tüm üyelerin oylarıyla kabul edildiği bildirildi.
Kimler tekrar görev isteyecek
Taslak, Meclis´te onaylanırsa Şemdinli İddianamesi´nde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında iddialara yer veren eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Kenan Evren´in de aralarında bulunduğu 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için iddianame hazırlayan Sacit Kayasu ve 2003´te ´fazla makyaj yaptığı ve mini etek giydiği´ gerekçesiyle HSYK tarafından meslekten ?ihraç? kararı verilen Hâkim Arzu Özpınar mesleğe dönmek için Kurul´a başvurabilecek.
Yargı sistemi topyekün yenilenmeli
Eski Savcı Sacit Kayasu, konuya ilişkin Taraf´a yaptığı açıklamada şunları söyledi: ?Yüzlerce hâkim hem mesleğe alınırken hem de meslekten atılırken birçok haksızlığa uğruyor. Bunun için yargı sisteminin topyekûn yenilenmesi gerekir. Türkiye´de de Amerika ve İngiltere´de olduğu gibi, mesleğe alırken de meslekten atarken de titiz bir inceleme yapılması gerekir. Eski Kurul, hakkında ilk kez soruşturma açılan bir hâkime ya da savcıya direkt ihraç kararı verebiliyordu. Bu yüzden Kurulun mağdur olan tüm arkadaşlara artık hoşgörülü davranması gerekir.? Taslağın geçmişe dönük kararları da kapsadığını Taraf aracılığıyla öğrendiğini belirten eski Hâkim Arzu Özpınar´ın Avukatı Gülbin Çelik ise ?Eğer taslak bu haliyle onaylanırsa bu, HSYK´nın bugüne kadar oluşturduğu imajdan kurtulmasını sağlar. Özpınar gibi yüzlerce hâkim, sağlam delillere dayanmadan meslekten atılmışlardı, hepsi için bir umut olur? dedi. ( Taraf)
(28 Ekim 2010), son güncel.: (29 Ekim 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte HSYK Kanun Tasarısının tam metni >>>
HSYK tartışmaları ve kurul üzerinden Ergenekon davasını engelleme çabaları