Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Balyoz sanıklarının terfisi konusunda Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlıklarının itirazını reddetti. Hükümetin ve cumhurbaşkanının yapmak istemediği terfileri askeri mahkeme böylece yapmış oluyor. Ancak hükümete yakın kaynaklardan gelen haberlere göre hükümet bu meydan okumaya kesinlikle boyun eğmeyerek gerekli adımları atmaya kararlı. Başbakan Erdoğan onaylarsa, generallerin terfisi gerçekleşecek. Ancak bir gün sonra Milli Savunma Bakanı´nın imzası ile açığa alınacaklar.
Askerden terfi resti.. Hükümetten ´One Minute´ hazırlığı
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Balyoz sanıklarının terfisi konusunda Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlıklarının itirazını reddetti. Hükümetin ve cumhurbaşkanının yapmak istemediği terfileri askeri mahkeme böylece yapmış oluyor. Ancak hükümete yakın kaynaklardan gelen haberlere göre hükümet bu meydan okumaya kesinlikle boyun eğmeyerek gerekli adımları atmaya kararlı. Başbakan Erdoğan onaylarsa, generallerin terfisi gerçekleşecek. Ancak bir gün sonra Milli Savunma Bakanı´nın imzası ile açığa alınacaklar.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Başbakanlık´ın Balyoz sanığı 3 general için yaptığı itirazı karara bağladı. Kamuoyunun büyük tepkisini çeken bir yöntemle YAŞ´ta terfi ettirilmeyen Balyoz sanığı 3 generale terfi yolunu açan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararına Başbakanlık tarafından itiraz edilmişti. Mahkeme heyeti bugün bu kararı görüşmek üzere toplandı. Toplantı sonucunda yapılan itirazın reddine karar verildi. Buna göre Balyoz sanığı 3 generale terfi yolu açıldı. ( Bugün)
Hükümet kararlı
Mahkemenin itiraza ret kararı vereceği baştan beri konuşulmuştu. Bu açıdan şaşırtıcı bir karar olmadı. Buna göre hazırlık yapan Hükümetin, Askeri mahkemenin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına rağmen terfi kararı verdiği verdiği Balyoz sanığı generallerle ilgili geri adım atmamaya kararlı olduğu bildiriliyor. Mahkemenin Başbakanlık´ın itirazına olumsuz cevap vermesi ve atamalarda hükümeti bypass etmekte direnmesi üzerine üç askerin açığa alınması gündeme geldi. Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Balyoz davası sanıkları Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu haklarındaki yakalama kararı nedeniyle terfi ettirilmedi. Ancak bir üst rütbedeki subayların görev yapacakları birimlere tayin edildiler. 3 general uzun süre Genelkurmay tarafından izinli sayıldı. Terfi edemedikleri için 30 Ağustos tarihinde emekli edilmeleri gereken generaller, haklarındaki yakalama kararının kaldırılmasının ardından Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´ne başvurarak terfilerini talep etti. Yapılan yargılama sonucunda Başbakanlık´ın karşı görüşüne rağmen AYİM terfi ettirilmeme kararının yürütmesini durdurdu. Karar Milli Savunma Bakanlığı´na ve Başbakanlığa iletildi.
Mahkemenin restine rest
Başbakanlık, Balyoz sanıklarının terfi ettirilmesinin önünü açan AYİM kararına resmen itiraz etti. Ancak 3 generalin; Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı´nın imzasını taşıyan bir kararname ile terfi ettirilmeleri için 60 günlük süre de başlamış oldu. Kendisinin de imzası bulunan YAŞ kararına rağmen terfiyi onaylamak istemeyen Başbakan Erdoğan´ın talimatı ile bir heyet oluşturuldu. Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşan heyet; itirazın kabul edilmemesi durumunda atılabilecek adımları masaya yatırdı. Mahkeme kararının, hukuki gerekçelerle yok sayılması ve kararın uygulanmaması da tartışıldı. Ancak bu formülden ´Mahkeme kararlarını uygulamayan idare´ konumuna düşmemek için vazgeçildi.
Son karar Erdoğan´ın
Toplantıda ağırlık kazanan görüşe göre, AYİM Başbakanlık´ın itirazına rağmen terfi konusunda ısrar ederse; 3 general 60 günün sonunda yeni bir kararname ile terfii ettirilecek. Terfiden bir gün sonra ise haklarında açılmış bir kamu davası olan 3 Balyoz sanığı, TSK Personel Kanunu 65. maddesine göre, Milli Savunma Bakanı´nın imzası ile açığa alınacak. Bu sayede her şey hukuk çerçevesinde gerçekleşmiş olacak. Bu konuda son kararı Başbakan Erdoğan verecek.
