Dinlendiği iddiasıyla Gülen Cemaati ve hükümeti suçlayan Hanefi Avcı´nın İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı iken MİT´i dinlettiğinin belgesine ulaşıldı. Avcı, MİT´i bağlı bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü´ne bile haber vermeden dinletmiş. Hanefi Avcı yazdığı kitabındaki çok sayıda şok edici iddiayı duyumlara dayanarak yazdığını belirtmiş, savcıların araştırmaları halinde delillere ulaşabileceklerini iddia etmişti.
Duyum değil, işte belgesi: Avcı MİT´i bile dinlemiş
Dinlendiği iddiasıyla Gülen Cemaati ve hükümeti suçlayan Hanefi Avcı´nın İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı iken MİT´i dinlettiğinin belgesine ulaşıldı. Avcı, MİT´i bağlı bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü´ne bile haber vermeden dinletmiş. Hanefi Avcı yazdığı kitabındaki çok sayıda şok edici iddiayı duyumlara dayanarak yazdığını belirtmiş, savcıların araştırmaları halinde delillere ulaşabileceklerini iddia etmişti.
?Haliç´te Yaşayan Simonlar- Dün Devlet Bugün Cemaat kitabıyla gündemde olan Emniyetçi Hanefi Avcı, Fethullah Gülen cemaatinin devleti ele geçirmeye çalıştığını; Ergenekon, Balyoz, Kafes, Erzincan iddianamesi, Danıştay saldırısı başta olmak üzere son dönemde yargıya yansımış olayların birçoğunun içinin boş olduğunu; hükümet ve cemaat tarafından kendisinin de dinlendiğini ileri sürüyordu. Vakit, bugün dinlendiği iddiasıyla Gülen Cemaati ve hükümeti suçlayan Hanefi Avcı´nın İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı iken hem de MİT´i dinlettiğinin belgesine ulaştı. Avcı, MİT´i bağlı bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü´ne bile haber vermeden dinletmiş.
Süreç şöyle
1997´de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olan Hanefi Avcı, o dönem Meclis Susurluk Komisyonu´na Milli İstihbarat Teşkilatı ve Mehmet Eymür gibi bazı MİT mensupları aleyhinde açıklamalarda bulundu. İddialarda adı ağırlıklı olarak geçen dönemin MİT Kontr Terör Merkezi Yöneticisi Mehmet Eymür, 02.04.1997 tarihli dilekçe ile kişilik haklarına haksız ve ağır bir saldırı olduğu gerekçesiyle Hanefi Avcı hakkında manevi tazminat istemli bir hukuk davası açtı. Hanefi Avcı yazılı olarak yaptığı savunmasında, bir takım telefon numaraları vererek, bunlar arasında bazı dönemlerde çok yoğun bir görüşme trafiği yaşandığını, bu görüşmelere dair telefon kayıtlarının telekom ya da ilgili GSM şirketinden istenerek incelenmesi halinde Mehmet Eymür ve yandaşlarının mafya ile ilişkisinin görüleceğini ileri sürdü. Ayrıca konu ile ilgili olarak mahkemeye bazı bant kayıtları sunacağını bildirdi. Avcı savunmasında bu kayıtların hangi numaralara ait olduğunu da sıraladı. Bu savunma Hanefi Avcı´yı ele verdi. MİT, Avcı tarafından telefonlarının dinlendiğini görünce harekete geçti. Dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, Hanefi Avcı hakkında cezai takibat başlatılmasını istedi.
Sönmez Köksal´ın şikayeti
Bizzat MİT Müsteşarı Sönmez Köksal imzalı dilekçede şöyle denildi: ?Adıgeçenin dilekçesinde sıraladığı telefon numaralarının tetkikinden; bunlardan üçünün Müsteşarlığımız adına kayıtlı resmi telefonlar olduğu, diğer üçünün ise operasyonel faaliyetlerimizin önemi, özelliği ve gizliliği gereği gerçek kişiler adına kayıtlı görülmesine rağmen, Müsteşarlığımız görevlerinin ifası sırasında mensuplarımız tarafından kullanılan ve tüm masrafları Müsteşarlığımızca karşılanan telefonlar olduğu anlaşılmıştır. Davalının hangi tarihlerde, kimin, hangi numaralı telefonla ve hangi kişiyle görüştüğünü bildiğini ileri sürmesi ve bunu resmi kayıtlarla doğrulatmak istemesi, kendisinin bu görüşmeleri dinlediğini ve hatta bir kısmını da olsa banda kaydettiğini göstermektedir. Telefon görüşmelerinin dinlenmesi işlemi, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu´nun 92´nci maddesinin son fıkrası gereğince sadece hakim kararına bağlıdır. Hanefi Avcı´nın, gerek telefon numaralarını tespit ederken, gerek bu telefonlarla yapılan görüşmeleri banda alırken ve gerekse bunları dinlerken; ne savcı ne de hakim kararı aldığı; emrinde görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü´ne dahi haber vermediği; tamamen kişisel amaçlarla yasadışı bir hareket tarzını benimsediği anlaşılmıştır.?
Tutuklandı
Mehmet Eymür´ün açtığı dava ve MİT Müsteşarı´nın suç duyurusunun ardından İstanbul DGM, 5 aydır elinde tuttuğu Hanefi Avcı dosyasını yürürlüğe koydu. MİT telefonlarını deşifre etmek suçundan dolayı Hanefi Avcı 20 Şubat 1998 tarihinde tutuklandı ve 10 gün boyunca Beypazarı Cezaevinde tutuldu. Ardından serbest kalan Avcı, değişik illerde Emniyet Müdürlüğü görevlerine atandı.
?Dinleniyorum? diyordu
Geçtiğimiz Mayıs ayında ?uyuşturucu örgüte yardım etmek? suçlamasıyla tutuklanan eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan´ın da yargılandığı davada Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tanık olarak ifade verdi. Arslan´ın görevini namuslu bir şekilde yaptığından şüphesi olmadığını ifade eden Avcı, Arslan´a destek verdiği için açığını yakalamak adına farklı isimler adı altında hakkında dinleme kararı verildiğini söyledi.( Vakit)
(31 Ağustos 2010, 16:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BELGEYİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Hanefi Avcı´nın iddiaları konulu manşetlerimiz
Ergenekon davasını engelleme girişimleri