Emekli olanın terfisi imkansız
Genelkurmay Başkanlığı, terfi edemeyen 3 general için izin formülüne sığınmıştı. Ancak kanuna göre; görevdeki bekleme süreleri dolduğu halde terfi edemeyen generaller, o yılın 30 Ağustos tarihinde emekliye sevk ediliyor. Başbakanlık hukukçularına göre; 30 Ağustos itibari ile ´emekli´ olan 3 Balyoz sanığını izinli saymak imkânsız. Hukukçular ´ölü´ örneğini veriyor. Ölen bir memurun terfisi nasıl imkansız ise ´hukuken emekli´ sayılan memurların terfisinin de imkansız olduğu belirtiliyor. Anayasa´nın 125. maddesinde yapılan değişiklik ile YAŞ´ın ilişik kesme kararlarına yargı yolu açıldı. Fakat terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma kararlarına hala yargı yolu kapalı. Başbakanlık hukukçuları, AYİM´in 3 generalin başvurusunu sırf bu nedenle usulden reddetmesi gerektiğinin altını çiziyor. ( Bugün)
AYİM´in nihai kararı beklenmeden Balyoz sanığı generaller açığa alınmalı
28 Ekim 2010: Emekli Askeri Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu, darbe suçuyla yargılanan generallerin, mahkeme sonucu beklenmeden açığa alınması gerektiğini söyledi. Balyoz sanığı generallerin durumlarına benzer bir sürecin daha önce yaşanmadığını dile getiren emekli Askerî Hâkim Albay, teamüllerin dışında gelişmeler yaşandığını kaydetti. Ağustos şûrasında 3 generalin terfi almadığının, ayrıca görevlerinde kalmaları yönünde de bir karar verilmediğinin altını çizen Faik Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: Bu askerler YAŞ´ta terfi alamadıkları için teamüllere göre emekli olmaları gerekiyordu. Bugüne kadarki uygulama da bu yönde. Ancak bu askerler halen görev yerlerinde. Ortada farklı ve sıra dışı bir durum söz konusu. YAŞ´ta bu generalin durumları kararnameye geçirilmediği için bu gelişmelere neden oldu. AYİM´in hükümetin yaptığı itirazı reddetmesini ´AYİM Kanunu´nun 20. maddesinin´ dayandırdığını hatırlatan Tarımcıoğlu, söz konusu kanunun askerî mahkemeye geniş yetkiler tanıdığını vurguladı. Tarımcıoğlu, Bu madde (20. madde) sivil otoriteyi sınırlandırabilecek kadar geniş yetkilerle donatılmış. Bu da Anayasa´ya aykırıdır. Bir an önce düzetilmeli ya da kaldırılmalıdır. ifadelerini kullandı.
Gelişmelerin sorumlusu Savunma Bakanı
Emekli Albay Durmuş Türemen, YAŞ´ta terfi ettirilmeyen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu´yla ilgili gelişmelerden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül´ü sorumlu tuttu. Türemen, Gönül´ü yasaların kendisine tanıdığı yasal hakları yeterince kullanmamakla suçladı: Savunma Bakanı, TSK Personel Kanunu´nun 65. maddesini uygulamış olsaydı ne hükümet ne de kamuoyu yersiz yere bu gelişmelere vakit harcayacaktı. Darbe suçlamasıyla yargılanan generalleri görevden almadığı gibi nasıl bir yöntem izleyeceklerini bizzat kendisi gösterdi.
Generaller emekli oldu, terfileri hukuka aykırı
Eski AYİM Üyesi Hâkim Yarbay Veysi Savaş, terfi ettirilmeyen generallerin 30 Ağustos 2010 itibarıyla emekli olduğunu söyledi. AYİM´in bu generallerin tekrar terfi etmesi yönündeki kararının hukuka aykırı bir durum teşkil ettiğini belirten Savaş, şöyle konuştu: AYİM bu karar ile geçmişte vermiş olduğu yüzlerce terfi edemez kararlarına aykırı bir uygulamaya gitmiş oluyor. Başbakan, üç generalin terfilerine yönelik teklifin şûraya gelmesini engelleyebilirdi. Karara itiraz dilekçelerinde ise gerekli hukuki gerekçeler yansıtılmadığı gibi sanki terfilerinin yapılması yönünde oluşacak zemini hazırladılar. ( Zaman)
(26 Ekim 2010), son güncel.: (28 Ekim 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Hukukçular: Tartışma gereksiz, AYİM terfileri hükümsüzdür
Flaş!!! Gül ve Erdoğan´ı terfilerde etkisizleştirme girişimi
Flaş!!! Tarihi gün: Balyozculara terfi yok, Iğsız´a veto
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz